Plantagegeld ► Hoptokens

Plaats hier berichten over boordgeld, plantagegeld, inrichtingsgeld en schoolgeld. Schoolgeld was om mee te leren/oefenen.

Moderators: koenmunten, Arjena3

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6586
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door Munthunter » 14 mar 2011, 09:49

[tabs][tabs:Geschiedenis van de hoptokens]
Een korte inleiding, hoptokens

Bij het woord ‘hop’ zal vrijwel niemand de link naar de numismatiek leggen, maar verrassend genoeg is die link er wel degelijk. We hebben het hier over ‘hoptokens’, tokens die werden uitgereikt als betaling aan de arbeiders in de hopplantages, met name binnen de Engelse landsgrenzen. Deze tokens kon men later weer inruilen tegen goederen of gangbaar geld. Een soort plantagegeld dus. Het is goed mogelijk dat een wereldmuntenverzamelaar in een lot wereldmunten deze hoptokens aantreft en niet weet wat hij/zij in het bezit heeft. De vormgeving is meestal bijzonder eenvoudig en uitgevoerd in materialen als blik, lood, koper, messing, etc. Toch zijn deze tokens wel te herleiden naar de plantages ofwel hopkwekerijen en hun eigenaren. Dus ondanks de meestal zeer beperkte gegevens op de munt, als letters en een eventuele waarde is determinatie meestal wel mogelijk. Maar laten we eerst eens de plant zelf eens nader bekijken.

Hop is een plant welke bekend staat als een van de snelst groeiende in de plantenwereld, met een gemiddelde groeisnelheid van zo’n 10 centimeter per dag. Met de planten binnen een plantage wordt circa 20 jaar geteeld. In de laagbouwplantages wordt de groei beperkt tot 3 meter hoogte, in de hoogbouw tot zo’n 8 meter. Bij hop gaat het de kweker om de onbevruchte vrouwelijke hopbellen. De kracht van de werkzame stof in hop (lupuline) neemt af als de vrouwelijke bloem (de hopbellen) bevrucht zijn door mannelijke planten. Om deze reden worden in teeltgebieden tot op vele kilometers van de hopvelden alle mannelijke planten zo snel mogelijk verwijderd. Gezien de dichte bebouwing in onze omgeving is het om die reden veelal lastig om in deze tijd hier nog hop te verbouwen. Je kunt immers niet de mannelijke planten die in tuincentra verkocht worden bij de burgers uit de tuin trekken. Vandaar dat de hopteelt inmiddels in Nederland niet veel meer voorkomt, maar is verplaatst naar veelal de Oostbloklanden als Tsjechië en Hongarije. In de VS vinden we met name in Washington een groot teeltgebied voor hop.

Afbeelding

Gezien we geen plantenforum zijn zullen we snel wat terug proberen te geraken bij het onderwerp. Hiervoor moeten we een flinke stap terug in de tijd maken en wel naar het midden van de 19de eeuw, zo rond 1845. We verplaatsen ons naar het Verenigd Koninkrijk en lopen door een prachtig groen heuvelachtig landschap van Ewhurst in Kent. Hobbelige landweggetjes zijn omgeven door de karakteristieke keienmuurtjes die al eeuwen de perceelgrenzen van elkaar scheiden. Op de percelen staan metershoge geraamtes van houten palen, als omgekeerde tenten, waaraan de hopplant zich een weg naar boven baant. De hopplanten verspreiden een sterke bittere, kruidachtige geur en kenmerken dan ook het feit dat we door een hopplantage wandelen. Het is warm en de hopplukkers zijn in grote getale naar de plantages getrokken om hun inkomen wat aan te vullen. Zelfs complete gezinnen trekken naar de hopplantages om de hopbellen op het juiste moment te plukken en wat bij te verdienen. In tegenstelling tot de plantages in Nederlands Indië, Brits Borneo, Zuid-Amerika, etc., gaat het er in de plantages in het Verenigd Koninkrijk gemoedelijker aan toe . De vakanties van gezinnen wordt soms geheel gespendeerd in deze hopoogst.

