Hoofdstuk 10: ALS JE RUZIE ZOEKT, KAN JE HET KRIJGEN

In deze rubriek vindt je veel informatie over het onstaan van de munt. Veel achtergrond informatie en leuke weetjes. Houdt je niet in om leuke weetjes te plaatsen.

Moderator: grivnagozer

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

Hoofdstuk 10: ALS JE RUZIE ZOEKT, KAN JE HET KRIJGEN

Bericht door grivnagozer »

Glyn Davies is een numismaat die een boek schreef over primitief geld, heel gemakkelijk A HISTORY OF MONEY geheten, en na 800 Engelse pagina's te hebben gelezen, weet je heel veel over primitief geld.

In de wereld der Azteken werden cacaobonen veelvuldig als betaalmiddel gebruikt, en de Conquistadores ontvingen bij hun eerste ruilhandel meteen zakkenvol cacaobonen van de Azteken. De Europese handelaren zagen deze direct aan voor inheemse konijnkeutels, en donderde de zakken overboord. Men vroeg goud en kreeg konijnenstront voor geleverde goederen, en zodoende moest het contingent bekeerd worden in naam van de Katholieke Kerk alsmede het feit worden voorkomen dat de Conquistadores de risee van de oude wereld werden: men stak aan wal en ging moorden voor losgeld.

Een misverstandje met miljoenen doden op het geweten.

Op de Yap eilanden betaalde men tot en met het jaar 1965 met grote stenen, welke soms wel honderd kilo wegen of meer. Wat te denken van ZAPPOZATS, versierde bijlen, flessen wodka, amber, eieren, kralen, spijkers, de handel met de Eskimos in boter en kabeljauw, de Potvistanden van Fiji, de hertenvellen van de Noord-Amerikaanse indianenstammen (BUCK), de hondentanden van de Admiraliteitseilanden, de slakken van Paraguay, de vogelveren op de Santa Cruz eilanden, paprikapoeder in communistisch Tsechoslowakije of ratten op het eiland Nauru, we konden er als Europeaan allemaal mee betalen als geaccepteerd wettig betaalmiddel.

Oogst, vee, slaven en dieren waren breed geaccepteerd bij de natuurvolkeren op deze planeet tot en met de jaren 1950.

Wat heeft de mens meer dan een dier: Geld bepaalt de menselijkheid: men verleent een waarde aan de ledematen of het lichaam van een ander, anders dan zelfredzaamheid. Dit is het antwoord op de vraag als er nu een Alien landt met de vraag wat menselijkheid is. De Postbus-51 spotjes ten spijt: dankzij hun leed rijd ik straks een duur vervoermiddel onder mijn reet. Of het het nieuwste automodel is of een gepimpte Romeinse strijdwagen, er is geen verschil: men geeft geen geld uit aan een verloren zaak, alleen als je een mogelijkheid hebt iets te winnen: de loterij met gezamenlijke inleg is ontstaan op de Romeinse slavenmarkten, waar een gezamenlijke inleg van armere mensen een slaaf betaalden, waarna door de verkoper een nummer werd getrokken wie van de inleggers de slaaf/ slavin naar huis mocht nemen. Wanneer 5 Denarii onbetaalbaar leek (standaardprijs van een slaaf in het oude Rome), kon je met 1 Sestertius inleg de mogelijkheid hebben de slaaf te winnen.

Hoe verder weg iets gelegen is bepaalt een waarde. De Cowrie-slak, ook wel Kauri of purperslak genoemd, was op de Malediven niets waard, want op de rotsen woonde de grootste kolonie slakken ter wereld. Van dode beesten maakte men sieraden, en dat was het dan. Een naamloze Pipo komt uit Zuid-Oost India aanvaren en ziet beesten die hij nog nooit heeft gezien. Dat is dus handel! Hij neemt slakken mee en verpast ze in zijn dorp. Er komt een handelswaarde aan de schelp, en tussen 1700 en 1100 voor Christus, gedurende de Shang Dynastie, rouleerde de Kauri als dagelijks geaccepteerd wettig betaalmiddel. De Chinezen hadden de gewoonte deze schelpen een geschreven waarde op de schelp zelf mee te geven, welke het volgende dorp ook moest kunnen begrijpen. Dit schelpengeld zorgde dus indirect voor de ontwikkeling van het schrijven in de Chinese samenleving.
De Chinese schrijfwijze voor het woord geld is een gekalligrafeerd symbool waarin de schelp nog steeds te herkennen is anno 2010!

Vanuit het schelpenschrift werd er een naam toegevoegd van een bekende persoon, en daar namen de Chinezen hun heerser, de keizer van China voor. Het teken dat de Keizer de waarde van de schelp garandeert. Het was een handtekening, en de handtekening bepaalde de waarde van de schelp, omdat onbewerkte schelpen geen waarde hadden, behalve bij de bewerkers van die schelpen!

