Wat is frank?

Plaats hier berichten over munten uit het Koninkrijk België 1832 - 2002

Moderator: Aernout

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Wat is frank?

Bericht door grivnagozer » 04 aug 2009, 12:51

In 1350-1364 regeerde Jan II de Goede over Frankrijk. De moeder van de Engelse koning Edward III was een Franse prinses, dus de Engelse koning claimde ook een aanspraak op de Franse troon.

Dit was de aanleiding voor de 100-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Tijdens de Slag bij Poitiers in 1356 wordt Jan de Goede gevangen genomen en verliest behalve losgeld vele gebieden aan Engeland. Jan de Goede kon alleen vrij komen op het gigantische bedrag van 3 miljoen Ecu-d'Or. Als tegenprestatie moest Jan afzien van de Franse troon.

Mei 1360 kwam Jan II de goede vrij. Het hele geldsysteem was ontwrikt tengevolge van de oorlog, en zo werd een nieuwe gouden munt ingevoerd.
Deze munt wordt naar aangenomen een naam gegeven naar de vrijlating van Jan, te weten DEI GRATIA FRANCORUM REX, simpel bij de gratie Gods ben ik koning der Franken.

Onder Karel II werd de franc d'or á cheval een koning te paard afgewisseld met een koning die geen zin had in het paars, de franc d'or á pied tussen 1364 en 1380. In de lage landen werd vooral de laatste munt genoten en geïmiteerd.

Hendrik III gaf een eerste zilveren frank uit, doch onder de regering van Louis XIII tussen 1610 en 1643 verdwijnt de frank geheel als munteenheid.

Nadat de adel het hoofd verloor is het jaar 1795 memorabel: 100 centimes =10 decimes= 1 franc.

België krijgt in 1830 zijn munthuis. Nu is er een probleem: hoe noemen we de munt van het Vrije België?

Gulden was geen optie. Het oorspronkelijke wetsontwerp hierover gaat uit van de Livre Belge, het Belgische Pond. Ook waren er plannen om de munt Penta te noemen, naar de Griekse benaming voor 5 gram, afgeleid van pentagram, doch de duivelse betekenis die de kerken er aan gaf als zijnde het oproepen van de Satan middels een pentagram, heeft dit voorstel in de prullenbak van Leopold doen belanden.

Ze kwamen er niet uit, de Belgen. En dus hielden ze een vertrouwde Franse benaming aan, zijnde de Frank.

Gebruikersavatar
Aernout België
Moderator
Moderator
Berichten: 1612
Lid geworden op: 13 jun 2010, 21:55
Locatie: West-Vlaanderen, Belgie

Bericht door Aernout » 05 jul 2010, 22:03

Hier ook nog een artikel gevonden. Uit Gazet van Antwerpen (GVA)

Waarom is de frank een frank?

Als 't anders had gelopen, werd nu niet de frank vervangen door de euro, maar maakten we de verdwijning van de belga mee.

Wanneer België onafhankelijk wordt, is 't hier een monetair zootje: Nederlandse guldens, Britse ponden, Franse franken, zelfs Oostenrijks geld en gewestelijke munten (van het prinsbisdom Luik bijvoorbeeld) worden door elkaar gebruikt. Ze worden zelfs nog tientallen jaren wettelijk toegelaten, omdat er niet genoeg Belgisch geld voorhanden is (en het vertrouwen in de buitenlandse valuta groter is). Tegen 1860 maken ze nog ruim 85% van het Belgische muntverkeer uit.
Dat de frank in de Belgische muntwet van 1832 een frank wordt, is niet zo verwonderlijk: 't was al Frans wat de klok slaat in die tijd. Niet alleen willen de Belgen zich afzetten tegen de Hollanders en zijn ze bovendien Franstalig, ook strekt Frankrijk op dat moment tot voorbeeld voor liberale naties. De Belgische frank richt zich dan ook volledig op de Franse frank:
- zowel in definitie: een frank is vijf gram zilver met een gehalte van 9/10, een definitie die is blijven bestaan tot 1988,
- in naam: voorstellen voor gulden, pond en zelfs pentagram halen het niet,
- in muntstelsel: dubbele decimale standaard van gouden en zilveren munten met een verhouding 1 - 1,5
- als in uitgiften: net zoals in Frankrijk komen eerst zilverstukken van 5, 2, 1, 1/2 en 1/4 frank uit,
- in waarde: Franse en Belgische franken zijn dan ook uitwisselbaar,
- en in uitzicht: net zoals de Franse koning Louis-Philippe wordt Leopold I vorstelijk afgebeeld met eikenkrans, blote nek en lange bakkebaarden (en in profiel natuurlijk).

Om toch los te komen van de grote zuiderbuur worden in 1847 de eerste Belgische munten geslagen die afwijken van het Franse stelsel: goudstukken van 25 en 10 frank en een zilverstuk van 2 1/2 frank. Die ontvoogdingspoging is ook zichtbaar: Leopold verliest op deze munten zijn Franse eikenkrans en zijn wilde haren (hij krijgt een moderner kapsel).

Tussen haakjes: van bankbiljetten is in die tijd, in tegenstelling tot de rest van West-Europa, nauwelijks sprake. Als ze al bestaan zijn ze slechts beperkt bruikbaar (enkel inwisselbaar op een Antwerps kantoor of zo) en bovendien bestaan er verschillende 'banken' die briefjes uitgeven en die soms elkaars biljetten niet aanvaarden. En dat is zo tot de oprichting van de Nationale Bank in 1850, die het monopolie krijgt in de biljettenuitgifte.
Met het goud en zilver is het, ondanks de Belgische goud- en zilverstukken, al niet beter (d.w.z. overzichtelijker) gesteld. Een poging om los te komen van de Franse dubbele standaard (om het massale gebruik van buitenlands goud te stoppen) in 1850 mislukt. Net zoals het voorstel het niet haalt dan maar komaf te maken met het gefrunnik rond de frank en hem te vervangen door een enkelvoudige zilverstandaard en nieuwe geldeenheid (de namen 'daalder' en 'gulden' vallen). De frank is er en hij blijft, maar dan op z'n Frans.

veel leesplezier

Aernout
Start klein om groots te eindigen

Gebruikersavatar
rinuske
Senior lid
Senior lid
Berichten: 632
Lid geworden op: 31 okt 2009, 14:50
Locatie: made

Bericht door rinuske » 06 jul 2010, 15:03

weer een prachtig stukje geschiedenis ,mooi gedaan mannen!!!
grtz Rinus

iedere munt is er een!!!
hoe verder weg ,hoe interessanter ie is

Terug naar “Koninkrijk België 1832 - 2002”