Basiskennis Egyptische muntslag der Abbasiden-Mameluks

Plaats hier berichten over munten uit de vroege middeleeuwen. Dit is de periode van het jaar 450 tot 1050. In deze periode vallen de Ottoonse, Karalongische en Merovingische periodes.

Moderator: George_III

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Basiskennis Egyptische muntslag der Abbasiden-Mameluks

Bericht door grivnagozer » 24 jul 2010, 15:51

In naam waren de Abbassiden de regerende partij in Egypte, doch vanaf 868 na Christus is er geen Abbassied meer te zien. De benoemde onderkoningen regeren het gebied en stichtten er de Tulunidische dynastie.

De hoofdstad van de Tulunidische dynastie is Al-Fustat. De Tuluniden breidden gestaag hun gebied uit, en in 899 A.D. zitten ze al in Syrië, en knokten met andere stammen om de Hejaz-regio.

De gouden muntslag der Tuluniden kenmerkt zich door het aangeven van de muntplaats:

MISR= Egypte
FILISTEEN= Palestina.

In 934 worden de tuluniden verdreven door de Ikshididische dynastie. Deze Ikshihididische dynastie verliest Cyrenaica en Egypte weer aan oprukkende Fatimiden,

Fatimiden stichtten dan de hoofdstad Mahdia aan de Golf van Tunis, totdat de stad Caïro door hen ingenomen wordt in 972 A.D.

De Fatimiden behoorden tot de mystieke Shi'a-sekte, en dit zien we terug in de gouden aanmunting die bestaat uit 3 concentrische cirkels, waarbij de teksten doorlopend geplaatst zijn in de buitenste en binnenste ring. De middelring is vrij breed in verhouding en is onbeschreven.
Voor het door hen ingenomen Sicilië worden 1/4 gouden dinars aangemunt onder de benaming RUBA, welke ook 3 concentrische cirkel heeft, doch de middelste cirkel is miniscuul klein! Vanaf 969 heersten de Fatimiden over Syrië tot aan de eerste Kruistocht van 1070.
Incidenteel werden er zilveren Dirhems aangemunt, koper bestaat niet in de muntslag der Fatimiden.

In 1171 staat een nieuwe dynastie op, de Ayyubidische dynastie. Hun koning is Saladdin, welke Syrië geheel inneemt in 1183.

Gouden Dinars van Saladdin kennen een kleine centrale inscriptie wanneer ze zijn aangemunt in Caïro of Alexandria, terwijl de tekst in 3 concentrische cirkels is geplaatst. Op het eerste oog bestaan de munten dus uit 4 cirkels!
Zilveren Dirhems en 1/2 Dirhems ogen precies hetzelfde als de Gouden dinar, met dien verstande dat zij een middenste gedeelte hebben dat rechthoekig is. Dit is de Damascus aanmunting.

Identieke munten met een hexagram in het midden zijn een aanmunting van Halab, en kennen af en toe een zespuntige ster.

Saladdin muntte koperen munten aan met een lopende leeuw of een persoon die in kruiszit ons aan hoort te koekeloeren. Wij kennen de benamingen niet! Men neemt aan dat ze als Fals danwel Falus door het leven gingen. Ook de Urtukidische dynastie munt deze koperen munten aan, en het is onduidelijk wie wie kopieerde. Dit valt buiten het bestek van dit verhaal!

Zien we koperen munten met vier cirkels en een kleine inscriptie in de middelste cirkel zijn in 1200 aangemunt in El-Awhad en zijn relatief zeldzaam voor de Mesopotamische bezetting door Saladdin. Ook zij vallen buiten het verhaal !
Zij muntten ook een muntje aan waarbij een vrouw met een cape ons centraal aankijkt, met op de keerzijde een figuur die met gekruiste benen over elkaar zit. Deze munt was koersgeldig in het hele rijk van Saladdin, doch we nemen aan dat het een fictieve persoon is.

De Ottomaanse lijfwachten van de Ayubbidische kaliefen, MAMELUKKEN geheten, hebben genoeg van hun werkgevers en stichten in 1250 een zelfstandige dynastie, welke ook Syria zal bezetten.

Shejer-ed-durr, was een bijslaap (concubine) van Kalief El Salih. Zij verliet de Kalief en huwde de lijfwacht van de Kalief, ene Eybek. Sjeher-ed-durr heeft haar eigen zeldzame gouden Dinar als enige vrouw in de Islamitische wereld.

De Mamelukken Dinar verlaat het muntbeeld van Saladdin, door de teksten drastisch te verminderen in het design. Het is een horizontale tekst aan twee zijden zonder cirkels, hexagrammen of rechthoeken.
De zilveren Dirhems zijn zeldzaam en ogen identiek aan de Dinars. De koperen muntslag heeft echter driehoeken in het muntontwerp zitten!

De Mamelukken kenden een tweetal elkaar opvolgende dynasties.

De Bahri van 1250 tot 1382.
De Buhri van 1382 tot 1517.

Het Ottomaanse keizerrijk overwint de Mamelukken in 1517 en bezet hun gebied, en zij blijven Egypte overheersen tot aan het jaar 1832, wanneer de provincie onder Muhammad Ali en opvolging een semi-onafhankelijk rijk wordt. In 1882 gaan zowel de Britten als de Fransen zich met het gebied bemoeien, en dat betekent dat de Ottomanen de autonomie van Egypte opheffen en het door de Fransen en Engelsen laat opsplitsen in protectoraten. Het door de Engelsen gegraven Suez-kanaal is daar eenn residu van. In 1914 wordt Egypte uiteindelijk een Engels protectoraat met een door de Britten geïnstalleerde monarchie.
tja..

Gebruikersavatar
Einstein België
Senior lid
Senior lid
Berichten: 499
Lid geworden op: 23 aug 2009, 20:31
Locatie: Nieuwpoort

Bericht door Einstein » 24 jul 2010, 17:39

Naar goede gewoonte weer een beetje illustratie :

Al-Zhir Rukn (1260 - 1277)
Afbeelding

Az-Zahir Saïf (1382 - 1389)
Afbeelding

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer » 24 jul 2010, 18:56

Wat een goede samenwerking!!!
tja..

Terug naar “Vroege middeleeuwen 450 -1050”