Servië, potentieel EU-lid

Plaats hier berichten over algemene zaken omtrent de euro. Denk hierbij aan nieuws over aankomende eurolanden, nieuwtjes, weetjes, etc.

Moderator: euromunter

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Servië, potentieel EU-lid

Bericht door euromunter »

Toetreding Servië tot de Europese Unie

Servië is een potentiële toetredingskandidaat voor de Europese Unie. In oktober 2005 opende de Europese Commissie onderhandelingen met Servië om de EU-toetreding voor te bereiden via het zogenaamd 'Stabilisatie en Associatie-Akkoord' (SAA). Dit akkoord werd op 28 april 2008 door Servië en de Europese Unie ondertekend.

De Europese Commissie gaf in haar voortgangsrapport van 2007 aan dat Servië vooruitgang heeft geboekt op economisch gebied en op het gebied van politieke criteria. Zo is er een nieuwe grondwet in werking getreden, zijn er democratische verkiezingen gehouden en is de economie gegroeid. Daarentegen heeft Servië nog problemen op het gebied van juridische hervormingen, corruptiebestrijding, het verbeteren van de mensenrechten en de hoge werkloosheid.

In september 2008 heeft de voorzitter van de Europese Commissie Barroso laten weten dat Servië mogelijk in 2009 al de status van kandidaat-lid van de Europese Unie kan verkrijgen. De voorwaarde hiervoor is echter wel dat Servië doorgaat met de hervormingen en volledig samenwerkt met het Joegoslavië-Tribunaal. Het Tribunaal wacht nog op de uitlevering van de oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic.

Premier Mirko Cvetkovic had aangekondigd dat Servië in de eerste helft van 2009 een verzoek zal indienen voor toetreding tot de Europese Unie, maar dat is nog niet gebeurd. Hij hoopt dat Servië uiterlijk in 2014 lid kan worden van de EU. De voormalige EU- voorzitter Tjechië heeft aangegeven dat zij haar best zal doen het kandidaatlidmaatschap aan Servië toe te kennen. Deze status kan alleen worden verkregen als de huidige EU-lidstaten akkoord gaan. Uit het voortgangsrapport van 2009 is gebleken dat Servië goede resultaten heeft geboekt in het toetredingsproces tot de Europese Unie.

Vooral Nederland was aanvankelijk tegen EU-lidmaatschap van Servië omdat het land niet voldoende meewerkte aan de arrestatie en uitlevering van oorlogsmisdadigers aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Maar in december 2009 gaf minister Verhagen zijn verzet op na een relatief positief rapport van de hoofdaanklager van het tribunaal. Ook in het land zelf heerst overigens weerstand tegen de EU. Zo gaf Servië eerder aan het EU-lidmaatschap te weigeren als de Europese Unie de Servische regio Kosovo als onafhankelijke staat erkent en een Europese troepenmacht naar deze regio stuurt.

(Bron: europa.nu)
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter »

Uit de Elsevier:

Balkanland Servië vraagt lidmaatschap EU aan

Servië heeft dinsdag een officieel verzoek ingediend om lid te kunnen worden van de Europese Unie (EU). Het zal echter nog jaren duren voordat het land ook daadwerkelijk lid wordt van de EU. Verhagen staakte onlangs zijn verzet tegen de Serven.

De aanvraag werd vandaag gedaan in Stockholm, waar de Servische president Boris Tadic premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden ontmoette.

Servië besloot eind vorige week het EU-lidmaatschap aan te vragen. Van de overige voormalige Joegoslavische deelrepublieken is Slovenië inmiddels lid van de EU, terwijl Kroatië, Macedonië en Montenegro al eerder een aanvraag voor het EU-lidmaatschap deden.

Het zal naar verwachting nog jaren duren voor de onderhandelingen tussen de EU en Servië zijn afgerond. De samenwerking met het Joegoslavië Tribunaal en de uitlevering van de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic en Goran Hadzic vormen een belangrijke voorwaarde voor de EU. Waarnemers verwachten dat Servië ergens tussen 2014 en 2018 zal kunnen toetreden.

Vooral Nederland heeft zich steeds hard opgesteld in onderhandelingen met Servië. Pas begin deze maand gaf minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA) zijn verzet op tegen een handelsakkoord tussen de EU en Servië, dat als een soort voorstadium van het EU-lidmaatschap kan worden beschouwd.

