BASISKENNIS VOORAZIATISCHE MUNTSLAG ABASSIDEN- BUHAWIDEN

Plaats hier berichten over munten uit de vroege middeleeuwen. Dit is de periode van het jaar 450 tot 1050. In deze periode vallen de Ottoonse, Karalongische en Merovingische periodes.

Moderator: George_III

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

BASISKENNIS VOORAZIATISCHE MUNTSLAG ABASSIDEN- BUHAWIDEN

Bericht door grivnagozer » 24 jul 2010, 16:28

De Abbassidische dynastie kenmerkte zich door meer dan 100 aangestelde ambtenaartjes, die eerst een legertje vormen en daarna koninkrijkjes stichtten, en eigen muntjes gaan aanmuntten.

De Abassidiche kalief in Baghdad verloor het van de Mongoolse invasie in de dertiende eeuw. Het hele kalifaat werd door de Mongolen opgedoekt en verdeeld in regio's, die allemaal eigen muntjes maakten.

In het oosten waren de Samaniden de baas in Transoxiana, en muntten aan in Samarkand, Egh-Shash en Bokhara tussen 874 en 998 A.D.; hun zilveren Dirhems en gouden Dinars werden eigenlijk aangemunt als pasmunt voor de Russen en de handelspartners in Scandinavië en Great Britain. Je kon er overal mee betalen vanwege het hoge metaalgehalte!

Enerzijds bestaat de munt uit 3 concentrische cirkels, en anderszijds uit 2 concentrische cirkels met tekst erin.

Khorasan, Afghanistan en grotendeels iran waren het gebied van de Saffaridische dynastie.

De Ghaznavidische dynastie was de sterkste van alle dynasties: zij overwinnen de Saffariden en Samariden in de vroege elfde eeuw. Hun goud en schaarse zilveren muntslag wordt op vele plaatsen aangemunt.
Ghazna, de hoofdstad der Ghaznaviden, Lahore, Mahmudphore in Noord-India, en de stad Balkh in Khorasan zijn de grootste aanmuntingsplaatsen der Ghaznaviden. Het zijn allemaal tweetalige munten: enerzijds Arabische-, anderszijds Sanskrietteksten.

De koperen muntslag der Ghaznaviden is te herkennen aan de grove lettering. Ook staat er een stier in het centrum enerzijds, danwel een ruiter te paard in het centrum.

In het Mesopotamische gebiedsdeel der Ghaznaviden grijpen tussen 929 en 9u5 de Hamdaniden de macht, welke uiteindelijk door Buwahiden van hun troon afgetrapt worden, welke Buwahidische dynastie in 1094 ophield te bestaan.

We weten van de Buwahidische muntslag dat ze onder andere in Shiraz, Basra, Medinet-al-Salam (=Baghdad) en Oman aangemunt zijn. Alle munten staan in een stippelcirkel of een lijnencirkel met een centrale middentekst, waar 1 of 2 lijnen moeilijk leesbare tekst om heen zijn gedraaid.
tja..

Terug naar “Vroege middeleeuwen 450 -1050”