LA MONNAIE DE PARIS

Plaats hier berichten over stads- en noodgeld wat buiten Nederland en België is uitgegeven. Denk onder andere aan broodgeld en boterbonnen.

Moderator: Arjena3

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

LA MONNAIE DE PARIS

Bericht door grivnagozer »

Vendémaire An IV, oftewel de Napoléontische aanduiding voor het vierde jaar van de Franse Republiek 1796 heet de geboorte te zijn van een nieuwe munt, Franc genaamd. het duurt pas tot het jaar 1879 als alle Franse Francs op 1 punt (de Staat) worden geslagen, namelijk bij La Monnaie de Paris.
In 1973 verdwijnt de Parijse Munt uit Parijs naar een modern gebouw in het wijndorpje Pessac, in het département Gironde, uit de Bordeaux (schrijver dezes is vinoloog), waarbij de Merlot welig tiert tussen de cabernet-Sauvignon en de Cabernet-Franc, doch ik dwaal af... :lol:

Vanaf dit jaar worden alle médailles, geldstukken en penningen welke in Frankrijk gedragen of gebruikt worden, vervaardigd. Vanaf 1998 alleen nog speciale projecten en nationale kanten van Euromuntjes.

In 2000 vond het Millennium plaats en ter gelegenheid van alle festiviteiten in diverse districten werd her en der een blauwe machine geplaast tussen graftombes, musea, kerken en monumenten, waar je een goudkleurige 32 mm. grote penning kunt verkrijgen voor een inworp van 2 euro. Op deze penning staat dan een afbeelding van het gebouw, de omgeving of een speciaal item in het te bezichtigen gebouw, de keerzijde draagt het logo van De Monnaie de Paris. De Machines staan daar in bruikleen van de Parijse Munt. Eveneens mankeert er nog wel eens wat en doet-ie het niet, in dat geval vindt er ook toonbankverkoop plaats door aanwezig personeel.

Gezien het succes van deze actie zijn de blauwe machines opgerukt naar de grotere VVV-kantoren (les Bureaux des Etrangers). Alle penningen bij elkaar geven een leuke weergave van de verschillende touristische bezienswaardigheden van het land van Noord naar Zuid en van Oost naar West. Meestal staat op de penning ook nog vermeldt COLLECTION NATIONALE MÉDAILLE OFFICIËLLE.

Oh ja, Frankrijk verzamelt deze penningen! De Prijzen kunnen oplopen tot 2 euro en 50 eurocent wanneer het een toonbankverkoop betreft. Op een veiling als Drouot worden sommige exemplaren van 1999-2000 al verhandelt voor 100 euro stuk.

Gewoon op vakantie een winkeltje van het monument bekijken (altijd gratis entree) of een lokale VVV binnenlopen. Beter dan een duffe ansichtkaart!

Er bestaat ter oriëntatie een site, waar niet alles opstaat, die Franstalig is:

www.medailles-touristiques.com

waarop je per département en dorp kan zien waar de verkooppunten zijn en hoe de penningen er uit zien. Geloof me, je komt dingen tegen die het omrijden door pittoreske bonenvelden rechtvaardigen.. :lol:

Een dorp als Parijs heeft alleen al zo'n 50 verkooppunten, en als je deze alleen al allemaal afloopt, ben je een half jaar zoet.

Nadeel van vermeldde site is dat het ook nog een weergave geeft van andere muntmachinerie die niet afkomstig is van de Parijse Munt.

Pfft... je zou maar een motief als laten we zeggen treinen sparen...

Terug naar “Stadsgeld buiten Nederland en België.”