[thumbnail]http://i54.tinypic.com/21d4nkx.jpg[/thumbnail]

We lopen rustig verder en zien op een open plek tussen de palen de plantage-eigenaar de reeds geplukte hopbellen aannemen van de plukkers. Uit een leren buidel pakt de teler een paar metalen schijfjes en geeft deze aan de plukker. We zijn wakker en snellen ons naar de plukker toe en willen maar wat graag de ‘tokens’ van dichterbij bekijken. Hij laat ons zijn ontvangen ‘tokens’ zien en een beetje teleurgesteld concluderen we dat het allesbehalve mooie ontwerpen zijn. In tegendeel, het zijn slordige ronde schijfjes met wat simpele letters en een cijfer 6. Toch blijft het ons boeien en besluiten we eens verder te kijken naar de letters op het token. We zien de letters R.F staan, de plukker verteld ons dat die letters staan voor de voor en achternaam van ‘The Big Boss’ Robert Fisher, de baas van de ‘Beacon Farm’. Het cijfer 6 staat voor 6 bushels, een oude Britse (droge) inhoudsmaat. Een bushel is gelijk aan 2 kenning, een andere droge inhoudsmaat , maar ook gelijk aan zo’n 36,37 liter en dat zegt ons meer.

AfbeeldingAfbeelding

De manden met hopbellen blijven binnenstromen en de houten wagen waarvoor twee prachtige paarden staan te wachten, raakt al aardig vol. Tijdens het verdelen van de hopbellen in de kar, neemt de teler nieuwe manden aan van de plukkers en geeft ze het aantal tokens welke gelijk staat met de geplukte hoeveelheid hopbellen. De ontvangen tokens belanden bij de plukker in de broekzak en hij verdwijnt weer in het hopwoud om zijn manden weer vol te plukken. De teler (Robert Fisher) moet zijn wagen gaan legen op de ‘farm’ en vraagt of we mee willen rijden. Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen, op deze tijdreis. Op de bok van de wagen verteld hij uitgebreid over de tokens die hij laat maken bij een plaatselijke smid welke er inmiddels een goede boterham aan kan verdienen, naast het beslaan van de paarden. Gezien de grootte van zijn plantage is het voor hem ondoenlijk om de tokens zelf te vervaardigen, iets wat zijn collega’s nog wel doen. Zij maken ze van het makkelijk te bewerken metaal lood en hebben simpele mallen gemaakt waarmee de klusjesman of teler zelf het vloeibare lood giet. Hierdoor ontstaan kleine, vrij dikke, tokens met op een zijde de waardeaanduiding in bushels, de andere zijde is meestal glad. De tokens van de teler waarmee wij op pad zijn, zijn van zink en daar is hij wel trots op.

We naderen de farm en we krijgen het idee dat we ons begeven naar een sprookjeswereld. Pittoreske torentjes met leuke schuine puntdaken staan in drietallen om een prachtige eeuwenoude boerderij opgesteld en doen sprookjesachtig aan. Het zijn de zogenaamde ‘oast houses’ (hopdrogerijen) waarin de hopbellen gedroogd worden. Boven op de torentjes staan door de wind draaibare windvangers die er voor zorgen dat de wind van bovenaf een constante beweging van lucht in de torens blaast. Deze torentjes zijn kenmerkend voor het gebied Kent, waarin wij ons bevinden.

[thumbnail]http://i52.tinypic.com/15xb86.jpg[/thumbnail][thumbnail]http://i54.tinypic.com/1h4eiv.jpg[/thumbnail][thumbnail]http://i54.tinypic.com/2ujl4dk.jpg[/thumbnail]

Op foto 1: de typische draaibare dakjes op de oast houses in Kent (UK)
Op foto 2: een totaalplaatje van een oast house met daarvoor nog jonge hopscheuten die zich naar boven winden in Kent (UK).
Op foto 3: traditionele oast houses


Ook het 'nabij gelegen' Sussex kent deze torens en ook daar is een levendige hopcultuur aanwezig en zo zijn er nog wel meer gebieden. De oast houses zijn speciaal voor het vochtige klimaat - welke kenmerkend is voor het Verenigd Koninkrijk - ontworpen. Ze zijn broodnodig om de rijke oogst niet bloot te stellen aan schimmels en ongedierte, iets wat een financiële strop zou betekenen. Op de volgende afbeelding kun je de werking van een oast house goed bekijken. Met behulp van vuur en de wind werd de hop gedroogd.

