Kenia shilling

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Afrika.

Moderator: koenmunten

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Kenia shilling

Bericht door hierm »

Onderstaand stuk is door mij jaren geleden geschreven, heb het in de tussentijd soms aangepast, bronnen die ik gebruikt heb zijn oa wikipedia, boeken over Kenia, infoblaadjes die ik kreeg voordat we naar Kenia verhuisden (heb daar van 1982-1985 gewoond) enz. Welk gedeelte waaruit komt kan ik niet meer achterhalen.
Hoor trouwens wel graag of men dit soort stukjes op prijs stelt, mogelijk dat ik meer landen buiten Europa kan behandelen.

De moderne geschiedenis van het gebied begint in de 8e eeuw als Arabieren zich aan de oostkust vestigen. In 1497 bereikte Vasco da Gama Kenia. Portugese handelaren vestigden zich in de 16e eeuw aan de Keniaanse kust, tot ze in 1720 weer door de Arabieren werden verdreven. In 1885 vestigden de Duitsers een protectoraat dat de bezittingen van de sultan van Zanzibar omvatte. In 1888 arriveerde de British East Africa Company in het gebied. De Duitsers zagen af van strijd om het gebied en droegen hun bezittingen aan de kust in 1890 over aan de Britten, waarna in 1895 het Oost-Afrikaanse Protectoraat werd gesticht onder andere om op deze manier een route richting Uganda veilig te stellen. Steeds meer blanke boeren vestigden zich in Kenia waar zij succesvol thee en koffie, bestemd voor export, verbouwden. Een klein gedeelte van de Keniaanse bevolking bestaat afstammelingen van Aziatische immigranten. Ze werken voornamelijk in de industrie en de handel en leven meestal in de grote steden. De Aziatische voorouders kwamen voornamelijk uit India (Gujarat en Punjab) en werden aan het eind van de 19e eeuw (1896-1901) ingezet bij de aanleg van de spoorlijn Mombasa-Kisumu. De autochtone Kenianen werkzaam in de agrarische sector konden echter niet in hun eigen onderhoud voorzien en door middel van politieke activiteiten, o.a. het oprichten van de Kenya African Union (KAU) in 1944, werd aandacht gevraagd voor de scheve verhoudingen tussen de blanke boeren en de Keniaanse bevolking. Het wordt algemeen aanvaard dat de ontevredenheid onder de Kenianen en het feit dat zij zich politiek organiseerden uiteindelijk leidde tot een hevige terroristische strijd van 1952 tot 1956, uitgevoerd door een geheim genootschap bekend onder de naam MauMau. De noodtoestand werd afgekondigd en alle politieke activiteiten verboden tot 1955. Jomo Kenyatta, president van de KAU, werd gevangen genomen op grond van vermeende betrokkenheid bij de MauMau beweging.

Kenyatta werd na de onafhankelijkheid in 1964 gekozen tot president van de nieuwe republiek. Na zijn dood in 1978 werd hij opgevolgd door Daniel Arap Moi die in totaal vier keer werd herkozen. Bij de verkiezingen van december 2002 was Moi niet herkiesbaar, en werd oppositieleider Mwai Kibaki gekozen tot president.

Swahili is naast het engels de officiële voertaal. Swahili is qua structuur onderdeel van de Bantoetalen. Meer dan duizend jaar contact met allerlei verschillende talen en culturen hebben de woordenschat van Swahili behoorlijk beïnvloed, zodat het Swahili nu ook Perzische, Arabische, Portugese, Duitse, en Engelse woorden kent (bv. kitabu 'boek' < Arabisch; mvinyo 'wijn' < Portugees; shule 'school' < Duits; en baisikeli 'fiets' < Engels). De aard van de leenwoorden weerspiegelt het karakter van de invloed die het Swahili ondervond van de respectievelijke culturen. Van het Arabisch zijn veel woorden geleend die te maken hebben met religie en handel. De Portugese invloed wijst vooral op typische cultuurverschillen; niet alleen het woord voor wijn, maar ook de woorden die gebruikt worden bij kaartspelen zijn bijvoorbeeld van Portugese oorsprong. Het Engels heeft vooral woorden bijgedragen, die karakteristiek zijn voor de Westerse cultuur sinds de Industriële revolutie.

De Keniaanse shilling is de huidige nationale munteenheid in Kenia. De ISO 4217-code is KES. De Keniaanse shilling werd in 1966 ingevoerd, ter vervanging van de Oost-Afrikaanse shilling. In 1897 werd de eerste munten onder het Britse gezag gemunt, 1 pice. Deze bestond slechts enkele jaren. Op de munten stond de tekst East Africa Protectoraat. Van 1906 tot 1920 stond er op de munt East Africa and Uganda Protectorates vermeld. De shilling was onderverdeeld in 50 cents en 100 cents kwam overeen met 1 florin. In 1920 veranderde de tekst tot East Africa en in mei 1921 vond er een herwaardering plaats. De shilling werd gelijk gesteld aan 100 cent.
De volgende munten worden nu gebruikt: 50 cent, 1, 5, 10, 20 en 40 shilling. Papiergeld bestaat als 50, 100, 200, 500 en 1000 shilling.
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

Re: Kenia shilling

Bericht door grivnagozer »

leuk en informatief! :thumb up:
tja..

Terug naar “Afrika”