Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2009

Plaats hier alle berichten, vragen, weetjes, nieuwtjes, etc, over de speciale 2 euro herdenkingsmunten, ook wel de zogenaamde 2 euro commemoratief.

Moderators: numisfreund, euromunter

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2009

Bericht door Munthunter »

In 2009 hebben 9 landen een nationale 2 euro herdenkingsmunt uitgegeven. Onder deze 9 landen ook Slowakije wat voor het eerst een 2 euro herdenkingsmunt uitgaf.

In 2009 is ook de tweede gemeenschappelijke 2 euro herdenkingsmunt uitgegeven, waaraan de 16 eurolanden aan deelnamen. De ministaatjes (San Marino, Vaticaanstad en Monaco) hebben hieraan niet deelgenomen, daar zij geen lid zijn van de Europese Unie.

Het thema van deze gemeenschappelijke 2 euro herdenkingsmunt is het 10-jarige bestaan van de Europese Monetaire Unie.

Hieronder een overzicht van de in 2009 uitgegeven 2 euro herdenkingsmunten.


Alle deelnemende Eurolanden
Thema: 10 jaar Europese Monetaire Unie (EMU)
Uitgifte: Eerste helft van 2009
Ontwerp:George Stamatopoulos
Oplage: 82.785.000

Afbeelding

Omschrijving: De munt toont een primitief getekend figuurtje dat in het €-teken overgaat. De munt wil uitdrukking geven aan de idee dat een enkele munt en, bij uitbreiding, de Economische en Monetaire Unie (EMU) het sluitstuk is in de lange geschiedenis van de handel en economische integratie in Europa. De munt, die door elk land van het eurogebied zal worden uitgegeven, draagt de naam van het land en het opschrift ‘EMU 1999-2009’ in de desbetreffende taal of talen. De 12 sterren van de Europese Unie staan langs de buitenrand.

Het ontwerp is uit vijf voorgedragen ontwerpen gekozen door burgers van de Europese Unie die hun stem online uitbrachten. Het ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, graveur bij de Afdeling Munten van de Bank of Greece.
Zie ook: http://forum.munthunter.nl/./viewtopic.php?f=13&t=222

België
Thema: 200ste verjaardag van Louis Braille, uitvinder van het blindenschrift (braille)
Uitgifte: 25 september 2009
Ontwerp: Luc Luycx
Oplage: 5.000.000

Afbeelding
Omschrijving: In het binnenste gedeelte van de munt is het portret van Louis Braille afgebeeld, met aan weerszijden de initialen L en B in het door hem bedachte schrift. Boven het portret staat de inscriptie „LOUIS BRAILLE” en onder het portret staat tussen de jaartallen 1809 en 2009 „BE”, de aanduiding van het land van uitgifte. Links is het muntteken te zien en rechts het teken van de muntmeester. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 006:NL:PDF


Duitsland
Thema: Ludwig Kirche in Saarbruchen
Uitgifte: 6 februari 2009
Ontwerp: Friedrich Brenner
Oplage: 30.000.000.

Afbeelding
Omschrijving: Op de munt is de Ludwigskirche afgebeeld, een symbool voor Saarbrücken, de hoofdstad van Saarland. De munt toont de kenmerkende oostgevel en klokkentoren van de kerk, met daaronder het woord ‘SAARLAND’ en aaronder het muntteken. De munt is ontworpen door Friedrich Brenner, wiens initialen rechts van de afbeelding te zien zijn. Langs de buitenrand staan het jaar van muntslag, 2009, de 12 sterren van de Europese Unie en de woorden ‘BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND’.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 005:NL:PDF


Finland
Thema: 200e verjaardag van de eerste parlementszitting van Finland en de oprichting van de centrale regeringsinstellingen in Finland
Uitgifte: 23 oktober 2009
Ontwerp: Reijo Paavilainen
Oplage: 1.600.000

Afbeelding
Omschrijving: Centraal op de munt is het silhouet van de kathedraal van Porvoo afgebeeld, de plaats waar de eerste parlementszitting van Finland plaatsvond. Het jaartal 1809 staat bovenaan. Het jaartal 2009 staat aan de rechterzijde. De aanduiding van het uitgevende land „FI” en het muntteken staan aan de linkerzijde. Over de omtrek van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 004:NL:PDF


