BASISKENNIS ABBASSIDISCHE MUNTSLAG VANAF 749 A.D.

Plaats hier berichten over munten uit de vroege middeleeuwen. Dit is de periode van het jaar 450 tot 1050. In deze periode vallen de Ottoonse, Karalongische en Merovingische periodes.

Moderator: George_III

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

BASISKENNIS ABBASSIDISCHE MUNTSLAG VANAF 749 A.D.

Bericht door grivnagozer »

In de eerste jaren nadat de Umaiyidische dynastie was ingewisseld voor de Abassidische dynastie zien we terug als Arabisten met een verschuiving van de gebruikte teksten.

Allah is Groot, Allah is Eeuwig der Umaiyiden geloofde men wel en verdwijnt van de munt, en de tekst Muhammad is de apostel van Allah verschuift van de zijkant naar het midden toe. De gouden Dinars blijven muntplaatsloos, op de zilveren Dirham staat wel een muntplaats-aanduiding en soms een datering.

Kalief al-Mansur (754-775) was de eerste kalief die zijn portret op de munt liet terugkeren. Ook gaf hij de ruimte om de satrapen (gouverneurs) en muntmeesters een merkteken in het muntbeeld achter te laten. Deze kalief maakte Baghdad de nieuwe hoofdstad van zijn rijk, als opvolger van Damascus. Baghdad heette toen MEDINET-AL-SALAM.

In de provincie Tabaristan werden nog volop Sassanidische munten gekopieerd tot en met het jaar 849 A.D.

De Abbassiden waren veel te vrij in delegeren, en dat kostte ze uiteindelijk hun voortbestaan. Harun al-Rashid is de meest bekende Abbasiden-vorst in het westen, en in zijn tijd had iedere ambtenaar zijn eigen legertje. En ieder ambtenaartje ging dus zijn eigen munten slaan, daar zij zich het recht van aanmunting toe-eigenden! En ambtenaartjes worden zelf koninkjes in naam van de Kalief van Baghdad, en dit veroorzaakt dat er ruim 100 dynasties zijn te vinden met ieder hun eigen muntje binnen in het Abassiden Rijk.

De Abbasiden wisten alleen het oosten te veroveren op de Umaiyiden, welke zich vanuit Spanje handhaafden, en daar een aantal bestuurscentra stichtten. Tot 1031 A.D. is de Umaiyidische dynastie in Spanje springlevend!

Spanje bestond uit een aantal zelfstandige Umaiyidenvorstjes, te weten:

Familie Beni-Idris te Malaga (1035-1055)
Familie Beni-Hamud te Cordoba (1016-1017)
Familie Beni-Abbad te Sevilla (1023-1091)
Familie Beni-Hud te Zaragoza (1039-1145)
Familie Beni Nasra te Granada (1238-1492)

Er waren een aantal aanmuntingsplaatsen voor gouden Dinars en zilveren Dirhems te Al-Andalus, te Medinet-ed-Zahra en te Cordoba.

Naarmate de Christenen steeds verder de Moren eruit gooien, ontstaat in Spanje de Almoravides-dynastie en in Noord-Afrika de Almohades-dynastie. Zij zwaaien de scepter in Zuid Spanje gedurende de eelfde en twaalfde eeuw. Tijdens hun periodes muntten zij aan in Murcia, Cordoba en Granada. Granada was het laatste Islamitische bolwerk dat door de troepenmacht van koning Ferdinand en koningin Isabella veroverd werd.

De muntslag van Granada is de enige munt met een tekst in een rechthoek geplaatst in plaats van de gebruikelijke cirkel.
tja..
Gebruikersavatar
Einstein België
Senior lid
Senior lid
Berichten: 516
Lid geworden op: 23 aug 2009, 20:31
Locatie: Nieuwpoort

Bericht door Einstein »

Ook hier een paar mooie voorbeelden :

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Terug naar “Vroege middeleeuwen 450 -1050”