Plantagegeschiedenis in een nieuw jasje

Plaats hier berichten over boordgeld, plantagegeld, inrichtingsgeld en schoolgeld. Schoolgeld was om mee te leren/oefenen.

Moderators: koenmunten, Arjena3

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2958
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Plantagegeschiedenis in een nieuw jasje

Bericht door koenmunten » 10 feb 2012, 11:19

Onderstaand een artikeltje van een aantal jaar geleden alweer :knipoog:, waarin Amsterdam Rubber laat weten het plantageverleden te willen laten herleven. Het zal geen nieuwe plantagemunten opleveren denk ik maar wel, maar wel een stukje cultuurgeschiedenis in een nieuw jasje

"...Amsterdam Rubber wil plantageverleden wakker kussen; Voor de heropening van een sisalplantage in Tanzania moest directie eerst opzoeken waar zij ook alweer lag.

GERARD REIJN − 23/02/98, 00:00

Het stokoude Amsterdam Rubber, eens de grootste plantageonderneming van Nederland, werd in de jaren tachtig omgevormd tot een handelsbedrijf in specerijen en rubber....

Van onze verslaggever
Gerard Reijn
AMSTERDAM

'Ik ben erg trots op het koloniale verleden', zegt Stefan Holvoet. 'Als je ziet wat de Nederlanders, vaak met erg weinig middelen, tot stand hebben gebracht, dat grenst aan het ongelooflijke.'

Het is geen nationale trots van Holvoet, want hij is Belg. Het is eerder bedrijfstrots, een trots die ook alvast vooruit loopt op de dingen die komen gaan. Want Holvoet, financieel directeur van de handelsonderneming Amsterdam Rubber, is de prins die de vergane glorie uit koloniale tijden wil wakkerkussen: de plantages.

Al tientallen jaren staan op de balans van het ex-koloniale Amsterdam Rubber twee plantages, afgewaardeerd tot één gulden. Ooit was Amsterdam Rubber de grootste plantage-onderneming van Nederland, met alleen al in Indonesië veertigduizend hectare rubber en palmolie. Maar de Indonesiërs nationaliseerden kort na hun onafhankelijkheid alle Nederlandse plantages.

De maatschappij probeerde zich nog te herstellen door in andere landen plantages op te richten. Zo stichtte Amsterdam Rubber in 1955 in Tanzania de sisal-plantage Lugongo, en kocht de maatschappij enkele jaren later in Liberia de rubberplantage Salala, vlakbij de hoofdstad Monrovia. Er kwamen ook plantages in Columbia, Peru, Brazilië, Suriname.
Tot herstel van de vooroorlogse bloei leidden die investeringen niet. 'Verkeerde projecten in verkeerde landen, en verkeerde mensen', vat Holvoet samen. Begin jaren tachtig was Amsterdam Rubber in feite failliet. De controle over de meeste plantages was verloren, op sommige wist de directie zelfs niet meer wat er gebeurde.

Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam, zoals Amsterdam Rubber voluit heet, werd voor een habbekrats overgenomen door de handelsonderneming Catz, sinds 1856 in specerijen en gedroogd fruit. Binnen enkele maanden werden alle exotische plantages van de hand gedaan, soms voor niks. Alleen de Tanzaniaanse sisalplantage en de Liberiaanse rubberplantage bleven over, afgeschreven tot die enkele gulden.

In 1985 verwierf Amsterdam Rubber de handelsonderneming Wurfbain, sinds 1897 in rubber. Dit Wurfbain, zo maakte Amsterdam Rubber (sinds 1908) deze week bekend, zal gaan fuseren met de Singaporese rubberhandel Singapore Tong Teik.
Inmiddels werkt Amsterdam Rubber aan zijn Doornroosje-operatie. Vier jaar geleden ging Holvoet kijken op de sisal-plantage in Tanzania. 'We moesten eerst kijken waar het precies lag.' Het enige contact was in de laatste tien jaar onderhouden door ene meneer Smit, de man die voor Amsterdam Rubber in 1955 de plantage had gesticht. Die kwam er eens per jaar. 'Toen hij stierf, was er niemand meer die de plantage kende', zegt Holvoet.

Op de plantage werd nog 750 ton sisal per jaar geoogst, eentiende van wat het ooit was geweest. Amsterdam Rubber had de plantage aan zijn lot overgelaten, omdat onder het bewind van de voormalige president Julius Nyerere handel vrijwel onmogelijk was.

Maar de plantage draaide nog. Inmiddels is de productie weer opgevoerd tot tweeduizend ton, die in zijn geheel wordt geëxporteerd. Er zijn nieuwe machines aangeschaft uit de opbrengst van de plantage. Er werken nu vijfhonderd mensen, de schooltjes zijn weer open.

De plantage maakt ook weer winst. Honderdduizend dollar per jaar. 'Het groeit nog, maar voor de onderneming is het niet veel. Het gaat ook om een stuk idealisme van mezelf', zegt Holvoet.

De Liberiaanse plantage is veel groter. Tienduizend hectare in totaal, drieduizend ervan is beplant. De plantage raakte in verval toen in 1990 een burgeroorlog uitbrak. Verschillende warlords gebruikten de gebouwen als kazerne, alles is vernield.
In 1996 was de oorlog ten eind, en in juni vorig jaar werd Charles Taylor met overgrote meerderheid gekozen tot president. De plantage produceert weer, zij het erg weinig. Toch: er zijn driehonderd mensen aan het werk, en ook hier draait de school weer.

