10 gulden Nederlandse Antillen

Plaats hier informatie, vragen en berichten over de biljetten uit de Nederlandse overzeese gebiedsdelen.

Moderator: Arjena3

Gebruikersavatar
marksch Poland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 412
Lid geworden op: 28 mar 2014, 23:56

10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door marksch » 10 nov 2014, 12:27

Hoi,

Ik heb gisteren twee Antilliaanse biljetten van 10 euro op MP gezet. Ik heb ze dubbel en bovendien ben ik niet echt een verzamelaar van biljetten. Ik verzamel liever munten (van vóór de euro).

Nu wilde ik natuurlijk eerst eens uitzoeken wat die biljetten waard zijn. Er staan een paar "UNC"-biljetten op MP, waarvan ik me toch een beetje afvraag of ze echt UNC zijn. De vraagprijs van die biljetten ligt tussen 10 en 20 euro. Op Catwiki wordt de waarde van een biljet in kwaliteit F op 5 euro geschat. Een UNC-biljet zou volgens Catawiki 100 euro waard zijn, wat ik toch ook erg hoog vind. Ik heb zo gauw geen andere on-line catalogus met een indicatie van de waarde van dit biljet kunnen vinden.

Wat bepaalt nu de waarde van deze biljetten? Als ze nog inwisselbaar zijn, dan zou de koers ongeveer € 4,50 moeten zijn. Dat verklaart dus de hoge vraagprijs niet. Als ze niet meer inwisselbaar zijn, dan zou ik voor de kwaliteiten Zf/Pr een verzamelwaarde van 1 of 2 euro verwachten. Ik geloof niet dat deze biljetten erg zeldzaam zijn.

Wie heeft er enig idee waarom deze biljetten zoveel meer waard zouden zijn dan bijvoorbeeld een Nederlands tientje of een biljet van 100 Belgische Frank uit dezelfde tijd?

Groet,

Mark
e3-10 antilliaanse gulden.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Johanavw
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 138
Lid geworden op: 02 nov 2014, 17:45
Locatie: Fryslân

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door Johanavw » 10 nov 2014, 22:21

Heb even mijn World Paper Money catalogus 2014 erbij gepakt. Het gaat om picknummer 23a. Volgens de catalogus is de catwaarde $ 100,- in UNC. Meteen vergeten, want de markt doet meestal heel anders dan de genoemde catwaarden. De 23a is de meest dure (op de specimen na) van de uitvoeringen van dit biljet. Wellicht heeft het met de aantallen te maken die gedrukt zijn? Dit los van de kwaliteit.

Je hebt de volgende uitgaven;

23a uit 1986
23b uit 1990
23c uit 1994
23s specimen uit 1986

De 23c (1994 uitgave) zie ik meestal voor tussen de € 3,50 en € 4,50 weggaan op Marktplaats in f/vf gradatie. Ik denk dat je voor jouw 1986 uitgave toch iets meer moet kunnen krijgen. Of deze nog koerswaarde (inwisselbaar ) heeft weet ik niet. Wellicht dat je in je "marktonderzoek" nog kunt kijken naar de uitgifte data van de andere 10 gulden biljetten die je gezien hebt?
Verzamelaar van bankbiljetten uit (voormalig) communistische landen.

Van de voormalig communistische landen alleen de biljetten van toen het land een communistisch regime had.

Daarnaast de eerste issue nadat er politieke hervormingen doorgevoerd zijn of zich heeft afgescheiden.

€ 2,- CC

Gebruikersavatar
marksch Poland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 412
Lid geworden op: 28 mar 2014, 23:56

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door marksch » 11 nov 2014, 00:21

Bedankt voor de informatie. Vanzelfsprekend trek ik mij weinig aan van de cataloguswaarde. Als ik iets verkoop, gaat dat vaak weg voor de helft van de cataloguswaarde, maar bij veel dingen is het gewoon een euro als vergoeding voor een wandelingetje naar de brievenbus (wat soms veel meer is dan de cataloguswaarde). Wat deze biljetten betreft, ben ik echt verrast dat ze zoveel op kunnen brengen.

Ik heb de centrale bank van de Sint Maarten en Aruba een e-mail gestuurd, met de vraag of ik mijn biljetten nog in zou kunnen wisselen. Ik ben benieuwd of ik een antwoord krijg. Mocht ik antwoord krijgen,dan zal ik het hier laten weten.

