Doos vol munten, onbekende

Plaats hier berichten als je niet weet welke munt je hebt.
Westfries
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 jul 2017, 15:15

Doos vol munten, onbekende

Bericht door Westfries » 15 jul 2017, 15:29

Tijdens een verhuizing kwam ik een doos losse munten tegen, ik wil graag weten wat dit voor munten zijn. Sommigen zijn erg versleten en moeilijk te lezen.

Zaten oa Frysia, Hollandia, Gelria, Zeelandia, nazigeld, Napoleon franken, Brits-Indische rupees, een (Russische??) commie munten etc in, ik ben nog bezig met uitzoeken en sorteren. Deze waren zo versleten of of niet te lezen. Weet iemand waar ik mee re maken heb?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
CorioCoins
Donateur
Donateur
Berichten: 838
Lid geworden op: 30 nov 2014, 14:43
Locatie: Heerlen

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door CorioCoins » 15 jul 2017, 17:11

De eerste is een chinese CASH munt de determinatie ervan laat ik graag aan MIKA over ;-)

De tweede lijkt me een armenpenning uit Holland of Utrecht

Westfries
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 jul 2017, 15:15

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door Westfries » 15 jul 2017, 20:26

Oké, met even vlug googlen kwam ik niets tegen op die penning, er staat onderin "w28" in gegraveerd. deze zoektocht wordt steeds interessanter!
Ik heb een foto van die Chinese munt naar een vriend van mij gestuurd die roots heeft in Taiwan (ROC), hij kan misschien de tekens lezen mochten deze traditioneel zijn.

De penning heeft aan een kant twee leeuwen met een wapen in het midden, de achterkant ben ik nog steeds niet uit. Enig idee wat dit moet voorstellen???

Hartelijk dank.

Gebruikersavatar
C.vanderLey
Senior lid
Senior lid
Berichten: 339
Lid geworden op: 30 jun 2010, 11:17

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door C.vanderLey » 15 jul 2017, 21:27

CorioCoins schreef:De tweede lijkt me een armenpenning uit Holland of Utrecht
Volgens mij te zien aan het wapen lijkt deze uit Amsterdam te komen.

Groet, Cor.

Melcoins
Donateur
Donateur
Berichten: 382
Lid geworden op: 31 dec 2013, 20:44

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door Melcoins » 15 jul 2017, 21:29

Mvgr, Mel
Schermafbeelding 2017-07-15 om 21.28.27.png
Schermafbeelding 2017-07-15 om 21.22.13.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
C.vanderLey
Senior lid
Senior lid
Berichten: 339
Lid geworden op: 30 jun 2010, 11:17

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door C.vanderLey » 15 jul 2017, 21:32

Kijk!!! :thumb up:
Een Brandspuitpenning!! Top gevonden Mel !!

Groet, Cor.

Gebruikersavatar
CorioCoins
Donateur
Donateur
Berichten: 838
Lid geworden op: 30 nov 2014, 14:43
Locatie: Heerlen

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door CorioCoins » 15 jul 2017, 21:52

Een wat? >lol nog nooit van gehoord goed gevonden mel en volgens mij op de voorzijde W20 (betekent dat zoiets als wagen 20?) en keerzijde nr 19

Gebruikersavatar
sjors-sjors
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 225
Lid geworden op: 05 mar 2016, 14:06
Locatie: Heusden

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door sjors-sjors » 16 jul 2017, 11:42

Oef, daar ben ik als brandweerman wel jaloers op.

De W stond in Amsterdam voor Wijk meen ik.
Hollandse Scheepjesschellingen (30/59)

Melcoins
Donateur
Donateur
Berichten: 382
Lid geworden op: 31 dec 2013, 20:44

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door Melcoins » 16 jul 2017, 12:31

sjors-sjors schreef:Oef, daar ben ik als brandweerman wel jaloers op.

De W stond in Amsterdam voor Wijk meen ik.
Deze zijn niet zo zeldzaam dat ze niet op de markt komen. Ik heb een twintigtal oude aanbiedingen kunnen vinden met meestal andere nummers. Mvgr, Mel

Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 471
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door George_III » 17 jul 2017, 22:22

Kijk, dit soort muntjes zijn nou de reden dat ik onder andere Chinese cash verzamel; behalve dat het bijzonder exotische munten zijn, zijn ze vaak voor een paar euro aan te schaffen en toch hebben ze een enorm interessante geschiedenis. Dit muntje in bijzonder. Voor het ongetrainde oog ziet dit muntje er gewoon uit als een standaard cash; vier karakters rond een centraal vierkant gat. De karakters verwijzen hier echter naar een bijzondere periode.