Eigenlijk moet de plantage opnieuw worden beplant, een proces dat zeven jaar vergt en de draagkracht van Amsterdam Rubber te boven gaat. 'We zijn in gesprek met de FAO om hulp daarbij. We hebben nu een studie lopen om de productie op te voeren van 2000 ton naar 4000 ton. Daartoe hebben we landbouwmachines nodig en transportmiddelen.' Hij wil samen met de FAO ('of met andere instanties') op Salala jonge bomen gaan opkweken voor het hele land.

Met de Doornroosje-operaties in Tanzania en Liberia is Amsterdam Rubber nog niet aan het einde van zijn plantageplannen. 'Het kan de nucleus worden van een herleving van de plantages', mijmert Holvoet. 'Het is denkbaar dat we onze activiteiten uitbreiden naar andere landen en andere producten. Palmolie bijvoorbeeld.'

Concrete plannen zijn er nog niet, maar wel concrete kansen: Zuidoost-Azië. Met name Indonesië. 'Als we daar een aantrekkelijke plantage tegenkomen, is het heel denkbaar dat we het doen', zegt Holvoet. Nu de Indonesische rupiah in waarde is gedaald, zijn overnames in dat land erg goedkoop geworden.

Het is zelfs niet uitgesloten dat voor nieuwe plantageprojecten een beroep zal worden gedaan op de kapitaalmarkt, zoals in de beste koloniale tijden. 'Als de projecten zo groot worden dat ze de financiële kracht van Amsterdam Rubber te boven gaan, zouden we onze beursnotering kunnen gebruiken voor een aandelenemissie', zegt Holvoet.

Dat zou voor het eerst zijn sinds Catz bij Amsterdam Rubber de touwtjes in handen kreeg. In 1992 werd zelfs een groot deel van het vermogen cash uitbetaald aan de aandeelhouders omdat er geen lucratieve bestemming voor te vinden was. Verder had de onderneming louter last van zijn notering, met name toen eigenaar Gottesmann eind jaren tachtig een beursschandaal veroorzaakte.

Emissies zouden op dit moment niet kansloos zijn. Vorig jaar verdrievoudigde de winst bijna tot 5,5 miljoen gulden, en dit jaar verwacht de directie dat de trend doorzet. Dat zal echter niet door de plantageprojecten komen, want de rendementen daar laten nog even op zich wachten.

Op de korte termijn is de deze week aangekondigde fusie van rubberhandel Wurfbain met Singapore Tong Teik van de Singaporese Chinees Oei Hong Bie veel belangrijker. De fusie moet voor 30 juni rond zijn.

Samen zijn de twee ondernemingen de derde rubberhandel ter wereld. De grootste concurrent is Lewis & Peat, een Honkongse onderneming die onderdeel uitmaakt van het Chinese Bakrie-conglomeraat. Ook het Amerikaanse Cargill is groter, maar dat richt zich uitsluitend op Amerika.

Holvoet denkt dat de nieuwe combinatie een flinke impuls voor winst en omzet van de rubberhandel zal zijn. Wurfbain heeft goede contacten in Thailand, terwijl meneer Oei, zelf Chinees, vooral relaties heeft in Indonesië, China en Vietnam.
China is voornamelijk interessant als afzetgebied. Holvoet: 'Van de complete wereldrubberproductie gaat ongeveer 75 procent in autobanden zitten. Eén op de twee Amerikanen heeft al een auto, maar in China heeft slechts één op de zeshonderd mensen er een. Dat worden er snel meer.'

De gecombineerde omzet van de twee zal uitkomen op 300 tot 400 miljoen dollar, en dat is nog maar het begin. De rubberprijzen zijn op dit moment op een historisch dieptepunt, mede door de Aziatische valutacrisis.
In de rubber bestaat een prijsmechanisme dat in bijna geen enkel product meer bestaat: een prijsstabilisator. De International Rubber Organisation INRO, gefinancierd door de grote producerende landen en de grote gebruikers, formuleert bodem- en plafondprijzen, die worden uitgedrukt in een 'mandje' van valuta's. Daarin hebben de valuta's van de producerende landen een groot gewicht: de ringgit, de rupiah, de baht. Dat zijn juist valuta's die de laatste maanden fenomenaal in waarde zijn gedaald. Met de val van die koersen viel ook de interventieprijs van de INRO en daarmee de prijs van rubber. Volgens analisten komt rond het jaar 2003 een structureel tekort op de rubbermarkt. Als dan de prijs gaat stijgen, gaat alleen al daardoor de omzet van de onderneming omhoog..."
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Marten van Leerdam
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 247
Lid geworden op: 15 jan 2011, 23:37
Locatie: Utrecht

Re: Plantagegeschiedenis in een nieuw jasje

Bericht door Marten van Leerdam » 13 feb 2012, 22:39

En is er nog iets bekend over de hudige stand van zaken. Is inmiddels al weer vele jaartjes geleden?

Met wat googlen kom ik alleen tot de conlcusie dat de sisalplantage in 2001 verkocht is aan de familie Benjothie. Daar kan ik verder niks over vinden.
Bron: http://www.xea.nl/advies.php?type=toon&id=058-1534

Wie weet vind de huidige eigenaar het wel een leuk idee om nog wat plantagepenningen te laten slaan als marketingactie.
Verzamelaar van: guldens, euromunten, wereldmunten, wereldbiljetten, notgeld, numismatische literatuur, alles met afbeeldingen van geld erop en tot slot monopolyspellen.

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2958
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Plantagegeschiedenis in een nieuw jasje

Bericht door koenmunten » 14 feb 2012, 11:35

Nee, ik weet niet wat de huidige stand van zaken is. Heb ook nog geen tijd gevonden om daar verder in te duiken, maar ik vond het gewoon een grappig artikeltje ondanks dat ie gedateerd is...
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Terug naar “Boordgeld, plantagegeld, inrichtingsgeld, schoolgeld, gevangenisgeld”