Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

In deze rubriek kunnen gasten een vraag stellen aangaande munten, biljetten en penningen waarvan ze bijvoorbeeld de waarde willen weten. Het is niet nodig om een account aan te maken. Heb je bijvoorbeeld vanuit een erfenis een verzameling in handen gekregen en wil je graag de waarde weten van deze verzameling, dan kun je de vraag hier stellen.
Forumregels
Ondanks dat in deze rubriek geen registratie vereist is, behandelen we enkel vragen die voldoen aan ons geldende reglement en de richtlijnen die we stellen aan een taxatie-aanvraag. Topics die niet voldoen, zullen worden gesloten door het beheer of moderator en desnoods worden verwijderd.

Afbeeldingen kun je op de volgende wijze toevoegen aan je berichten ► Afbeeldingen toevoegen met Tinypic

Bedenk dat registratie slechts enkele minuten in beslag neemt en dat een registratie direct een flink aantal extra functies oplevert, zoals het sturen van privéberichten naar andere gebruikers en het kunnen plaatsen van advertenties in de forummarkt.
Volgers: marksch

Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

Berichtdoor Maya » 26 Jul 2016, 23:16

Beste Allen,

De volgende penning is in perfecte staat in mijn bezit en te zien op o.a. de site van het Rijksmuseum. Ben 'blond' :dizzie: dus een foto plaatsen is me niet gelukt. Penning is lekker gepatineerd (vind ik toevallig mooi) dus niet verpest door vlijtig poetsen.

De penning:
Vervaardigd door medailleur Elion, Jacob Samuel Cohen in 1866
Titel: Algemene Tentoonstelling van Nederlandsche Nijverheid en Kunst in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam, penning uitgereikt aan het Departement van Marine.

Klopt het dat het zilvergehalte hoger is dan 925?
Kan iemand aangeven wat deze penning ongeveer waard is?
Weet iemand hoeveel er geslagen zijn?

Ben benieuwd, alvast bedankt!
Groet, Maya
Maya
 

Re: Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

Berichtdoor marksch » 27 Jul 2016, 12:08

Dag Maya,

Dergelijke penningen zijn veelvuldig uitgereikt. Een korte zoektocht op internet brengt penningen uit de jaren 1866, 1874, 1879 en 1904 aan het licht. Deze penningen lijken meestal van zilver te zijn. Ze kunnen ook van brons zijn en soms hebben ze een andere beeltenis. Zo is er bijvoorbeeld ook nog een penning uit 1875 voor het tekenen van kassen en tuinen. Het Teylersmuseum heeft een prachtige collectie met penningen vervaardigd door J.S. Cohen Elion.

Over het zilvergehalte kan ik niets vinden. Hoe kom je aan het getal 925? In die tijd hadden guldens en rijksdaalders veelal een zilverhalte van 945, dus in eerste instantie zou ik verwachten dat zilver met dit gehalte ook voor dergelijke penningen werden gebruikt. Dus inderdaad wel "hoger dan". Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat men dit te duur vond en een lager zilvergehalte heeft gebruikt.

Vriendelijke groet,

Mark
Gebruikers-avatar
marksch
Volledig lid
Volledig lid
 
Berichten: 401
Geregistreerd: 28 Mrt 2014, 23:56
Nationale vlag:
Poland Poland 
eBay: http://www.marktplaats.nl/verkopers/19910124.html

Re: Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

Berichtdoor Maya » 27 Jul 2016, 14:44

Hoi Mark,

Dank je wel voor jouw snelle reactie!
Het is een echte zilveren, de prijspenning is ook te vinden op de site van het Rijksmuseum.
Hieronder probeer ik de link naar de prijspenning van het Teylersmuseum te plakken.
Je hebt gelezen ben een soort 'blond' :dizzie:
Dan kan je zien welke prijspenning in mijn bezit is.

Ik ben echt een leek wat dit aangaat dus gisteren veel gegoogeld en las ergen dat het zilvergehalte voor dit soort penningen meestal hoger liggen dan de hedendaagse 925. Ik weet het is info van internet dus pin me er niet op vast :knipoog:

Kan/durf jij te zeggen wat de waarde is?
Of heb jij een tip waar ik deze munt door een betrouwbaar iemand kan laten taxeren?
In de rand van de munt staat een naam gegraveerd, waarschijnlijk van de destijds ontvanger. Doet dat nog wat met de waarde van de penning?

