Philipsdaalder 1558 Gelderland

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de provinciale en stedelijke muntslag. Duiten, stuiverstukken, rijders, schellingen, Stad Utrecht, Daventria, Overijssel, etc. En de Bataafse Republiek (1795-1801). Ook munten uit de zuidelijke Nederlanden kunnen hier geplaatst worden

Moderator: Robin

JO3023 Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 728
Lid geworden op: 21 jan 2014, 14:36

Philipsdaalder 1558 Gelderland

Bericht door JO3023 »

Beste allen,

Onlangs aangeschaft deze Philipsdaalder uit 1558 met de platte 8 (in de CNM geregistreerd als 1558/1557) geslagen te Nijmegen. Het interesante aan met name deze Philipsdaalders is dat er volgens sommigen er geheime tekens op te zien zijn. Dit exemplaar heeft deze tekens onder de H en de O van PHS respectievelijk DOMINVS.

Afbeelding
image hosting without account

[Ref. 1] CNM 2.17.18
Vz: Borstbeeld van Philips II naar links
PHS.D.G.HISP.ANG.Z.REX.DVX.GEL.jaartal (Retrograde N in ANG)
Kz: Gekroond Spaans-Oostenrijks-Bourgondisch wapen, vergezeld van twee
vuurstalen, geplaatst op een kruis van knoestige stokken en dragende het
kleinood van de Orde van het Gulden Vlies
DOMINVS.MIC-HI.ADIVTOR mt Gelder kruis

Interesant vindt ik verder het Gelder kruis dat in Spanje beter bekend is als de kruis van Calatrava. Geïntrigeerd door dit gegeven ben ik enige tijd geleden op zoek gegaan naar wat informatie omtrent Calatrava. Het volgende heb ik kunnen vinden:

SANTIAGO, CALATRAVA Y ALCÁNTARA

...

Veranderingen in de regering waren niet het enige waaraan de Orden na de Inlijving onderhevig aan waren. Enkele jaren waren verstreken sinds 1523 toen Karel V, met het pauselijk gezag, een politiek beleid begon van de verkoop van erfgoed die gericht was om zijn keizerlijke project te financieren [42]. Van de drie Orden was de Orde van Calatrava het meest getroffen door de verkoop met een verlies dat 24% van hun erfgoed overschreed. In mindere mate werden de gebieden van Santiago en Alcántara vervreemd, -12% respectievelijk -6,6% [43]. In latere regeringen werd dit beleid verlaten en met uitzondering van een klein perceel grond dat verkocht werd ten tijde van Filips II, leden de Orden geen verlies meer tot het confiscatie process (Desamortización española) van de XIXe eeuw [44].

...

La Orden Calatrava: Religión, Guerra y Negocio door Jesús de las Heras.

1555
Filips II treedt toe tot de troon en volgde zijn vader op als meester-administrateur van Calatrava. Hij probeerde sommige door zijn vader vervreemde goederen aan de Orde terug te geven, maar het lukte hem niet.

Hieruit blijkt dus dat Felips II klaarblijkelijk gelieerd was aan de religieuze Militaire Ridderorde van Calatrava. Het kleinood van de orde is een Grieks kruis in keel met fleur-de-lys aan de uiteinden ook wel gezien als vier gestileerde letters "M" voor Maria.

Mijns inziens verwijst het Gelderse kruis naar deze Ridderorde. Mocht iemand hier anders over denken of een andere verklaring hebben dan hoor ik dat graag.

Met vriendelijke groet,
Tristán

Ref. 1 Catalogus van de Nederlandse munten geslagen sinds het aantreden van Philips II tot aan het einde van de Bataafse Republiek (1555 - 1806), 2de geheel herziene en verbeterde druk (2009), Jan C. van der Wis en Tom Passon. Zie ook de link http://www.muntkoerier.com/011e_pagina.htm

PS Voor wie interesse heeft in de geheime tekens volgt hierna een klein overzicht van Philipsdaalders met deze tekens op verschillende posities of zonder deze tekens.

Afbeelding
photo storage

Afbeelding
Zonder geheime tekens. De munt van Philipsdaalder 1558 Gelderland

Afbeelding
Geheime tekens onder de S en de I van PHS respectievelijk DOMINVS.

De hierna volgende afbeeldingen en informatie is afkomstig van een PDF van Paul van der Zee om zijn boek Munten Catalogus Nijmegen, te bestellen via zijn site http://www.nlcoin.com/, te promoten:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
C.vanderLey Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 531
Lid geworden op: 30 jun 2010, 11:17

Re: Philipsdaalder 1558 Gelderland

Bericht door C.vanderLey »

Interessant fenomeen Tristán, de stempelsnijder zal ongetwijfeld een bedoeling hebben gehad met het aanbrengen van deze punten.
Op het exemplaar hieronder zijn deze punten ook aanwezig echter is dit type niet met de platte 8 en bevindt zich een cirkel achter het jaartal.
$(KGrHqZ,!r!FCTe,lJIcBQ11VW52l!~~60_57.jpg
$(KGrHqR,!hoFC8Tys6G2BQ11VmW9hg~~60_57.jpg
Groeten, Cor.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
JO3023 Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 728
Lid geworden op: 21 jan 2014, 14:36

Re: Philipsdaalder 1558 Gelderland

Bericht door JO3023 »

Ik had al zo'n flauw vermoeden dat er ook bij andere typen munten dit soort geheime tekens aanwezig zouden zijn. Bedankt Cor dat u uw Philipsdaalder heeft willen laten zien. Een verdraaid mooi exemplaar.

Gegroet,
Tristán

Terug naar “Provinciale en stedelijke muntslag en Bataafse Republiek”