We moeten de inscriptie hier lezen van boven af, vervolgens het karakter beneden, rechts, en dan links. Dan komen we uit op 昭武通寶 Zhao Wu Tong Bao. De laatste twee karakters kunnen we verwachten; sinds de zevende eeuw hebben de meeste cash munten deze in hun inscriptie, zij verwijzen simpelweg naar het feit dat het een munt (“geld” is misschien een betere vertaling) uit de in de andere twee karakters genoemde 年號 nianhao is. In het Nederlands hebben wij hiervoor geen mooie term. De letterlijke vertaling, “jaartitel” of “jaarnaam”, brengt de werkelijke betekenis niet geheel over. Het gaat namelijk om een titel, door de keizer zelf gegeven, van een bepaalde periode binnen zijn regeringsperiode. Sommige keizers kozen elk jaar een andere nianhao, andere deden meerdere decennia met een nianhao. Vaak werd het veranderen van Nianhao gekoppeld aan een belangrijke gebeurtenis; er werd een zoon geboren, een belangrijk gebied veroverd, een komeet gezien, etc. Uit mijn hoofd stamt het gebruik van een nianhao op de munten uit de desbetreffende periode ergens uit de 4de eeuw na Christus en vrijwel alle munten hierna waren ook beschreven met hun “regeringsperiode”.

Nu de Nianhao op dit muntje, Zhaowu. Deze titel is nooit door een officiële, erkende keizer gedragen. Voor de oorsprong ervan moeten we terug naar het jaar 1678. Maar eerst even wat geschiedenis.

Vele van jullie zullen bekend zijn met de 明 Ming-dynastie. De mooie porseleinen vazen uit deze periode brengen vaak op veilingen astronomisch hoge bedragen op, zeker nu de Chinezen zelf ook wat meer interesse beginnen te tonen in eigen hun erfgoed. Velen van jullie zullen ook wel bekend zijn met de 清 Qing-dynastie. De meeste Cash-muntjes die tegenwoordig op de markt zijn, zijn uit deze dynastie afkomstig. Het is juist de overgang tussen deze dynastieën waar wij nu naar moeten kijken. Het jaar is 1644. China was toen al een behoorlijk land, met grenzen waaronder velen verschillende volken en etnische minderheden leven. Veruit de meesten zijn de zogenaamde Han-chinezen, welke al eeuwen (met een kleine onderbreking door de welbekende Genghis Khan en zijn Yuan-dynastie) de scepter in het imperiale China zwaaien, maar in het noorden wonen ook een groot aantal Mantsjoes , afkomstig uit het afgelegen Mantsjoerije. De Ming-dynastie is een van de welvarendere periodes in de Chinese geschiedenis, waar de Confuciaanse idealen de bevolking in haar greep hield, evenals de goed en bijzonder accuraat georganiseerde imperiale bureaucratie. Het deel van de bevolking dat daadwerkelijk literaat was, was in de Chinese geschiedenis nog nooit zo hoog, en menige kunstvorm schijnt zijn hoogtepunt gekend te hebben tijdens deze dynastie. Tegen het eind van de Dynastie echter, neemt deze welvaart geleidelijk af. In de jaren twintig van de zeventiende eeuw gaat het enigszins mis. Door een aantal mislukte oogsten komt een groot deel van de boeren in opstand, evenals de eerdergenoemde etnische minderheid, de Mantsjoes.

Deze opstand blijkt bijzonder wat momentum te kunnen verzamelen. Na een aantal belangrijke veldslagen lijkt de overwinning voor de Mantsjoes in zicht; zij naderen de hoofdstad van de Ming; Beijing. Deze wordt vlak voordat de Mantsjoes komen echter ingenomen door een leger van rebbelerende boeren. De Ming keizer pleegt zelfmoord. De Ming dyanstie is ten einde. De leider van deze rebellie, Li Zicheng, roept zichzelf uit tot keizer van de nieuw gecreëerde (da) Shun-dynastie. Deze zou echter maar een enkel jaar bestaan; na de dood van Li een jaar later zou de dynastie uit zichzelf zich ontbinden.

Hoe dan ook, Li Zicheng heeft Beijing in zijn handen. Dit is waar een zekere Wu Sangui om de hoek komt kijken. Wu Sangui kwam uit een familie, loyaal aan de Ming dynastie, welke al vele generaties hoge militaire posities bekleedde. Zo ook Wu Sangui; mede door de hulp van zijn vader werd hij op zijn 27ste al benoemd tot generaal van het Ming-leger. Vele malen vecht hij tegen de Mantsjoes, wordt verslagen, maar weet telkens te ontkomen. Ten tijde van de val van Beijing voerde Wu Sangui het grootste Ming-leger aan, marcherend naar de hoofdstad om deze te verlossen van de legers van Li Zicheng. Echter, halverwege, als hij aankomt bij een van de hoofdposten van de Chinese muur, ontvangt hij het nieuws dat zijn keizer zelfmoord had gepleegd. Hij kreeg daarop ook een aanbod van Li Zicheng, die hem en zijn leger graag aan zijn kant wou hebben. Wu deed er echter te lang over om te antwoorden, hetgeen door Li genomen werd als een weigering, waarop deze een groot deel, 38 om precies te zijn, van Wu’s familie liet ombrengen. Wu, logischerwijs nogal woedend hierom, defeceert vervolgens naar de Mantsjoes. Samen nemen zij Beijing terug in, en de Qing dynastie is een feit.

