Guldenmunten verzamelen en waardering van de munt.

Plaats hier alle informatie, weetjes, vragen, etc. over de Nederlandse koninkrijksmunten tussen 1806 - 2001

Moderator: maarten89

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6586
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Guldenmunten verzamelen en waardering van de munt.

Bericht door Munthunter » 01 aug 2009, 13:32

Guldenmunten verzamelen en de waardering van de munt.

Munten en worden al eeuwen verzameld. Natuurlijk niet op de wijze waarop wij dat nu doen. Net na de oorlog, in de jaren vijftig, groeide het aantal verzamelaars flink. Reden hiervan was dat de economie opbloeide en men het geld ook even op zij kon zetten. Men bewaarde de ooit zo gehate zinken oorlogsmunten want die zouden na een paar jaar wel eens veel geld kunnen gaan opleveren. Doordat iedereen dit dacht zijn dergelijke munten alles behalve zeldzaam en worden ze op veilingsites vaak in grotere hoeveelheden aangeboden.
We zien hetzelfde gebeuren wanneer de Euro zijn intrede doet. Velen mensen hielden wat gulden munten en biljetten achter als herinnering. Nu bijna 7 jaar later zien we deze ‘verzamelingen’ steeds vaker te koop staan op veilingsites zoals Marktplaats, Speurders of E-bay. Voor een beginnend verzamelaar zijn dat leuke setjes om goedkoop een verzameling mee op te starten. Geef hier echter niet al te veel geld aan uit want de munten van na 1982 zijn in gecirculeerde kwaliteit nagenoeg niets waard. Er zijn diverse manieren op het ‘oude’ Nederlandse geld te sparen, welke het beste bij jou past is afhankelijk van de tijd die je er in wilt steken maar zeer zeker ook het geld.

Wanneer je een kijkje neemt op bijvoorbeeld Marktplaats dan zul je zien dat er enorm veel munten en biljetten aan worden geboden in verschillende kwaliteiten. Zelfs de eerste munten van Koning Willem I zijn er te vinden. Bedenk vooraf wat je wilt gaan sparen. Spaar je per vorst(in)? Dus eerst bijvoorbeeld Beatrix, daarna Juliana, Wilhelmina etc. Of spaar je alles door elkaar heen? In welke kwaliteit wil je gaan sparen? Gecirculeerde munten, Ongecirculeerde (UNC), Fleur De Coin (FDC), Proof? De laatste twee zijn speciaal geslagen in uitstekende kwaliteit voor verzamelaars. Zoals je wel zult begrijpen bepaald de kwaliteit waarin de munten zich bevinden ook de prijs. Wil je later je verzameling weer verkopen dan zul je voor een UNC, Proof, of FDC verzameling veel meer terug krijgen dan voor een verzameling van gecirculeerde munten. Sommige munten zijn niet te verkrijgen in de betere kwaliteiten, simpelweg omdat ze er niet zijn of al in het bezit van collecties zijn en derhalve dan ook bijzonder duur zijn. In die gevallen moet je het wel doen met circulatiekwaliteit en ook die munten kunnen behoorlijk prijzig zijn. Hieronder de verschillende gradaties in kwaliteit wat nader toegelicht.

UNC / Ongecirculeerd
Als een munt de pers verlaat, is zij FDC. Daarna valt zij in een emmer en wordt dan meestal onmiddellijk UNC. Door het vallen en tijdens verder transport schuren de munten langs elkaar waardoor lichte oppervlakkige beschadigingen ontstaan; verder geldt voor een UNC munt dezelfde omschrijving als bij FDC. Vooral bij grotere munten kan het gebeuren dat door vallen e.d. hakjes en putjes ontstaan. Zijn dit soort beschadigingen gering dan valt de munt in de categorie UNC.

P / Prachtig
Is de munt nog maar kort in omloop geweest en vertoont de munt nauwelijks zichtbare sporen van slijtage, dan noemen we de munt prachtig.

ZF / Zeer fraai
De munt is langer in omloop geweest en vertoont slijtage op de hoger liggende delen. De oorspronkelijke FDC-glans is verdwenen. Alle details zijn nog duidelijk zichtbaar, maar niet scherp.

F / Fraai
De munt is lang in omloop geweest en vertoont daarom ook meerdere en grotere slijtageplekken. De fijnere details zijn vrijwel niet meer zichtbaar.

ZG / Zeer Goed
De munt is zeer lang in omloop geweest en sterk afgesleten, vooral bij de hoger liggende delen. Gedeelten van de tekst kunnen slecht leesbaar zijn.

G / Goed
De munt is nog langer in omloop geweest en daardoor zeer sterk afgesleten. Jaartal en muntsoort zijn veelal nog te achterhalen.