Aan de overkant van de Pacific zien we geen Kauri, daar zien we grote oesterkolonies wonen. Die oesters hadden een oblongformaat schelp (A3 in papiertermen), en de Noord-Amerikaanse kustindianen gebruikte de schelpen als betaalmiddel met de stammen van het binnenland, door de schelpen van de oesters te verbrijzelen, er kralen door te polijsten van te maken, een gat in het midden te persen en een streng leer er door heen te doen om de kralen bij elkaar te houden. Zij noemden dat WAMPUM, en van de westkust tot aan de oostkust, van de eskimo's in het noorden tot de Azteken in het zuiden, overal werd WAMPUM gesignaleerd als betaling van de ene stam aan de andere stam. De oesterkolonie was uitgeroeid, omdat de vraag groter was dan het aanbod: waren het eerst de schilden der dode dieren, het werd noodzaak levende dieren te doden, en er vindt geen voortplanting meer plaats, dus de strengen WAMPUM kunnen niet meer gemaakt worden: de waarde stijgt. En dit was de situatie toen voor een streng WAMPUM het eiland Manhattan werd geruild met de aanmerende Hollanders, zodat deze hun Nieuw Amsterdam konden gaan stichten.

Tot en met het jaar 1890, wanneer de laatste Indianenstammen in reservaten worden gedumpt, was WAMPUM een betaalmiddel als tegenhanger van de metalen schijven en beschreven papiertjes der kolonisten. de kracht van de Wampum is evident: in New Jersey wordt in 1760 een tot 1859 bestaande onderneming gesignaleerd, die met Europese oesterschelpen kunstmatig WAMPUM produceerd in opdracht van de regering om land van de Indianen te kunnen ruilen. Oregon is met Wampum betaald, alsmede het gehele midden van de huidige USA betaald is met Wampum! en als de Indianen weigerden de Wampum der kolonisten te accepteren, was er altijd nog wel de Cavalerie om het dorp uit te moorden: het onstaan van de Grote Indianenoorlogen. Typisch menselijk!

Uitverkoop? Selling out anno 2010.. shelling out was het originele 17e eeuwse Engelse woord om iets aan te duiden wat met Wampum geruild was. In 1860 is wampum inflatie-onderhevig, omdat de manier van het maken van gaten gemoderniseerd is. In het stenen tijdperk was men een aantal uur bezig met het maken van 1 gat, met de machinerie van 1860 was dat een stuk sneller. Europees bekwaamd personeel met de nieuwste drilboortjes zaten de gehele dag schelpen te doorboren in New Jersey! Meer en meer Wampum in de Indianeneconomie pompen, en het systeem gaat vanzelf kapot: THE BIG AMERICAN DREAM.

In hoofdstuk 1 zien we de Koning van Lydia de waarde van metaal garanderen door zijn duimnagel er in te drukken wanneer het metaal nog niet helemaal afgekoeld is. Zo rijk als Koning Croesus.. met een leeuwenkop enerzijds en een stierenkop anderszijds; het waren de Lydiase staters die de wereldmunt waren in de Ionische veldtocht van Croesus tegen de Hellenisten, en de overwinning maakte hem de rijkste man van zijn tijd (Microsoft bill Gates is een bedelaar in huidige koopkracht). Maar Croesus werd op zijn beurt weer verslagen door de Perzen van Cyrus, die direct korte metten maakte van Lydia. De Ionische veldtocht is het antwoord op de vraag waarom Turken (Lydia) en Grieken (Hellas) nooit vriendjes worden met elkaar!

Vriendjes: wie ruzie zoekt kan het krijgen! Hercules die een leeuw wurgt, een leeuw die voor een strijdwagen holt op Syracuse, een aanvallende Stier.. en wanneer Chronos de testikels afsnijdt van uranus en zijn zaad in zee spat, wordt uit de golven Aphrodite geboren; de schildpad had eerst geen schild en na de geboorte van de Godin werd ineens de rug van het beest verhard als kinderwagen, om zo in antiek Hellas het land op te kruipen. Alles wortd uit geweld geboren bij de mensheid, een vrouw krijst bij een bevalling; de gemeenschap waren er door gefascineerd. En fascinatie leidt tot geloof, maar dat is toebehorend aan de religie, en ligt buiten het bestek van dit werk.

Daarom zien we goden en godinnen staan op munten, die ons meestal niets meer zeggen, maar veelbetekenend waren voor de mond-op-mond cultuur der analfabete antieke volkeren. Of dieren uit het dagelijks leven, al of niet een god of godin verzinnebeeldend. Politiek en macht: geboorte der historie. tot op een dag iemand zichzelf zo belangrijk vindt vanwege de politiek en macht, dat hij zelf met de herkenbare kop op de munt gaat staan, in plaats van een gefantaseerde godentronie.

De tussen 359 en 336 voor Christus roulerende Philippus II van Macedonia zijn het toppunt van macht en politiek, want hij heeft heel Hellas veroverd, en dus al zijn tegenstanders overwonnen. En zo staat zijn naam op de munten, om het nageslacht te herinneren aan zijn bestaan. Hij vondt zichzelf zo geweldig, hij won in 356 voor Christus een strijdwagenrace, en dat wapenfeit moest direct herdacht worden op de munt! Zeus staat op de ene kant van de munt met zijn gezicht, en op de keerzijde de strijdwagen: het eerste Olympische Spelen herdenkingsmuntje is aldus een feit. En dat de meeste gebruikers van deze munt dachten dat het gezicht van de keizer het gezicht van Philippus was, dat was voor deze heerser alleen maar een bevestiging van zijn macht en dus een leuke bijkomstigheid.