Wu Sangui wordt door de Mantsjoes rijkelijk beloond; hij krijgt de provincie Yunnan onder zijn bevel, als een soort autonome staat binnen het Qing rijk. Binnen het toch ietwat conservatieve hof van de Qing-keizer was hij, als een van de weinige Han-Chinezen, een uitzondering. De Mantsjoes vertrouwden eigenlijk alleen zichzelf, en naarmate de tijd vorderde werden de Han-chinezen steeds meer gewantrouwd. Wu doorzag het plan van de keizer om langzamerhand zijn macht te verminderen, en besteedde een groot deel van de belastinginkomsten aan het opbouwen van een leger voor een eventuele oorlog met de Qing. In 1673 barste de bom; Wu en twee andere Han-Chinezen, beide op eenzelfde manier als Wu aan de macht gekomen van hun eigen provincie, nemen ontslag van hun taken, nadat hen door de keizer werd aanbevolen om met pensioen te gaan. Met de opgebouwde legers veroveren zij een aantal zuidelijke provincies, en in 1678 roept Wu Sangui zich zelfs uit tot keizer van de gecreëerde Dazhou-dynastie. En als Nianhao kiest hij, u raad het al, Zhaowu.

Dit muntje is dus gegoten in het zuiden van China, onder de rebel Wu Sangui, ten tijde dat hij kortstondig als keizer van zijn eigen gecreëerde staat heerste. In 1678 om precies te zijn. Eind hetzelfde jaar overlijd hij namelijk, hetgeen deze munt dus dateert tussen het uitroepen van de regeringstitel Zhaowu (exacte datum mij niet bekend) en zijn dood (2 oktober). Een bijzonder leuk muntje, dat dus aan deze bijzondere rebel kan worden toegeschreven! Een muntje waarin de numismatiek en de geschiedenis mooi samen komen. Na zijn dood neemt zijn zoon overigens het keizerschap en de leiding over de rebellie over, maar gezien zijn onervarenheid als (militair) leider werd hij in 1681 definitief verslagen. Oh, en ook in stukjes gehakt.

Echt zeldzaam zijn deze munten helaas niet. Mijn literatuur geeft een zeldzaamheid van 14/16, hetgeen overeen zou komen met een verkoopprijs van zo’n 3 a 8 euro. Desalniettemin een leuk stuk. Ik ben een tijdje bezig geweest met het actief zoeken naar verschillende Ming-rebellen (er zijn er nog een dozijn of wat), maar dit verzamelgebied staat al een tijdje stil. Toch zijn de meeste niet zo duur, en het feit dat deze zo makkelijk aan historische gebeurtenissen kan worden gekoppeld is toch een behoorlijk pluspunt. Het is weer eens wat anders dan de Qianlong cash die meestal op dit forum wordt geplaatst ;)

Het is trouwens de ‘closed-head-Tong’ variant, welke waarschijnlijk aan een mint in Yunnan kan worden toegeschreven.

Groet,

Mika

Gebruikersavatar
LUC Liberia
Donateur
Donateur
Berichten: 901
Lid geworden op: 13 jan 2016, 11:15
Locatie: peperkust

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door LUC » 17 jul 2017, 22:50

Prachtig Mika. :klap:
Maar ik denk dat ik jou uitleg en verhaal een paar keer zal moeten herlezen. :dizzie:
Want dit is toch een hele grote "boterham" om zo maar binnen te slikken. :lach:
Groeten Luc. :)

Gebruikersavatar
Stephan O
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2521
Lid geworden op: 16 mar 2012, 10:57
Locatie: Onder Rotterdam

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door Stephan O » 18 jul 2017, 07:34

Wauw Mika, wat een prachtig geschreven(opgerakeld) stuk geschiedenis weer :thumb up:

En ook mooi dat dit vanaf zo een stukje metaal is af te lijden.
Zeer precieze plaatsing in de tijdlijn van China, ondanks het ontbreken van een werkelijk jaartal ;)

Gr, Stephan
Verzameling 2 euromunten uit de circulatie: 193/368 CC (52,4%) + 176/337 'Normaal' (51,9%) Totaal: 369/705 stuks (52,3%)
ForumLid: #1080
3e in de EK 2016 voetalpool
5e in de Vrouwen EK 2017 voetbalpool
7e in de WK 2018 voetbalpool

Jan W
Donateur
Donateur
Berichten: 3296
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door Jan W » 18 jul 2017, 10:16

Prachtig stuk weer over de historische achtergrond van zo'n ogenschijnlijk eenvoudig cash muntje.

Bedankt Mika. :thumb up:

Melcoins
Donateur
Donateur
Berichten: 382
Lid geworden op: 31 dec 2013, 20:44

Re: Doos vol munten, onbekende

Bericht door Melcoins » 19 jul 2017, 15:16


Terug naar “Welke munt heb ik hier?”