Azerbeidzjan "Manat"

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Europa (voor euro).

Moderator: koenmunten

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Azerbeidzjan "Manat"

Bericht door euromunter » 11 feb 2011, 19:01

AZERBEIDZJAN

Azerbeidzjan (Azerbeidzjaans: Azərbaycan), officieel de Republiek Azerbeidzjan, is het grootste en meest bevolkte land in de Kaukasus. Het ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië en vormt daarmee een transcontinentale staat. Het land grenst aan de Kaspische Zee in het oosten, Iran in het zuiden, Armenië in het westen, Georgië in het noordwesten, Rusland in het noorden. De Azerbeidzjaanse exclave Nachitsjevan grenst aan Iran in het zuid en zuidwesten, Turkije in het westen en Armenië in het noordoosten. Azerbeidzjan heeft ook tientallen eilanden in de Kaspische Zee.

De waterscheiding van de Kaukasus die dwars door Azerbeidzjan loopt, wordt traditioneel gezien als de grens tussen Europa en Azië.

De naam van Azerbeidzjan (oude vorm Atropatene) zou zijn afgeleid van Atropates, een Medische satraap (gouverneur) die heerste over Atropatene in Iraans Azerbeidzjan (waaronder nu onder andere de noordelijke Iraanse provincies West- en Oost-Azerbeidzjan vallen). De naam Atropates is weer afgeleid uit het Oud-Perzisch en betekent "beschermd door vuur". Het gebied van de huidige republiek zou in de moderne geschiedenis de naam Azerbeidzjan krijgen.

Het land is van de drie Transkaukasische republieken het minst bergachtig. Weliswaar ligt het in het noorden in de Grote Kaukasus en in het westen in de Kleine Kaukasus maar het grootste deel van het land ligt in de Koera-Arasvlakte, de vlakte van de rivieren Koera en Aras, die deels ver onder het zeeniveau liggen.

Het kustgebied aan de Kaspische Zee en met name het schiereiland Apsjeron, waarop de hoofdstad Bakoe ligt, herbergt strategische olie en gasvoorraden. Azerbeidzjan (of Azerbaycan) betekent letterlijk vertaald het land van de eeuwige vlammen. Dit verwijst naar plekken waar gas uit het gesteente ontsnapt en spontaan ontbrandt. Deze natuurlijke fakkels branden al eeuwen achtereen. Ook door de traditionele religie (het Zoroastrisme) verwijst het naar het land van de eeuwige vlammen.

De manat is de munteenheid van Azerbeidzjan. Eén manat is honderd kepik. De manat komt van het Russische woord manyeta (moneta), hetgeen is afgeleid van het Latijnse moneta (geld). Munten zijn er van 1, 3, 5, 10, 20 en 50 kepik. Het papiergeld is beschikbaar in biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 manat.

De Russische roebel werd ook in Azerbeidzjan tot 1918 gebruikt. Het gebied van Azerbeidzjan was tijdens de Eerste Wereldoorlog verdeeld, zodat in dit gebied 4 munteenheden werden gebruikt, namelijk de Trans-Kaukasische republiek roebel, de Azerbeidzjaanse republiek roebel, de Azerbeidzjaanse Sovjet roebel en de Trans-Kaukasische roebel. Na hyperinflatie waarbij zelfs een biljet van 1.000.000.000 roebel werd gedrukt, werd in 1924 de Russische roebel weer ingevoerd. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan werd de huidige munteenheid ingevoerd op 22 november 1993 met een verhouding van 10 roebel = 1 manat.

In januari 2006 is de munt vervangen door de nieuwe manat, waarbij de omruilverhouding 5000:1 was. Ook werden er weer munten ingevoerd. Voorlopig worden de oude manat biljetten nog geaccepteerd. Het ontwerp en de stijl van de nieuwe bankbiljetten zijn op de Euro gebaseerd.

Hieronder een overzicht van de Azerbeidzjaanse circulatiemunten: de 'oude' manat en de 'nieuwe' manat.

Oude Manat 1992 - 2006

5 kepik
Doorsnee: 17 mm
Jaartal: 1992

Afbeelding Afbeelding

Doorsnee: 17,1 mm
Gewicht: 0,85 gram
Jaartal: 1993

Afbeelding Afbeelding


10 kepik
Doorsnee: 18,6 mm
Gewicht: 1,05 gram

Afbeelding Afbeelding


20 kepik
Doorsnee: 20 mm

Afbeelding Afbeelding


Doorsnee: 20,1 mm
Gewicht: 1,15 gram

Afbeelding Afbeelding


50 kepik
Doorsnee: 23 mm

Afbeelding Afbeelding


Doorsnee: 23 mm
Gewicht: 1,45 gram

Afbeelding AfbeeldingNieuwe Manat 2006 - Heden

1 kepik
Doorsnee: 16,2 mm
Gewicht: 2,73 gram

Afbeelding Afbeelding


3 kepik
Doorsnee: 17,9 mm
Gewicht: 3,36 gram

Afbeelding Afbeelding


5 kepik
Doorsnee: 29,75 mm
Gewicht: 4,72 gram

Afbeelding Afbeelding


10 kepik
Doorsnee: 22,2 mm
Gewicht: 5,1 gram

Afbeelding Afbeelding


20 kepik
Doorsnee: 24,2 mm
Gewicht: 6,35 gram

Afbeelding Afbeelding


50 kepik
Doorsnee: 25,4 mm
Gewicht: 7,42 gram

Afbeelding AfbeeldingAfbeeldingBronnen: Wikipedia, Numista en Central Bank of the Republic of Azerbaijan
Website: http://www.cbar.az/en

Gebruikersavatar
hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Re: Azerbeidzjan "Manat"

Bericht door hierm » 11 feb 2011, 19:23

Wat mij opvalt aan deze munten is het woord qapik (kepik), de ene keer is er een a (zoals in de 5 kepik) gebruikt en de andere keer lijkt het op een omgekeerde e(zoals in de 20 kepik). Deze omgekeerde e komt ook voor in het woord Azerbeidzan.
Weet iemand of hier een verklaring voor is.
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat

Terug naar “Europa (voor euro)”