Is duurder per definitie beter?

Plaats hier algemene informatie over metaaldetectie. Heb je leuke tips? Een zoekverhaal, Een vraag? Dat kan hier...

Moderator: koiboyke

mint

Is duurder per definitie beter?

Bericht door mint »

Ik heb op een paar websites gekeken naar metaaldetectors.
Ze bieden ze aan voor een paar honderd euro tot 1700 voor de White's Spectra V3i.

Deze laatste zoekt op meerdere frequenties tegelijk (gemak dient de mens?).
Ze raden hem aan voor de minder ervaren zoeker (lees: mij)

Wat ik me zoal afvraag:

- Is duurder ook echt beter?
- Kan een duurder apparaat beter onderscheid maken tussen een spijker/bierdopje of iets waar je wel in geinteresseerd bent?
- Zijn duurdere over het algemeen eenvoudiger in het gebruik (weinig dingen hoeven te regelen)?
- Word je er wel vrolijk van als hij iets detecteert op 8 meter diepte? Ik heb toch geen graafmachine bij me.
- Als je iets waardevols vindt (bijv. zilver/goud) zie je dat dan op een display of is het 100% van de tijd maar gissen wat hij gevonden heeft?

Zijn er mensen die ervaring hebben zowel de dure apparaten als de goedkope apparaten en wat is jullie oordeel?
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Re: Is duurder per definitie beter?

Bericht door Munthunter »

Je kunt er op twee manieren tegen aan kijken.

De eerste is de wijze waarop de handel er tegen aan kijkt. Iemand die deze detectoren verkoopt zal zeggen dat hij zijn geld dubbel en dwars waard is, vertellen dat hij heel diep kan en misschien in dezelfde categorie... dat je zelf niet eens meer mee hoeft. Veel van deze verkooppraatjes zijn klinklare onzin, sommige kloppen. Maar gebruik je goede verstand en denk goed na. Een detector die 8!!! meter diep gaat? Dat is natuurlijk grote onzin, 30 centimeter, met enkele uitschieters naar 40 centimeter voor de grotere objecten, is realistisch, maar meestal zit de diepte tussen de 15 á 25 centimeter. En dat is mooi, want dat scheelt erg veel graafwerk.

Een duurdere detector zal meer kunnen presteren, maar vraagt meestal wel wat kennis en geduld. Ik zoek zelf met de Whites DFX en daar zitten veel functies op en gebruik je die? Nee weinig, meestal zoek je met de vastgezette programma's en dat gaat ook goed. Hecht ook niet te veel waarde aan de aanduidingen op het scherm met wat er onder je schotel zou liggen. Ik zou bijzonder veel goed hebben gevonden als ik de display had kunnen geloven, maar meestal was het iets van lood of koper... Leuk, maar ik had het al snel uitgezet.

Het onderscheid maken tussen een bierdopje of een spijker noemen we discrimineren. Dit houdt in dat je bepaalde metalen uitschakelt om gevonden te worden. Is dat slim? Ja en nee. Ik heb ooit gezocht op een mooie locatie en vond daar erg veel blik en dergelijke en stelde de discriminatie zo af dat de het blik niet meer gevonden werd. Een heel stuk verder op dezelfde akker vond ik een leuke duit, borg hem ook en gooide het gaatje weer dicht. Uit gewoonte haal ik de detector er altijd weer even over heen, maar geen piep. Toch zag ik in het zand een muntje liggen, maar wat ik ook probeerde geen signaal. Het was een heel dun middeleeuws zilveren muntje en die werd door de discriminatie niet gemeld op mijn detector. Ik heb de instellingen daarna meteen aangepast en het bleek dat de grond daar schoner was (lees minder blik) dan een heel stuk terug. Ik heb nog twee van die kleine muntjes gevonden en ook nog een klein stuivertje van Willem III. Die had ik ook zeker niet gevonden als ik met de oude instellingen was blijven zoeken. Zo zie je maar weer dat het niet simpelweg zoeken is, maar dat je je detector moet leren kennen en op tijd de instellingen moet kunnen aanpassen als je denkt dat dat nodig is. Een ingewikkelde dure detector is dan een ramp en zal je er toe leiden om er lekker van af te blijven en in de standaard zoekprogramma's door te blijven zoeken.

Ik ken diverse zoekers die met de oude analoge detectoren zoeken en voor geen goud een digitale willen aanschaffen.

Probeer een goede (goedkopere en misschien wat oudere) uit en krijg de basiskennis onder de knie. Een beetje merk als White's, Tesoro enz. is weer goed te verkopen en dan kun je altijd met je opgedane kennis een nieuwe, duurdere en uitgebreidere kopen.

Blijf met beide benen op de grond staan in ieder geval en laat je niet gek praten door de verkoper, zijn vitrine met de meest prachtige vondsten en wie weet de prachtige verhalen van de gouden schat die ze uit de grond hebben getrokken. Ik ken ze maar al te goed en in elke tak van sport is het hetzelfde, de duurste zal je het meeste opleveren. Dat zal best kloppen, maar er is een tussenweg en degene die er mee om gaat bepaald mede het succes.

Bovenal zeg ik altijd dat de wijze waarop je zoekt het belangrijkste is. Ik zie sommige zoekers soms hun detector rondmaaien als een zeis en dan zweeft de schotel soms wel 50 centimeter boven de grond. Je zult snappen dat die afstand je geen bal op zal leveren, laag bij de grond blijven met die schotel!

Succes en laat eens weten wat je keuze is geworden en wat je natuurlijk hebt gevonden, want dat is zeker je zult zeker wat gaan vinden.

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
mint

Re: Is duurder per definitie beter?

Bericht door mint »

Bedankt voor het uitgebreide advies!

Het goedkoper beginnen en dan later als je meer ervaring hebt misschien een duurdere met meer opties klinkt verstandig.
Maar opties die je (nog) niet hebt kan je natuurlijk moeilijk op waarde inschatten. Misschien moet ik eens een paar huren om de verschillen te vinden.

Ik denk dat ik zeer veel geduld zal hebben bij het zoeken, maar weinig geduld voor voortdurend instellingen wijzigen. Ik zal dus een goede detector moeten hebben
met zeer acceptabele standaardprogramma's. Valt me trouwens tegen dat een MD geen onderscheid kan maken tussen de metalen. Valt er ook iets te zeggen over hun plek in
het periodiek systeem vwb het discrimineren? Goud en Lood schelen maar 3 plekken volgens mij.

Ik kom wel steeds dezelfde merken weer tegen: White, Tesoro en Minelab. Ik zal uiteindelijk wel op 1 van deze 3 merken uitkomen.

Kennen jullie een MD verkoopzaak van iemand met eigen ervaring die je geen onzin verkoopt?
Ik heb liever iemand die vooral blij wordt als hij weer een tevreden klant heeft dan als hij extra veel verdiend heeft op de verkoop.

Terug naar “Metaaldetectie algemeen”