[thumbnail]http://i54.tinypic.com/2n9c07a.jpg[/thumbnail]

Robert is zichtbaar trots op zijn farm en laat ons alles bekijken, van de pluk tot diep in de oast houses, tot het eindproduct, welke zijn weg weer vindt naar de brouwerijen. Omdat hij weet dat we bijzonder geïnteresseerd zijn in zijn eigen betaalsysteem neemt hij ons eerst mee naar Henri, de plaatselijke smid. Henri laat ons zien hoe hij uit zinken platen de rondellen stanst en daarna de met een door hem gemaakte stempel de beeldenaar op de tokens slaat. Zo simpel en eenvoudig als dat al honderden jaren gaat, slaat Henri de ene na de andere token.

We nemen hartelijk afscheid van deze twee gastvrije heren en gaan terug naar de 21ste eeuw. Onze interesse is gewekt en met behulp van het internet gaan we op zoek naar meer informatie over deze merkwaardige tokens, hun herkomst en vormgeving. Ook in diverse lectuur en artikelen zien we dat deze hoptokens niet vergeten zijn en op diverse veilingsites zien we ze ook nog wel af en toe voorbij komen. Helaas worden deze tokens niet altijd als dusdanig herkend en leveren ze nog wel eens wat vraagtekens op. In dit artikel wil ik deze vragen, zoveel als mogelijk proberen weg te nemen en door middel van diverse lijsten met voorbeelden, een mooi en bruikbaar overzicht te creëren.
[hr]

[tabs:Afbeeldingen van Hoptokens]Tekst 2.[tabs:Initialen]Tekst 3.[tabs:Hopplantages]Tekst 5.[/tabs]
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6586
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Re: Hoptokens

Bericht door Munthunter » 14 mar 2011, 09:57

Hoptokens, wat is dat nu weer? In dit topic zullen Munthunter (ik) en Koenmunten, deze in vergetelheid geraakte tokens weer in de spotlights zetten.

Zoals jullie al aan de tabbladen kunnen zien is dit topic nog (lang) niet af. Wat jullie hier lezen is een inleiding in de hoptokens, een numismatisch zijspoor, welke vele van jullie nog niet zullen kennen. Met dit topic willen we een duidelijk overzicht creëren waarmee de verzamelaar makkelijker zijn/haar (wellicht onbekende) hoptoken kan identificeren/determineren.

Ik hoop dat de schrijfwijze jullie aanstaat en anders hoor ik het graag. De overzichten die in andere tabbladen zullen verschijnen zullen minder verhalend zijn dan de inleiding. Door middel van een kort berichtje in dit topic, zullen we jullie laten weten als we iets heb toegevoegd.

Hebben jullie nog tokens of ondefinieerbare munten in jullie bezit, waarvan je denkt dat het om een hoptoken gaat, laat het mij en/of Koenmunten dan even weten. Op en aanmerklingen zijn natuurlijk ook altijd van harte welkom!

Veel leesplezier,

Jeroen - Munthunter
Koen - Koenmunten
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Marten van Leerdam
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 247
Lid geworden op: 15 jan 2011, 23:37
Locatie: Utrecht

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door Marten van Leerdam » 14 mar 2011, 13:09

Leuk artikel om zo te lezen. Ik ben benieuwd wat er nog meer komt.
Ik moest wel even wennen aan de vrij letterlijke interpretatie van 'reis door de tijd' (op de bok van de wagen). Ik heb het hele artikel wel met een glimlach gelezen, dus het zal wel bevallen (zodra ik eraan gewend ben).

Veel succes nog met de rest van het artikel.
Verzamelaar van: guldens, euromunten, wereldmunten, wereldbiljetten, notgeld, numismatische literatuur, alles met afbeeldingen van geld erop en tot slot monopolyspellen.

