BASISKENNIS NOORD-AFRIKA AGHLABITISCHE TOT SHARIF DYNASTIE

Plaats hier berichten over munten uit de vroege middeleeuwen. Dit is de periode van het jaar 450 tot 1050. In deze periode vallen de Ottoonse, Karalongische en Merovingische periodes.

Moderator: George_III

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

BASISKENNIS NOORD-AFRIKA AGHLABITISCHE TOT SHARIF DYNASTIE

Bericht door grivnagozer »

Bleef Spanje voorbehouden aan de Umaiyiden, Noord-Afrika was Abbassidisch gebied. Kalief Harun al-Rashid benoemd een gouverneur in zijn gebiedsdeel, ene Ibrahim ben Aghlab, welke als dank zijn eigen koninkrijk sticht met nederzettingen als Tripoli, Algiers, Tunis en Marokko.

Het koninkrijk der Aghlabieten veroverde ook Malta, Sicilië en Sardinië tussen 827 en 866 na Christus, bezette Bari en plunderde navenant Italië tegelijkertijd.

De Aghlabietvorsten muntten gouden Dinars, zilveren Dirhems en koperen fals aan tot de twee fronten oorlog, wat de nekslag was van de Aghlabieten.

Rechts zien we de oprukkende Fatimiden-dynastie die in 909 A.D. de Aghlabieten verwijderen om in 969 A.D. Egypte te gaan veroveren, met het gevolg dat hun Fatimidische hoofdstad Mahida wordt ingewisseld tegen het klimatologisch comfortabele Caïro in 972 A.D.

Tegelijkertijd zien we links het Idrisitische koninkrijk Fez te Marokko, die de Aghlabitische opmars weet te stuiten.

Het Aglabithisch grondgebied verdwijnt in de zakken van de Ziridische dynastie te Tunis, de Noormandiërs te Sicilia 1061, en de Italiaanse stad Genua betreffende het eiland Sardinië.

1056 is het jaar waarin de Morabitische dynastie opkwam in huidig Marokko, en de Spanjaarden noemen deze rebellen Almoravides, afgekort tot Moren.

De muntslag der Morabiten bestaat voornamelijk uit gouden dinars welke geslagen werden in Cordoba, Sevilla en Granada, alsmede in het Noordafrikaanse Fez en Marraquesh.
Behalve de gebruikelijke lofzang op Allah, verschillen de Morabiten van de Aghlabieten doordat een naam van de heerser onder de titel van Moslimprins is vermeld in het muntbeeld. De Abbasidische muntslag vermeldt de titel Prins der Gelovigen...
De muntplaats en de datum zijn te vinden in de middelste ring van de drie cirkels, waaruit de munt is opgebouwd.

De Almoraviden werden in 1147 door de Muwahiden verdreven, door de Spanjaarden als Almohades aangeduidt. Deze Almohades bouwden hun koninkrijk vanuit Zuid-Spanje over Tripoli, Tunis en huidig Marokko.

De gouden dinars van de Almohades zijn ongelooflijk dun t.o.v. hun voorrgangers. Teksten staan in een rechthoek in plaats van een cirkel in het muntontwerp. Er zijn meer marginale inscripties: de naam van de huidige heerser en die van zijn voorgangers staan nu op de munt vermeldt. Bij de zilveren Dirhems, rechthoekig van formaat, zijn deze inscripties totaal weggelaten.

Las Navas de Tolosa is een veldslag uit 1212, waarbij de Almohaviden een groot stuk van Spanje kwijtraken tegen de Christelijke Spaanse koningen, maar het duurt pas tot 1269 wanneer de Almohaviden ook in Noord-Afrika gebied verliezen aan oprukkende Mariniden uit Marokko, Ziyaniden uit het westen van huidig Algerije alsmede Hafsidische Berbers uit Tunesië, Tripoli en oostelijk Algerije.

Alle drie van deze dynasties kopieerden de gouden munten der Almohaviden. Zilver of koper werd niet door hen niet regulier aangemunt.

De Marinidische dynastie muntte aan in Fez en Marrakech, en hun munten kan je eigenlijk herkennen aan het gegeven dat de tekst doorlopend in het muntbeeld staat, afgesloten door een frame van 2 lijnen.

De Ziyanidische muntslag werd aangemunt in Tlemcen in Westelijk Algerije plaatste een verkorte tekst tussen een twee-lijnig frame in het midden van de munt.

De gouden Hafsidische Dinars werden in Tunis aangemunt en werden voorzien van dubbel lijnenframe, welke is opgebouwd uit puntjes in plaats van een streep. Incidenteel sloegen de Hafsiden als enige zilveren Dirhems die een rechthoekige vorm hebben en een grove kopie zijn van de Dirham der Almohades!

De Marinidische dynastie in marokko houdt het tot 1465 uit, wanneer het wordt opgevolgd door de Wattasidische dynastie. De Oostelijke Hafsiden veroveren gebied op de Ziyaniden in deze periode.

Tussen 1510 en 1554 strijden de Wattasiden met de Sharifs over de heerschappij van Marokko, welke uiteindelijk door de Sharifs gewonnen zal worden.

Het Ottomaanse keizerrijk rukt nu op vanuit Constantinopel. In 1514 wordt Tunis een Ottomaanse kolonie, Cyranaica volgt in 1521 en Tripoli in 1551. Met Algerije in 1556 betekent dit voor de muntslag dat we te maken krijgen met een nieuw uiterlijk en een nieuwe muntbenaming.

Alle munten dragen de Mahgreb, een achtpuntige ster, in het muntontwerp. De gouden Dinars een zilveren Dirhems dragen de tekst in twee vierkanten die in elkaar gedraaid zijn als het ware. De achtpuntige ster kan ook ineens zespuntig worden, dit varieert van munt tot munt.
Vanaf de achttiende eeuw worden weer regulier koperen munten aangemunt, MAZUNA geheten.

Mazuna's dragen altijd een zespuntige ster met een Hejira-datum en werden altijd in een bakoventje gegoten aan een staafje. Wanneer het was afgekoeld, werden de munten die twee aan twee op staven koper van soms wel eens 24 munten aan weerszijden met de hand afgebroken, zodat breuken/happen veel voorkomen. Zij zijn een kenmerk van echte gegoten Mazuna's, bij hedendaagse vervalsingen ontbreken de breukvlakken dikwijls (zogenaamde gladde randen).

1844 is het jaar dat Frankrijk landt in Marokko en het gebied gaat koloniseren. Door de kolonisatieprocessen tussen Frankrijk en Spanje, welke tot en met 1912 voortduurde, werd het gebied opgedeeld in zogenaamde protectoraten.

De Ottomaanse muntslag had de Keizerlijke Toughra in het beeld. In 1830 bezet Frankrijk Algerije. 53 jaar later (1883) wordt Tunesië Frans grondgebied. Cyrenaica en Tripoli worden uiteindelijk door Italië in 1912 bezet.
tja..

Terug naar “Vroege middeleeuwen 450 -1050”