Estland "Kroon" (1928-1940)

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Europa (voor euro).

Moderator: koenmunten

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Estland "Kroon" (1928-1940)

Bericht door euromunter » 25 feb 2011, 13:09

ESTLAND 1924 - 1940


Estland, officieel de Republiek Estland, is een land in Noordoost-Europa, dat in het westen wordt begrensd door de Oostzee, in het noorden door de Finse Golf, in het oosten door Rusland en in het zuiden door Letland. Het is de noordelijkste en de kleinste van de drie Baltische landen, en het onderscheidt zich van het middelste Baltische land Letland onder andere door de taal, die Finoegrisch is en niet Baltisch.

Estland is pas vanaf 1918 een zelfstandige staat. Het onafhankelijke Estland werd in 1940 door sovjettroepen bezet en daarna in 1941 door Duitse troepen bezet. Talrijke Esten traden als vrijwilliger of dienstplichtige toe tot Estse eenheden van de Waffen-SS om zo aan de zijde van Duitsland, de onafhankelijkheid van hun land van de Sovjet-Unie te bewaren. In 1944 werd Estland door de Sovjet-Unie ingelijfd. Het bezette Estland herkreeg in 1991 zijn onafhankelijkheid. De jaren van toenemende vrijheid die aan deze gebeurtenis voorafgingen, gingen de geschiedenis in als de zingende revolutie.

Voor 1918 behoorde Estland tot de grote mogendheden die het land omringen: het was afwisselend (ten dele) Deens, Zweeds, (ten dele) Pools en daarna lange tijd, tot 1918, Russisch, terwijl de Duitse Orde er eeuwenlang een grote rol speelde. Duitsers bekleedden ook onder de tsaren hoge functies in bestuur en ambtenarij, terwijl de Esten veelal handwerkers waren en de midden- en onderklasse vormden. De emancipatie van de Esten en van de Estische taal kwamen pas vanaf 1860 van de grond onder invloed van het moderne nationalisme.

Estland heeft in totaal 561 kilometer aan landsgrenzen. De kustlijn is vele malen langer en meet 3794 km. Er zijn drie grote rivieren: de Emajõgi, de Pärnu en de Narva. Alleen de Emajõgi en de Narva worden bevaren.

Estland is een overwegend vlak land, waarvan de noordkust echter op veel plaatsen steil uit zee oprijst, en dat in het zuidoosten overgaat in heuvelland. Hier ligt dan ook de hoogste berg van Estland, Suur Munamägi (Grote Eierberg, 318 m), die net iets lager is dan de hoogste van Nederland. De oostgrens met Rusland wordt grotendeels gevormd door het Peipusmeer (3555 km²) en het Meer van Pskov, en noordelijker door de rivier de Narva. Alleen in het zuiden heeft Estland geen natuurlijke grens.

Westelijk en noordelijk van Estland liggen honderden eilanden, waarvan het overgrote deel onbewoond is, waarvan sommige door de Sovjet-Unie als militair terrein zijn gebruikt. De grootste eilanden zijn Saaremaa en het dichtbeboste Hiiumaa, beide met een herkenbaar eigen karakter. Deze beide eilanden vormen eigen provincies. Kleinere bewoonde eilanden zijn Muhu, Vormsi, Vilsandi, Abruka, Kihnu en Ruhnu.


De Estse kroon was tot 31 december 2010 de munteenheid van Estland. Sinds 1 januari 2011 is de euro ingevoerd in Estland en daarmee het wettige betaalmiddel.

et muntgeld was in de periode van 1928 tot 1940 beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20, 25 en 50 sent en 1 en 5 kronen.

De kroon werd in 1992, na het einde van de Sovjet-Unie opnieuw ingevoerd. Ook voor de Tweede Wereldoorlog kende het toen zelfstandige Estland de kroon. De nieuwe kroon was gekoppeld aan de Duitse mark, tegenwoordig aan de euro. De munteenheid is dan ook stabiel.

Hieronder een overzicht van de Estse circulatiemunten in de periode 1928-1940.


1 sent

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding


2 senti

Afbeelding Afbeelding


5 senti

Afbeelding Afbeelding


10 senti

Afbeelding Afbeelding


20 senti

Afbeelding Afbeelding


25 senti

Afbeelding Afbeelding


50 senti

Afbeelding Afbeelding


1 kroon

Afbeelding Afbeelding


1 kroon herdenkingsmunt
Jaartal: 1933

Afbeelding Afbeelding


2 kroon (herdenkingsmunt)
Jaartal: 1930

Afbeelding Afbeelding


Jaartal: 1932

Afbeelding AfbeeldingBronnen: Wikipedia en Numista

Terug naar “Europa (voor euro)”