Italië
Thema:200ste verjaardag van Louis Braille, uitvinder van het blindenschrift (braille)
Uitgifte: coincard op 15 oktober 2009, munten voor op 18 december
Ontwerp: Maria Carmela Colaneri
Oplage: 2.000.000

Afbeelding
Omschrijving: In het binnenste gedeelte van de munt is een hand afgebeeld waarmee een geopend boek al tastend wordt gelezen. Boven de wijsvinger, die naar de verticale inscriptie „LOUIS BRAILLE 1809-2009” wijst, bevinden zich twee vogels, die voor de vrije kennis staan. Rechtsboven is „RI”, de aanduiding van het land van uitgifte, te zien en rechtsonder het muntteken „R”. Onder het boek staat de naam van Braille in het door hem bedachte schrift. Helemaal onderaan staan de initialen „MCC” van ontwerpster Maria Carmela Colanéri. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 008:NL:PDF


Luxemburg
Thema: 90ste verjaardag van de troonsbestijging van de groothertogin Charlotte
Uitgifte: 15 januari 2009
Ontwerp: Onbekend
Oplage: 822.500

Afbeelding
Omschrijving: Links in het binnenste gedeelte van de munt is het gelaat van Groothertogin Charlotte afgebeeld, met daarvoor het gelaat van Groothertog Hendrik. Beiden kijken naar links. Rechts in het binnenste gedeelte van de munt staan verticaal geschreven: „LËTZEBUERG” en „2009”. Dit jaartal wordt geflankeerd door het muntmeesterteken en het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 002:NL:PDF


Portugal
Thema: Tweede spelen van de Portugeestalige landen
Uitgifte: 9 juni 2009
Ontwerp: J. Aurélio
Oplage: 1.285.000

Afbeelding
Omschrijving: De munt is uitgegeven ter gelegenheid van de voor Portugeestalige landen gehouden Spelen. In het binnenste gedeelte van de munt is een gymnast met een lint afgebeeld, het teken van Lusofonische Spelen welke gehouden worden van 11 tot en met 19 juli in Lissabon. Bovenaan is het zegel van Portugal gegraveerd, met daaromheen de aanduiding van het uitgevende land „PORTUGAL”, die een halve cirkel vormt. Onderaan is in een halve cirkel de inscriptie „2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA” te lezen, met links daarvan de initialen „INCM” en rechts de naam van deontwerper „J. AURÉLIO”. Links staat in een krul van het lint het jaartal „2009”. Langs de buitenrand van de munt zijn op een achtergrond van concentrische cirkellijnen de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 019:NL:PDF


San Marino
Thema: Europees jaar van de innovatie en creativiteit
Uitgifte: 5 september 2009
Ontwerp: Annalisa Masini
Oplage: 130.000, in blisterverpakking

Afbeelding
Omschrijving: In het binnenste gedeelte van de munt staan voorwerpen afgebeeld die verwijzen naar het wetenschappelijk onderzoek: boek, kompas, proefbuis en maatkolf. Links bevinden zich de drie symbolische veren van de Republiek San Marino. Rechts staan het jaartal „2009” en het muntteken „R”. Bovenaan is de inscriptie „CREATIVITÁ INNOVAZIONE” te lezen. Onderaan zijn de naam van de uitgevende staat „SAN MARINO”en de initialen „A.M.” van de ontwerper gegraveerd. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 020:NL:PDF


Slowakije
Thema: 20 jaar dag van de vrijheid en democratie
Uitgifte: 10 November 2009
Ontwerp: Pavel Károly
Oplage: 1.000.000

Afbeelding
Omschrijving: Het binnenste gedeelte van de munt laat een gestileerde klok zien bestaande uit een aantal sleutels. Daarmee wordt verwezen naar de demonstratie van 17 november 1989. Op die dag liepen de inwoners met rinkelende sleutelbossen door de straten. Het was het begin van de zogeheten Fluwelen Revolutie. Onder de klok zijn rechts het teken van de ontwerper en dat van de Slowaakse Munt (Mincovna Kremnica) afgebeeld. Om het ontwerp heen is aan de bovenzijde de inscriptie „17 NOVEMBER SLOBODA — DEMOKRACIA” (vrijheid en democratie) met de jaartallen „1989-2009” te lezen en aan de onderzijde „SLOVENSKO”, de aanduiding van het land van uitgifte. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 007:NL:PDF


Vaticaanstad
Thema: Internationaal jaar van de astronomie
Uitgifte: 18 november 2009
Ontwerp: Orietta Rossi.
Oplage:106.084 stuks (91.084 in BU-blister, 15.000 numisbrief)

