HOUTEN GELD

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de biljetten van de hele wereld.
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

HOUTEN GELD

Bericht door grivnagozer »

De Moracea-familie der boomachtigen heeft in zijn stamboom de Brosimium, welke alleen in Suriname groeit. Het donkerbruine hout van de Brosimium heeft een opvallende nerfstructuur die in het verleden nogal wat tongen losmaakte, want de boom groeit alleen in Suriname, en de bosnegers duidden deze boom aan met de term slangenhout, wat de bijgelovige negerslaven alleen maar bang maakte.. Enfin, het Surinaamse slangenhout werd verengelst naar Snake Wood, en de Nederlandse kolonisatoren noemden het Letterhout, en alhier werd het veelal gebruikt voor het politouren van kleinmeubelen.

We zijn weer bij. In de kolonie Suriname was er een schreeuwend pasmunttekort en aldoende werd in de Resolutie van 11 september 1669 bepaald dat voortaan Suiker kon worden gebruikt tegen 2 Stuivers per pond. Op 11 december 1670 werd ook letterhout als betaalmiddel toegelaten en wel tegen een koers van 2 pond Suiker is 3 pond letterhout.

Vanuit dit houten geld is bewerkt hout ook als noodgeld gebruikt in o.a. de Verenigde Staten (wooden Nickels), welke ook veelal van de Brosimiumboom werd vervaardigd.

Aan de andere kant van de Oceaan is met name Oostenrijk het land wat veelvuldig houten biljetten heeft laten rouleren midden jaren 20, deels op Surinaams Brosimium hout vervaardigd.De Sperrholz-fabrieken Ansfelder en Ungarholz zijn de bekendste producenten der noodbiljetten welke circuleerden binnen het gebied van het Wienerwald 1920; daarvan kent de gemeente Hadersfeld de grootste oplagen. de biljetten zijn niet groter dan 88 x 54 mm.

Ooit was er een mijnheer dr. Keller, en die heeft een thans antiquarisch werkje geschreven Das Notgeld besonderer Art.
tja..
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

Re: HOUTEN GELD

Bericht door grivnagozer »

Nee, slechts het gezegde "Zaag eens wat kleingeld voor mij af"..
tja..

Terug naar “Wereldbiljetten”