Ik kan wat kopen, maar ik vertrouw het niet...

Om oplichting op Marktplaats.nl te voorkomen kun je jezelf al op een aantal zaken voorbereiden. In deze rubriek vindt je tips, handige links en kun je vragen stellen.

Ik kan wat kopen, maar ik vertrouw het niet...

Berichtdoor Munthunter » 24 Nov 2013, 09:32

Inleiding : Veel verzamelaars zullen Marktplaats.nl gebruikt hebben, of gebruiken, om hun verzameling aan te vullen. Velen zullen dan ook de advertenties wel herkennen waarin neef Sjors de geërfde verzameling munten aanbiedt van zijn overleden oom. In de omschrijving verteld neef Sjors dat hij geen flauw benul heeft van wat hij aanbiedt. Wel heeft hij misschien de belangrijkste items op mooie foto's toegevoegd aan de advertentie. De vraagprijs is uitzonderlijk laag, dus je interesse is meteen gewekt. Echter zouden nu ook de alarmbellen mogen gaan rinkelen, want er zijn inmiddels behoorlijk wat aanwijzingen waaruit je kunt opmaken dat er wel eens iets niet zou kunnen kloppen. Hoe herken je nu zo'n advertentie waarin iemand iets aanbiedt, maar waarschijnlijk enkel probeert iemand geld afhandig te maken? In dit topic kun je met behulp van het navigeerbaar menu eenvoudig antwoorden en tips vinden om vervelende situaties te voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee! Als verkoper kun je natuurlijk ook opgelicht worden, ook hier gaan we in dit topic aandacht aan besteden
Herkennen : Een advertentie op Marktplaats waarmee iemand een ander wil oplichten kun je veelal al herkennen aan onderstaande punten.
 • De verkoper is nog maar zeer kort actief op Marktplaats.nl
  (Hoe lang een verkoper actief is vindt je direct onder zijn/haar gebruikersnaam). Bedenk echter wel dat dit in feite weinig houvast biedt. Het lijkt of Marktplaats met deze vermelding wil laten blijken dat de gebruiker betrouwbaar is, maar in de praktijk kan ik een account aanmaken, 6 jaar daar niets mee doen en dan staat er onder mijn naam: '6 jaar actief op Marktplaats'.
 • De verkoper biedt enkel maar 1 advertentie aan.
 • De vraagprijs is veel te laag, of een verkoper reageert al bij een te laag bod.
 • Er zijn geen of geen duidelijke afbeeldingen toegevoegd of van het internet geplukte afbeeldingen.
 • De advertentie is opgebouwd uit zeer weinig informatie of in gebrekkig Nederlands of Engels omschreven.
De bovenstaande punten zijn natuurlijk niet altijd reden om een advertentie te wantrouwen, maar wel aanleiding om wat vervolg onderzoek in te stellen, mocht je het item echt graag willen aanschaffen.
Koper opgelicht : Wanneer je een bod plaatst op een veilingsite dan is het eerste contact gelegd met de verkoper want je geeft immers aan dat je geïnteresseerd bent in het item welke hij/zij aanbiedt. Tot zover is er natuurlijk niets aan de hand en in vele gevallen komt alles voor beide partijen dik in orde. Zoals bekend zijn er ook mensen die op een slinkse wijze, met behulp van het annonieme Marktplaats, de geïnteresseerde koper op willen lichten. En helaas gebeurd dat op vele verschillende manieren, waar je zomaar eens in kunt trappen. Omdat we hier enkel de numismatische items behandelen gaan we daar dan ook wat verder op in. Hieronder een opsomming van diverse manieren om opgelicht te worden op Marktplaats.
 • De verkoper verkoopt een valse munt of biljet.
 • De verkoper toont niet de afbeeldingen van het item welke hij aanbiedt en stuurt uiteindelijk iets anders. (Door Marktplaats en politie wordt dit meestal niet behandeld!)
 • De verkoper stuurt niets op of geeft aan dat hij het wel heeft verzonden maar er komt maar niets. (Let op!Er kan ook iets fout zijn gegaan bij de post.)

Waar kan ik op letten?
 • Reageer/bied alleen op advertenties waar originele afbeeldingen worden getoont va het item zelf. Dus geen afbeeldingen die van het internet zijn geplukt, of ontwerptekeningen. Vraag desnoods om afbeeldingen van het item in kwestie.
 • Trap niet in 'aankopen' die veel te goedkoop zijn, wanneer iets te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo.
 • Verzamel zo veel als mogelijk informatie over de verkoper, naam, adres en een vast telefoonnummer. Check deze gegevens op het internet (Google) zodat men niet het adres/postcode van het gemeentehuis opgeeft bijvoorbeeld. Vaste telefoonnummers bieden meer veiligheid
  Bankrekeningnummers controleer je hier
 • Probeer, indien mogelijk, de producten bij de koper af te halen, zeker bij grotere aankopen. Het is natuurlijk wel te begrijpen dat niet iedere verkoper dit wil, er zijn immers ook ongure 'kopers'. Toch zijn er veel verkopers die er geen probleem mee hebben. Je kunt ook afspreken in een café, of op een ander openbare plek afspreken.
 • Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs en de wijze van betaling, stuur geen contact geld op en laat je ook geen contant geld toesturen. Indien men hier wel voor kiest, het komt vaker voor dan men denkt, houd het dan bij kleine bedragen.
 • Bekijk de andere advertenties van de aanbieder goed, kijk of er steeds dezelfde persoon biedt, dat kan maar wanneer deze persoon biedt op vrijwel alle advertenties in verschillende rubrieken, dan mag men gaan afvragen of de verkoper niet zelf mee zit te bieden. Dat gebeurt maar al te vaak en ook dat is een vorm van oplichting!
 • Doe je aankopen binnen een acceptabele afstand. Ga dus niet in op advertenties vanuit verre landen. Met name West Afrika (Nigeria) kent vele internetoplichters. Helaas is het voor hen eenvoudig om een account aan te maken op Marktplaats en kunnen geven ze als woonplaats een Nederlandse stad op. Tijdens de afwikkeling zal men echter geconfronteerd worden met buitenlandse rekeningnummers, in die gevallen direct afhaken en niet meer reageren!

