Starten met een muntenverzameling

Starten met het verzamelen van munten.
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Starten met een muntenverzameling

Bericht door Munthunter »

En dan is het zo ver, je hebt de keuze gemaakt dat je (wereld)munten wilt gaan verzamelen, maar de vraag hoe je dit wilt gaan doen komt als snel om de hoek kijken. In de onderstaande uitleg willen we je wat handvatten aanreiken waarmee je je verzameling kunt gaan opstarten en kunt voorkomen dat je in dezelfde valkuilen terecht komt, als menig ander beginnend verzamelaar.

De eerste valkuil
Als beginnend verzamelaar kun je het zo gek maken als je wilt en de meeste beginnende verzamelaars vallen in dezelfde valkuilen. Het is zo aantrekkelijk om alle munten die je in je bezit krijgt te gaan verzamelen. Echter kom je er al snel achter dat het wel heel erg veel verschillende munten zijn en dat de ene er kwalitatief mooier uit ziet dan de andere. Jaartallen en kleine verschillen op de munt vallen je opeens op en dan hebben we het nog niet eens over de wijze waarop je ze wilt op gaan bergen. Nu je dit stadium hebt bereikt, heb je er ook al heel wat uurtjes in geïnvesteerd en ga je, je wellicht afvragen hoe nu verder. We raden je aan om te gaan starten met het bepalen van grenzen, niets is zo belangrijk om je verzamelgebied al in een vroeg begin af te bakenen. Munten worden al eeuwen lang gebruikt als betaalmiddel en wereldwijd mag je dan ook verwachten dat we er inmiddels van uit mogen gaan dat er miljarden verschillende munten zijn geslagen. Onmogelijk om je verzameling compleet te krijgen en dat doel kun je dan ook het beste zo snel als mogelijk laten varen.

Afbakenen
Het afbakenen kun je het beste vorm gaan geven door na te gaan denken wat je wilt gaan verzamelen. Wil je wereldmunten gaan verzamelen, dan kun je het beste gaan starten met een enkel land, een land, of continent, welke je aanspreekt. Verdiep je eens in de numismatische geschiedenis van dat betreffende land en probeer eens na te gaan hoeveel munten dat land in de loop der tijd heeft voort gebracht. Veel verzamelaars beginnen met het land waarin ze woonachtig zijn, een slimme zet. Kies je bijvoorbeeld voor Nederland of België dan kun je de keuze maken om de munten te gaan verzamelen die voor de euro een wettig betaalmiddel waren, de gulden of de frank. Kies je daarna voor alle munten van Nederland, dan bemerk je al snel dat er een periode is die erg interessant is en ook redelijk ‘verzamelbaar’, de guldenmunten uit het koninkrijk der Nederlanden. Grofweg de munten van 1806 tot en met 2001, het jaar dat de euro haar intrede deed. Kies je voor België dan zien we dat die periode iets korter is, namelijk van 1832 tot 2002, waar 1832 het jaar is dat België zich onafhankelijk verklaarde van de Nederlanden. Beide perioden zijn zeer interessant om te verzamelen en beide kennen ze een zeer leuke en boeiende numismatische geschiedenis. Verwacht niet dat je een dergelijke verzameling binnen een jaar of wat compleet zult krijgen, integendeel, vele munten zullen onbereikbaar zijn. Dat kan te maken hebben met de prijs, maar ook of deze munten wel beschikbaar zijn, van diverse munten zijn er slechts enkele bekend en deze zitten al gehuisvest in verzamelingen van andere verzamelaars en komen maar sporadisch op de ‘markt’. De voorbeelden die we hierboven aangeven kunnen natuurlijk ook verlegt worden naar andere landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, etc. Die keuze is aan jou en vanzelfsprekend kun je ook meerdere landen gaan verzamelen.

