Keltje met letters SAN

Plaats hier berichten over Pre-Romeinse en Keltische munten. Dit zijn de munten van voor het jaar 50 voor Christus.

Moderator: George_III

Ray
Lid
Lid
Berichten: 42
Lid geworden op: 27 dec 2015, 08:24

Keltje met letters SAN

Bericht door Ray » 29 dec 2015, 14:15

zilver
10 mm

vz paard met letters san
kz ????

Wie weet meer ????
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 536
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Re: Keltje met letters SAN

Bericht door George_III » 03 jan 2016, 15:36

Gevonden! Zou een leuk muntje zijn in mijn verzameling Romeinse republiek ;).
Het is namelijk een Quinarius (een Romeinse munteenheid) van de Sequani, een stam uit het oosten van Frankrijk, regio Franche-Comté. De datering ligt ongeveer rond de 70-40 BC, maar ze waren vooral tijdens Caesars veldtocht in Gallië populair. Wat deze munt in mijn ogen zo leuk maakt is het feit dat deze min of meer gebaseerd is het de Romeinse muntstelsel, men kon namelijk een Keltische Quinarius inwisselen tegen een Romeinse en vice versa.

Met deze munt is echter iets grappigs aan de hand. Als we het normaal over Keltische imitaties hebben, hebben we het over een slecht nagemaakte, kinderlijk uitziende munt, die probeert ervoor door te gaan als echte munt (denk maar aan de soms hilarisch uitziende imitaties van Griekse Tetradrachmes). Deze Quinarius imiteert geen Romeinse munt, maar is wel duidelijk van het zelfde type. Dit komt namelijk omdat de Sequani nogal een aparte Keltische stam waren. In Asterix en Obelix worden de Galliers vaak geportretteerd als zijnde een volk, dat samen tegen de Romeinen vocht. Voor de komst van Caesar was dit echter heel anders; de verscheidene Keltische stammen vochten vaak onderling. Even een quote uit de Bello Gallico van Caesar, die ik toevallig met Latijn een paar weken geleden moest vertalen: 'Alterum genus est equitum. Hi, cum est usus atque aliquod bellum incidit (quod fee ante Caesaris adventum quotannis accidere solebat, uti aut ipsi iniurias inferrent aut illatas propulsarent), omnes in bello versantur, (...)' ( boek 6, hoofdstuk 15) vertaling: 'De tweede stand is die van de ridders. In geval van nood, wanneer een of andere oorlog uitbreekt (hetgeen voor Caesars aankomst immers bijna ieder jaar gebeurde, dat zij een aanvals- of verdedigingsoorlog ondernamen), nemen zij allen daaraan deel.' Let ook op Caesar's karakteristieke schrijfstijl in de derde persoon!

De Sequani dachten slim te zijn; toen Caesar Gallië binnen viel, kozen de Sequani de kant van de Romeinen, zij dachten zo hun macht over de andere Gallische stammen te kunnen vergroten. Deze munt stamt waarschijnlijk uit deze periode; de toenmalig leider van de Sequani, Q. Docirix Samutali fili, sloeg deze munten naar Romeins voorbeeld, en liet zichzelf op dezelfde manier op de munt zetten als de Romeinse leiders. De voorkant laat een ietwat misvormde Roma-buste zien, met daarnaast 'Q.DOCI'. Helaas is bij uw munt deze kant off-centre geslagen, maar de Q.D(..) en de parelrand vallen nog net te zien. De achterkant laat een paard zien, met daarboven ook 'Q.DOCI', maar daaronder "SAM F". De diameter van uw munt is helaas iets kleiner dan normaal (meestal rond de 12 mm), waardoor een deel van de munt is weggevallen. Nog een leuk feitje is dat deze munten, ook door Caesar werden gebruikt, om zijn Gallische huurtroepen uit te betalen. Men is hier onder ander achtergekomen, omdat er verscheidene 'hoards' in militaire context zijn gevonden, waar zowel deze Keltische Quinarii als Romeinse Quinarii en Denarii in zaten.

Vervolgens liep het niet zo goed af met de Sequani. Toen bleek dat de Romeinen wouden dat de zij ook gewoon belasting moesten betalen en deel werden van het Romeinse Rijk, kwamen ze in 52 BC, samen met de bekende Vercingetorix, in opstand. Deze mislukte helaas en de Sequani werden alsnog ingelijfd in het Romeinse rijk.

Al met al een leuk muntje met een boeiende geschiedenis!

Groet,

Mika

Ray
Lid
Lid
Berichten: 42
Lid geworden op: 27 dec 2015, 08:24

Re: Keltje met letters SAN

Bericht door Ray » 03 jan 2016, 15:54

Hoi Mika,

Leuk dat je het gevonden heb.

Deze verkoop ik niet, heb niet zo'n grote verzameling.

Maar op MA schop staat er eentje voor 50 E.

Quinar Kelten Quinar, Q. DOCI - SAM VF


Verkoper: world-coins Schrag

Prijs: 50,00 EUR


Condition: VF | Levertijd: 5 - 8 dagen
Omschrijving

Kelten Quinar
Kwaliteit: VF | Afkortingen
Katalogus: LT 5405, Castelin 755
Materiaal: zilver
Gewicht: 1,90 g
Doorsnede: 12,00 mm
Vs: Romakopf n. l. davor Q DOCI
Rs: Nach l. springendes Pferd darunter SAMF

Vr groet Ray

Terug naar “Pre-Romeinse en Keltische munten”