Verkoper opgelicht : Ook een verkoper kan worden opgelicht natuurlijk en helaas is dat ook regelmatig aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan de verkoper die iets heeft verkocht en heeft opgestuurd naar de koper en achteraf te horen krijgt dat er niets is aangekomen. Bij de post gaat ook regelmatig wat mis, maar inmiddels is dit ook weer een gelegenheid voor de oplichter om én en item te bemachtigen én te proberen zijn aankoopbedrag terug te vorderen, of nogmaals een nieuw item toegezonden te krijgen. Voor de verkoper is dit een vervelende situatie en enkel met aangetekende/verzekerde verzending kan hij dit proberen te voorkomen.

TIPS
 • Zend nooit iets toe voordat de koper heeft betaald.
 • Probeer zo veel mogelijk informatie te verkrijgen over de koper, volledig adres, telefoonnummer, naam, etc.
 • Verzend duurdere artikelen altijd met ontvangstbevesting of verzekerd.

Te laat, wat nu? : Probeer contact op te nemen met de verkoper/koper. Nagel niet iemand direct open en bloot aan de schandpaal door op het internet je beklag te doen. Bedenk dat er iets mis kan zijn gegaan bij de post of de bank. In de meeste gevallen van oplichting zal de koper/verkoper niet meer reageren op mails en blijkt het telefoonnummer niet (meer) in gebruik te zijn. Ongeveer 2 weken na aankoop mag men toch verwachten dat het product is geleverd en/of de betaling binnen is. is dat niet het geval en reageert de koper/verkoper niet meer op mails en telefoon, dan raden wij je aan om melding te doen bij http://www.mijnpolitie.nl. Deze officiële site van de politie werkt nauw samen met Marktplaats.nl en we mogen stellen dat dit een belangrijke stap is die men zal moeten nemen bij oplichting.

Je kunt contact opnemen met de bank van de verkoper/koper, maar in de meeste gevallen zullen ze je niet verder (kunnen) helpen vanwege de privacy.

Hier op het forum kun je in de rubriek Meld hier dubieuze advertenties en verkopers een nieuw topic openen en plaats daarin zo veel als mogelijk informatie van de situatie, wat heb je gekocht/verkocht, de gebruikersnaam op Marktplaats en leg goed uit hoe alles is gelopen. Wacht met het plaatsen van persoonlijke gegevens zoals naam, adres, rekeningnummers etc. In overleg met beheerder en/of moderator van deze rubriek kan bekeken worden of het nut heeft deze gegevens te plaatsen. Door het aanmaken van het topic waarschuw je andere verzamelaars en forumleden voor soortgelijke situaties en kun een ander helpen niet in zo'n vervelende situatie terecht te komen. Daarnaast is de kans groot dat je een andere gedupeerde treft en zoals zo vaak blijkt, sta je samen sterker.

Nu is het een kwestie van afwachten, hoe moeilijk dat ook is. Het enige wat je kunt doen is zo veel als mogelijk andere gedupeerde te vinden en samen aangifte te doen op http://www.mijnpolitie.nl. Uit ervaring blijkt dat men met losse aangiften vrijwel niets doet. Dat een gebruiker zo ontzettend eenvoudig zijn/haar gebruikersnaam kan wijzigen en een andere identiteit kan aannemen is bekend, maar vooralsnog doet Marktplaats daar helemaal niets aan. Vandaar dat rekeningnummers, adresgegevens en bankgegevens kunnen linken naar een persoon en hoe vaker die link wordt gelegd, des te meer kans dat de politie in beweging komt.

Uit boosheid plaatst men regelmatig een advertentie op Marktplaats waarin men andere oproept op te letten. Helaas haalt Marktplaats deze advertenties er meestal direct af. Toch mag men ook verwachten dat de oplichter in kwestie hierdoor ook gealarmeerd wordt en zijn naam zal veranderen. Waarschijnlijk zal een oplichter in een korte periode zo veel als mogelijk mensen proberen op te lichten en wanneer men actie begint te ondernemen het account al niet meer gebruiken. Hopelijk ziet Marktplaats ooit het licht en stappen ze af van de ogenschijnlijk betrouwbare '.. jaar actief op Marktplaats' vermelding in het profiel van de aanbieder. Ik kan vandaag een account aanmaken er 6 jaar niets mee doen en na 6 jaar deze gaan gebruiken en dan ben ik dus 6 jaar actief volgens mijn profiel...
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
Gebruikers-avatar
Munthunter
Webmaster
Webmaster
 
Berichten: 6591
Geregistreerd: 26 Jul 2009, 15:39
Woonplaats: Beek en Donk
Nationale vlag:
Nederland Nederland 
eBay: www.ebay.nl/usr/munthunter

Terug naar Oplichting voorkomen - tips & tricks

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast