Romeinse munten?

Plaats hier berichten als je niet weet welke munt je hebt.
christianst
Lid
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 19 feb 2017, 15:50

Romeinse munten?

Bericht door christianst » 30 jan 2018, 19:42

Hallo,

Ik heb vandaag deze munten aangekocht, het was een munten en postzegelverzameling die op marktplaats werd aangeboden. Deze trok me aan door het aantal leuke muntjes wat er tussen zat van 1890 tot 1945, tot me grote verbazing vond ik deze 3 munten ertussen, ze lagen er in een tasje los tussen en stonden verder ook niet op marktplaats op een foto van de verkoper aangeduid.

Heeft iemand enig idee wat dit voor munten precies zijn?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 494
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Re: Romeinse munten?

Bericht door George_III » 30 jan 2018, 21:02

Ondanks de kwaliteit nog een leuk stel muntjes!

Links is een as van Trajanus (98-117 AD), maar met een bijzondere achterkant. Op vele andere typen staat of zit vaak een ‘standaard' godheid, welke lang niet altijd aan een bepaalde historische gebeurtenis kan worden gekoppeld. Hier staat echter een bekende zuil op de achterzijde: de zuil van Trajanus. Aan het begin van de tweede eeuw na Christus, vecht de keizer Trajanus een stel oorlogen tegen de Daciërs; na deze in 106 AD volledig te hebben verslagen, besluit hij in Rome een nieuw forum te bouwen, het Forum Traiani. Dit forum (tot op de dag van vandaag zijn delen nog in redelijke staat bewaard gebleven) werd dus gefinancierd met de oorlogsbuit uit Dacië, en werd in 112 AD feestelijk geopend. Als eerbetoon aan de keizers triomfen in Dacië werd er op het forum ook een triomfzuil gezet; deze zuil van Trajanus dus. Na zijn dood in 117 zou zijn as ook onder de zuil begraven zijn, het kan dus ook worden gezien als een soort grafmonument. Hoe dan ook, deze munt is dus geslagen tussen 112 en 117 AD, en is een leuk stukje geschiedenis waarop een gebouw staat dat vandaag de dag nog steeds in Rome valt te bezichtigen!

Rechtsboven is een muntje (Antoninianus) van de keizer Probus (276 – 282 AD). Probus heeft een ongelofelijk aantal verschillende series aan munten uitgegeven, voeg daarbij de vele verschillende mints die onder hem actief waren, dus het exact determineren van dit muntje word lastig. Aan het einde van de inscriptie aan de voorzijde kan men nog net een ‘p’ lezen, deze luid dus: IMP C PROBUS PF AVG. De achterzijde en de daarop afgebeelde god(in) kan ik niet helemaal identificeren, mogelijk wel met betere foto’s.

Voor het derde muntje, rechtsonder, geld hetzelfde: een exacte determinatie word lastig. De achterzijde laat een enkele staande Victoria zien, een type dat helaas door een groot aantal keizers werd geslagen. De buste geeft ons ook al weinig informatie, dus alleen de naam zou uitkomst bieden. Helaas is deze op dit muntje niet meer te lezen. Globaal gezien tussen 313 en 450 geslagen, een exactere determinatie gaat niet lukken vrees ik. Maar het blijft wat hebben, muntjes van 1700 jaar oud vasthouden!
Laatst gewijzigd door George_III op 30 jan 2018, 21:27, 1 keer totaal gewijzigd.

christianst
Lid
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 19 feb 2017, 15:50

Re: Romeinse munten?

Bericht door christianst » 30 jan 2018, 21:16

Bedankt voor je snelle reactie en super uitleg!

Inderdaad heel bijzonder om zulke muntjes te hebben! En uit zulke jaartallen! Heb je ook nog enig idee wat deze munten op de markt doen qua waarde?

christianst
Lid
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 19 feb 2017, 15:50

Re: Romeinse munten?

Bericht door christianst » 30 jan 2018, 21:26

Hierbij nogmaals foto achterzijde.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Terug naar “Welke munt heb ik hier?”