De eerste munten
Het volgende struikelblok is het budget welke je wilt én kunt besteden aan je verzameling. De eerste munten kun je vaak al gratis aankomen, vraag familie en vrienden of ze nog munten hebben liggen. Je zult merken dat velen van hen overal nog potjes en bakjes hebben staan waar munten in zitten. Vrijwel iedere Belg of Nederlander heeft een ‘kleine verzameling’ opgebouwd van wat gulden of frankmunten die plaats gingen maken voor de euro. Na ruim 10 jaar euro zijn ze die bakjes vergeten en hebben ze er weinig meer mee en krijg je ze meestal zo mee in een boterhamzakje. Thuis gekomen open je het zakje en zoek je de mooiste er uit en heb je al een leuk begin. Wanneer zich weer een nieuw lotje (zo noemen we vaak een kleine partij munten) aandient kun je gaan kijken of daar ontbrekende jaartallen in zitten en of er mooiere kwaliteiten tussen zitten. En zie daar je verzameling groeit! Toch kom je op een gegeven moment bij een punt uit dat het niet meer opschiet en je toch je verzameling uit wilt gaan breiden. Je gaat op onderzoek uit en ook daar kun je vele kanten op. Het is ontzettend leuk om andere verzamelaars te ontmoeten en met hen te ruilen. Bezoek eens een beurs of vindt aansluiting bij een numismatische vereniging, men helpt je graag verder en ze zullen je verzamelhart nog harder laten kloppen, dan dat het al deed. Al rondstruinend op een beurs bemerk je dat er heel veel munten zijn die je nog niet hebt, mappen vol zelfs bij de ene handelaar en de andere heeft er misschien nog véél meer. Het ligt aan je budget wat je kunt aanschaffen, daar kan niemand je verder bij helpen. Toch zal de ‘gemiddelde’ verzamelaar zijn keuzen weloverwogen nemen en op zoek zijn naar de ontbrekende stukken in zijn, of haar verzameling.

De verzameling op schrift bijhouden en uitbreiden
Aangekomen op dit punt is het dan ook aan te raden om je verzameling ook op schrift bij te houden, door middel van een overzicht in een computerprogramma. Er zijn diverse programma’s te vinden waarin je, je verzameling kunt bijhouden, maar de meeste verzamelaars houden het bij in Microsoft Excel of Microsoft Acces. Voer de munten in die je hebt met bijbehorende gegevens als jaartal, kwaliteit, kenmerken, etc. Wanneer je een dergelijke lijst uitprint of digitaal mee neemt, dan kun je gerichter zoeken en de gaten in je verzameling opvullen. Kijk bij de diverse handelaren en ontdek waar je de munt goedkoper aan kunt schaffen, de prijzen verschillen namelijk soms fors. Dit ‘jagen’ is een leuke bijkomstigheid bij het verzamelen. Indien je een behoorlijk budget hebt is het niet onverstandig om op de beurs zelf al bij te houden wat je aan hebt geschaft. Je zult namelijk niet de eerste verzamelaar zijn die thuis aangekomen merkt dat hij tweemaal dezelfde munt heeft aangeschaft.

Munten aanschaffen
Wil je liever thuis blijven en toch je verzameling uitbreiden dan is er nog een mooie gelegenheid om dit te verwezenlijken. Marktplaats, E-Bay, Catawiki, Qoop, Speurders, zijn allen handige hulpmiddelen om aan nieuwe aanwinsten te geraken. Bezoek dergelijke sites eens en je zult versteld staan van het enorme aanbod. Ook hier kun je het zo duur maken als je zelf wilt, maar ook hier geldt weer dat een gerichte zoektocht naar specifieke munten aan te raden is. Bekijk goed wat er wordt aangeboden en ons advies is om enkel in te gaan op advertenties waar de munt in kwestie ook daadwerkelijk in de advertentie duidelijk getoond wordt. Is dit niet het geval en blijf je geïnteresseerd, vraag de adverteerder dan om duidelijke afbeeldingen. Ongezien munten aanschaffen is af te raden, want de ene verzamelaar vindt een munt kwalitatief mooier dan de andere verzamelaar. Deze verschillende opvattingen kan vervelend uit gaan werken als je de munt in kwestie ontvangt en blijkt dat de kwaliteit minder is dan je had gehoopt. Het toekennen van een kwaliteit is dan ook iets persoonlijks, de ene verzamelaar vindt een munt ‘zeer fraai’, terwijl de andere deze munt de kwaliteit ‘fraai’ nog niet wil meegeven. Een gegeven wat van groot belang is om te onthouden. Vele verzamelaars schalen hun verzameling kwalitatief te hoog in, wat ontzettend teleurstellend kan zijn als je hem, of gedeeltes, van de hand wilt doen. Het is dus aan te raden om je goed te verdiepen in de kwaliteitsomschrijvingen die men voor munten heeft samengesteld.

