Klop Gulden vlies op een Leeuwendaalder

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de provinciale en stedelijke muntslag. Duiten, stuiverstukken, rijders, schellingen, Stad Utrecht, Daventria, Overijssel, etc. En de Bataafse Republiek (1795-1801). Ook munten uit de zuidelijke Nederlanden kunnen hier geplaatst worden

Moderator: Robin

Klop Gulden vlies op een Leeuwendaalder

Berichtdoor dukaat » 11 Mrt 2017, 18:55

Hallo allemaal,

Vandaag ontving ik een leeuwendaalder geslagen te Kampen in de bus. De munt werd aangeboden op Ebay door bendoirom Met als titel:

“1652 NETHERLANDS CAMPEN COUNTERMARKED TOISON GOLD SPAIN” Vraagprijs 99 USA dollar.

Nu ben ik altijd erg geïnteresseerd in provinciale munten met een klop maar deze was totaal onbekend voor mij. Dus natuurlijk voor ik bood aan het Google geslagen.
Er was zeer weinig over te vinden, 1 foto van een Spaans/Brabantse munt met dezelfde klop blijkbaar eerder op Ebay aangeboden, ik kon de advertentie echter niet meer vinden. Ook op afbeelding gezocht, een handige zoekfunctie van Google, maar ook dit bood geen bruikbaar resultaat. De enige informatie die beschikbaar is vond ik hier:

http://www.macuquina.com/histories/fleece.htm
http://www.macuquina.com/articles/golde ... stamps.pdf

Waar een zekere Herman Blanton een artikel heeft geplaatst waarin deze klop, ik mag wel zeggen zelfs redelijk uitvoerig wordt beschreven. Hij schrijft dat hij de klop tegenkwam in The Britisch Museum noemt zelfs de nummers waaronder de munten gearchiveerd zijn (ik heb op de site van het museum geprobeerd deze munten te vinden en al lukte dat, er was geen foto beschikbaar en in de beschrijving van de munt werd niet vermeld of het munten waren voorzien van een klop).

In het artikel worden Spaanse munten afgebeeld met deze klop. Hij verwijst naar artikels en naar enkele boeken o.a. Delmonte.
Volgens Blanton werd deze klop gebruikt vanaf 1652 tot ongeveer 1672 in de Spaanse Nederlanden. Dan is er ook nog de klop van het kruis, daar heb ik helemaal niets over kunnen vinden.

P3090001.JPG

P3090002.JPG

P3090003.JPG
dukaat
Donateur
Donateur
 
Berichten: 103
Geregistreerd: 10 Mei 2012, 17:49
Nationale vlag:
Nederland Nederland 
eBay: http://

Re: Klop Gulden vlies op een Leeuwendaalder

Berichtdoor Spaarvarken » 11 Mrt 2017, 21:45

Ik heb dit exemplaar ook gezien. volgens mij gaat het hier om een recent aangebrachte klop die is aangebracht op een waardeloze doorboorde leeuwendaalder. De klopt is superscherp, terwijl de munt redelijk gesleten is. Niet geheel onmogelijk, maar de laatste tijd duiken er steeds meer Nederlandse provinciale munten op met kloppen. In allerlei soorten en maten. Maar wie weet heb je toch geluk en zit ik er helemaal naast. Was voor mij in ieder geval de reden om hem niet te kopen.
verzamelaar betere zeldzamere provinciale munten en andere numismatische curiosa
Spaarvarken
Volledig lid
Volledig lid
 
Berichten: 395
Geregistreerd: 17 Mrt 2010, 00:12
eBay:

Re: Klop Gulden vlies op een Leeuwendaalder

Berichtdoor dukaat » 12 Mrt 2017, 09:14

Hoi Spaarvarken,

Goed punt. Ik ben zeker, niet zeker van de echtheid hoor maar het verhaal er achter, juist door dat artikel waar ik naar verwijs maakt het in ieder geval een bijzonder verhaal.
En het kan natuurlijk zo zijn dat de munt een uit de roulatie is genomen door iemand, juist omdat hij mooi geklopt was (jazeker hoopvol denken van de eerste orde :angel: )
en daarbij waarom zou je een onbekende klop namaken als je waarschijnlijk veel meer geld kan verdienen door die Russische klop Yefimok, 1655 na te bootsen, die zeker zeldzaam is ( op Nederlandse munten) maar wel goed bekend.

Ik zal in mei proberen naar de beurs te gaan om daar wat handelaren te raadplegen mocht daar wat uitkomen post ik dat, en mogelijk zijn er forumleden die mij met meer scherpe punten uit mijn droom :zzzz: gaan wakker maken :dizzie:
dukaat
Donateur
Donateur
 
Berichten: 103
Geregistreerd: 10 Mei 2012, 17:49
Nationale vlag:
Nederland Nederland 
eBay: http://


Terug naar Provinciale en stedelijke muntslag en Bataafse Republiek

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast