vraagje over verzameling

Plaats hier berichten over bankbiljetten in het algemeen. Bijvoorbeeld over fabricage, literatuur, levensduur, materialen, etc.
Gebruikersavatar
Kristijn
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 188
Lid geworden op: 25 aug 2009, 20:34
Locatie: Helchteren

vraagje over verzameling

Bericht door Kristijn » 28 jan 2010, 15:31

Hi

Ik heb een vraagje.
Ik verzamel vooral wereld bankbiljetten dus alle landen
maar het is mij toch ietskes teveel om dat allemaal te verzamelen

iemand een idee hoe ik dit een beetje kan inkorten ofzo?

grtz

Gebruikersavatar
rinuske
Senior lid
Senior lid
Berichten: 632
Lid geworden op: 31 okt 2009, 14:50
Locatie: made

Bericht door rinuske » 28 jan 2010, 15:35

beginnen met een wereld deel Kristijn???

grtz Rinus
grtz Rinus

iedere munt is er een!!!
hoe verder weg ,hoe interessanter ie is

Gebruikersavatar
Kristijn
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 188
Lid geworden op: 25 aug 2009, 20:34
Locatie: Helchteren

Bericht door Kristijn » 28 jan 2010, 15:54

is een mogelijkheid

ma heb van veel werelddelen vele biljetten

Gebruikersavatar
voskeman
Superlid
Superlid
Berichten: 1326
Lid geworden op: 11 okt 2009, 23:02
Locatie: Putten

Bericht door voskeman » 28 jan 2010, 16:00

Je moet nu niet denken dat je het niet goed hebt gedaan.
De biljetten die je nu hebt moeten niet in de weg liggen en ga gewoon een stap nemen om een wereld deel te doen.
De andere biljetten hoef je niet weg te doen want zijn ook mooi, hou dat appart en wie weet kun je toch eens ruilen als je dat wil.

Gebruikersavatar
sebastiaan1995
Senior lid
Senior lid
Berichten: 742
Lid geworden op: 21 aug 2009, 00:36

Bericht door sebastiaan1995 » 28 jan 2010, 16:07

of je kiest een bepaald thema, ik heb vogels gekozen. of bijvoorbeeld hyperinflatie, of iets dat met een historische gebeurtenis te maken heeft. een ander soort dier, o.i.d

Gebruikersavatar
Kristijn
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 188
Lid geworden op: 25 aug 2009, 20:34
Locatie: Helchteren

Bericht door Kristijn » 28 jan 2010, 16:18

zal er eens over nadenken :D

maar het probleem is dat ik vind dat bepaalde landen echt mooie biljetten hebben en andere dan weer totaal niet (precies monopoly geld ofzo)

zoals zambia suriname brazilië allemaal mooi en dan hebde landen vooral in azie die biljetten vind ik echt niet mooi

en persoonlijk vind ik mooie gebruikte biljetten mooier als UNC biljetten :D

Gebruikersavatar
peterpaul31 Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 554
Lid geworden op: 17 aug 2009, 20:55
Locatie: Schiedam

Bericht door peterpaul31 » 28 jan 2010, 16:57

Wat hebben de biljetten die je mooi vindt met elkaar gemeen? Misschien dat je op die manier kan bepalen wat je wel en niet wil verzamelen?
verzamelaar van wereldmunten

Gebruikersavatar
Kristijn
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 188
Lid geworden op: 25 aug 2009, 20:34
Locatie: Helchteren

Bericht door Kristijn » 28 jan 2010, 17:04

dat ze vooral een bankbiljet lijken :F

Gebruikersavatar
sebastiaan1995
Senior lid
Senior lid
Berichten: 742
Lid geworden op: 21 aug 2009, 00:36

Bericht door sebastiaan1995 » 28 jan 2010, 17:10

je hebt idd gelijk, de bankbiljetten uit de VS, colombia, brazilie lijken idd op échte bankbiljetten. en als je dan die ziet uit monolie en andere vage aziatische landen...

Gebruikersavatar
Kristijn
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 188
Lid geworden op: 25 aug 2009, 20:34
Locatie: Helchteren

Bericht door Kristijn » 28 jan 2010, 17:15

ja idd dat bedoel ik

Misschien ook gewoon is kijken welke landen mooi biljetten hebben en die ergens opschrijven en verzamelen

ik weet het niet misschien beter zo houden geen idee :D

Gebruikersavatar
Kristijn
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 188
Lid geworden op: 25 aug 2009, 20:34
Locatie: Helchteren

Bericht door Kristijn » 29 jan 2010, 13:39

das inderdaad een mooi idee

kan ik wel doen

alleen ik heb van vele landen al meerdere biljetten
en biljetten van sommige landen zijn nogal duur

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer » 29 jan 2010, 14:15

wat je ook kan doen is de forumquiz volgen.

Daar staan vragen in over munten en bankbiljetten, en die zijn voor sommige ervaren verzamelaars zo lastig want het gaat over een munt of biljet die de meeste voor hun neus hebben liggen in collectie of catalogus, en ik vraag er altijd naar vanuit een ander perspectief, en met die perspectieven kan je een biljet ineens heel anders bekijken.

Het is puzzelen aldaar wat de klok slaat, soms cryptisch :twisted: , maar het verandert je blik op de wereld en de materie!

Vraag 2, 18, 35,36,53,55,57,59 en 66 (de thans onbeantwoorde) gaan over biljetjes.

Wat je ook moet weten over biljetjes is dat bijvoorbeeld Japans bezettingsgeld uit de Philipijnen, Indië, Birma in 1943 al beschreven werd door zowel Japanse militairen, en dat deze traditie overgenomen werd door de Amerikanen.

Men heeft een goedkoop biljet, meestal de 10 rupees/ dollars/ gulden, die kalk je helemaal vol met handtekeningen.

Japanners schreven hun naam op de vlag waarbij de gehele compagnie stond voordat de aanval werd ingezet; werd de gehele compagnie uitgemoord, dan kon de resterende volgende compagnie de familie verwittigen van hun dood. Kamikaze's schreven dit als eerste aan de vooravond van Pearl Harbor op 5 december 1941 de admiraliteitsvlag. Daar ze wisten dat ze vermoedelijk niet terug zouden keren, schreven ze hun namen op bankbiljetten, welke aan het boordpersoneel in de technische hangar van het vliegdekschip werd gegeven met het verzoek deze biljetten naar de familie te sturen, zodat zij zouden weten dat pappie of zoonlief gesneuveld was.

De Amerikanen veroverden Iwo Jima en Midway na bij de Golf van Luzon de Japanners voor het eerst vernietigend te verslaan. Op de lijken vonden ze de bebloede biljetten, zover de Japanse mannen niet gesneuveld waren door de massaal gebruikte vlammenwerpers, met inscripties waarvan de decriptors eerst dachten dat het geheime coderingen waren. Zodoende kon men in de jaren 50 van deze biljetten de gehele structuur binnen een Japanse gevechtseenheid achterhalen: wie was vriendjes met wie; de overlevende had de plicht de bankbiljetten met zijn naamsvermelding terug te sturen naar de familie.

Amerikanen namen dit gebruik over, tot op dedag van vandaag. Alleen nu wordt het tour of duty, de gevechtseenheid, of die uit 6 man bestaat of 12, zet allemaal de handtekening op het biljet, en de langstlevende heeft de plicht de nabestaanden te informeren hoe of wat er met johnnie is gebeurd en wanneer die is gesneuveld/ vermist noem maar op.

Terwijl dit gangbaar was in 1943 in de Pacific, werd op het Europeese vasteland deze traditie niet gehandhaafd: de metalen naamsplaatjes lagen op een grote hoop na d-day, en 2 of 3 personenmoesten bij ieder plaatje een standaard militaire brief voegen voor the folks back home (familie thuis). Ook de Nazi"s hadden deze tradities niet.

Terug naar de Pacific. Unc-biljetten bestaan niet met handtekeningen, het werd gedragen in broekzak, uniform of identificatiebewijs.
Tijdens de Korea-oorlog van 1952 verandert de opzet van de traditie, de biljetten blijven achter in de lockers van de soldaten op de basis, en na hun vermissing/ dood gaat het beschreven biljet naar de familie. Vaak staan de namen voluit geschreven met dienstplichtnummer en eenheid.

Met de Vietnamoorlog wordt van het eerste soldij in biljetvorm de naam van de opleidingsmaatjes neergekalt in het opleidingscentrum, en deze wordt direct naar huis gezonden. Vaak kent de familie de eenheid van naam; gedurende de eerste jaren van Vietnam worden een hoop volwassen veteranen als aangenomen zonen in andere families geadopteerd vanwege gebeurtenissen in Vietnam. Deze biljetten kunnen unc zijn!

Bij landing in Vietnam worden lokale dong-biljetten ingevuld onder genot van bier in de lokale hoerentent, omdat ze morgen met 6 man patrouille moeten lopen tegen die verrekte Vietcong. Biljetten worden afgegeven an Mamma-San, de beheerster van het bordeel, die meestal de biljetten toezendt als bericht komt dat de patrouille in een hinderlaag is gekomen. Via het militaire bestuur worden dan deze biljetten voorzien van handtekeningen van zoonlief en medelopers met de standaardbbrief meegezonden vanuit Saigon naar de States.

De Russen hebben bij de inval van Afghanistan in 1969 deze traditie voortgezet toen bleek dat de Taliban niet uit te schakelen was.