Afbeelding
Omschrijving: Deze munt wordt uitgegeven in verband met het Internationale Jaar van de Astronomie, bedacht door de International Astronomical Union (IAU) en UNESCO. In het binnenste gedeelte van de munt wordt de geboorte van de sterren en planeten allegorisch voorgesteld en worden tevens diverse astronomische instrumenten afgebeeld. Het muntteken „R” bevindt zich in het linker onderkwadrant. Aan de onderzijde staat het jaartal „2009”. Om het ontwerp heen is aan de onderzijde links de inscriptie „ANNO INTERNAZIONALE DELL’ ASTRONOMIA” te lezen en aan de bovenzijde rechts „CITTÁ DEL VATICANO”, de aanduiding van het land van uitgifte. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld. Het ontwerp is geïnspireerd op Michelangelo's fresco in de Sixtijnse Kapel en komt van de hand van Orietta Rossi.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 009:NL:PDF


Bronnen:

- http://www.emuenzen.de/verkauf/shop.php

- http://ec.europa.eu/economy_finance/eur ... 009_en.htm
Laatst gewijzigd door Munthunter op 08 aug 2009, 13:57, 4 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter »

De Finse 2 Euromunt CC van 2009 heeft nu ook een 'gezicht'.

Zie de afbeelding!

Afbeelding

Naar mijn mening een mooi ontwerp... Even wachten tot oktober :wink:

Gr. Jeroen
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Aanvullende informatie over de ontwerpers:

Het ontwerp van België komt van de hand van Luc Luycx.

Het ontwerp van Duitsland komt van Friedrich Brenner.

Het ontwerp van Finland komt van Reijo Paavilainen.

Het ontwerp van Portugal komt van J. Aurélio.

Het ontwerp van Slowakije komt van de hand van Pavel Károly.
Oplage 1.000.000 stuks.

Ontwerp van Vaticaanstad komt van de hand van Orietta Rossi.
Oplage 106.084 stuks
(85.000 in BU-blister, 15.000 numisbrief, 6.084 voor circulatie)

groeten Paul
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter »

Hallo Paul,

Leuk dat je ook lid bent geworden, hartelijk welkom op het forum!

Ik heb je aanvullingen dankbaar toegevoegd in het eerste bericht, bedankt.

Veel plezier op het forum

Tot snel!

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Voor de volgende landen de precieze uitgifte data:

San Marino, 5 september.
België, 25 september.
Italië (als zij zich aan de officiële datum willen houden :wink: ) 30 september.

Portugal is officieel op 9 juni uitgegeven.

Groeten Paul
Laatst gewijzigd door euromunter op 10 aug 2009, 08:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter »

Paul,

Ik heb de informatie weer toegevoegd in het eerste bericht.

Wederom bedankt!

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
tweety_

Bericht door tweety_ »

Erg handig dit topic!
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Official Journal ECB over de 2 euro herdenkingsmunt van België 2009.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/sit ... 060006.pdf

Groeten Paul
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Official Journal van de ECB met betrekking tot de 2 euro herdenkingsmunt van Italië 2009.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/sit ... 080008.pdf

Groeten Paul
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Official Journal ECB met betrekking tot de 2 euro herdenkingsmunt van Slowakije 2009.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/sit ... 070007.pdf

Groeten Paul
Joentje

Bericht door Joentje »

29. Juli 2009 - Malta: Ausgabe der 2-Euro-Gedenkmünze verschoben

Da sich die Central Bank of Malta noch auf kein Thema für die in diesem Jahr geplante zweite 2-Euro-Gedenkmünze festlegen konnte, verschiebt sich die Ausgabe der Münze vorerst auf unbestimmte Zeit. Die Central Bank plant jedoch weiterhin die Ausgabe der Münze in der bereits bekannten Auflagenhöhe von 230.000 Münzen. Ob mit einer Ausgabe noch in diesem Jahr zu rechnen ist, konnte man uns aktuell nicht mitteilen. Es kann also durchaus sein, dass Sammler erst im kommenden Jahr die erste eigene 2-Euro-Gedenkmünze Maltas in ihren Händen halten können.

Als het dit jaar wordt is dus de vraag. Wie weet anders toch volgend jaar:D
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

En zo 'wachten' we al twee jaar op een nationale 2 euro herdenkingsmunt van Malta. Ik geloof de verhalen niet meer. Ik geloof pas in de munt als ik deze zelf in mijn handen heb.