Ik weet dat ik veel vraag maar het is zo'n mooie penning dat het zonde is dat ik niet weet wat ik nu in huis heb en of ik het goed moet opbergen/verzekeren of gewoon neer kan leggen.

Hoop dat ik de link goed heb gedaan zodat je kan zien welke munt ik heb.

Oh? Merk dat ik geen link mag plaatsen :crying:

Zet er 'http(dubbele punt)//www(punt)teylersmuseum(punt)nl' voor en echte punten
/nl/collectie/munten-en-penningen/tmnk-03228-tentoonstelling-van-nijverheid-en-kunst-in-het-paleis-voor-volksvlijt-gesticht-door-dr-samuel-sarphati-te-amsterdam-prijspenning

Ben niet super 'blond' :angel:
Hartelijke groet,
Maya
Maya
 

Re: Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

Berichtdoor Spaarvarken » 27 Jul 2016, 23:08

Er zijn inderdaad penningen van meerdere jaren van de verschillende internationale exposities in o.a. amsterdam. Het gehalte zou .925 kunnen zijn, maar dan zie je meestal een merkteken in de rand zwaardje van 1e gehalte zilver. Wat betreft de waarde is het een beetje afhankelijk van de inscriptie. Doordat het stuk uitgereikt is aan het departement van marine trek je meerdere categorieen verzamelaars. Je kunt het stuk nog wegen of laten wegen bij een juwelier. De waarde is in ieder geval de zilverprijs. Als het een grote extra zware penning is, dan ligt de waarde hoger ook verzamelingstechnisch dan een lichtere penning. Mocht je meer info willen dan wil ik nog wel gaan zoeken of ik wat kan opduikelen. Stuur me dan even een pb met de naam die gegraveerd is in de rand. En plaats evneuteel duidelijke foto s van de penning in je bezit.
verzamelaar betere zeldzamere provinciale munten en andere numismatische curiosa
Spaarvarken
Volledig lid
Volledig lid
 
Berichten: 404
Geregistreerd: 17 Mrt 2010, 00:12
eBay:

Re: Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

Berichtdoor Maya » 28 Jul 2016, 09:52

Beste Spaarvarken en eventuele andere meelezers,

Ik heb even mij geregistreerd, nu nog uitvogelen hoe alles werkt.

Kan nu wel de links plaatsen :DDe penning komt exact overeen met deze afbeeldingen! Volgens mij is deze eenmaal alleen in zilver met een bepaalde oplage geslagen in 1866. Munt is van zilver is getoets door een juwelier. Gewicht is zoals aangeven door het Rijksmuseum 69 gram.

In de rand staat de naam: H.J. van den Brink, dit zou een architect (kunnen) zijn die rond 1866 geleefd heeft.


Tuurlijk brengt de penning de zilver waarde op, juwelier boodt dat maar al te graag aan…juist dat spoorde mij aan om eens te onderzoeken wat ik nou daadwerkelijk in huis heb.
Foto's lukt mij nu ook :thumb up:
image.jpg

image.jpg


Groet,
Maya
Je hebt niet de benodigde permissies om de bestanden die aan dit bericht zijn toegevoegd te bekijken.
Maya
Aankomend lid
Aankomend lid
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 28 Jul 2016, 08:51
eBay: http://

Re: Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

Berichtdoor marksch » 28 Jul 2016, 11:40

Hoi Maya,

Van deze penning zijn er waarschijnlijk niet veel geslagen. Daarom zou je kunnen stellen dat deze penning onbetaalbaar is: hoe zeldzamer, hoe waardevoller. Anderzijds gaat het hier om een specifiek verzamelgebied. Alleen mensen die geïnteresseerd zijn in prijspenningen, in kunst en nijverheid, of in vader en zoon Cohen Elion, zullen bereid zijn om hier geld voor neer te leggen. De prijs zal dus ergens tussen de zilverwaarde en "wat de gek ervoor geeft" liggen.

Ik zie dat in 2009 enkele penningen en onderscheidingen van Cohen Elion bij Van Stockums zijn geveild. De prijzen hiervan liggen rond € 60,--. Bij Catawiki is een bronzen penning voor € 25 geveild (brons, dus geen zilver, en CW is meestal erg duur). Op MA-Shops staat deze penning te koop voor 250 euro, maar dat lijkt me echt onzin. Ik denk dat de kwaliteit van de penning en Cohen's vakkundigheid bijdragen aan de waarde ervan. Iemand die jouw penning heel erg mooi vindt, zou er zomaar eens 80 euro voor over kunnen hebben, maar als dat het bedrag is dat je ervoor wilt hebben, dan zul je misschien wel erg lang moeten zoeken naar die ene verzamelaar.