Vriendelijke groet,

Mark

Koevoets numismatics Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 1256
Lid geworden op: 19 sep 2012, 09:56

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door Koevoets numismatics » 11 nov 2014, 09:12

De centrale bank van Aruba en Sint Maarten bestaat niet.

Ik hoop dat je mail is gericht aan de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten.

De centrale bank van Aruba kan je wel antwoord geven op vragen over florins, niet over Antilliaanse guldens denk ik. :knipoog:

Met jouw biljet wordt overigens nog gewoon betaald. Volgens mij is al het munt- en papiergeld in Antilliaanse gulden nog gewoon geldig. Als straks de Caraibische dollar komt dan kun je alles omwisselen.

Als ik nog eens naar Curaçao op vakantie ga gaat er in elk geval een grote zak muntgeld mee. :knipoog:

Gebruikersavatar
marksch Poland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 412
Lid geworden op: 28 mar 2014, 23:56

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door marksch » 11 nov 2014, 09:21

'tuurlijk, het was al een beetje laat toen ik mijn berichtje schreef.

Gebruikersavatar
Patrickp_nl Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 783
Lid geworden op: 15 jul 2014, 15:09

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door Patrickp_nl » 15 nov 2014, 10:53

marksch schreef:...Een UNC-biljet zou volgens Catawiki 100 euro waard zijn, wat ik toch ook erg hoog vind. Ik heb zo gauw geen andere on-line catalogus met een indicatie van de waarde van dit biljet kunnen vinden.

Wat bepaalt nu de waarde van deze biljetten? Als ze nog inwisselbaar zijn, dan zou de koers ongeveer € 4,50 moeten zijn. Dat verklaart dus de hoge vraagprijs niet. Als ze niet meer inwisselbaar zijn, dan zou ik voor de kwaliteiten Zf/Pr een verzamelwaarde van 1 of 2 euro verwachten. Ik geloof niet dat deze biljetten erg zeldzaam zijn...

Wie heeft er enig idee waarom deze biljetten zoveel meer waard zouden zijn dan bijvoorbeeld een Nederlands tientje of een biljet van 100 Belgische Frank uit dezelfde tijd?
Hi Marksch,
3 goeie vragen!
Ik ga een poging wagen.
1. Op dit moment is de best beschikbare catalogus die van Owen Linzmayer (mijn mening!). Gevoed door huidige groothandel en ruilhandel marktwaarde.
Je kunt per hoofdstuk abonneren of een "I want it all" abonnement afsluiten voor $ 99 per jaar. (± €75)
Hij reviseert de hoofdstukken regelmatig, en de hoofdstukken waarop je geabonneerd bent kun je dan gratis downloaden. Je wordt zelfs door hem getipt.
Zie: http://www.banknotenews.com/
Sinds enkele maanden ben ik moderator van de bankbiljetten op Catawiki. Er zijn een aantal wijzigingen op de site in voorbereiding. Alle toegevoegde en latere bewerkingen op bankbiljetten staan nog ter moderatie. Ze moeten een voor een nagekeken worden. Laatst zag ik een biljet met UNC waarde van 5000 euro, terwijl 10 euro eerder in de buurt van de werkelijkheid komt. Dat is inherent aan de opzet van Catawiki. Ieder kan er op zetten wat hij/zij wil, en wat in zijn/haar eigen belang is! Een onafhankelijk moderatie team moet ervoor gaan zorgen dat de excessen er uitgehaald worden en mensen die serieuze aanpassingen en toevoegingen maken (hoe klein of groot ook) de ruimte geven dat te kunnen. Over het algemeen zit men in Catawiki toch redelijk op het goede spoor...
2. De markt = vraag + aanbod. Niet alleen de vraag en niet alleen het aanbod dus. Je kunt nog zoveel biljetten voor prijs x aanbieden, maar als ze niet worden verkocht zijn ze het niet waard. Als je je biljetten aanbiedt en ze zijn direct weg, zat je waarschijnlijk te laag met je prijs.
Dus wat te doen? Ga niet over 1 nacht ijs. Volg het biljet (de biljetten) die je wilt bestuderen enkele weken (maanden/jaren -> afhankelijk van de zeldzaamheid. Ik bestudeer bijvoorbeeld het gedrag van Nederlands Noodgeld op de veilingen al meer dan 30 jaar).
Op basis van het lange termijn gedrag van aanbieders en kopers weet je wat de markt voor een bepaald type biljet is.
3. Dit heeft alles te maken met het omloopgebied. Aruba is maar klein. En een echte "harde valuta" was het ook niet. Men (toeristen, zakenlui) komt er niet vaak, afgezien van de Arubanen zelf. En ook als verzamelgebied is het letterlijk "klein". Daardoor zijn de hoge kwaliteiten snel zeldzaam (hetzelfde zie je met een aantal varianten binnen het Surinaamse verzamelgebied gebeuren, terwijl dat al veel groter is).
Nederland (vooral) en België zijn landen met inwoneraantallen die vele malen hoger zijn dan Aruba. Bovendien is het welstandsniveau (en daarmee het aantal verzamelaars) ook groter. Dit is overigens meer een demografische vraag dan dat het met verzamelen te maken heeft ;)
De gebieden Aruba en Nederland/België zijn slecht vergelijkbaar. Hetzelfde geldt voor de valuta en de verschillende typen bankbiljetten.

Ik hoop dat ik erin geslaagd ben je vragen te beantwoorden, schroom niet om verduidelijking te vragen als dat nodig is hoor!
Groet, Patrick Plomp. (Dit betreft een mening tenzij anders aangegeven)
Papiergeldnumismaat. Life member IBNS (NL230, INT215)
Auteur van "Catalogus Nederlands Papiergeld". Deel 1 en 2 bestelbaar op http://www.patrickp.nl

Gebruikersavatar
marksch Poland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 412
Lid geworden op: 28 mar 2014, 23:56

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door marksch » 16 nov 2014, 01:28

Hoi Patrick,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord, maar ik denk toch dat ik aan Johans antwoord meer had, omdat mijn vraag specifiek de 10 guldenbiljetten van de Nederlandse Antillen uit 1986 en 1994 betrof. Het biljet van mindere kwaliteit, uit 1994, heb ik inmiddels verkocht voor 3 euro. Misschien een klein beetje onder de prijs, maar dat vind ik in dit geval niet zo erg. Het biljet van 1986 heb ik nog en zal ik hopelijk voor iets meer kunnen verkopen. Overigens heb ik van allebei de biljetten nog een exemplaar.

Om even op je antwoord terug te komen: ik ga niet 100 euro aan een catalogus uitgeven als mijn verzameling misschien net 150 euro waard is en ik dat bedrag er alleen met heel veel geduld en moeite voor krijg, áls ik mijn hele verzameling zou verkopen. Die 100 euro steek ik liever in een of enkele mooie munten. Natuurlijk is het soms wel handig om te weten wat een biljet waard is, maar tot nu toe was het internet voldoende om er achter te komen dat mijn biljetten zelden meer waard zijn dan 50 cent of 1 euro. Zelf koop ik doorgaans geen biljetten, want eigenlijk spaar ik ze niet eens.

Ik vraag me af hoe belangrijk demografie is in dit geval. Zijn Nederlanders dan niet geïnteresseerd in de munten van hun voormalige overzeese gebiedsdelen? Wonen er in Indonesië geen numismatici?

Overigens heb ik geen antwoord gekregen van de centrale bank van Sint Maarten en Curaçao en ook niet van die van Aruba ;-) Toch jammer, aangezien zij me vast direct zou kunnen vertellen hoe dat zit met incourante biljetten en inwisselen.

Vriendelijke groet,

Mark

Gebruikersavatar
Johanavw
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 138
Lid geworden op: 02 nov 2014, 17:45
Locatie: Fryslân

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door Johanavw » 16 nov 2014, 15:50

Hoi Mark,

Begrijp volledig dat je geen catalogus hebt. Als je nog eens wat wilt weten of je verzameling "door de catalogus" gehaald wil hebben stuur je maar een berichtje.

Heb inmiddels ook e.e.a. gevonden over de inwisselbaarheid (berichten op chronologische volgorde):
http://www.volkskrant.nl/dossier-archie ... ~a1065961/

http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzich ... 246028.jsp

http://nl.wikipedia.org/wiki/Antilliaanse_gulden

Groeten

Johan
Verzamelaar van bankbiljetten uit (voormalig) communistische landen.

