Botswana

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Afrika.

Moderator: koenmunten

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Botswana

Bericht door hierm »

Ook deze tekst komt uit mijn verzameling, grotendeels jaren geleden gemaakt, later steeds aangepast aan de huidige situatie. Bron : hoofdwaarschijnlijk wikipedia en afrikaanse boeken.

Botswana werd al duizenden jaren voor Christus door volkeren Khoi en San bewoond. Enige eeuwen later vestigden zich ook Bantu-sprekers in dit gebied. Rond 1200-1400 verspreidde een aantal machtige Sotho dynastieën zich vanuit de Transvaal. Deze Tswana (Central Sotho) dynastieën versterkten zich rond de 16e eeuw en organiseerden zich, rond de 19e eeuw, in staten. Gedurende de 17e en 18e eeuw werd het huidige Botswana bewoond door een voornamelijk Setswana sprekende bevolking. Vanaf begin 19e eeuw bereikten ook Europeanen deze regio. Eind 19e eeuw was Khama III (ook wel Khama de Grote) de meest vooraanstaande en belangrijkste inheemse leider met een machtig leger. Door aanhoudende dreiging van de Afrikaners uit Zuid-Afrika, versterkt door de ontdekking van goud in Botswana, zocht Khama III protectie bij de Britten. Hoewel Khama III enorme invloed bleef uitoefenen op het gebied en inlijving bij Zuid-Afrika wist te voortkomen, werd het land, toen nog Bechuanaland geheten, vanaf 1885 een Brits protectoraat. In 1962 werd door een kleinzoon van Khama III, Seretse Khama, de Bechuanaland Democratic Party (BDP) opgericht. Al in de verkiezingen voorafgaand aan de onafhankelijkheid, in 1965, won de BDP de meeste stemmen en een jaar later werd Seretse Khama de eerste president van de onafhankelijke republiek Botswana.

De bevolking van het land bestaat hoofdzakelijk uit Tswana (79%), een etnische groep die een Bantoetaal spreekt en verdeeld is in acht belangrijke groepen. Echter de officiële taal van het land is het Engels.

Vlag van Botswana :
Het blauw staat voor water en in het bijzonder regen en is afkomstig van het motto Pula op het wapen van Botswana, dat in het Tswana "Laat het regenen" betekent. De wit-zwart-witte band staat voor harmonie tussen het blanke en het zwarte ras.

De pula is de huidige munteenheid van Botswana . Het heeft de ISO 4217 -code BWP en is onderverdeeld in 100 Thebe. Pula betekent letterlijk "regen" in Tswana , want regen is zeer schaars in Botswana (grotendeels bestaand uit Kalahari-woestijn) en dus waardevol. Pula betekent ook "zegen" als regen wordt beschouwd als een zegen. Thebe betekent "schild".
Het wapen van Botswana (die we terugzien op een aantal munten) bestaat uit het centrale schild dat wordt vastgehouden door twee zebra's. De linker zebra draagt een stuk ivoor, de rechter een stengel sorghum. Het schild toont drie tandwielen die de industrie symboliseren. Daaronder staan drie (blauwe) golvende lijnen als symbolen voor water, dat in het droge Botswana zeer belangrijk is. Ook de tekst op het (blauwe) lint verwijst naar water Pula . Onderin het schild staat een stierenkop, die staat voor het belang van de veeteelt voor het land.

Helaas lukt het me niet de vlag als het een munt waarop het wapen te zien is toe te voegen.
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat

Terug naar “Afrika”