Tadic zei zaterdag dat hij vorige week op de klimaattop in Kopenhagen nog met premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft gesproken over de Servische toetredingswens.
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Servië, potentieel EU-lid

Bericht door euromunter »

Europa.nu:
2.
Is Servië klaar voor toetreding?

Servië laat op politiek vlak stabiliteit zien en heeft de wetgeving aangepast en het integratieprogramma van de Europese Unie ingevoerd. Ook is er een nieuwe wet aangenomen die betrekking heeft op politieke partijen. Hervormingen in het verkiezingsstelsel hebben echter nog niet plaatsgevonden. Servië heeft zich beter ingezet in de strijd tegen corruptie met als gevolg dat veel verdachten zijn gearresteerd. Er zal nog wel er extra aandacht moeten worden geschonken aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Bovendien zal Servië de volledig onafhankelijke positie van de rechterlijke macht moeten garanderen.

Op economisch gebied heeft het land veel vooruitgang geboekt om een goed functionerende markteconomie te creëren. Het land is echter wel zwaar getroffen door de economische crisis. Servië heeft dan ook financiële steun ontvangen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. De werkloosheid is vooralsnog hoog.

In het land zelf heerst enige weerstand tegen de EU. Zo gaf Servië eerder aan het EU-lidmaatschap te weigeren als de Europese Unie de Servische regio Kosovo als onafhankelijke staat erkent en een Europese troepenmacht naar deze regio stuurt. Het Internationaal gerechtshof i oordeelde op 22 juli 2010 dat de afsplitsing van Kosovo internationaalrechtelijk gezien gerechtvaardigd was. Deze uitspraak verstevigt de onafhankelijke status van Kosovo, hoewel de uitspraak niet dwingend is. Er zijn nog vijf EU-landen die Kosovo weigeren te erkennen als zelfstandige staat. De EU heeft in reactie op de uitspraak van het Hof laten weten dat volgens de EU de toekomst van zowel Servië als Kosovo in de Europese Unie ligt en dat de EU bereid is een dialoog tussen beiden landen te faciliteren.

De EU-ministers verwachten dat de Servische regering zich "constructief" opstelt tegenover Kosovo, dat zich van Servië heeft afgesplitst. Servië heeft de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo niet erkend. Wel wil het land gaan samenwerken met de EULEX-missie (de EU-missie om Kosovo te helpen bij het versterken van de rechtsstaat) en heeft het zich bereid getoond de dialoog aan te gaan met de regering in Pristina. Veel Europese landen prezen Belgrado al voor die bereidheid. De acceptatie van de lidmaatschapsaanvraag in oktober 2010 werd dan ook gezien als een beloning.

In het voortgangsrapport van oktober 2011 prijst de Europese Commissie Servië met de voortgang die het land heeft geboekt. Vooral op politiek gebied is het land erg gegroeid en het heeft belangrijke stappen gezet naar een goed functionerende markteconomie. Toch heeft het land nog te veel conflicten met buurland Kosovo, waardoor het waarschijnlijk pas in 2012 het kandidaat-lidmaatschap krijgt.

...

5.
Belang Servië voor de Europese Unie

Toetreding van Servië tot de Europese Unie zal waarschijnlijk zorgen voor meer stabiliteit in de Zuidoost-Europese regio. Verwacht wordt dat het risico van nieuwe gewelddadige conflicten zal afnemen als het grootste deel van de voormalige Joegoslavische deelrepublieken lid is van de EU.

Daarnaast is de toetreding van Servië van belang voor de Europese Unie omdat toetreding zorgt voor een vergroting van de interne markt. Op termijn stimuleert dit de economische groei in de Unie.
Groeten Paul
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Servië, potentieel EU-lid

Bericht door euromunter »

Serbia may start EU talks in March

By EUOBSERVER

Germany opposes the start of EU talks with Serbia this month, due to continued violence in northern Kosovo and wants to postpone that step until June. A compromise could be reached for March, which would also favour President Boris Tadic ahead of May elections, one EU diplomat said.
In maart zullen dus de gesprekken beginnen met Servië!

Groeten Paul

Terug naar “Euronieuws”