Persoonlijk vind ik dit wel een mooie penning. Als de penning net als het exemplaar in het museum bijna 69 gram is, dan is de zilverprijs van het moment bijna 40 euro (vorige maand was dat nog 30 euro en nog wat langer geleden 25 euro). Omdat de zilverprijs op dit moment nogal hoog is, zou ik er nu niet veel meer dan de zilverprijs voor over hebben. Je zou als "verzamelaarsbonus" 10% erbij op kunnen tellen, maar dat is absoluut geen gewoonte. Mocht de zilverprijs binnenkort, volgende maand bijvoorbeeld, omlaag gaan, dan is er best een kans dat ik er toch nog 40 euro voor over zou hebben.

Het is razend moeilijk om hier een prijskaartje aan te hangen en nu is het nog de vraag of ik alles goed heb opgezocht en uitgerekend. Mocht iemand aanvullende informatie hebben en mij kunnen corrigeren, dan graag natuurlijk.

Vriendelijke groet,

Mark
Gebruikers-avatar
marksch
Volledig lid
Volledig lid
 
Berichten: 401
Geregistreerd: 28 Mrt 2014, 23:56
Nationale vlag:
Poland Poland 
eBay: http://www.marktplaats.nl/verkopers/19910124.html

Re: Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

Berichtdoor Maya » 28 Jul 2016, 12:32

Beste Mark,

Wederom hartstikke bedankt voor jouw uitgebreide antwoord.
Ik ben zelf helemaal weg van deze prijspenning, ben verliefd geworden op de afbeelding aan de voorzijde, dus wil de penning niet verkopen!

Een bod van €80 heb ik al gekregen van de juwelier, die wel heel lang wegbleef en vervolgens het bod gaf met een vaag verhaal over omsmelten :suprised: Dat heeft mij dus getriggerd om zelf is uit te zoeken wat ik in huis heb.

Omsmelten van zo een mooie penning is wel helemaal gestoord :thumb down:

Kan jij mij advies geven waar ik deze penning onafhankelijk kan laten beoordelen?
Zou ik bijvoorbeeld het Teylersmuseum kunnen benaderen?

Vriendelijke groet,
Maya
Maya
Aankomend lid
Aankomend lid
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 28 Jul 2016, 08:51
eBay: http://

Re: Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

Berichtdoor marksch » 28 Jul 2016, 12:54

Maya,

Ik denk dat die juwelier ook munten verzamelt :-) Hij probeert vast de indruk te wekken dat hij eigenlijk niet geïnteresseerd is. Wel grappig overigens dat hij ongeveer twee keer de zilverprijs biedt. Dat doe je niet als je de penning gaat omsmelten.

Je kunt allicht proberen het Teylers om advies te vragen. Of ze ook bereid zijn om een taxatie te doen, weet ik niet. Het zal intussen wel duidelijk zijn dat je deze penning echt niet apart hoeft te gaan verzekeren.

Mark
Gebruikers-avatar
marksch
Volledig lid
Volledig lid
 
Berichten: 401
Geregistreerd: 28 Mrt 2014, 23:56
Nationale vlag:
Poland Poland 
eBay: http://www.marktplaats.nl/verkopers/19910124.html

Re: Penning Elion, Jacob Samuel Cohen 1866

Berichtdoor Maya » 28 Jul 2016, 13:36

Beste Mark,

Dat was dus wat mij triggerde: €80 bieden terwijl je wil omsmelten? Dan biedt je toch de zilverkoersprijs?
Hij heeft dit geboden omdat ik niet wil verkopen.…maar dan nog heel vreemd als je wil omsmelten.
Mijn conclusie was dan ook het gaat je om de penning.

Dank nogmaals, ik laat even de info zakken en mij beraden wat ik ga doen.
Misschien dat anderen nog meer info hebben.

Trouwens leuk forum, en ga is mijn munten bekijken. Heb het één en ander in een potje in de vensterbank staan! :sttt:
Is een bijgeloof in mijn familie dat dit inbrekers weghoudt.
Zitten wat dubbeltjes enz. 'Wilhelminaatjes' tussen die ik van mijn grootouders heb gekregen :lol:

Groet,
Maya
Maya
Aankomend lid
Aankomend lid
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 28 Jul 2016, 08:51
eBay: http://


Terug naar Taxatie en vragen door niet-leden of nieuwe leden

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast