Het voormalige vergeten koninkrijk Lanna (1259-1939) is 1 van die monarchieën welke nooit aan de grote klok gehangen is en resideerde in het plaatsje Chiang-Mai aan de oevers van de grote Mekongrivier. Hier rouleert anno 2011 als wisselgeld nog steeds de Brits-Indische zilveren Rupee Victoria 1840 tot en met George VI 1939. Vooral het Akhavolk met zijn 2 miljoen vertegenwoordigers vertrouwen op het zilvergehalte van de munt, en men koopt dan ook op basis van gewicht en gehalte, en wat er op staat, is van minder belang. Een kennis van mij is er geweest met vakantie en was getuige hoe een karbouw werd afgerekend met een zilveren 50 Baht munt van Thailand, een Morgandollar van de USA 1921 en een Rijksdaalder 1874 van Willem III.
Jongere munten worden toegevoegd aan de bruidsschat en op het hoofd gedragen van de dochters der Akha. Naarmate de welvaart van de familie is het de bedoeling om de aanvankelijk nikkelen munten, waarin een gat wordt geslagen danwel geboord te vervangen voor zilver, want zilver heeft magische uitstraling op de 7 bergvolkeren van Thailand. Bijgaand een foto van een Akha Bruid en een close-up foto van een hoofdtooi, met Juul in de hoofdrol!
Zitten er dus 1 of twee gaatjes in een munt bij de rand geboord zonder dat het eigenlijke muntbeeld beschadigd is, dan kan dit zijn meegereisd op het hoofd van een Akha-babe.
De Akha
Moderator: George_III
Re: De Akha
Dat is het edele natte vinger werk... zilver in die regio van hun eigen mijnen is meestal rond en nabij S600, en alles wat er boven zit is mooi meegenomen. Het metaal is heilig voor deze mensen, de zilverkoers is van de hoogste onheiligheid.
tja..
-
- Lid
- Berichten: 48
- Lid geworden op: 28 apr 2014, 20:30
- Locatie: Asse, Belgie
Re: De Akha
Ook veel Turkse muntjes werden ingezet bij de kleding van buikdanseressen.