Tijdens de bruiloft van zijn eigen zoon wordt Philippus vermoordt. Zoals Zeus constant moet uitkijken voor zijn eigen vrouw Hera, die hem zijn slippertjes wil wreken met de moord op haar echtgenoot, zo zit de Zeus-imitator direct in de Griekse onderwereld Hades. Alexander is dan 20 jaar oud, en volgt pappie op: Alexander de Grote in wording: overmeester al je mogelijke vijanden anders doden ze jou. En omdat hij daartoe legers nodig had, had hij een schatkist op wieltjes staan, en zijn munten werden in het veld geslagen om direct de legers te kunnen uitbetalen in zilver en/of omgesmolten goud. 1000 pond zilver per dag gaf Alexander uit aan het onderhoud van zijn legers. En dat de Hercules/ Heracles als zoon van Zeus dus op Alexander lijkt, is een leuke bijkomstigheid: als je ruzie zoekt, kan je het krijgen.

Ptolemeüs I van Egypte was de eerste koning wet zijn eigen fysieke gelijkende portret in de antieke wereld op de munt. Deze in 306 voor Christus verschenen munt was van een koning die zichzelf als God over leven en dood zag.. dus wanneer je ruzie zocht, kon je het krijgen!

Hoe menselijk!

Het is even wachten, maar dan heb je ook wat: Julius Caesar volgt de trend in de tijd met de titulatuur op zijn munten DICT PERPETVO. EEUWIG DICTATOR. HEB JE NA JE DOOD OOK NOG IETS TE ZEGGEN! Toen de munt in 44 voor Christus verscheen veroorzaakte deze een oproer in Rome. De macht was de Senaat en geen persoon! Julius Caesar zelf zag deze munt 2 weken in circulatie: Republikeinen breken zijn macht door zijn zoontje Brutus te bewegen zijn wantrouwige vader dood te steken om te kijken of deze ook onsterfelijk is, en dus eeuwig dictator: de Idus van Maart 44 voor Christus.
Brutus slaat na de moord direct een munt met het heuglijke feit: zijn eigen herkenbare kop enerzijds en de twee gebruikte dolken anderszijds.

Naarmate het keizerrijk groeit, hoe meer iconografie van de macht we zien verschijnen op munten, voornamelijk zilver en goud: overwinningen, voertuigen, geboortes, vredesaccoorden, Keizerlijke rondreizen in het rijk, noem maar op. Hele families worden vergoddelijkt, en volksfeesten (gladiatorengevechten) herdacht.

FEL TEMP REPARATIO, zoals de Engelse taal klinkt"Happy days are here again" is ook zo'n lekkere, lieflijke politieke slogan wanneer een Romeinse legioensoldaat staande op de grond een Perzische ruiter spietst tijdens de regeringsperiode van Constantinus II.

Het Romeinse keizerrijk is bijna 500 jaar lang een krant die je kan lezen, wanneer je de beeldtaal begrijpt. Allemaal aangemunt in den beginne op de Capolitijnse heuvel in de tempel van Juno, het Romeinse equivalent van bvb. het Amerikaanse Fort Knox, waar we de goudvoorraad van het gehele land zien liggen. En die tempel van Juno is het meest gewenste doelwit van terroristische aanslagen in de Antieke wereld. Naast het keizerlijk paleis was er geen andere plaats te vinden waar zoveel soldaten de heuvel bewaakten. En dan.. waren er nog die ganzen, die je pikten als je langsliep. dag en nacht waren die ganzen daar, en in 390 voor Christus kwamen daar stropende Galliërs ook achter. Het zijn deze Galliërs die Rome dels onder de voet lopen, waardoor de Romeinen de visie van Alexander de Grote gingen volgen: roei alle vijanden uit voordat ze jou dodoen, dus ook als ze nog geen vijand zijn!

Die rampokkende Galliërs proberen het goud uit de tempel van Juno te stelen. Van oudsher was deze heuvel een broedplaats van trekvogels van de Grauwe gans, en je kan er wel een tempel neerzetten, daarmee verjaag je de vogels niet. Ganzen waren er in overvloed, dus de Romeinen namen het beest op in de keuken, ganzenlever noemden ze dat gerecht. Die ganzen waren een plaag! Nu kruipen de Gallische barbaren de heuvel op in de hoop van de wachtposten te overmeesteren, nadien konden ze zo doorlopen. Doch de Barbaren hadden nog nooit een gans gezien in gallië, die lag niet in de trekvluchtzone van de grauwe Gans, laat staan dat ze wisten wat voor kabaal ze konden maken als ze ineens opvliegen. Dit alarmerende de wachtposten en de meeste Barbaren werden gedood door een pijlenregen.
Mythologie deed de rest: een Gans zou zich op de vijand hebben geworpen haar jongen te beschermen, hetzelfde gedrag als dat Juno in de Mythologie vertoonde als ze haar kindertjes beschermt tegen gevaar. De grauwe Gans wordt aldus de personificatie van de godin Juno, ZIJNDE DE WAARSCHUWER,(MONETARE), waarna de tempel wordt heringericht en versterkt, en deze de tempel van Juno Monetare gaat heten, later verbasterd tot Moneta.

De Moneta wordt meer en meer Kunstuiting, en het oppervlak voor de kunstenaar is toch beperkt. Het moet groter en groter, en het moet vervoerbaar zijn!vevrvoerbaarheid en grootte over lange afstanden was het uitgangspunt dat in 810 na Christus ontwikkelt in China.