De prijzen van een munt
Zowel voor een beursbezoek, dan wel het kopen via een veilingsite is het aan te raden een goede catalogus van je verzamelgebied aan te schaffen. In deze catalogus zie je in een oogopslag welke munten er zijn en in het gunstigste geval, ook een prijsindicatie. Zoek je een munt dan heb je al een richtprijs en kun je bekijken of je het bedrag er aan uit wilt geven. Veel verzamelaars vinden de prijsindicaties in de catalogussen aan de hoge kant en hanteren een vermindering van 25% van de cataloguswaarde. Dit wil zeggen dat zij bijvoorbeeld voor een munt die in de catalogus voor €10,- vermeldt staat, niet meer dan €7,50 zullen betalen. De prijsindicaties in de catalogussen worden veelal opgesteld door de handel en dan is een hogere indicatie interessanter, voor meer opbrengst.

Bieden op een advertentie
Ga niet lukraak bieden, maar probeer bij een eerste bod onder de vraagprijs te bieden, is er meer vraag dan zal je overboden worden en kun je een hoger bod uitbrengen. Dit totdat het bieden stopt en de adverteerder een besluit neemt of hij/zij dit bod accepteert en contact met je opneemt. Dit geldt met name voor Marktplaats en soortgelijke veilingsites, op E-Bay is de verkoper verplicht om het item te verkopen voor het hoogste bod. Bedenk vooraf dat de kosten voor verzenden veelal bovenop de uiteindelijke verkoopprijs komen. Voor duurdere objecten kiest de verkoper regelmatig voor ‘verzekerde verzending’ wat duurder is en veelal bovenop het totaalbedrag komt. Soms is afhalen ook een optie en een leuke bijkomstigheid om een andere verzamelaar te ontmoeten.

Het is natuurlijk ook mogelijk om munten aan te schaffen in een van de vele webshops die het internet rijk is. Kijk eens rustig rond en wie weet vindt je een munt voor een leuke prijs en in een mooie kwaliteit. Het kopen via een webshop is ten alle tijden veiliger dan het aankopen via een veilingsite. Schort er iets aan je bestelling, dan kun je altijd in overleg met de handelaar. Daarnaast is het altijd prettig om een vast punt te hebben waar je, je munten aanschaft, gewoon omdat het vertrouwd aanvoelt en je na verloop van tijd wel weet wat je kunt verwachten.

Grote partijen opkopen
Mocht je diverse landen verzamelen, dan is het enorm leuk om kilopartijen op te kopen. Dit is een mix van munten die per kilo verkocht worden en waarvan je vooraf niet weet wat er precies in zit. Het uitzoeken ervaren vinden veel verzamelaars erg leuk. Wat je overhoudt kun je zelf weer verkopen, of je ruilt het met de inmiddels bevriende verzamelaars. Momenteel ligt de marktwaarde van een kilo gemengde wereldmunten (zonder zilver) rond de €5,- afhankelijk van de sortering. Je kunt bij een aanbieder natuurlijk altijd even informeren, mocht dit niet in de advertentie staan, wat er ongeveer in de partij zit. Soms heb je namelijk partijen met vele peseta’s, franken en marken en dan bemerk je pas later dat je wellicht wel heel veel dubbelen hebt. Mocht je kiezen voor een specifiek verzamelgebied, land of continent, maar wil je de, daar buiten vallende, munten in een later stadium toch gaan opnemen in je verzameling, dan kun je die natuurlijk altijd bewaren en te zijner tijd alsnog gaan ordenen en aan je verzameling toevoegen.

