Jezus Christus ?

Plaats hier berichten als je niet weet welke munt je hebt.
Gebruikersavatar
Nieuwemunt
Donateur
Donateur
Berichten: 396
Lid geworden op: 07 sep 2012, 21:27
Locatie: Noord-Holland, dichtbij de kust!

Jezus Christus ?

Bericht door Nieuwemunt » 19 jul 2017, 20:15

Dit muntje is nog redelijk van kwaliteit en weegt ongeveer 14 gram en is vrij glad. Het muntje heeft een diameter van 30 mm. Op de ene zijde lijkt mij een afbeelding van een heilige of misschien wel Jezus Christus. Op de andere zijde een aantal letters.
IMG_1793.JPG
IMG_1794.JPG
Dat was het weer voor vandaag ik zal zsm mogelijk nog wat plaatsen. ( als het geen probleem is :eeeh: )

Groeten NM
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
----- Muntenverzamelaar sinds 2012! Het begin van een mooie nieuwe hobby -----

Gebruikersavatar
janssenfrank
Superlid
Superlid
Berichten: 1503
Lid geworden op: 23 mei 2013, 11:38

Re: Jezus Christus ?

Bericht door janssenfrank » 19 jul 2017, 20:18

Het is inderdaad een afbeelding van Christus. Dat is te zien aan het kruis in het aureool. Het is een goed gebruik uitsluitend de goddelijke personen (Vader, Zoon en Geest) met een kruis in het aureool af te beelden, en "gewone heiligen" met een aureool zonder kruis.
Pecunia olet, sed vos adepto usus ad eam

winnaar van de munthunter-vrouwen EK-2017 voetbalpool

Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 471
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Re: Jezus Christus ?

Bericht door George_III » 20 jul 2017, 01:33

Het is zeker Christus die op de voorzijde van deze anonieme (de naam van de keizer staat niet genoemd), byzantijnse follis, staat afgebeeld. Verder quote ik mijzelf uit een ouder topic:
George_III schreef: Deze anonieme follissen kunnen worden ondergebracht in 14 verschillende klassen, genummerd A-N. Deze munt, waarop de inscriptie over vier regels is verdeeld, is er een van de klasse A. Deze munt kan nog verder worden onderverdeeld, op twee manieren. De eerste en makkelijkste is via het systeem van Sear, welke gaat van A1-A3. A1 heeft geen versiering onder de inscriptie op de achterzijde, terwijl A2 en A3 dat wel hebben. Uw munt heeft duidelijk een of meerdere punten onder de inscriptie staan, en kan dus aan een van de twee laatste klassen worden toegeschreven. Het verschil tussen A2 en A3 zit hem in het gewicht en diameter. De klasse A2 is meestal geslagen op een groter muntplaatje, meestal van rond de 33-36 mm, met een gewicht van ongeveer 16-21 gram. A3 is over het algemeen geslagen op een kleiner muntplaatje, van rond de 30 mm. Het grootste verschil zit hem echter in het gewicht, over het algemeen wegen munten van klasse A3 namelijk maar 9-11 gram. (dit zijn allemaal gemiddelden, uw exemplaar zou hiervan nogal erg van kunnen verschillen). Om de munt nog verder te classificeren kunt u deze website gebruiken, de tabel bestaat uit een geüpdatet versie van de tabellen van Bellinger en Grierson, welke kijken naar de verschillende typen decoraties op zowel de Nimbus, het boek in de handen van Jezus en de decoratie aan de boven- en onderkant van de inscriptie op de achterzijde. Al vrees ik wel dat deze munt hier misschien iets te versleten voor is.

Wat betreft de ouderdom van deze laat-Byzantijnse munt bied ook de klassering weer een uitkomst. Zowel klasse A2 en A3 zijn geslagen onder keizer Basileios II (met als leuke bijnaam De Bulgarendoder) en zijn mede-keizer Constantijn VIII. Basileios II regeerde van 976 AD tot 1025 AD, dit is dan ook de datering op klasse A2. Na de dood van Basileios in het jaar 1025 AD werd Constantijn na 63 jaar mede-keizer te zijn (hij werd gekroond toen hij twee was), nu solo-keizer. Helaas voor hem duurde dit niet lang; hij stierf op 11 november 1028. Klasse A3 is dus geslagen vanaf ongeveer 1023 AD (nog onder allebei de heersers) tot 1028 (onder Constantijn VIII) AD, drie jaar na de dood van Basileios. Als u dus het gewicht plaatst, kunnen we een iets duidelijkere determinatie geven, maar de datering ligt in ieder geval tussen 976 AD tot 1028 AD.
Ook hier geld dat klasse A1 afvalt; uw exemplaar is te zwaar, en heeft boven de tekst op het revers( welke overigens vertaald naar: Jesus Christus, Koning der Koningen) weldegelijk versiering; vier punten in ruitvorm. Ook A3 valt af; de maximum diameter is daar 30 mm, maar het gewicht van deze munt, 14 gram, lijkt mij toch wat te hoog voor een A2. Het is dus een follis van klasse A3, geslagen tussen 976 en 1025. Het leuke aan deze serie vind ik vooral de manier waarop Jezus met het boek is afgebeeld. Helaas valt van dat laatste op deze munt niet zo veel meer te zien.

Mika

Gebruikersavatar
Nieuwemunt
Donateur
Donateur
Berichten: 396
Lid geworden op: 07 sep 2012, 21:27
Locatie: Noord-Holland, dichtbij de kust!

Re: Jezus Christus ?

Bericht door Nieuwemunt » 20 jul 2017, 13:28

Ik waardeer dit enorm ! Echt super om al deze informatie te krijgen of dit muntje. Super bedankt
----- Muntenverzamelaar sinds 2012! Het begin van een mooie nieuwe hobby -----

Terug naar “Welke munt heb ik hier?”