De Chinese keizer had via Romeins Syrië, Antiochië geheten, een handelsroute met Constantinopel en uiteindelijk Rome. In ongeveer 100 voor Christus was er voor die handel met Antiochië al een groot metaaltekort, waaardoor er geen cash was om te kunnen gebruiken. Wel had men voldoende leer, en men ging de zijkanten van dit vierkante hertenleer decoratief bewerken en kleuren aanbrengen. Om een decoratief bewerkt lederen hertenvel, wat je als Romein niet eens mooi zou kunnen vinden, als betaling voor geleverde goederen en/of diensten te accepteren, vergt vertrouwen. Dit vertrouwen werd schriftelijk vertaald dat de Chinese keizer er voor garant staat dat 1 bewerkt hertenlederen vel net zo veel waaard was als 40 gouden aureus munten.
De Chinese keizer mag dan heilig zijn in China, in Rome was hij het zeker niet! De Antiochische Romeinen weigerden de hertenlederen vellen te accepteren in het geloof dat het goud vertegenwoordigde, en zodoende is het Chinese keizerlijk initiatief 'betaling aan toonder' een vroegtijdige dood gestorven. Er gingen bijna 1000 jaren overheen en dan... is er het juiste moment om zulke keizerlijke 'papieren' te laten rouleren als vervanging van gewild metaal.

Van deze biljetten weten we niet hoe ze eruit zagen. Er is niks van bewaard gebleven. Ook zijn ze nietde moeite waard gevonden te beschrijven in de Antieke Chinese geschriften. Het was simpelweg en tijd van bloedige burgeroorlogen en hyperinflatie. Metaal heeft altijd een intrinsieke waarde met min of meer een dagprijs. Een kilo zilver is een kilo zilver, een kilo papier is een kilo papier. Zilver smelt in vuur, papier wordt as. In de antieke wereld kon je het dus niet recyclen.

Geen metaal hebben om munten te slaan laat de omgeving zien dat je zwak bent. Als je niks beters hebt, gebruik je papier. En dat gebeurde in het Chinese keizerrijk!

De handelskaravanen via India naar Antiochia en verder zorgden ervoor dat er metaal vervoerd werd in de vorm van aaneengeregen grote strengen Cashmunten, en dat zie je niet meer terugkomen. De Mongoolse stammen in het noorden werden er mee afgekocht om te verhinderen dat deze Mongolen ineens China zouden kunnen bezetten. Dit was niet ongewoon, de Britten betaalden de Vikingen voor het zelfde in DANEGELD, een soort losgeld. Heb je geen DANEGELD, gaat je dorp eraan (Dorestad).

1020 anno domini. Hyperinflatie in China. Hoogste waarde in de biljettenreeks heeft een koopkracht van 3 miljoen ounce zilver, te betalen door de Chinese keizer aan toonder wanneer het er is. In 1166 waren er al biljetten van 11 miljoen ounce zilver, uit te betalen door de Chinese keizer aan toonder, wanneer het er is. Maar het is er niet en het is er nooit geweest. Het Chinese volk weet het ook, maar als je je de pleuris werkt en deze biljetten als vergoeding moet accepteren, daarmee voorkom je je eigen executie en die van je familieleden, geeft het gehele werkende land bittere armoe. Men kan dus de rijst niet betalen.

De historicus L.C. Goodrich (1920) heeft hierover geschreven dat deze geparfumeerde zijden en papieren biljetten decoratief een hoge kunstzinnige waarde vertegenwoordigen, doch dat hetzelfde biljet steeds minder waard wordt naarmate er meerdere van zijn. Inflatie is 1 ding, geldontwaarding is zijn baby, en daar kunnen de Duitsers en Russen volgens deze historicus van meepraten na de Eerste Wereldoorlog.

De Mongolen komen elke keer losgeld halen, totdat het zilver op is. Genghis Khan valt daarna China binnen en is gefascineerd door het papiergeld. op order van de Khan moet iedereen het gaan gebruiken! Weg met het metaal, wat je kan omsmelten tot pijlpunten, iedereen aan het biljet. Gengis Khan heeft de eer de eerste papieren economie ter wereld op te zetten, alles moet met papier betaald worden. Je jat al het aanwezige goud en zilver in, en geeft er unc-biljetten aan toonder voor terug; willen ze het niet, dan executeer je de gehele familie en de gehele stam.

Zodoende beheert de Regering de aanwezige metaalvoorraad, en het volk gebruikt papier waarop staat welk deel van die metaalvoorraad van jou is, zonder het ooit in bezit te krijgen. Het was een wereldwonder, dat naar Europa verhuisde toen ene Marco Polo in het China van 1304 belandde.