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2958
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door koenmunten » 14 mar 2011, 13:22

We zijn nog even aan het kijken hoe we de rest precies gaan vormgeven...
Zoals het er nu naar uit ziet komen er verschillende categorieën hop-tokens met afbeeldingen daarbij. Ook willen we een lijst maken waarin terug te vinden is welke plantage bij welke afkorting hoort (voor zover bekend). Het is een redelijk specialistisch onderwerp binnen de numismatiek en we zijn nog bezig nadere informatie te vergaren. Waarschijnlijk zal ik op termijn op mijn plantagegeld-site ook een pagina toevoegen voor dit soort tokens. Wordt vervolgd... de eerste hop-token is onderweg naar Nederland :sttt:
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6586
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door Munthunter » 14 mar 2011, 16:52

Dan zullen we overzichten lekker saai houden Marten.. ;)

Het leek mij wel een keer leuk om op deze wijze te schrijven, aangezien dit het thema wellicht wat makkelijker laat lezen. Ik heb mijn eindscriptie op HBO SPH ook vanuit een uit-huisgeplaatste cliënt met gedragsproblematiek geschreven en dat werd erg positief ontvangen. Op deze wijze neem je de lezer mee in de situatie/tijd van hetgeen je wilt overbrengen. Maar het moet natuurlijk niet gaan overheersen.

We moeten nog veel uitzoeken omdat de enige 'lectuur' die er voor handen is uit 1938 stamt en die hebben we (nog) niet.

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

rtholen Nederland
Beheerder
Beheerder
Berichten: 908
Lid geworden op: 09 nov 2009, 19:22

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door rtholen » 18 mar 2011, 23:56

Interessante materie, Jeroen en Koen.
Zou je de gezochte literatuur er niet gewoon bijvermelden, wellicht kan iemand je hierin voorzien?

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2958
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door koenmunten » 19 mar 2011, 10:09

rtholen schreef:Interessante materie, Jeroen en Koen.
Zou je de gezochte literatuur er niet gewoon bijvermelden, wellicht kan iemand je hierin voorzien?
Dat is helemaal geen verkeerd idee! :D Wij zijn op zoek naar:

1) Rev. R.W.H. Acworth, M.A., Hop tokens - Kent and Sussex, Journal of the South-Eastern Agricultural college, Wye, Kent, No. 40, 14 juli 1937

2) E.H. Clark, Kentish Hop Tokens and their Issuers, Maidstone, South Eastern Gazette, Sept. 1930.

3) Seaby coin & medal Bulletin, july 1976 en sept. 1980.

Mocht iemand ons aan een van deze werken (of een kopie daarvan) kunnen helpen dan worden wij helemaal gelukkig!

groeten Koen
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
bernard3 Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 577
Lid geworden op: 25 sep 2009, 20:33
Locatie: Grave

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door bernard3 » 19 mar 2011, 12:27

Is een interessant onderwerp die hoptokens. Momenteel staan er op de Engelse eBay ook een aantal te koop voor - nu nog - leuke prijsjes: http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trks ... Categories

Wat betreft de literatuur, ik kom in een kleine zoektocht op internet regelmatig de auteur A. C. (Alan) Henderson tegen. Onder andere op amazon een aantal boeken/catalogi van te koop. Misschien interessant om eens te kijken of het wat is, hoewel ik niet weet of deze werken ook achtergrondinformatie e.d. bevatten.

Bernard

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2958
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door koenmunten » 19 mar 2011, 13:03

Hoi Bernard.

Leuk dat je met ons mee denkt/zoekt. Ik ga even op Amazon kijken. Hij heeft inderdaad een aantal boekwerken uit gebracht in ieder geval 4. Eentje is er nu naar mij onderweg. Ik hoop dat wij daar ook iets mee kunnen om de hop-tokens te ordenen, want deze uitgaven zijn waarschijnlijk gemakkelijker te bemachtigen dan de boekwerken uit de jaren dertig. Ik ben een aantal van die Engelse advertenties van hop-munten aan het volgen. Gewoon om even te kijken wat ze doen en wie weet kan ik er nog wel een paar bemachtigen.
is je interesse al gewekt, sluit je je al aan bij "The Hop-Token-Collectors-Club"? :angel:
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
bernard3 Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 577
Lid geworden op: 25 sep 2009, 20:33
Locatie: Grave

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door bernard3 » 19 mar 2011, 13:25

Hoi Koen,

Mijn interesse is zeker gewekt, maar ik moet voor nu nog een beetje aan zelfbeperking doen wat betreft verzamelen. Er is zoveel te kiezen. :lol: Ik zal wel zeker dit topic blijven volgen en wie weet komt het er dan van. :knipoog: Het is in ieder geval een interessant en historisch onderwerp en - zoals ik nu zie - gaan de tokens voor vriendelijke prijzen weg.