Thematisch verzamelen
Sommige munten zijn saai en lijken enkel te dienen voor het betalingsverkeer, maar sommige munten zijn werkelijk de moeite waard. Ze tonen een thema of gebeurtenis en zijn schitterend vormgegeven. Dit brengt ons bij het thematisch verzamelen. Steeds meer verzamelaars kiezen er voor om een thematische verzameling aan te leggen. Een thematische verzameling bestaat uit munten met een voorstelling/ontwerp die een bepaald thema behandeld. Te denken valt aan munten met schepen, dieren, vliegtuigen, vorsten, gebouwen, planten en zo kunnen we nog wel even door gaan. De verzamelaar die kiest voor een thematische verzameling, verzamelt dus munten met afbeeldingen van bijvoorbeeld een schip. Al zoekend in catalogussen kunnen we vele munten aantreffen met daarop een schip. Al deze verschillende munten met schepen er op geven een prachtige verzameling weer en zijn zeker de moeite waard. Neem het verzamelen van een thematische verzameling zeker even in je op en wie weet is het iets voor jou. Oordeel van een thematische verzameling is dat het is afgebakend en je doelgericht kunt gaan zoeken naar nieuwe aanwinsten en wellicht een andere hobby leuk kunt combineren met het verzamelen. Immers, ben je helemaal gek van vliegtuigen, dan is een verzameling met munten, met daarop vliegtuigen, ontzettend leuk. Er is zelfs een vereniging van verzamelaars die bi-metalen munten verzamelen (zoals de 2 en 1 euromunten ook bi-metalen munten zijn), wbcc-online.com. Hier op het forum heb ik een mooi overzicht geplaatst met voorbeelden van thematische verzamelingen in munten KLIK HIER

Je verzameling herbergen
Het herbergen van een verzameling is ook van groot belang, want niemand zit natuurlijk te wachten op een onoverzichtelijke bak met losse munten. In het volgende topic ****** vindt je meer over het ‘tonen’ van je verzameling. In de meeste gevallen zal men kiezen voor de verzamelalbums met daarin munthoudersbladen, waarin men de munten in een munthouder kan steken. Er zijn diverse andere manieren, maar lees rustig eens het topic door en bekijk welke wijze jou het meeste aanspreekt. E mappen, de munthouders en munthoudersbladen zijn niet heel duur, maar mocht je kiezen voor een omvangrijke verzameling, dan kan het een behoorlijke kostenpost met zich mee brengen.

Inleiding in de kwaliteiten van munten
In de bovenstaande uitleg hebben we het, zonder daar specifiek over te schrijven, vooral gehad over de gecirculeerde munten. Munten die gerouleerd hebben in het betalingsverkeer en van portemonnee naar portemonnee terecht zijn terecht gekomen bij iemand die er voor koos deze munt te bewaren, dan wel te verzamelen. Toch zijn er diverse richtingen die je op kunt en wil ik je nogmaals wijzen op de verschillende kwaliteiten. De meeste verzamelaars van gecirculeerde munten zullen veelal kiezen voor de beste kwaliteit, de kwaliteit ‘prachtig’. Met name de ‘jongere’ munten zijn ook te verkrijgen in ongecirculeerde kwaliteiten, wat betekend dat ze nooit in het betalingsverkeer terecht zijn gekomen en rechtstreeks vanuit de muntrol bij de verzamelaar terecht zijn gekomen. We korten deze kwaliteit af met de term ‘UNC’ wat de afkorting is van UNCirculated, ongecirculeerd. Hierna volgen de Briljant Uncirculated (BU) munten, munten die speciaal voor verzamelaars zijn verpakt en niet in de vergaarbak bij het muntproces zijn beland. In tegenstelling tot de UNC-munten mogen BU-munten dan ook geen valschade en butsen bevatten. UNC munten kunnen zogenaamde ‘bagmarks’ hebben, kleine deukjes en krassen die ze hebben opgelopen tijdens het vallen in de vergaarbak of in de muntzakken, die sommige munthuizen gebruiken. Hierna volgen de PROOF en/of PROOF-like munten, munten die op een speciale wijze zijn geslagen, waardoor ze een extra mooi uiterlijk krijgen, ook deze kwaliteit is speciaal voor de verzamelaar geslagen. Dit was een beknopte beschrijving van enkele kwaliteiten/gradaties, meer hierover lees je in het volgende topic. ********

Tot slot
We hopen dat je met bovenstaande uitleg een leuke start kunt maken met je verzameling. Het is niet onwaarschijnlijk dat je nog vragen hebt aangaande het verzamelen, die je niet in deze beginnersrubriek kunt terugvinden. We waarderen het als je deze vragen aan ons stelt, zodat we je een passend antwoord kunnen geven en zo nodig deze uitleg aan kunnen vullen. Schroom niet, iedere vraag is welkom en we zullen hem proberen zo goed als mogelijk te beantwoorden.

