Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2013

Plaats hier alle berichten, vragen, weetjes, nieuwtjes, etc, over de speciale 2 euro herdenkingsmunten, ook wel de zogenaamde 2 euro commemoratief.

Moderators: numisfreund, euromunter

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 05 nov 2009, 08:35

Hieronder het overzicht van de 2 euro herdenkingsmunten die in2013 zijn uitgegeven.

2013 was het eerste volle jaar dat er de mogelijkheid was voor de eurolanden om 2 nationale 2 euro herdenkingsmunten uit te geven. Landen hebben hier in de samenstelling van hun numismatische programma rekening kunnen houden.

Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Griekenland, Vaticaanstad en Finland hebben er in 2013 2 uitgegeven. Duitsland en Frankrijk hebben samen een 2 euro herdenkingsmunt uitgebracht!

Bij de meeste landen is de nationale 2 euro herdenkingsmunt een vast onderdeel geworden van het numismatische programma. Oostenrijk, Estland, Cyprus en Ierland hebben geen 2 euro herdenkingsmunt uitgegeven.

Het overzicht van 2013!


België
Thema: 100 jaar Koninklijke Meteorologisch Instituut
Uitgifte: 18 september 2013
Ontwerp: Peter Denayer
Oplage: 2.010.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: In het binnenste gedeelte van de munt is het cijfer 100 weergegeven, waarbij in de eerste nul de afkortingen „KMI” en „IRM” zijn vermeld en de tweede nul de zon voorstelt. Links van de zon zijn isobaren, regendruppels en sneeuwvlokken afgebeeld. In de bovenste zonnestralen wordt het jaar 2013 vermeld en in de onderste zonnestralen de landsaanduiding „BE”. Het muntmeester teken en het muntteken van Brussel, een gehelmd hoofd van de aartsengel Michaël, staan onder de 1 van het cijfer 100. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 008:NL:PDF


Duitsland
Thema: Abdij van Maulbronn, Baden-Württemberg (Bundesländer serie)
Uitgifte: 1 februari 2013
Ontwerp: Eugen Ruhl
Oplage: 30.000.000

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: Op het binnengedeelte van de munt staat het Maulbronnklooster afgebeeld, het best bewaarde middeleeuwse kloostercomplex ten noorden van de Alpen. Dit complex is in 1147 gesticht en staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Bovenaan staat het jaar van uitgifte: „2013”. Aan de onderzijde staat het opschrift BADEN-WÜRTTEMBERG en daaronder de vermelding van het uitgevende land: „D”. Het muntteken, weergegeven met de letter A, D, F, G of J, staat aan de rechterzijde. Onderaan links staan de initialen van de kunstenaar.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 006:nl:PDF


Duitsland
Thema: 50 jaar vriendschap tussen Duitsland en Frankrijk (Élysée-verdrag)
Uitgifte: 22 januari 2013
Ontwerp: Stefanie Lindner
Oplage: 11.000.000

Afbeelding

Omschrijving: Op de munt, die is ontworpen door Yves Sampo van de Monnaie de Paris, Stefanie Lindner van de Berlijnse staatsmunt, Alina Hoyer (Berlijn) en Sneschana Russewa-Hoyer (Berlijn), staan gestileerde portretten van de ondertekenaars van het Élysée-verdrag (de toenmalige kanselier van de Duitse Bondsrepubliek Konrad Adenauer en de vroegere president van de Franse Republiek Charles de Gaulle), hun handtekeningen aan weerszijden van de woorden "50 ANS JAHRE” en het jaar "2013” in het centrum. De woorden "TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE” en "ÉLYSÉE-VERTRAG” respectievelijk bovenaan en onderaan in het midden van het binnenste gedeelte van de munt. Aan de rechter binnenrand onder het portret van Adenauer staat in het binnenste gedeelte tevens het muntteken afgebeeld (“A”, “D”, “F”, “G” or “J”, afhankelijk van de betreffende Munt) evenals de letter "D" ter indicatie van het uitgevende land.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 010:NL:PDF


Finland
Thema: 150 jaar Rijksdag
Uitgifte: 3 september 2013
Ontwerp: Petri Neuvonen
Oplage: 1.000.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: Op de herdenkingsmunt van twee euro staat het jaartal 1863 waar een loot uit groeit afgebeeld die het begin van de democratie en de ontwikkeling van Finland symboliseert. Aan de onderzijde in een halve cirkel staat de naam van het uitgevende land „SUOMI FINLAND” (de twee woorden zijn gescheiden door het muntteken) en het jaartal „2013”. De parlementszitting van 1863 is het begin van de verlichting. In Finland begonnen in 1863 echte democratie en transparante persactiviteiten en kreeg iedereen het recht om de Finse taal te gebruiken. Met het begin van de regelmatige parlementszittingen verbeterden de kansen van de Finnen om invloed uit te oefenen op de gang van zaken in hun land op ongekende wijze. Het jaar was het begin van een periode van verlichting voor de Finse democratie.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld

