Saksische taler 1556 uit Sankt Annaberg

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Europa (voor euro).

Moderator: koenmunten

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3590
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Saksische taler 1556 uit Sankt Annaberg

Bericht door Jan W » 29 jul 2014, 22:15

Onlangs via een Engelse veiling op de kop getikt. Een taler uit Saksen, geslagen in 1556 te (Sankt) Annaberg op naam van August. In 1492 werd bij Schreckenberg rijke zilvervoorraden gevonden. Vanzelf verrees er een dorpje naast (voor de mijnwerkers) dat al snel uitgroeide tot een stadje dat de naam Sankt Annaberg kreeg in 1496 (net zoals in Amerika tijdens de 19de eeuwse goldrush dorpjes verschenen). In het begin werden er eerst kleine zilveren munten geslagen, de Schreckenberger. Maar de zilvervoorraden waren zo groot dat er al gauw grote zilveren munten werden geslagen (rond 1500), de zogenaamde Klappmutzentalers (de hertogen van Saksen droegen een soort hoedje op de munten, de klapmuts, ook bekend van bijvoorbeeld de latere zilveren Friese florijnen).
De Saksische keurvorst August stelde echter in 1558 vast dat de zilveren munten uit Annaberg (en ook Schneeberg en Freiberg) qua gehalte ondermaats waren en besloot alle munthuizen te sluiten behalve die van Dresden. Zo kon hij meer toezicht houden op het zilvergehalte en het gewicht van de munten.

Deze taler uit 1556 is dan ook één van de laatste jaren geweest van de kortstondige muntslag te Annaberg. Tussen 1554 en 1558 was daar ene Leupold Holzschucher als muntmeester actief. Een Holzschuh is in de Nederlandse taal een houten klomp. Op de achterzijde zie je linksboven dan ook zijn muntmeesterteken klomp staan. Het ontwerp van de munt is nog ouderwets te noemen met een afbeelding die teruggaat naar voorbeelden uit de periode 1530-1550. In Dresden begonnen ze vanaf 1557 al moderner ogende munten te slaan (welke later weer als voorbeeld voor de Nederlandse Prinsendaalders en rijksdaalders werd gebruikt).
Afbeelding
Taler Saksen 1556 uit Sankt Annaberg

Afbeelding
Taler Saksen 1559 uit Dresden

Terug naar “Europa (voor euro)”