Angola

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Afrika.

Moderator: koenmunten

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Angola

Bericht door hierm »

Ook deze tekst komt uit mijn verzameling, grotendeels jaren geleden gemaakt, later steeds aangepast aan de huidige situatie. Bron : hoofdwaarschijnlijk wikipedia en boeken.

In de vijftiende eeuw bestond Angola uit verschillende koninkrijken en stamgebieden, waaronder Kongo, Ndonga en Benguela. In 1483 werd Angola door de Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cão ontdekt. Vanaf dat moment dreven de Portugezen handel met de Angolese volkeren, maar spoedig werden er ook door de Portugezen buitenposten ingesteld die zich vooral bezighielden met de handel in slaven. In de loop der eeuwen zijn er ca. 4 miljoen Angolezen als slaven verhandeld en naar met name Brazilië verscheept. In 1858 werd door de Portugese regering de slavenhandel afgeschaft, maar de Angolezen die nu als contractarbeider bij de Portugezen in dienst waren, leden een bestaan dat niet veel afweek van de slaven. Gedurende het beleid van de Portugese dictator Salazar, vanaf 1932, werden vooral de armere Portugezen aangemoedigd om (onder andere) in Angola een nieuw bestaan te gaan opbouwen. Onder leiding van Salazar werd Angola als een soort provincie van Portugal beschouwd, en werden anti-koloniale bewegingen met harde hand onderdrukt. Vanaf 1960 begon een gewapende strijd tegen de Portugese overheersing, gevoerd door onderling sterk rivaliserende bewegingen. De drie belangrijkste van deze bewegingen (voornamelijk gebaseerd op raciale tegenstellingen) waren MPLA, de UNITA en FNLA. In 1974 kwam er een einde aan de koloniale periode met een geweldloze coup in Lissabon (de zogenaamde Anjer-revolutie). Voor het Portugese leger, dat in andere koloniën in Afrika onder vergelijkbare druk stond, was dit de nekslag en Portugal trok zich terug uit de gekoloniseerde gebieden. Onder de Angolese bevrijdingsbewegingen woedde de oude rivaliteit weer op en begon een burgeroorlog die, enige onderbrekingen daargelaten, 27 jaar zou duren. De MPLA kwam met hulp van de voormalige Sovjet Unie en Cuba aan de macht en zou tot 1990 volgens Marxistisch-Leninistische ideologie het land besturen.

De grote meerderheid van de bevolking is van zwart-Afrikaanse afkomst. Niettemin spreekt ongeveer 80% van hen Portugees als eerste taal. Angola neemt hierin een unieke positie omdat een van de weinige Afrikaanse landen is waar de koloniale taal de inheemse talen grotendeels vervangen heeft.

De eerste munten in Angola waren van Spaanse en Portugese komaf en werden ingevoerd in de 16e en 17e eeuw. In 1914 werd in Angola de Angolese escudo (AOE) 1:1 als opvolger van de tot dan gebruikte milreis ingevoerd. In 1926 werd deze munt vervangen door de angolar (AOA) in een verhouding van 1,25:1. In 1958 werd de volgende escudo ingevoerd (AOS). Na het verkrijgen van de onafhankelijkheid in 1975 werd op 8 januari 1977 de Angolese escudo vervangen door de kwanza (AOK) die op 25 september 1990 in beperkte mate kon worden ingewisseld tegen de novo kwanza (AON) in een verhouding 1:1. Als gevolg van die beperking leverde deze operatie de Angolese regering een behoorlijk bedrag op. Op 1 juli 1995 vond er een geldhervorming plaats, waarbij drie nullen werden gestreken en de kwanza reajustado (AOR) het wettige betaalmiddel werd. De huidige kwanza verving de AOR op 13 december 1999 waarbij 6 nullen vervielen.
De kwanza is de munteenheid van Angola. Eén kwanza is honderd lwei. Er worden op dit moment geen munten meer gebruikt. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 5, 10, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 kwanza.


Vlag van Angola :
Het rood staat voor het bloed dat vloeide onder de Angolezen tijdens hun onafhankelijkheidsstrijd, terwijl de zwarte band voor het continent Afrika staat. Het tandwiel, het kapmes en de ster vormen samen een nationaal symbool dat gelijkaardig is aan de hamer en sikkel die als symbool voor het communisme op de vlag van de vroegere Sovjet-Unie staan. Het tandwiel staat voor de arbeiders van het land en de industrie, het kapmes voor de landbouw(ers) en de gele ster verwijst naar de communistische rode ster.
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat

Terug naar “Afrika”