Haarlijntjes op munten

Plaats hier methoden om gouden, zilveren, koperen, bronzen, zinken, etc. munten te reinigen. Je vindt hier ook de basisuitleg per metaalsoort. Laat mensen geen munten verpesten door onorthodoxe reinigingsmethoden!!!

Moderator: Munthunter

Haarlijntjes op munten

Berichtdoor spatbord » 27 Sep 2017, 12:27

Ik kom regelmatig koninkrijksmunten tegen in UNC, die vele haarlijntjes hebben van het schoonmaken. Erg jammer, maar dat was in het verleden nu eenmaal meer geaccepteerd dan tegenwoordig. Hoe geaccepteerd dat was, viel me vandaag op toen in in een catalogus Nederlandsche Munten van Jacques Schulman keek. Citaat:
Wil men deze munten toch schoonmaken om vuile vlekken of vingerafdrukken te verwijderen, dan kan men als volgt te werk gaan.
a) Alleen voor gouden en zilveren munten: Op een stukje watten doet men een beetje ammonia en wrijft daarmede de munt stevig schoon; met een nieuw watje flink droog wrijven.
b) Bronzen en koperen munten: behandele men nooit met ammonia, citroenzuur of andere chemicalien. Het eenige wat men met deze munten kan doen, is schuieren met een niet te hard borsteltje, eventueel met een heel klein beetje witte was.

:eeeh:
spatbord
Donateur
Donateur
 
Berichten: 1102
Geregistreerd: 25 Jul 2011, 12:51
eBay: http://

Re: Haarlijntjes op munten

Berichtdoor Jan W » 27 Sep 2017, 13:34

spatbord schreef:
Wil men deze munten toch schoonmaken om vuile vlekken of vingerafdrukken te verwijderen, dan kan men als volgt te werk gaan.
a) Alleen voor gouden en zilveren munten: Op een stukje watten doet men een beetje ammonia en wrijft daarmede de munt stevig schoon; met een nieuw watje flink droog wrijven.Watjes zijn voor watjes. Echte mannen en vrouwen pakken een staalborstel of schuurmachine! :lach:
Jan W
Donateur
Donateur
 
Berichten: 3264
Geregistreerd: 29 Dec 2011, 00:05
eBay: http://

Re: Haarlijntjes op munten

Berichtdoor Christian » 27 Sep 2017, 20:21

Jan W schreef:Watjes zijn voor watjes. Echte mannen en vrouwen pakken een staalborstel of schuurmachine! :lach:

:lollig: :lollig: :lollig:
Verzamelaar van munten van het Koninkrijk der Nederland, voormalig Nederlandse Koloniën, Groot Brittannië en Euromunten voornamelijk circulatie
Christian
Lid
Lid
 
Berichten: 85
Geregistreerd: 24 Jan 2017, 15:09
Nationale vlag:
Nederland Nederland 
eBay: http://


Terug naar Reinigen van munten

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten