Geef de keizer wat des keizers is zeide Jezus Christus

Plaats hier berichten over Romeinse munten

Moderator: George_III

grivnagozer
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
eBay:
Locatie: rotterdam

Geef de keizer wat des keizers is zeide Jezus Christus

Bericht door grivnagozer » 09 aug 2009, 05:30

Zondag Kerkendag. Maar hoeveel mensen kunnen zeggen wie de Keizer was ten tijde van het leven van een Nazarener?


Afbeelding

Afbeelding

Antwoord: het was Keizer Tiberius, die regeerde van 14 tot en met 37 na Christus. De stier staat voor het contingent soldaten wat van Spanje naar Judea werd overgevaren om de stad rustig te houden. Burgos1468, geslagen Cascautum Iberia (Spanje).

De Romeinen werden gestuurd omdat de door de Romeinen benoemde onderkoning Herodes geen orde kon houden, daar zijn soldaten geen zware wapens mochten dragen.

Herodes Archelaüs, Koning der Joden regeerde in het jaar dat deze munt werd geslagen, zijnde 40 tot 38 voor Christus. Hij gaf bevel tot de dood der Eerstgeborenen, iedere eerste zoon moest sterven tussen 0 en 40 jaar, daar volgens Joodse riten alleen de oudste zoon de wapens van pappie mocht dragen. Er was sprake van een verlosser, een Messias, en die moest uitgeroeid worden. In dezelfde tijd ontmoet Timmerman Jozef het jodinnetje Maria, die onbevlekt? ontvangen werd, en met een ezel loopt Jozef naar het dorpje Bethlehem.
Afbeelding

Afbeelding

Het was een gevaarlijke tocht. De broer van de koning, Herodes Antipas, regeerde zijn eigen geerfde Joodse staatje, en daar kwamen eeuwen later de Chassidische Joden uit voort (die je altijd ziet buigen bij een klaagmuur en welke hun rijkdom vergaren met diamanten en aandelen); en omdat rovers als Barabas schatting over geroofde goederen betaalde aan Herodes Antipas, konden ze vrij gaan en staan waar ze wilden op zijn grondgebied.


Afbeelding

Afbeelding

Prutah, de cent van toen, van Herodes Antipas, vermoedt wordt dat zijn portret op de munt staat, danwel de net overwonnen schijnmessias Johannes.

Het Joodse volk was al eerder tegen Rome in opstand gekomen, maar de voorganger van Tiberius, Octavianus Augustus (27 voor Christus tot 14 na Christus) had deze opstandelingen, die een soort van guerilla voerden tegen het stadslegioen en de patrouilles om zeep hielpen de Kruisiging opgelegd, wat de zwaarste disciplinaire strafmaatregel voor legionnairs was. De opstandelingen hadden een naam: Zeloten. Het vermoeden bestond bij de Romeinen dat de Zeloten door de Joodse tempelpriester Karafas en zijn hoofdordebewaker Abner financieel gesteund werden, doch er waren geen bewijzen hiertoe voor hande.

Om niet op te vallen mochten de Romeinse belastinginners de voorhof van de tempel gebruiken voor het innen van belastingen van het volk van Jeruzalem. Ten behoeve van de voldoening van grotere bedragen rouleerden de talenten of shequalim genaamd, in oud Hollands zilverlingen geheten.


Afbeelding

Afbeelding

De Ark des Verbonds bevatte een kelk, de verleidingen van het leven worden weergegeven door granaatappelen. De slang was een vruchtbaarheidssymbool en lustopwekkendvoor de legionnairs in de stad.
Deze shequel is uitgegeven op Pesach, het joodse paasfeest, ten tijde van de eerste Joodse opstand in het jaar 3 na Christus. De vader van Jezus had een steengroeve en een dagtaak aan het beitelen van stenen kruizen in opdracht van de Romeinse Stadhouder Pontius Pilatus om gepakte Zeloten op te hangen.


Afbeelding

Afbeelding

Deze prutah is om je handen in onschuld te wassen. Pontius Pilatus regeerde van 29-36 na Christus over Jeruzalem en werd na een aanklacht door Samaritanen ontboden bij Tiberius en oneervol ontslagen.

Judas Iskariot zag zijn vader gekruisigd worden door de Romeinen, want heel de familie stond geregistreerd bij Karafas als Zeloot. De kerk betaalde de weduwe en voorzag in de opleiding van de zoon, die wijn ging verhandelen aan Romeinse en Syrische (Antiochië) clientele. In het begin van zijn leven was hij afhankelijk van penninkjes die door Karafas verstrekt werden aan de armenzorg.

Worden twee mussen verkocht voor 1 penningske aldus Jezus in Mattheus, in oud-hollands weduwen-mijten genoemd..
Afbeelding

Afbeelding

een talent is veel geld, en de Romeinen vorderen onbetaald wijnvoorraden in van Judas Iskariot zonder ervoor te betalen. Oorlogsbuit.

Geruchten over een Messias worden met de dag sterker en de oude Zeloten nemen de wapens op. Wie is toch die man die onder het dak van Karafas de Romeinse belastinginners de tempel uitslaat, luid roepende : geef des keizers wat des keizers is, maar niet in het Huis van mijn vader Jahweh (joodse naam voor God); de Antiochiers en Samaritanen zeggen dat hij mensen geneest om niets en noemen hem Isa en zijn moeder Miriam (oorsprong Islam) en met Paasfeest zou hij naar Jeruzalem komen. Steeds meer mensen sluiten zich bij Hem aan, ook de Romeinse belastinginner Saulus van Tarsus, die zich heeft laten wederdopen tot Paulus... Judas Iskariot wordt bijna gearresteerd en moet de stad uitvluchten, en de Zeloot zal hiertoe het pad kruisen met Isa danwel Jezus.

Paulus kon moeilijk met de zakelijke Judas overweg, en de strubbelingen tussen deze karakters leidden tot een climax. Moet ik deze kelk drinken aldus Jezus in de avond voor de olijftuin. Judas meldt zich als Zeloot voor dienst bij Karafas, hij is daartoe opgeroepen tot dienst door Abner. Karafas zit met de politieke kwestie in de maag, want hij verliest zijn status als Kerkvorst als hij niets aan Jezus doet. En Jezus heeft schulden, grote schulden, 13 shequalim in totaal. Judas kan hem helpen door hem aan te wijzen, de Romeinen kunnen Jezus niets maken. Judas wordt misleidt, de kruisiging geschiedt en de Zeloot hangt zichzelf op.

Einde bijbel, Nieuwe Testament.

Doch de geschiedenis gaat voort. Het Soldatenlaarsje komt en gaat.
na de dood van Tiberius... in 1971 filmisch vertolkt door Malcolm MacDowell als de Romeinse keizer Caligula.

Malcolm MacDowell speelde hem in de film: Caligula
Afbeelding

Afbeelding

Keerzijde: de godin Vesta met scepter en patera.

De Joden spreken er schande van, al die sexuele escapades en nieuwe goden, en de verboden op hun eigen religie. Caligula is 4 jaar keizer tussen 37 en 41, en wordt opgevolgd door een keizer die een grijze bejaarde muis is en alle veranderingen terugdraait, Claudius.

Derek Jacobi speelde de keizer in de jaren '72 in een BBC-serie, toen 1 van de duurste ooit gemaakt.. Hij regeert van 41 tot 54.

Afbeelding

Afbeelding

As met de godin Minerva op de keerzijde.

666, het getal van de Antiochische benaming van het Kwaad Satanas, de Anti-Christ. Nero volgt Claudius die kinderloos sterft, op. Nero had wat we nu noemen het Syndroom van Down, en werd overheerst door zijn Moeder Agrippina, die een relatie had met het hoofd van de Praetoriaanse Garde Calpurnius Piso. Piso probeert zelf keizer te worden door Nero te vermoorden, maar het plan mislukt.
Nero die geen vlieg kwaad kon doen krijgt achtervolgingswaanzin en ziet in de mystieke Joodse Godsdienst de veroorzaker van al het leed in de wereld, waar hij als plaatsvervanger van de oppergod Jupiter een eind aan moest maken. Rome zal branden en de Carthagese methode wordt voor het eerst in Rome toegepast. Je veegt de catacomben of Onderwereld leeg en gooit alles wat je vindt voor Numidische leeuwen in de maand Juni van het jaar 66. Nero wordt alsnog vermoordt in 68 na Christus.

Dupondius van Nero, achterzijde onduidelijk door verhitting of brandsporen..


Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Munthunter
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6584
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
eBay: www.ebay.nl/usr/munthunter
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 09 aug 2009, 07:40

Hoi Eric,

Zijn dit allemaal munten uit je eigen verzameling?

Een prachtig verhaal, weeer een hoop geleerd. Ik wist namelijk niet dat Nero het syndroom vaan Down had.

En euh... mooie scans ;)

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

grivnagozer
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
eBay:
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer » 09 aug 2009, 10:21

Yep, heb er ruim 30 jaren over gedaan de Bijbel compleet te krijgen!

Gebruikersavatar
Einstein
Senior lid
Senior lid
Berichten: 477
Lid geworden op: 23 aug 2009, 20:31
eBay: http://
Locatie: Nieuwpoort

Bericht door Einstein » 23 aug 2009, 21:08

Als nieuw lid van dit forum las ik met stijgende verbazing en interesse dit artikel ! Mooi zo.......
Vraagje : is een "prutah" hetzelfde als een "weduwe-mijt" ?
Groetjes uit Merksem bij Antwerpen,
marc

grivnagozer
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
eBay:
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer » 24 aug 2009, 14:46

In Jeruzalem rouleerden 3 systemen munten:

1) Keizer: van aureum tot aan As.
2) Romeinse onderkoning Herodes: Shequalim tot Prutah.
3) Tempelvaluta voor de armen, gegarandeerd inwisselbaar bij winkeliers aangewezen door de Tempel, zijnde Karafas: weduwenmijt.

Er gingen 2 tot 4 mijten in 1 prutah, afhankelijk van de periode.

Ik ben blij dat je als lezer het artikel heb gewaardeerd en ik hoop dat je lidmaatschap aan dit forum veel plezier zal opleveren!

Welkom! Eric.

gerdamarjolein
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 25 sep 2009, 22:49
eBay: http://
Locatie: schalkhaar

nero

Bericht door gerdamarjolein » 27 sep 2009, 20:08

hoi

nooit geweten dat nero het syndroom van down had.

alhoewel, als je naar de afbeelding op de munten kijkt heeft hij wel een bol hoofd :wink:

mooie munten trouwens! :D

gerdamarjolein

Gebruikersavatar
voskeman
Superlid
Superlid
Berichten: 1327
Lid geworden op: 11 okt 2009, 23:02
eBay: http://
Locatie: Putten

Bericht door voskeman » 13 okt 2009, 20:19

Waar is Augustus dan die man had er toch ook wat mee te maken, Augustus voerde toch in dat de nakomelingen ingeschreven moesten worden en dat was toch ongeveer met Jezus geboorte.

Ik weet ook niet meer zo hoe dat zat maar volgens mij was er wat met die Keizer Augustus. Maar zijn naam word niet vermeld.

grivnagozer
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
eBay:
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer » 24 okt 2009, 20:20

Octavianus was de zoon van Julius Ceasar, en doopte zichzelf om na de overwinning op Marcus Antonius en Cleopatra tot de benaming Augustus, en voegde deze benaming eveneens aan de Romeinse kalender toe, zodat die van 11 naar 12 maanden per jaar ging. Eveneens benoemde Augustus de Joodse onderkoning Herodes de Oudere, wiens 2 zonen regeerden ten tijde van Jezus Christus.
Voor het gehele Romeinse rijk werd naamsregistratie ingevoerd, en niet alleen voor Judea. Vandaar is Augustus buiten beschouwing gelaten.

Oom Dagobert
Senior lid
Senior lid
Berichten: 478
Lid geworden op: 07 jun 2010, 19:35
eBay: http://

Bericht door Oom Dagobert » 12 jun 2010, 13:26

Mooie munten, heb je ook een voorbeeld van de 30 zilverlingen die Judas ontving?

grivnagozer
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
eBay:
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer » 13 jun 2010, 22:42

staat erbij/???? :?:

Oom Dagobert
Senior lid
Senior lid
Berichten: 478
Lid geworden op: 07 jun 2010, 19:35
eBay: http://

Bericht door Oom Dagobert » 14 jun 2010, 16:04

grivnagozer schreef:staat erbij/???? :?:
Klopt mijn fout. :oops:

Gebruikersavatar
Einstein
Senior lid
Senior lid
Berichten: 477
Lid geworden op: 23 aug 2009, 20:31
eBay: http://
Locatie: Nieuwpoort

Bericht door Einstein » 21 jul 2010, 09:18

Waarschijnlijk is er een foutje geslopen in je bespreking over Archelaüs : deze regeerde nl van 4 BC tot 6 AD, en het afgebeelde muntje "prutah" (catalogus "Hendin" nr. 63) is niet van de periode 40 - 38 BC, waarin Mattathias Antigonus de plak zwaaide. Hier is een voorbeeld van diens muntslag (catalogus nr. 34) :

Afbeelding
Hier is nog een muntje van Archelaüs (catalogus nr. 61):

Afbeelding

grivnagozer
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
eBay:
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer » 21 jul 2010, 10:11

Dank je voor deze nuttige aanvulling!!
tja..

Terug naar “Romeinse munten 50 voor jaartelling tot 450”