Waarderen verzameling volgens Krause

Hier kun je met elkaar praten over zaken die niet per se iets te maken hoeven te hebben met munten en of bankbiljetten.
Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2839
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Waarderen verzameling volgens Krause

Bericht door koenmunten » 22 jan 2016, 16:40

Een keer in de vijf jaar koop ik nieuwe catalogi en ga ik aan de slag met het 'herwaarderen' van mijn verzameling. Ik heb al mijn munten in excell-lijsten staan, elke week doe ik dan een paar landen en zo ben ik dan een jaartje met zo'n rondje bezig (om het daarna weer vier jaar helemaal zat te zijn :dizzie: ). Om zoiets elk jaar te doen vind ik teveel tijd kosten, maar ik vind het wel leuk om een globale indicatie van de waarde van mijn verzameling te hebben.

Ik ben wel benieuwd hoe (vaak) jullie de waarde van de verzameling in de gaten houden... jaarlijks? Helemaal nooit, gewoon lekker verzamelen en je ziet het ooit wel...?

Als ik de verzameling dan herwaardeer valt met op dat daarbij zulke grote verschillen in % waardestijging zijn per land. Als je puur afgaat op inflatiecorrectie zou je een waardestijging van misschien 15% in vijf jaar verwachten. En bij sommige landen is dat ook zo iets terwijl de munten van andere landen, deze ronde bijvoorbeeld India, opeens 3x zo veel waard geworden zouden zijn... :onfused: . En dan vraag ik me af hoe en hoe vaak Krause de waardering van de munten aanpast. Soms lijkt er jaren niets te gebeuren en dan opeens grote prijsverschillen. Het lijkt soms wel willekeurig... zo van we hebben al een paar jaar niets aan de prijzen van Groenland gedaan, laten we nu alles maar verdubbelen. Of laten de bij India dit jaar de prijzen van unc, maar doorschuiven als prijzen voor prachtig.

Zo willekeurig zal het vast niet zijn, maar duidelijk is het ook niet. Krause kan moeilijk van 100-duizenden munten de veilinguitslagen in de gaten gaan houden. Maar hoe gaat het wel? Heeft iemand op het forum meer kijk op de munt-waarderings-strategieën van Krause?
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Re: Waarderen verzameling volgens Krause

Bericht door hierm » 22 jan 2016, 19:40

Ik koop geen papieren catalogi meer, maar probeer ieder jaar een digitale versie te krijgen. De enige papieren versie die ik nog steeds heb, gebruik ik om aan te tekenen welke munten ik in mijn bezit heb.
Steeds nieuwe catalogi aan te schaffen en dan in de nieuwe alles opnieuw aan te tekenen is me teveel werk. Ook hou ik de waarde van mijn eigen verzameling niet echt bij, ik ben ze toch niet van plan te verkopen, de digitale catalogi gebruik ik om te kijken wat de prijs nu is als ik een munt wil aanschaffen. Vanwege de vele veranderingen ieder jaar heb ik aan de oude papierenversie niets.

het aantal mensen dat bij krause werkt is volgens mij niet zoveel, voorin de catalogus staan slechts een paar namen, verder hebben ze heel veel mensen "in het veld", hoofdzakelijk vrijwilligers die een bijdrage leveren en de gegevens aanleveren. Voor Nederland en Antillen, Suriname(mogelijk nog enkele landen) wordt dat gedaan door Erik van Loon. Erik schrijft soms ook stukjes in Muntkoerier.
Al deze vrijwilligers worden bij naam genoemd en staan voorin de catalogus vermeld. Het aantal vrijwilligers is erg groot, gezien het aantal namen die genoemd worden.
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat

Jan W
Donateur
Donateur
Berichten: 3349
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Waarderen verzameling volgens Krause

Bericht door Jan W » 23 jan 2016, 00:11

Mooie uitleg Ina. :thumb up:

Zelf ik heb ik een speciale uitgave van Krause's World Catalog of Silver Crowns and Thalers uit 1994 waarin ik bijhoud welke munten ik bezit. Ik kocht deze in 2000 en volgens mij is er daarna nooit meer een herdruk van geweest. Geeft ook niet, mijn prijsgegevens haal ik vaak van https://www.ngccoin.com/price-guide/world/ die redelijk accuraat is. Maar zoals iedereen zal meemaken moet je je daar ook weer niet al te blind op staren. Sommige munten staan een stuk lager genoteerd (en andersom!) dan waarvoor je ze in de handel en/of veilingen nog kan krijgen. Ik kijk dus ook vaak naar recente veilingresultaten en op speciale sites voor bijvoorbeeld Engelse en Franse munten. En dan nog komt het voor dat ik wel eens een munt koop die ik later ook goedkoper had kunnen kopen (maar andersom komt gelukkig ook voor).

Voor Nederlands provinciaal gebruik ik de CNM 2de druk en voor de Zuidelijke Nederlanden de Vanhoudt uit 2015. Maar ook hier stemmen de opgegeven catalogusprijzen niet altijd overeen met de realiteit. Het komt zelden voor dat ik de cataloguswaarde betaal, dan moet ik een bepaalde munt wel héél graag willen hebben. :knipoog:

(edit: website aangepast)
Laatst gewijzigd door Jan W op 23 jan 2016, 18:24, 1 keer totaal gewijzigd.

eurocoinsfun
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 181
Lid geworden op: 17 jun 2010, 21:34

Re: Waarderen verzameling volgens Krause

Bericht door eurocoinsfun » 23 jan 2016, 15:26

Jan W schreef: http://www.ngc.com
Hier kom ik niet meteen op een munten gerelateerde website uit...

Jan W
Donateur
Donateur
Berichten: 3349
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Waarderen verzameling volgens Krause

Bericht door Jan W » 23 jan 2016, 17:04

eurocoinsfun schreef:Hier kom ik niet meteen op een munten gerelateerde website uit...
Mm, excuses, dat moet zijn: https://www.ngccoin.com/price-guide/world/

Terug naar “Het Praathuis”