Van de voormalig communistische landen alleen de biljetten van toen het land een communistisch regime had.

Daarnaast de eerste issue nadat er politieke hervormingen doorgevoerd zijn of zich heeft afgescheiden.

€ 2,- CC

Gebruikersavatar
marksch Poland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 412
Lid geworden op: 28 mar 2014, 23:56

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door marksch » 17 nov 2014, 08:50

Bedankt, Johan. De Wikipedia-pagina had ik natuurlijk al gevonden, maar de andere twee artikelen nog niet. Blijkbaar was het mogelijk tot uiterlijk juni 2011 Antilliaanse guldens om te wisselen in Nederland. Dat zegt natuurlijk nog niets over de mogelijkheid om bij de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten oude biljetten om te wisselen.

Wel heb ik nu hier de volgende tekst gevonden:
The Antillean guilder will be taken out of circulation three months after the introduction of the Caribbean guilder. Antillean guilders can be exchanged for Caribbean guilders during a period of 30 years starting on the day that the Caribbean guilder is introduced (NAf. 1 = CMg 1).
De website is op 28 oktober bijgewerkt, dus ik zou verwachten dat ik ook de heel oude Antilliaanse guldenbiljetten gewoon nog om kan wisselen als ik dat zou willen. Dat zou een deel van de relatief hoge prijzen van deze biljetten kunnen verklaren, maar niet als die prijzen veel hoger liggen dan € 4,50.

Vriendelijke groet,

Mark

Gebruikersavatar
Johanavw
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 138
Lid geworden op: 02 nov 2014, 17:45
Locatie: Fryslân

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door Johanavw » 17 nov 2014, 11:52

Als ik de artikelen lees kom ik tot de conclusie dat de Antiaanse Gulden alleen nog in gebruik is op Curaçao en Sint Maarten en sinds 1986 niet meer op Aruba en sinds 2011 niet meer op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het lijkt mij dan ook aannemelijk dat de biljetten op Sint Maarten en Curaçao gewoon gebruikt/ingewisseld kunnen worden.

Anders een mailtje richting DNB? Misschien kunnen zij het aangeven?

Over de prijs denk ik nog steeds dat dit te maken heeft met oplage (zeldzaamheid) en wellicht heeft de centrale bank geprobeerd om de 86 issue te vervangen, b.v.ivm betere veiligheids kenmerken.
Verzamelaar van bankbiljetten uit (voormalig) communistische landen.

Van de voormalig communistische landen alleen de biljetten van toen het land een communistisch regime had.

Daarnaast de eerste issue nadat er politieke hervormingen doorgevoerd zijn of zich heeft afgescheiden.

€ 2,- CC

Gebruikersavatar
marksch Poland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 412
Lid geworden op: 28 mar 2014, 23:56

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door marksch » 17 nov 2014, 13:09

Klopt. Ik denk ook dat de oude biljetten nog ingewisseld kunnen worden bij de centrale bank, maar ik weet niet zeker of je er nog gewoon mee kunt betalen.

DNB hoeft in principe geen informatie te verstrekken over valuta van andere centrale banken. Daarom had ik de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten een mailtje gestuurd. Ik zou DNB nog eens kunnen proberen.

Groet,

Mark

Gebruikersavatar
marksch Poland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 412
Lid geworden op: 28 mar 2014, 23:56

Re: 10 gulden Nederlandse Antillen

Bericht door marksch » 24 jan 2015, 02:37

Hoi,

Voor wie dit later nog eens leest en op zoek is naar informatie over de waarde van dit biljet, kan ik nu vertellen dat ik het biljet uit 1994, van kwaliteit F met een vouw erin, heb verkocht voor 3 euro. Het biljet uit 1986, van kwaliteit ZF, is weggegaan voor € 5,50. Ik heb nog 2 van deze biljetten van betere kwaliteit. Mocht ik die ooit verkopen, dan verwacht ik voor beide biljetten toch in ieder geval een opbrengst die de hier genoemde prijzen overstijgt.

Vriendelijke groet,

Mark

Terug naar “Biljetten Nederlandse overzeese gebiedsdelen”