Leuk dat ook hier op het forum aandacht aan wordt besteed.

Bernard

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6586
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door Munthunter » 19 mar 2011, 13:27

bernard3 schreef: Leuk dat ook hier op het forum aandacht aan wordt besteed.

Bernard
Ach we boren weer eens wat nieuws aan en zetten het in the picture. Maar het is natuurlijk iet nieuws, maar iets wat gewoon in Nederland en België niet zo bekend is. Hopelijk dragen wij wat bij om het wat bekender te maken :D

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door hierm » 19 mar 2011, 22:10

Gewoon een beetje hobbyen met een bescheiden doelstelling bijvoorbeeld om over vijf jaar de grootste hop-token verzameling van Nederland te hebben... :hahaha: :hahaha: :hahaha:[/quote]

Wat ben jij bescheiden :angel: :angel: :angel: :angel: :angel: :angel: :wink:
Maar je doelstelling is in ieder geval een leuk streven, het onderwerp is voor mij nieuw, vind het best interessant om er iets over te lezen, al zal het niet tot mijn directe verzamelgebied behoren.
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat

Gebruikersavatar
leon voorn Philippines
Donateur
Donateur
Berichten: 1378
Lid geworden op: 01 aug 2009, 21:13
Locatie: hoogeveen....iloilo city

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door leon voorn » 19 mar 2011, 23:05

wat een perfect onderwerp
natuurlijk wekt dit mijn intresse want dit is toch wel een link
met mijn andere meest geliefd onderwerp;BIER :thumb up: :wave:
collector of world coins and banknotes :thumb up:
Philippines em.notes see you ,somewhere....

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2958
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Aanwinsten week 28

Bericht door koenmunten » 16 jul 2011, 15:53

Vandaag gekocht op Ebay een lotje van 8 hoptokens, uit de parish Benenden in West Kent.
Deze tokens werden gebruikt op de farms die in eigendom waren van Albert Winser. De tokens zijn van zink en hebben de initialen van de eigenaar en de waarden 1 t/m 8 me een blanke keerzijde. Er zijn ook nog tokens met de waarden 50 en 100 bekend.

Afbeelding
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2958
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door koenmunten » 06 apr 2012, 17:38

Vandaag ontvangen een 24 bushel hoptoken van Walter J. Smith.
Met de 1 en de 12 bushel die ik al had begint het al een leuk setje te worden:
Afbeelding Afbeelding
Ik weet niet of ie zo als compleet is. het zou zomaar kunnen dat er nog 6, 30, 48 en/of 60 bushel tokens zijn...
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
Robin
Moderator
Moderator
Berichten: 1541
Lid geworden op: 09 jun 2010, 23:32
Locatie: de liemers

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door Robin » 06 apr 2012, 22:48

Van Wiki

Bushel is een Engelse inhoudsmaat met eenheidssymbool bu.
1 bu := 8 (U.K.) gal ≈ 36,3687 l = 3,63687 × 10-2 m³.
Bushel is geen SI-eenheid en wordt gebruikt op agrarische termijnmarkten voor onder andere tarwe.

24 Bushel lijkt me dan een aardige bak vol..

Groet, Robin
1 "Pallas"guldens verzamelaar.
Was altijd op jacht naar dat ene jaar van die ene provincie of stad.. of naar elke anomalie van de 1 gulden met de beeltenis van Pallas Athena..

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2958
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door koenmunten » 07 apr 2012, 17:11

Ja 24 bushel is een behoorlijke bak vol en het is daarom onder de hoptokens al een van de grotere tokens.
Er zijn maar weinig tokens zo professioneel geslagen als die van Walter J. Smith, meestal werden de tokens gewoon zelf in een schuurtje genaakt en daarom zien ze er vaak ook zo uit:
Afbeelding
Tokens van Francis Ayerst & Thomas Ayerst, midden negentiende eeuw (binnenkort verkrijgbaar op de forumveiling :sttt: ).
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2958
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Plantagegeld ► Hoptokens

Bericht door koenmunten » 30 mei 2012, 17:22

En nog een paar:
Afbeelding
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Terug naar “Boordgeld, plantagegeld, inrichtingsgeld, schoolgeld, gevangenisgeld”