Ik citeer Marco Polo uit het boek 'REIZEN'; " IN DE STAD KANBALU STAAT DE MUNTERIJ VAN DE GROTE KHAN, VAN WIE GEZEGD MAG WOREN DAT HIJ HET GEHEIM DER ALCHEMIE BEHEERST DAAR HIJ DE KUNST BEZIT OM PAPIERGELD TE PRODUCEREN.. DE PRODUCTIE VAN DIT PAPIERGELD IS GEAUTORISEERD DOOR VEEL CEREMONIEEL VERTOON ALSWARE HET MUNTEN VAN ZILVER EN GOUD... EN DE DOODSTRAF STAAT OP VERVALSING ERVAN. AANGEMUNT IN GROTE HOEVEELHEDEN IS DIT PAPIERGELD ROULEREND IN ALLE HOEKEN VAN HET RIJK VAN DE GROTE KHAN, WAARBIJ IEDEREEN HET MOET ACCEPTEREN EN BIJ WEIGERING WORDT DE DOODSTRAF TOEGEPAST... ALLE ONDERDANEN ACCEPTEREN DIT PAPIER WANNEER ZE HET KRIJGEN ALS BETALING EN BETALEN WEER EEN ANDER ER MEE DOOR ZONDER MAAR EEN MOMENT VAN AARZELING...ALLES KAN JE ER MEE BETALEN...IN DE LEGERS VAN DE KHAN WORDT DIT PAPIER GEACCEPTEERD ALS WARE HET ZILVER EN GOUD. DE GROTE KHAN BEZIT DE SLEUTEL VAN DE SCHATKISTEN HEEFT DE GELDCIRCULATIE MEER IN HANDEN DAN WELK MONARCH DAN OOK UIT DE HISTORIE". Einde citaat.

Nu is aangetoond dat het vrij logisch is te verklaren dat de Chinezen zowel het papier als het bedrukken er van hebben uitgevonden. En dat papier was volgens het Christendom een werktuig des duivels, maar daar komen we later op terug!

De Egyptenaren schreven hun hieroglyphen op steen en op papyrus. papyrus was een gewas wat tot de rietfamilie behoort en te vinden is langs de oevers van de Nijl. De Egyptenaren bouwden er boten, daken en blaadjes om op te schrijven mee. Het materiaal was zeer bewerkelijk, en je had net als bij munten een hamer nodig om een indruk achter te laten.

Je weeft de sprieten in een vierkante matvorm en maakt vervolgens het papyrus nat en slaat het dan met een hamer tot pulp. Die pulp droog je in de zon. Het resultaat was prachtig om te beschrijven, maar de Egyptenaren zijn nooit op het idee van het bankbiljet gekomen.

Waarom zijn er zoveel Chinese ontdekkingen geweest? De hofhouding van de keizer was opgesplitst in een militair, administratief en privegedeelte. In dat prive-gedeelte van de keizer waren een aantal briljante geesten waarover de keizer kon beslissen. In China was het tot en met 1912 de gewoonte dat de Keizer met een vrouwelijke onderdaan in het huwelijk trad van elke onderhorige bevolkingsgroep, om zo de binnenlandse eenheid te versterken en burgeroorlog te voorkomen; wat bijna altijd mislukte, omdat bleek dat wanneer de bruiden onderling ruzie kregen, de gehele provincie waar de ene prinses vandaan kwam de provincie van de andere prinses een kopje kleiner trachtte te maken! En om dat groepje mokkels te bewaken, waren er soldaten, die om te verhinderen dat er buitenechtelijke kindertjes ontstonden, hun penis werd afgesneden. De eunuch was geboren in China, en niet zoals de meeste mensen denken in de Islam. Eén zo'n eunuch, want dat waren zonder uitzondering alle Chinese ontdekkingsreizigers en wetenschappers, is Ts'ai Lun, en Ts'ai Lun kreeg de opdracht van de keizer om in India en Antiochië rond te kijken en terug te rapporteren of de volkeren aldaar een handelsbetrekking wilden opbouwen met het Chinese Hof.

We springen nu naar het jaar 105 na Christus, en in Antiochië wordt druk geschreven op papyrus. Maar het is bewerkelijk en breekbaar op lange afstanden. Zijde als materiaal moet je verkopen en neit beschreven terugzenden, en wat doe je dan? In een helder moment springt Ts'ai Lun in de rivier en haalt er oude kapotte visnetten uit van de plaatselijke bevolking en vermengt deze met kapotte kleding. Door er met een hamer op te slaan ontstaat er een pulpachtige brij; welke later voor de stevigheid en elasticiteit met rietstengels werd versterkt. Deze brij werd gekookt (deze vislucht was niet te harden) en het resultaat werd van vocht ontdaan door alweer te gaan hameren en slaan. Vervolgens werd het op een soort van houten frame met een soort van raster uitgespreid om in de zon te drogen. Wanneer er een verharding van de pulp optrad, werd het onder een soort van schroefpers geplet, waardoor het laatste vocht eruit sijpelde. Hemp was een lokaal gewas wat veel toegepast werd in deze biljetten, en het gewonnen papier was zo goed, dat het British Museum in Londen nog een aantal van deze papiertjes tentoongesteld heeft. Ts'ai Lun was niet de uitvinder van het papier zelf, want het idee bestond al, hij werkte alleen het product uit, en de manier van Ts'ai Lun is sinds 105 niet veel veranderd, hooguit gemoderniseerd.

Papier werd beschouwd als een duivels product, een mirakel, en werd voor de volgende 500 jaar een staatsgeheim van China. Japan en Korea kregen wel inzage in het papiergeheim in de zevende eeuw, maar daar bleef het dan ook bij.