Wij wensen je veel verzamelplezier op én met het forum!

Vriendelijke groeten,

Hét Munten en Bankbiljetten Forum

Ps. Daar waar de kruisjes ****** staan komen nog werkende links naar het betreffende onderwerp op het forum.
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Re: Starten met een muntenverzameling

Bericht door hierm »

Wow, mijn complimenten voor de goede uitleg voor beginnende verzamelaars.
Ik heb nog wel wat aanvullingen.
Als je begint te verzamelen, kun je starten met bijv Nederland vanaf rond 1806.
Hierbij kun je op jaartal gaan verzamelen, maar om te starten is het leuker om van elk type munt er eerst 1 te kunnen krijgen. Welke type munten er zijn is te vinden in catalogie.
De meeste wereldmuntverzamelaars beginnen met munten op type te verzamelen.
Wat betreft themaverzamelen, laatst ontmoette ik een verzamelaar die alleen de munten van zijn geboortejaar verzamelde.
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat
Gebruikersavatar
Danny de Munt Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 893
Lid geworden op: 24 aug 2011, 08:05
Locatie: Purmerend

Re: Starten met een muntenverzameling

Bericht door Danny de Munt »

Bedankt voor de aanvulling!

Wat je aangeeft aan thema verzamelen er zijn diverse opties mogelijk hierin te veel om op te noemen. Iemand die alleen de munten verzameld van zijn/haar geboorte jaar heb ik niet eerder gehoord. Hier op het forum is ook iemand die alleen vierkante munten verzameld. Dus om alle type verzamelaars op te noemen is te veel.

Wat wij proberen aan te geven is puur een indicatie en is aan de beginnend verzamelaar zelf de keuze te maken hoe die een invulling in geeft. Ik ben zelf met mijn Nederland verzameling begonnen met Juliana en Beatrix.

Maar de eventuele veranderingen zijn wel mogelijk om iets uit te breiden natuurlijk!
- alles voor de euro uit Nederland.
Gebruikersavatar
Nieuwemunt Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 584
Lid geworden op: 07 sep 2012, 21:27
Locatie: Noord-Holland, dichtbij de kust!

Re: Starten met een muntenverzameling

Bericht door Nieuwemunt »

Wat een super uitleg! Bedankt voor de tips en tricks . :thumb up:
----- Muntenverzamelaar sinds 2012! Het begin van een mooie nieuwe hobby -----
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

Re: Starten met een muntenverzameling

Bericht door grivnagozer »

Even dit oude bericht naar voren gehaald waarmee ik ook een poging had gedaan omtrent de start van een muntcollectie.
http://munthunter.nl/viewtopic.php?f=11 ... ner#p14338

De jouwes is wat serieuzer, maar misschien blijven uit mijn columnpje enige dingetjes hangen, welke ik niet in jouw artikel ben tegengekomen. Voor de rest :klap: omtrent dit genomen initiatief.
tja..
Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3822
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Starten met een muntenverzameling

Bericht door Jan W »

Mooie bijdragen van Jeroen en Grivnagozer! Misschien dat deze bijdrage nog wat toevoegt. Het gaat dan over aankopen bij munthandel/veiling via internet die bij binnenkomst toch minder mooi zijn dan verwacht. Wat te doen?

Het gebeurt wel eens (mij het afgelopen jaar drie keer (en één keer te laat om nog wat te doen..)) dat ik een munt kocht bij een handelaar of veiling via internet. Je kunt redelijkerwijs wel afgaan op de bijgeplaatste foto maar soms zie je pas dingen die niet goed zijn als je de munt zelf in handen hebt.

Drie voorbeelden:

Een gulden 1892 van Wilhelmina die ik als Vorzüglich kocht (Prachtig bij ons) maar die een vreemde, rauwe, rand bleek te hebben (en die zie je dus niet op de foto's). Het leek wel of deze gemonteerd is geweest in een hanger.

