GoudGulden 1995

Plaats hier berichten over penningen die nog niet in de andere onderdelen zijn benoemd.
Gebruikersavatar
Martin
Senior lid
Senior lid
Berichten: 713
Lid geworden op: 20 feb 2011, 12:38
Locatie: Limbabwe

GoudGulden 1995

Bericht door Martin » 07 jun 2013, 20:38

De GoudGulden Vrede munt is uitgegeven door de Beweging Weigering Defensiebelasting (BWD). In 1980 is de beweging opgericht om te protesteren tegen de voorgenomen plaatsing van kruisraketten in ons land en de deelname aan de wapenwedloop. Er zijn immers zinnigere zaken met belastinggelden te doen dan het in stand houden van een leger dat er alleen op is gericht om mensen te doden. Een symbolisch bedrag aan belastinggeld werd niet meer betaald maar gestort naar Stichting Vredesfonds of bewaard als opgeschorte betaling. De overheid liet zelfs beslag leggen op goederen van weigeraars om hun ‘schuld’ van vaak maar een paar tientjes, te vereffenen. De veilingen liepen uit op echte happenings omdat ze vooral druk werden bezocht door medestanders van de beroofden die de goederen op de plek weer teruggaven aan de gedupeerde principiële wanbetalers. De politie die altijd ter plekke aanwezig was omdat ze relletjes verwachtten, werden gefêteerd op hoongelach en mochten kritische vragen beantwoorden over hun aanwezigheid.
In 1995 werd de GoudGulden Vrede munt uitgegeven voor sympathisanten van de BWD. Deelnemers aan de belastingweigering voor defensie en donateurs konden zo’n gulden ook kopen voor een minimumbedrag van Fl. 1,40 bij manifestaties en bijeenkomsten. Het was een bonte pacifistische beweging met polemologen (o.a. Hylke Tromp) in hun gelederen . Ook waren er deelnemers met een religieuze, politieke of kerkelijke achtergrond.
De munt is geslagen door de KNM en draagt daarom ook het mmt van Drs. Chr. Van Draanen, een pijl en boog. Er is bewust gekozen voor een ‘GoudGulden’, een munt met een waarde van 28 stuivers die in de 16e en 17e eeuw werd gebruikt. In de tijd van Alva werd er massaal geweigerd de ‘tiende penning’ te betalen die Alva hief op alle handelstransacties om zijn legers te bekostigen voor de onderdrukking van de Lage Landen. Overigens waren niet alle Goudgulden oorspronkelijk van goud. Dat was wel het geval in de 16e eeuw maar in de 17e eeuw werden er in Noordoost-Nederland ook zilveren munten gelsagen met een waarde van 28 stuivers. Die werden aangeduid als 'zilveren goudgulden' of florijn. De munt is geslagen van een nikkellegering met veel koper zodat er een ietwat 'gouden' schijn op zit.
De opbrengst van de verkoop van de ‘GoudGulden’ werd gebruikt om geweldloze interventiemethoden gesteund, op dat moment vooral het Balkan Peace Team.
Trix van der Vugt heeft de munt ontworpen met op de voorzijde een portret van koningin Beatrix. Op de keerzijde is een vredesteken te herkennen die drie cirkels omvat. Die hebben de diameter van respectievelijk een stuiver, een kwartje en een dubbeltje. Met de omtrek van de munt (gelijk aan een gulden) kom je zo ook weer tot de waarde van 28 stuivers; Fl. 1,40.

Martin

Afbeelding

Afbeelding
Geld maakt niet gelukkig, munten wel.

Gebruikersavatar
Robin
Moderator
Moderator
Berichten: 1542
Lid geworden op: 09 jun 2010, 23:32
Locatie: de liemers

Re: GoudGulden 1995

Bericht door Robin » 07 jun 2013, 20:48

Leuk verhaal Martin.. nog niet eerder gehoord..

Groet, Robin
1 "Pallas"guldens verzamelaar.
Was altijd op jacht naar dat ene jaar van die ene provincie of stad.. of naar elke anomalie van de 1 gulden met de beeltenis van Pallas Athena..

Gebruikersavatar
Houtenmunt
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 25 okt 2012, 19:55
Locatie: Apeldoorn

Re: GoudGulden 1995

Bericht door Houtenmunt » 07 jun 2013, 20:52

Zeker een leuk verhaal, een club waar ik wel sympathie voor kan hebben. Zeker in deze tijd in Europa is een leger grote onzin maar... wat heeft die vreedzame aanpak in de Balkan toch snoeihard gefaald. :sad:
Verzamelgebied: wereldmunten en Nederland van de 19e eeuw tot voor de euro.

donovansamiran
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 aug 2014, 02:43

Re: GoudGulden 1995

Bericht door donovansamiran » 13 aug 2014, 02:45

Ik heb toevallig 1 in mijn bezitting.
Hij is niet van goud.
Weet iemand wat hij waard is?

Gebruikersavatar
marksch Poland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 412
Lid geworden op: 28 mar 2014, 23:56

Re: GoudGulden 1995

Bericht door marksch » 13 aug 2014, 12:40

Hoi,

Hij is nominaal € 0,64 waard. Verder is het net wat de gek ervoor geeft. Als je gelukt hebt, geeft iemand er misschien nog een paar euro voor, vooral als je bovenstaande verhaal er bij vertelt.

Groet,

Mark

Terug naar “Overige penningen”