750 na Christus overmeesteren een aantal Arabische stammen een groep Chinese ambachtslieden nabij de stad Samarkand. De ambachtslieden konden kiezen: de doodstraf direct ter plekke of papier maken voor de Arabieren. In Samarkand maakten aldus deze Chinezen hun papier, zij kregen Arabische leerlingen toegewezen, en 43 jaar later zien we in het bagdad van 793 na Christus overal papier gebruikt worden als minder bewerkelijk product in vergelijking tot papyrus. Egypte en Marokko zijn de volgende landen met een uitgebreide papieren schriftcultuur, en in die elfde eeuw steekt een groep Moren (Christelijke benaming voor inwoners van modern Algerije en Tunesië) de straat van Gibraltar over. Deze Moren zullen tot 1429 over Zuid-oost Spanje heersen.. maar in 1151 werd in dit Iberia (zoals Spanje toen heette) al de eerste Arabische Papiermolen geinstalleerd. De Spaanse Toegangspoort tot de Hel zag er uit als een molen (Don Quichotte) en daartoe was papier als product een duivels werktuig, zodat de Roomse Keizer Frederik II in 1221 heel vroom verklaarde dat er wel op geschreven mocht worden, maar dat alle officiële stukken alleen rechtskracht hadden wanneer de gebruikte basis koeien-, kalfs- of schapenhuid was.

De Kerk was er niet blij mee, maar dat verhinderde niet dat papiermolens overal in het alnd verschenen als bron van energie en duivels product. Vooral aan de voet van het Vaticaan stonden verhoudingsgewijs de meeste molens van Europa, gevolgd door Duitsland en Frankrijk.

Wat doe je met papier? De Europeanen waren niet slim genoeg om daar direct een invulling aan te geven, en pas met de uitvinding van de drukpers komt er een gebruiksdoel naar boven.

En weer was een ontmande Chinees aan het uitvinden geslagen. Stempelen. Van slakken maakte men al 2500 jaar lang een soort inkt, en met die inkt kon je mooi kalligraferen. Wanneer je een kalligrafie maakt van een teken dat je omgekeerd neerzet op een harde ondergrond als hout, krijg je in spiegelbeeld de juiste afdruk van de letter.

Wang Cheng vindt het in 1330 maar tijdrovend en omslachtig, om dag in dag uit stemepltjes te snijden en te zetten. Men was uren bezig met een officieel document en slechts een paar regels verder. Wang Cheng zet in dit jaar wat ambachtlieden in om 60.000 karaktertekens van woorden in het Chinese keizerrijk in hout uit te snijden, welke hij op een balk bevestigd, die beweeglijk is. Met dit apparaat beschrijft Wang Cheng de geschiedenis van de technologie en biedt het de keizer aan. De illustraties maakt Wang Cheng zelf. Het geheel aan schriftuur krijgt een nieuw Chinees karakterteken: BOEK. vervolgens druppelt deze techniek door naar aanpalend India, waar op een identieke methode een aantal gedichten die Buddha Siddharta Gautama loven, wordt uitgebracht.

De machine van Wang Cheng was echter zo ingewikkeld voor de toenmalige mens, dat men van deze druktechniek is afgestapt. Het raakt in de vergetelheid en in Europa was het volslagen onbekend. De beweeglijke letterzetter, daar liep ene Johannes Gutenberg mee rond, want een boek maken is tijdriovend met al die geschreven handschriften en geschilderde miniaturen. Wilde je een volk leren lezen, dan had je meer boeken nodig dan 10 handmatig gekopieerde exemplaren per jaar.

En de Europese taal had dan wel 26 letters om woorden mee te maken, maar stond vol met puntjes, vraagtekens, hoofdletters.. en om daar een beweeglijke afrduksysteem van te maken, daar heb je iets voor nodig als je het zelf niet hebt: een geldschieter. Bovendien voerde de kerk een hetze tegen duivels papier en was het maken van boeken een kerkelijke bezigheid en geen particulier initiatief; die kerk was niet te bewegen om buiten de muren van een klooster boeken te laten drukken, want zodoende kon men de inhoud niet controleren. Ideetjes waren gevaarlijk voor de politiek en de macht.

Gutenberg printte zijn bijbel met geld van een bank, maar verkocht te wienig bijbels aan analfabeet publiek, dat de Bijbel van Gutenberg in 1455 verschenen, in zijn tijd aangeduidt werd met de naam van de bankier op het schutblad. Gutenberg was immers een naamloze medewerker geworden doordat hij het geld niet kon terugbetalen!

Papier..drukpers..boek. Herboren zijn: Renaissance. Het papier als gegevensdrager gaat een opmars maken, die de Staat en de Kerk niet meer in de hand kan houden. Duivelswerk, voorwaar! Het werd lucratief om oude olijfpersen en druivenpersen om te bouwen tot papierpersen, en zodoende stonden eind vijftiende eeuw 1700 drukpersen in 1700 adellijke families geïnstalleerd, zodat de ontvanger direct kon zien van wie het papier afkomstig was, ook al was het onbeschreven: de uitvinder van het watermerk is altijd onbekend gebleven.

Papier gaat de oceaan over en belandt bij William Caxton in Engeland. William Caxton kennen wij van een vertaling van het Franse boek: l'Histoire des Troyes, welke verhaalt over de Slag bij Troye. In 1475 was het de eerste bestseller binnen Engeland, mede temeer dat de Koning elke keer een bezoeker aan het hof een boek kado gaf, wat goedkoper was als het gebruikelijke edelmetaal. Tussen 1475 en 1495 publiceerde William Caxton 100 verschillende titels, en had daar mee 90 % van alle Engelse schrijvers als klant: Chaucer, Sir Thomas Malory (Koning Arthur), John Lyndgate en noem maar op.

