Ik noem het maar roest, maar heb geen idee of dat de juiste omschrijving is voor de vlekjes op (bijvoorbeeld) het biljet dat ik hier als afbeelding zal plaatsen.
Hoe ontstaat dit? Toch in contact gekomen met vocht? En hoe voorkom ik het bij biljetten?
Moet een biljet wat kunnen luchten bijvoorbeeld? Moet een map altijd staan, of kan het beter liggen?
Geïnteresseerd in bankbiljetten Nederland van voor de Euro, Nederlands kampgeld en Noodgeld WWII.
Poreus papier heeft spoorvorming. En er zijn verschillende oorzaken van roestvorming op postzegels en idem bankbiljetten.
ROest komt dikwijls voor op postzegels door twee oorzaken: ijjzeroxiden en vochtverschillen in de lucht.
IJzeroxiden komen op het biljet wanneer het in een kluis of kassa heeft gezeten, want ijzer geeft altijd wat pulver af. De ijzeroxyde vreet zich in op de zachte ondergrond en blijft daar ook onverwijderbaar zitten.
SOms regent het en soms is het droog.. sommige oxydatie ontstaat doordat verzamelaars hun biljetten luchtdicht gaan zitten sealen. POstzegels en ook bankbiljetten hebben minimaal 1x per jaar verse lucht nodig om schimmelvorming tegen te gaan.
KOloniale biljetten van Suriname en Indie zijn ooit de evenaar gepasseerd en door de klap der temperatuur- en luchtvochtigheidsverschillen vindt er een chemisch proces plaats die biljetten van roodbruin tot taankleurig kan verkleuren.
IN de filatelie spreekt men dan van een licht tropische collectie, hetgeen betekent dat de postfrisse of gestempelde zegels roestplekjes vertonen.
Firma Lindner heeft een A en B flesje roestoplosser in de handel voor gestempelde zegels. Flesje A maakt het papier donkerrood, flesje B heb je nodig om de rode gloed weer te verwijderen. Flink afspoelen met water en laten drogen, als je toch niets beters te doen hebt.
Pas in de late jaren 60 was de vliegtuigindustrie in staat een constante gevoelstemperatuur tijdens de vlucht te organiseren voor de passagiers en bemanning. Daarvoor was het kou blazen zonder airco. Alle biljetten van voor 1960 kunnen op die manier roestplekjes vertonen. Voor het afgebeelde biljet geldt dat deze in Engeland is gedrukt en dus minimaal 1 x de Noordzee is overgevlogen of overgevaren.
TOt ver in de jaren 60 was een portemonnee een luxe goed; een paperclip was goedkoper, want die kostte bijna niets vanwege een ijzertje middenin en een zuurvast plastic omhulsel er omheen.. ideaal om je biljetten alzo te vervoeren. ALs je roestvlek dus op een streep lijkt, heeft er ooit een paperclip om gezeten.
Ik zie dit topic nu pas maar was nog geen lid toen je het vroeg.
om roest te voorkomen is het belangrijk om bankbiljetten en postzegels te bewaren op een plaats die goed geventileerd ( bijvoorbeeld een kamer waar altijd een raam open staat ).
Ook de nieuwe biljetten kunnen roesten, denk maar eens aan het biljet gewoon in de broekzak of die metalen knop die even in het vakje van de portomonee word bewaard
eigenlijk zou je biljetten nooit met je handen moeten aanraken zelfs al heb je ze gewassen je meost vast eerst een deur open doen voordat je bij je albums was ;-)