Nieuwe rubriek voor beginnende verzamelaars

Ben je beginnend verzamelaar en weet je niet waar je moet beginnen. Zoek je interessante tips, dan is deze rubriek zeker de moeite waard om even te bezoeken.
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6599
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Nieuwe rubriek voor beginnende verzamelaars

Bericht door Munthunter » 20 sep 2012, 19:05

Hallo allemaal,

Zoals jullie kunnen zien is er een nieuwe rubriek gekomen, speciaal voor beginnende verzamelaars.

Steeds vaker krijgen we vragen van nieuwe leden die zijn begonnen met verzamelen, maar door de bomen het bos niet meer zien. In deze rubriek willen wij (Danny de Munt en Munthunter) gaan starten met het opbouwen van interessante informatie voor beginnende verzamelaars.

Alles wordt onderverdeeld in afzonderlijke rubrieken, zodat het overzichtelijk blijft.

Heb je ideeën of wil je iets bijdragen, dan kun je even een bericht plaatsen of een PB sturen.

Wij hopen dat dit straks een mooie verzameling wordt van nuttige informatie, waarmee de beginnende verzamelaar wat meer zicht krijgt op welke richtingen ze op kunnen. Voor ons makkelijk om bij eventuele vragen de nieuwe leden naar deze rubriek te verwijzen.

Vriendelijke groeten,

Jeroen en Danny
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
Yosoyke
Superlid
Superlid
Berichten: 1542
Lid geworden op: 16 nov 2010, 19:46
Locatie: Kortrijk

Re: Nieuwe rubriek voor beginnende verzamelaars

Bericht door Yosoyke » 20 sep 2012, 19:50

2 euro cc verzamelen = dure hobby?
Als je wilt beginnen met het verzamelen van alle 2 euromunten, zul je zeker moeten beseffen dat dit eigenlijk een dure hobby is. Maar het hangt natuurlijk ook af waar je uw verzamelgebied afspant. Als je slechts tevreden bent met enkel de duurste uitgaves van deze munten (dus de PROOF), dan zal het te spenderen bedrag aan deze verzameling heel snel hoog oplopen. Maar als je genoegen kunt nemen met de laagste uitgebrachte kwaliteit van deze munten (UNC en waar nodig BU) dan zal dit bedrag aanzienlijk lager zijn. Ook kan het veel schelen om bepaalde landen en munten achterwege te laten en deze dus maar als laatste tot de collectie toe te voegen, om deze dan compleet te maken. Hierdoor zal het bedrag van de gewenst aan te schaffen munten ook veel menselijker overkomen en zul je dus meer geneigd zijn verder te verzamelen.

Om dit te illusteren heb ik dit eens toegepast met een eenvoudig rekensommetje. Hiervoor nam ik de marktwaardes uit mijn database van alle herdenkingsmunten tot en met 2010. Hier werden de gemeenschappelijke herdenkingsmunten ( Verdrag van Rome en de EMU) niet bij meegerekend. De prijzen in mijn database opgenomen zijn zijn algemene prijzen vergeleken tussen enkele handelaren. Hierdoor kwam ik op een bedrag van om en bij de 3000 euro. Op het eerste zicht lijkt dit dus inderdaad wel veel voor slechts 82 munten. Maar als we deze stapjes van hierboven eens toepassen, zul je direct het verschil zien.

Stel dat we hierbij de duurste munt van heel deze collectie al weglaten om deze pas als laatste aan te schaffen, kunnen van deze € 3000 nu direct al € 1400 aftrekken! Door dus de Grace Kelly munt eventjes te elimineren ziet deze hobby er direct al stukken goedkoper uit, namelijk € 1600. Hier kunnen we nog verder in gaan snoeien door de staten waar deze munten het duurst zijn ook eventjes te elimineren (namelijk Vaticaanstad en San Marino). Deze twee staten beslaan maar liefst 72% van deze € 1600, wat overeen komt met een respectievelijk bedrag van om en bij de € 1150 ! Dus wanneer je ook beslist deze eventjes aan de kant te laten liggen en je eerst te gaan focussen op de overgebleven herdenkingsmunten, kom je bij een bedrag van ongeveer €450. Zo zie je door deze regeltjes even toe te passen, dat je terug veel meer zin zult krijgen om toch eens aan deze collectie te beginnen. Later kun je dan toch beslissen om deze andere muntjes een voor een aan te schaffen om je collectie compleet te maken.
Copyrights by Yosoyke ofcourse :Geek:

Mvg Kevin
beheerder en webmaster van http://www.yosoyke.be
de infosite over 2-euromunten

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Re: Nieuwe rubriek voor beginnende verzamelaars

Bericht door grivnagozer » 21 feb 2013, 12:00

Ik ben een beetje gek... de meeste mensen weten dat ook wel, maar een munt is een gebruiksvoorwerp om iets mee te betalen. Een gerouleerde reguliere 2 euro van San Marino heeft namelijk voor mij persoonlijk meer waarde dan diezelfde munt in blisterverpakking nummer zoveel. Waar verzamel je voor, belegging (proof) of de :lollig: .
Beleg niet in alledaagse gelegenheidsmunten maar in munten met een verhaal, in de wetenschap dat door de omsmeltingen er steeds minder munten overblijven.

Grafisch zijn bijvoorbeeld de Italiaanse munten heel erg mooi, en op zilver de 500 en 1000 lire stukken. Laten die nou spectaculair in verkoopprijs gestegen zijn, niet vanwege de zilverprijs, doch vanwege het feit dat er zo ontzettend veel van omgesmolten is, dat de oplaagcijfers van de Krause met 75% kunnen worden afgetrokken, om tot een accurate schatting te komen van hoeveel er nog bestaan.. in collecties van numismaten en vergeten keukenlades.

Spanje: Spanjolen kopen massaal hun commemoratives retour ver boven de Krause prijs. Zelfs de nikkelen 200 peseta's uit de jaren 90 worden er verkocht voor rond de 40 euro per munt, wanneer het de beer bij de boom betreft, danwel de schilderijen uit het Prado serie.

Cyprus: de Cyprioten willen massaal hun nikkelen en zilveren poundmunten retour, mooi en lekker groot van formaat. De reguliere handel in Nicosia verkoopt deze munten al 150% boven Krause-catalogusprijs.

Door de crisis en de bankenpolitiek zal de Euro nog verder worden uitgekristalliseerd met commemoratives als Verkiezingen van Malta, en men slaat munten om verzamelaars meer geld te laten betalen voor minder betaalwaarde.

In 1982 was er in NL al een discussie over het gegeven dat je het 50 guldenmuntje alleen kon kopen voor 65 gulden. Men vond dat toen geen stijl.. en zodoende werd er weinig van verkocht.. en blijft deze 50 gulden ook de duurste van de reeks, daar de helft van de totale oplage werd in 1983 opgekocht door een Amerikaanse handelaar vanwege het zilvergehalte.

Plezier hoeft echt niet veel te kosten, wanneer je geen slabs of blisters loopt te zoeken.

Terug naar “Beginnen met verzamelen van munten en/of bankbiljetten”