Een taler zonder jaar uit Oostenrijk van een Nederlandse veiling die bij binnenkomst te licht bleek te zijn (tip: koop een digitale weegschaal die tot twee cijfers achter de komma gaat. Via MP voor kleine bedragen te kopen). Dit exemplaar woog 25,72 gram terwijl deze munt normaal rond de 28-29 gram moet wegen. De munt bleek wel echt te zijn maar gesnoeid, dit stond echter niet in de veilingcatalogus aangegeven.
Afbeelding

Een taler 1572 uit Sachsen in mooie kwaliteit via een veiling in Duitsland. Deze had vreemde sporen op de rand. Geen montage sporen maar corrosie bleek achteraf. Voor de prijs die ik betaald had moet je echter wel een foutloos exemplaar verwachten. Als je de munt ooit wilt verkopen zal corrosie als dit altijd de prijs laten zakken. De eerste foto laat de munt zien zoals deze op de site van de veiling stond.
Afbeelding

De andere twee foto's heb ik zelf gemaakt:
Afbeelding
Afbeelding

In alledrie de gevallen zijn de munten retour gegaan en heb ik het geld zonder problemen terug ontvangen (met uitgebreide excuses). Dat is mijn 2de tip: bekijk munten zorgvuldig en wees niet te benauwd om munten terug te sturen als ze niet voldoen aan de omschrijving zoals op de site stond aangegeven. Mijn ervaring is dat ook befaamde veilinghuizen en handelaren wel eens dingetjes over het hoofd kunnen zien. Niemand deed echter moeilijk over terugsturen en de retourbetaling was vlot binnen.
v3L

Re: Starten met een muntenverzameling

Bericht door v3L »

beste lezers/forum leden,
Als nieuw lid op dit forum heb ik een vraag. Ik verzamel al vanaf de jaren 70 en heb ondertussen wel enige ervaring. Nu wil ik eigenlijk het e.e.a. registreren in een Excel bestand.
Wie heeft hier ervaring mee? Er bestaan al bestanden lijkt het, waar ik al s nieuw lid (nog) niet bij kan?
Het gaat mij eigenlijk om digitale versie waar ik kruisje of aantal in kan geven van alles vóór 2002.
Groet,
Cor
Marten van Leerdam
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 247
Lid geworden op: 15 jan 2011, 23:37
Locatie: Utrecht

Re: Starten met een muntenverzameling

Bericht door Marten van Leerdam »

http://www.munthunter.nl/viewtopic.php? ... 81#p105033

Beste Cor,

Ik heb ooit eens een bestandje gemaakt van alle Nederlandse Munten. Zie de link hierboven.
Staan een aantal verschillende versies in (zie ook mijn berichten ergens wat later in het topic). Hopelijk heb je er wat aan.
Verzamelaar van: guldens, euromunten, wereldmunten, wereldbiljetten, notgeld, numismatische literatuur, alles met afbeeldingen van geld erop en tot slot monopolyspellen.
Gebruikersavatar
$and€r
Donateur
Donateur
Berichten: 1429
Lid geworden op: 01 mar 2010, 08:31
Locatie: W'huizen

Re: Starten met een muntenverzameling

Bericht door $and€r »

v3L schreef:beste lezers/forum leden,
Als nieuw lid op dit forum heb ik een vraag. Ik verzamel al vanaf de jaren 70 en heb ondertussen wel enige ervaring. Nu wil ik eigenlijk het e.e.a. registreren in een Excel bestand.
Wie heeft hier ervaring mee? Er bestaan al bestanden lijkt het, waar ik al s nieuw lid (nog) niet bij kan?
Het gaat mij eigenlijk om digitale versie waar ik kruisje of aantal in kan geven van alles vóór 2002.
Groet,
Cor
Hoi Cor,

Welkom op 't forum..
Zoveel mensen, zoveel wensen.. Ik denk dat het lastig word om een uniform Excel bestand te vinden waar iedereen tevreden mee is.. Zelf verzamel ik op jaartal en in de loop van de jaren is mijn Excel bestand continue aangepast.. Heb een paar screenshots gemaakt wat ik nu gebruik..

Zo ziet het eerste tabblad eruit.. Op landje klikken en daar kom je dan uit..
Afbeelding

Sinds kort voer ik bij zilveren munten het gehalte in.. Het grijze vakje laat dan puur zilver zien in grammen en word per land opgeteld..
Afbeelding

Bij sommige landen heb ik bepaalde periodes alle jaartallen en varianten al compleet als afstreeplijst, langzaam maar zeker komen er al meer landen 'compleet' bij.. Bij oranje driehoekjes zit nog extra informatie bij..
Afbeelding

Terug naar “Starten met munten verzamelen”