In de tijd van Shakespeare was de technologie om tot bankbiljetten te komen aanwezig. Maar niemand zag er het nut van in, dus er werd gewoon niets mee gedaan. Christoffel Columbus en de volgende Conquistadores brengen boten vol met zilver en goud naar Europa. Waarom dan papier?

Tussen 1500 en 1540 werd alleen al jaarlijks 1750 kilo goud afgeleverd in de Spaanse havens, over het zilver nog te zwijgen! En dan is in Bolivia de grootste zilvermijn, die van Potosi, nog niet ontdekt (1545)!. Naast ziekte als Griep is het azteekse volk verdwenen van de aardbodem daar ze als slaven goud en zilver moesten graven in de donkere gangen der Potosi. en met dit goud werd politiek en macht bedreven, oorlogen gevoerd en kunst gefinancierd in de vorm van kerkenbouw en interieurdecoratie. Hallelujah! Spaanse Pilaardollars en Portugese equivalenten daartoe rouleren vrijelijk over Europa en de rest van de wereld.

1520, Bohemen. Graaf Stephan Schlick ontdekt tijdens een wandeling in het Joachimsthal bij zijn huisje in Jachimov een zilvermijn. De munten die hij vervaardigd noemt hij JOACHIMSTHALERGROSCHEN, welke direct verbasterd worden tot Thaler. In 1520 werden er al direct 250.000 van geslagen. 80 jaar later rouleerden er miljoenen thalers in geheel Europa.

De numismaat Jacki Weatherford legt de verbasteringsgraad bloot:

Thaler is Italiaans Tallero, Nederlands Daalder, Deens Rigsbankdaler, Zweeds Riksdaler, Hawaii Dala, Samoa Tala, Ethiopia Talari, Engeland en kolonies Dollar; alleen al in de zestiende eeuw zijn er 1500 typen Thalers vervaardigd in de Duitstalige landen.

Doordat men lukraak zilveren geld slaat en laat rouleren, komen er steeds meer typen op de markt. Men kan ze ook verzamelen, en de eerste penningkabinetten worden in deze tijd geboren. Maar tussen 1540 en 1640 is de overtollige toevloed der zilveren muntslag wel de oorzaak van een hyperinflatie, ook doordat men nog wel eens stukjes van munten wil snijden, en de prijsbepaling der goederen niet in valutaeenheid staat vermeldt maar op basis van zoveel gewicht aan zilver.
De kerk verkondigt dat Gods Rijk alleen kan komen met veel kinderen, dus grote gezinnen veroorzaken een bevolkingsexplosie, waartoe God in alle voorzieningheid niet ieder mondje kan voeden, dus roeit hij hele streken uit met enge virussen. En ze noemen het de Revolutie van de Prijs.

Om al die munten te waarborgen worden bankinstellingen en geldwisselaars geboren en benoemd. En er wordt wat nieuws hiertoe uitgevonden.. een papiertje waarop staat wat je hebt achtergelaten en wat je weer kan ophalen bij een ander persoon op de plaats van bestemming bij een andere persoon, die je nog nooit eerder gezien hebt: de familie Thurn und Taxis, Fuggia, Rothschieldt betalen aan toonder.

1553. In Engeland zien we de eerste aandelenmaatschappij ontstaan. Het is THE RUSSIA COMPANY en wie er vertrouwen inheeft om een noordwestelijke passage te vinden naar Azië, kan hier zijn geld achterlaten en krijgt een papiertje, waarop staat dat hij zijn inleg terugkrijgt met een rentepercentage bij een toekomstige winstverdeling. Hoe meer aandelen je hebt, hoe hoger je uit te keren bedrag is (to devide= verdelen=dividend). Foutje!

1585 Genua. The Bank of Genoa wordt opgericht als particulier initiatief, omdat de Doge van Venetië zijn eigen in 1583 opgerichte Banco di Rialto het onmogelijkmaakt om in het Ottomaanse Rijk met ander geld dan Rialtogeld te betalen. Genua is de grootste concurrent en komt hiertoe met het antwoord: de bankenconcurrentie is een spel van politiek en macht, en de huurlingenlegers der banken (Condottierri) voeren er oorlog voor. Ik heb tegoed (Debet) of ik moet betalen (Credit) is door de Italianen voor het eerst in balansvorm opgezet, en dat was nodig om de papierindustrie een doel te geven!

1600 London East India Company richt een eigen bank op. In 1602 volgt de Vereenigde Oostindische Compagnie omdat deze niet kan achterblijven in de kolonisatie van de wereld. om alle ingekomen goederen te kunnen betalen, verdwijnen kilootjes goud en zilver vanuit het moederland naar verweggistan, en je weet nooit zeker door golven en wind of het aankomt. Hoe minder metaal er aanwezig blijft, hoe groter de inflatie gaat worden van het resterende metaal dat circulatie ziet.

1609: Amsterdam krijgt de eerste Bank in Noord-Nederland; in Spanje opent in Barcelona de eerste Bank van Spanje. Tussen 1615 en 1621 volgen respectievelijk Middelburg, Hamburg en Neurenberg. Al deze banken deden ook nog eens min of meer aan aandelenuitgifte, wat een rage werd in financieel Europa!