De kwaliteiten ZG en G worden niet in alle almanakken opgenomen, omdat de munten in deze kwaliteit bijna niet verhandeld of verzameld worden. Alleen zeldzame jaartallen hebben nog een zekere waarde in deze kwaliteit. De waarde van ZG ligt op ongeveer 30-50 % van de Fraai-waarde.
Met een + of een – wordt aangegeven dat een munt iets beter dan wel iets slechter is dan de genoemde kwaliteit.
Met F / ZF wordt aangegeven dat de kwaliteit van de totale munt tussen F en ZF in ligt. Hoewel deze conserveringsgraden regelmatig aanleiding geven tot misverstanden, omdat de verschillen tussen de diverse kwaliteitsaanduidingen niet eenduidig vast te leggen zijn, valt er in de praktijk toch redelijk mee te werken.

Bron: Muntalmanak 2009 NVMH.

Munten kopen
Je kunt op diverse manieren je verzameling uitbreiden. Hierboven benoemde ik al de verschillende veilingsites. Hier kun je op enorm veel munten bieden want veel verzamelaars gebruiken deze sites om makkelijk hun munten te verhandelen. Let wel op dat er ook ‘verkopers’ tussen zitten die de boel bedonderen. Vergeet dit niet, maak niet zomaar geld over, probeer de verkoper eerst ‘telefonisch’ te spreken. Ikzelf probeer altijd bij de verkoper langs te gaan en alles persoonlijk af te handelen.

Veel munten worden per stuk aangeboden en hierdoor is het vrij eenvoudig om de waarde van de munt in te schatten, mist er een duidelijk afbeelding bij de advertentie wordt gezet natuurlijk. Ik raad ook aan om een muntenalmanak aan te schaffen. Voor de Nederlandse munten zijn er twee toonaangevend de Mevius of die van het NVMH. Welke je het prettigste vindt is persoonlijk. Middels een dergelijke almanak kun je snel zien wat een munt globaal waard is. Let er wel op dat de munten vaak voor ‘veel’ minder worden verhandeld.
Het verzamelen van gecirculeerde munten is een leuke vorm van verzamelen en je zult al snel wat ervaring opdoen.

FDC verzameling
Vanaf 1971 begon de Koninklijke Nederlandse Munt FDC jaarsetjes uit te geven. Met name de eerste setjes zijn erg prijzig omdat het aantal dat is uitgegeven erg laag was. De latere setjes, met name die van Beatrix (v/a 1982) zijn niet al te duur te verkrijgen via de al eerder genoemde veilingsites. Ik heb er zelf voor gekozen om deze munten dan ook enkel in FDC kwaliteit te verzamelen. Het nadeel is dat het dus om setjes gaat, verpakt in een boekwerkje. De munten zitten meestal ingeseald. Wil je de munten in de ze verpakking alten zitten dan neemt dit wel erg veel ruimte in beslag. Ik kies er dan ook voor om DEZE muntsetjes uit de verpakking te halen en in munthouders in albums te bewaren. In de muntenalmanak van het NVMH staat het FDC jaarset van 1987 voor €15,00 vermeldt. De rijksdaalder in dit setje staat iets eerder in het boekje in FDC kwaliteit vermeldt voor €12,00. Kortom het uit de mapjes halen voelt misschien wat raar maar in mijn ogen gaat de waarde er niet echt op achteruit, maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn.

Gr. Jeroen

Gebruikersavatar
maarten89 Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 1702
Lid geworden op: 11 aug 2009, 20:05

Bericht door maarten89 » 22 mei 2010, 15:41

Aanvulling:

Prooflike (PL)
1ste kwaliteit én gepolijste muntplaatjes

Prooflike munten is net geen Proof (zie hieronder). Bij Prooflike munten zijn alleen de muntplaatjes, waarop wordt geslagen, gepolijst.
De stempels worden met extra veel zorg behandeld en er wordt niet lang mee doorgeslagen.

Prooflike en Proof munten zijn vaak speciale uitgiften van denominaties die voor het merendeel hoger liggen dan die van circulatiemunten.
Denk hierbij aan de zilveren 10 en 50 guldenmunten en de 5 en 10 gelegenheids Euromunten. Met name vóór het Beatrix ‘tijdperk’ kwam
het vaker voor dat normale circulatiemunten een Proof of Prooflike afslag kenden. Gezien de lage oplages van deze afslagen zijn ze derhalve
ook flink prijzig en staan veelal niet vermeldt in de gangbare catalogi.


Proof (Proof) / Gepolijste stempel / Polierte platte / Flan bruni
1ste kwaiteit muntplaatjes die zijn gepolijst, alsmede de stempels waarmee wordt geslagen.

Dit zijn munten waarvan het veld spiegelglad en glanzend is. De stempels en ook de muntplaatjes waarop geslagen wordt zijn
voor het muntproces schoongemaakt, resp. glad gemaakt en daarna gepolijst. Het wapen en borstbeeld of andere voorstellingen zijn vaak mat.
(zie ook omschrijving bij Prooflike munten)

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6586
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 23 mei 2010, 09:02

Ik hem inmiddels een overzichtelijker en uitgebreider topic aangemaakt, waarin ook deze 'kwaliteiten' staan omschreven. Voorbeelden en dissusie verwijs ik u graag naar:
http://munthunter.forum2go.nl/muntkwali ... t2299.html

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Terug naar “Koninkrijk Nederland 1806 - 2001”