Hoe moeilijk kan het nou zijn om een thema vast te stellen, of simpelweg gewoon de verzamelaars een keer goed in te lichten?
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Gisteren is de 2 euro herdenkingsmunt van San Marino uitgegeven. Ben benieuwd wanneer ik de munt van het AASFN thuis gestuurd krijg.

Afbeelding

Zo op de afbeelding te zien is het een pracht van een munt wederom van San Marino!

Groeten Paul
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter »

Hoop hem ook snel binnen te hebben, ziet er inderdaad weer erg mooi uit.

Bedankt voor de afbeelding Paul!

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Een nog betere afbeelding (van een Duitse verkoper).


Afbeelding

Afbeelding


Ik vind dit wel een absolute topmunt!

Groeten Paul
Laatst gewijzigd door euromunter op 15 sep 2009, 13:32, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Foto van alleen de munt:


Afbeelding
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Volgens de laatste informatie zal België het volgende land zijn wat een 2 euro herdenkingsmunt uitgeeft.

Dit zal plaatsvinden op 25 september.

Wanneer de geruchten waar zijn, zal echter Malta het volgende land zijn wat een nationale 2 euro herdenkingsmunt zal uitgeven. Het thema zal 45 jaar onafhankelijkheid zijn en de uitgifte zal op 21 september zijn.

Aangezien het al meer dan een jaar een gerucht is dat Malta een nationale 2 euro herdenkingsmunt zal uitgeven, neem ik dit bericht even met een grote korrel zout.

België is een zekere uitgifte en ik kan mij verheugen op de uitgifte ervan!

Groeten Paul
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Geen verrassingen tot nu toe vandaag vanuit Malta. Het lijkt er dus op dat België de volgende zal zijn in de reeks van 2009 op 25 september.

Leuk dat er een munt wordt uitgebracht ter herdenking van de 200e geboortedag van Louis Braille en als het goed is op 30 september ook door Italië (als zij zich aan de emissiedatum houden).

Ook al was zijn verjaardag al op 4 januari... :?

groeten Paul
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Official Journal van de ECB voor de 2 euro herdenkingsmunt van Finland.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 004:NL:PDF

Groeten Paul
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Official Journal van de ECB voor de 2 euro herdenkingsmunt van Vaticaanstad.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 009:NL:PDF
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Klanten van de AASFN in San Marino kunnen vanaf vandaag hun munt verwachten. De verzending is begonnen! De handelaren zijn eerst voorzien van de munten.

Even afwachten nog :)

Misschien kan ik dus nog eerst België (en Italië) toevoegen aan mijn collectie :wink:

groeten Paul
Laatst gewijzigd door euromunter op 23 sep 2009, 12:10, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Er zijn berichten dat Italië, hoe kan het ook anders, de uitgifte van de 2 euro herdenkingsmunt heeft verplaatst naar 15 oktober.

Vorig jaar werd de 2 euromunt CC 2008 al talloze malen uitgesteld, dit jaar was de EMU 2 euro de laatste in de hele serie na talloze malen te zijn uitgesteld. Ongelooflijk maar waar...

Kan er wel om lachen, de munt komt er toch wel :lol:
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Afbeelding van de CoinCard van Italië, 2 euro herdenkingsmunt Louis Braille (Duitse webshop Starshop Coins).


AfbeeldingZiet er een beetje uit zoals de blisters van San Marino (die ook in Italië worden gemaakt :wink: , niet zo raar dus), ik ben wel onder de indruk. Het gaat natuurlijk om de munt, maar de presentatie van de blister ziet er alleraardigst uit naar mijn mening.

Deze coincard is te bestellen voor 12 euro per stuk in Italië.

Ook kun je de munt al goed zien, ziet er veel belovend uit!

Nog even wachten tot half oktober 8)
Laatst gewijzigd door euromunter op 30 sep 2009, 19:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter »

De munt ziet er inderdaad erg mooi uit. De coincard ook, maar ik ga toch voor de UNC versie.

2 Euro België is vandaag uitgegeven dus wellicht ook snel in Nederland beschikbaar. Italië volgt op de voet ;)

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Er zijn al Nederlandse verkopers die de munt uit voorraad aanbieden. Ik verwacht dat ik de munt begin volgende week krijg aangeleverd.

groeten Paul

Terug naar “2 Euromunten commemoratief CC”