En zodoende was nu de situatie gevormd dat vertrouwen in papier een vogelvlucht nam: in Engeland ging een groepje goudsmeden bedrukte papieren vanuit een kluisruimte vervaardigen, die internationale ondernemingen konden gebruiken buiten Engeland: het papiergeld voor de kolonie was geboren. je zet er een getal op en het kost geen flikker. Om dat geld uit te geven, neem je edelmetaal als dekking in.

In 1640 gaat Cromwell zich hier uitgebried mee bemoeien. De Puriteinen van Cromwell vechten met de legers van Koning Charles I. Natuurlijk weer de zoveelste godsdienstige uitbarsting. Katholiek Charles I wordt vernietigend verslagen door Cromwell en vlucht weg uit Engeland. Hij wordt 2 keer gearresteerd en weet 2 keer te ontsnappen eer hij in 1649 toch te pakken wordt genomen en geexecuteerd. Zoonlief Charles II, bijgenaamd THE MERRY MONARCH, zal pas in 1661 op de troon gaan zitten.

De tussenliggende periode noemt men het INTERREGNUM, en de RESTORATION van Charles II sluit daar op aan. Uit 1633 is het oudst bekende recept van de Goudsmit.. De Engelse numismaat H. Withers schrijft in 1909 een stuk hierover in THE MEANING OF MONEY: een naamloze goudsmit geeft papieren ontvangstbewijzen weg tegen ingenomen metaal, alsmede aan personen die edelmetaal komen lenen. Dit is de alchemie van het moderne banking-systeem.

Het waren aantoonbare bewijzen van bestaande schulden, welke beginnen te rouleren in het Londonse straatbeeld. Een goudsmit staat garant voor het vermelde getal aan edelmetaalgewicht. Aan toonder werd er desgewenst in edelmetaal uitbetaald, indien dat aanwezig was. De vader van een Samuel Pepys, columnist, zend zo'n goudsmitbankpapier naar zijn eigen vader in 1668 om hem de verschuldigde 600 pounds terug te betalen. Omdat Samuel Pepys, een bekende Engelsman in zijn dagen met een sterrenstatus dit publiekelijk deed, gingen meer invloedrijke families over tot goudsmitbankpapieren te gebruiken bij de grote betalingen. Papier was in die tijd alleen geschreven en niet geillustreerd, en werd vaak zo klein opgevouwen dat het in de binnenkant van de kleding genaaid was, vanwege de grote groepen struikrovers in de bossages en de heggen. Particuliere bankbiljetten van Engelse origine belandden uiteindelijk in Zweden, waar de Zweedse koning een tekort heeft aan edelmetaal door de grote oorlog met Pruissen en Rusland.

Zweden is het eerste land met een hiertoe ingerichte nationale bank, zoals wij die anno 2010 kennen. Deze nationale bank geeft bankbiljetten uit in het jaar 1661 na Christus als ondersteuning van de oorlogsinspanning. De Amerikaanse kolonie Massachussets is echter de eerste nationale bank die met biljetten de terugkerende soldaten na de mislukte aanval op Quebec uitbetaalt in opdracht van een gekozen regering.

Vanuit de burgeroorlogen van China naar de oorlogen in Nieuw Engeland liggen honderden jaren, maar het bestaan van een bankbiljet geeft aan dat er altijd sprake is van inflatie en een veranderde machtsverhouding door al of niet koloniale inspanningen.

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, de Franse Revolutie, de Amerikaanse burgeroorlog, de Mexicaanse burgeroorlog, de Russische Revolutie, het verdwijnen van diverse Europese koningshuizen als Portugal en Joegoslavië, het heeft allemaal te maken met inflatie waardoor de prijsstijgingen absurd zijn en het betalende volk in opstand komt: het wordt omlijst in bankbiljetten door gebrek aan (edel)metaal.

Of een biljet van hout, papier, of polymerplastic is, het is en blijft een uiting van: ALS JE RUZIE ZOEKT, KOM MAAR OP! EN HOE MENSELIJK IS DAT WEL NIET!
Laatst gewijzigd door grivnagozer op 24 jun 2010, 21:34, 10 keer totaal gewijzigd.
tja..
rinuske

Bericht door rinuske »

nou nou Eric weer een prachtig verhaal ben er echt even voor gaan zitten
heel leuk!!!
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

Bericht door grivnagozer »

dank je wel, Herman, beetje waardering is altijd leuk! :wink:
Londoh

Bericht door Londoh »

Even een kleine aanvulling, de term “primitief geld” is in onbruik geraakt, men gebruikt tegenwoordig liever “etnografische betaalmiddelen”.

Tot aan het einde van de 90’er jaren kregen de ambtenaren in Indonesië aan het einde van de maand niet alleen een beetje geld maar ook 10 kilo rijst per gezinslid van de ambtenaar.
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

Bericht door grivnagozer »

dank je voor de aanvulling. Grote negerzoen van mij :lol: mag ook al niet meer... Jodenkoek dan. Pakket met forumveilingkavels nog steeds niet mogen ontvangen :cry: primitief toch :cry:

Terug naar “Geschiedenis en het onstaan van munten”