De Britten pasten het een tijdje toe bij de onafhankelijkheidsbeweging in 1952-1960 Kenia, de MauMau, die het leuk vond om iedere aanwezige blanke te bewerken met een machete-kapmes. Kindertjes werden in de fik gestoken, vrouwen werden eerst verkracht, daarna de benen afgehakt, vervolgens de armen en tenslotte het hoofd, en Britse soldaten kregen twee spiezen in de aars gedrukt, waarmede ze langs het veld werden gezet, en door het lichaamsgewicht drukte en gleed dat langzaam naar beneden. Afschrikwekkend, dus dan wil je als militair wel dat in ieder geval je familie weet dat je gesneuveld bent, en de Amerikaanse traditie welke overgewaaierd is op ambassadesoldaten (Lees militaire politie) wordt toegepast. Deze biljetten zijn er ook unc, maar die worden door Kenianen vervalst sinds 1966 met namen van fictieve personen als Bonaparte en Hitler! Een echt biljet is gedragen, dus heeft draagsporen.

In 1982 schrijven zowel Britse soldaten hun namen op pond-biljetten van de Falklandseilanden, als Argentijnen op hun 10 tot 100 Pesosbiljetjes, dikwijls met verwijzing Islas Malvinas.

Ook het vreemdelingenlegioen zet sinds de Onafhankelijkheidsoorlog in Algerije van 1965 de namen van de legionnairs op lokale, grote biljetten.

Minstens 6 namen op 1 biljet is een tour of duty wanneer Latinistisch schrift gebruikt is danwel Ciryllisch, danwel 5 rijen japanse karakters onder elkaar is 1 Japanse gevechtseenheid tussen 1941 en 1944 geplaatst.

Japanners staan stijf van tradities, en de Japanse biljetten kunnen een toonbeeld van calligrafie zijn. In afwachting op het Sterven in de Shogun-traditie mediteert men en neemt men afscheid van de wereld door zijn naam in perfectie nog 1 keer op te schrijven; de naam is het enige wat resteert van een persoon volgens het Zen-boeddhisme en het aanverwante Shinto-isme, dus de perfecte schrijfwijze is het mooiste wat je je nabestaanden kan geven. Iets anders bestaat gewoon niet in de wegen der onsterfelijkheid. In familietempels staan/ hangen deze beschreven biljetten vaak naast een wierookstaafje of een eeuwig brandend vuur.

Westerse handelaren noemen deze biljetten vodjes vanwege draagsporen en beschreven indien unc, maar voor de rest kan je ze tegenkomen tegen of heel hoge prijzen (EBAY, bekende eenheid 800 euro) of heel lage prijzen (50 eurocent).

Moraal: je kan het zo persoonlijk maken als dat je wil. Er zijn handelaren in bankbiljetten die gaan proberen de nabestaanden met dienstplichtnummers te verwittigen. Het gebeurt ook dat de persoon die de handtekening ooit zette, zijn eigen biljet weer terugkoopt om wat voor emotionele reden dan ook.

Gebruikersavatar
Kristijn
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 188
Lid geworden op: 25 aug 2009, 20:34
Locatie: Helchteren

Bericht door Kristijn » 29 jan 2010, 19:52

hoe bedoel je

alle hoe moet ik daar op voort gaan (lijkt mij wel interessant)

greetz

Gebruikersavatar
sebastiaan1995
Senior lid
Senior lid
Berichten: 742
Lid geworden op: 21 aug 2009, 00:36

Bericht door sebastiaan1995 » 29 jan 2010, 20:29

leuke lijst herman! erg handig, alleen waar zijn de vogels hèhè :twisted:

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer » 05 feb 2010, 21:19

Bankbiljetten werden ook als propaganda ingezet, na de amerikaanse landing op Luzon in de Philipijnen kreeg het een paarse opdruk met : we keep the philipines safe, hetgeen deze vodjes laten zien.
Afbeelding

Afbeelding

De geschiedenis haalt de kwaliteit in.

Gebruikersavatar
andres
Senior lid
Senior lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 07 jan 2010, 16:57

Bericht door andres » 05 feb 2010, 21:52

Met de bevrijder van de Philipijnen, Generaal MacArthur ,kwamen deze in Amerika gedrukte biljetten mee, ze bleven in gebruik tot 1949, toen de Filipijnen zelfstandig geworden waren van Amerika, met hun eerste eigen biljetten kwamen.
Deze VICTORY biljetten , gegarandeerd door de USA, vervingen al spoedig de diverse locale uitgegeven biljetten en de JIM (Japanese Invasion Money) biljetten.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
verzamelaar van niet Euromunten en Bankbiljetten

Gebruikersavatar
Kristijn
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 188
Lid geworden op: 25 aug 2009, 20:34
Locatie: Helchteren

Bericht door Kristijn » 09 feb 2010, 15:49

onderscheiden jullie ook UNC biljetten met gecirculeerde biljetten?
Verzamelaar Van:

- Belgische Biljetten
- Belgisch Congo
- Zaïre
- Wereldbiljetten (Enkele Series)
- Elk Land 1 Biljet
- Biljetten Met Opéénvolgende Serienummers
- Belgische Munten Voor De Euro (momenteel niet meer mee bezig)

Terug naar “Bankbiljetten algemeen”