Six Shillings Bank of Ireland Token 1804

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Europa (voor euro).

Moderator: koenmunten

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3590
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Six Shillings Bank of Ireland Token 1804

Bericht door Jan W » 28 mei 2015, 20:50

Begin 19de eeuw was er in Engeland een enorm gebrek aan zilvergeld. De Engelse schatkist zat vol met Spaanse acht realen munten maar daar werd verder niets mee gedaan omdat de Royal Mint zo goed als stil lag. Een aantal 8 realen werden voorzien van een kleine stempel van het hoofd van George III in de nek van de Spaanse koning (zie ook: http://munthunter.nl/viewtopic.php?f=113&t=2438) en kwamen in circulatie.

Matthew Boulton (die al eerder de befaamde koperen cartwheel pennies sloeg: http://munthunter.nl/viewtopic.php?f=16 ... el#p125325) wist het Engelse kabinet ervan te overtuigen om deze 8 realen munten te gaan gebruiken voor de muntslag. In Birmingham werden de 8 realen gebruikt als muntplaatje om daar munten over heen te slaan met behulp van een stoommachine. Omdat het geen munten waren die geslagen werden door de Royal Mint werd op de munt Bank of England token gezet en circuleerden deze munten voor 5 shilling, iets boven de intrinsieke waarde om te voorkomen dat ze werden opgepot en/of omgesmolten. Dit zijn de beroemde Bank of England Dollars.

In Ierland was het tekort aan muntgeld nog erger dan in Engeland. Ook hier besloot men om Spaanse 8 realen te gebruiken als grondstof voor eigen munten. En ook deze munten werden met stoommachines geslagen op de Soho mint in Birmingham. De voorzijde, met het hoofd van George III, was gelijk aan die van de Engelse Bank dollar. Op de achterzijde staat de personificatie van Ierland met als omschrift Bank of Ireland Token. Hier was de waarde echter 6 shillings (weer om te voorkomen dat munten werden omgesmolten). Het ontwerp van de munt was van Conrad Heinrich Kuchler. Op de armafsnede van George III staan zijn initialen aangegeven. Op de achterzijde zie je een kleine "k" rechts naast de onderzijde van de harp.

In tegenstelling tot bij de Engelse Bank dollars werden hier de 8 realen munten eerst van een dun toplaagje ontdaan (15 grain) voordat ze werden overgeslagen. Je zult bij deze Ierse Bank tokens dan ook niet gauw de originele Spaanse munt eronder zien zitten, iets wat je bij de Engelse Bank dollars dus wel tegen kunt komen.

Hoewel deze munten niet echt hoog in de catalogus staan genoteerd zie je ze veel minder vaak dan zijn Engelse broertje. Bij de afgelopen veiling van MPO dook er echter zomaar eentje op tot mijn aangename verrassing.
Six Shilling Banktoken Ireland 1804.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 536
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Re: Six Shillings Bank of Ireland Token 1804

Bericht door George_III » 28 mei 2015, 21:28

Wat een mooi exemplaar zeg, echt een top-exemplaar! Jaloers...
Ik heb ook nog overwogen om erop te bieden, maar al veel te snel was hij boven mijn budget.

Nog even een kleine toevoeging aan dit topic (Eigenlijk een beetje off-topic, maar okee..)

Behalve een tekort aan zilvergeld was in groot-Brittannië ook een klein/kopergeld tekort. In Engeland werd dit opgelost door een grote aanmunting van 1/2 pennies en farthings in 1806 en 1807. In Ierland bleef er echter een tekort en vele handelaren besloten om privé hun munten te gaan slaan.
img184.jpg
Door het kleingeld tekort in Ierland besluit Edward Stephens zijn eigen munten te gaan slaan. Edward was een rijke (zeep)handelaar, gevestigd in Dublin op 35 James's Street (hetgeen nog steeds bestaat, hoewel het helaas wel verbouwd is) Hij slaat deze pennies in zijn privé mint en om ze wat 'aantrekkingskracht' te geven zet hij er zowel the duke of Wellington op (Het is één jaar na de slag bij waterloo, en de Duke of wellington (Arthur Wellesley) is een nationale held), als de Ierse uitspraak 'Erin go Brah' het geen zoiets betekent als 'Ierland voor eeuwig'. En achterop de ozo bekende harp van ierland, die ook aanwezig is op Jan's munt. Een belangrijk verschil tussen mijn munt en die van Jan is echter dat zijn munt een officieel uitgegeven munt is, dit is eigenlijk meer een soort token. Op de scan lijkt de munt heel wazig en afgesleten, in het echt ligt deze echter veel beter in de hand.

Hopelijk geen nutteloze toevoeging, :thumb up:

Mika
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

spatbord
Donateur
Donateur
Berichten: 1497
Lid geworden op: 25 jul 2011, 13:51

Re: Six Shillings Bank of Ireland Token 1804

Bericht door spatbord » 28 mei 2015, 21:41

Weer een mooie munt, met een mooi verhaal. Het zijn nu juist deze verhalen die een munt zo interessant maken! :thumb up:

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3590
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Six Shillings Bank of Ireland Token 1804

Bericht door Jan W » 28 mei 2015, 21:46

George_III schreef:Hopelijk geen nutteloze toevoeging, :thumb up:
Mika
Heel leuk zo'n vervolg verhaal met een mooi voorbeeld van zo'n token. Helemaal goed. Dat is trouwens ook een mooi verzamelgebied.

Terug naar “Europa (voor euro)”