Publicatieblad Europese Unie: http://new.eur-lex.europa.eu/legal-cont ... _R_0007_01


Finland
Thema: 125ste geboortedag van Nobelprijs winnaar F.E.Sillanpaa
Uitgifte: 4 november 2013
Status: officieel aangekondigd
Ontwerp: Reijo Paavilainen
Oplage: 1.500.000

Afbeelding

Omschrijving: Op het binnengedeelte van de munt staat het portret van Sillanpää afgebeeld. Bovenaan, in een halve cirkel, staan de woorden „F. E. SILLANPÄÄ”. Links staan het jaartal „1888” en het muntteken. Rechts staan het jaartal „1964”, het uitgevende land „FI” en het jaar van uitgifte „2013”. Dit is een speciale munt om de grootvader van een hele natie te herdenken. F. E. SILLANPÄÄ was een meester van de stijl die in de Finse literatuur diepe inzichten bracht over de relatie tussen de mens en de natuur.
Vooral op basis van de werken Het Zachtmoedig Erfdeel en Silja de dienstmaagd kreeg hij in 1939 de Nobelprijs. Deze meesterlijke auteur kreeg nog meer nationale bekendheid met zijn populaire radio-optredens en gedenkwaardige kerstkronieken. Na de oorlogsjaren groeide de meesterschrijver uit tot een baardige „Taata”, de officieuze grootvader van het land. Uit de herinneringen aan de kerst in zijn kinderjaren ontstond een zeer geliefde traditie: opa die de hele natie devoot rond de radio verenigt met zijn zorgeloze
kerstpraatjes. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 010:NL:PDF


Frankrijk
Thema: 50 jaar vriendschap tussen Duitsland en Frankrijk (Élysée-verdrag)
Uitgifte: 22 januari 2013
Ontwerp: Stefanie Lindner
Oplage: 10.000.000 stuks voor de circulatie

Afbeelding

Omschrijving: Op de munt, die is ontworpen door Yves Sampo van de Monnaie de Paris, Stefanie Lindner van de Berlijnse staatsmunt, Alina Hoyer (Berlijn) en Sneschana Russewa-Hoyer (Berlijn), staan gestileerde portretten van de ondertekenaars van het Élysée-verdrag (de toenmalige kanselier van de Duitse Bondsrepubliek Konrad Adenauer en de vroegere president van de Franse Republiek Charles de Gaulle), hun handtekeningen aan weerszijden van de woorden "50 ANS JAHRE” en het jaar "2013” in het centrum. De woorden "TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE” en "ÉLYSÉE-VERTRAG” respectievelijk bovenaan en onderaan in het midden van het binnenste gedeelte van de munt. Op de rechter binnenrand onder het portret van Adenauer staat in het binnenste gedeelte tevens de "fleurette" (het teken van het graveeratelier) en de letters "RF" ter indicatie van het uitgevende land, terwijl het muntteken zich op de linker binnenrand onder het portret van De Gaulle bevindt.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 004:NL:PDF


Frankrijk
Thema: 150ste verjaardag van Pierre de Coubertin
Uitgifte: 3 juni 2013
Ontwerp: Monnaie de Paris
Oplage: 1.020.000 stuks (1.000.000 voor de circulatie)

Afbeelding

Omschrijving: In het binnenste gedeelte van de munt is het gelaat van de nog jonge Pierre de Coubertin afgebeeld. Gestileerde olympische ringen vormen de achtergrond. Zij dienen als kader voor silhouetten die de olympische sportdisciplines symboliseren. Links de vermelding van het uitgevende land „RF” en het jaar „2013”. Bovenaan in een halve cirkel het opschrift „PIERRE DE COUBERTIN”.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 010:NL:PDF


Griekenland
Thema: Kreta 100 jaar bij Griekenland
Uitgifte: 1 oktober 2013
Ontwerp: George Stamatopoulos
Oplage: 754.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: In het binnenste gedeelte van de munt worden Kretenzische rebellen afgebeeld die de Griekse vlag hijsen, een symbolische weergave van Kreta's strijd voor aansluiting bij Griekenland. Aan de bovenzijde in boog vorm en in het Grieks de naam van de uitgevende staat „Helleense Republiek” in hoofdletters. Aan de onderzijde in het Grieks de woorden „100 jaar unie tussen Kreta en Griekenland”. Rechts de jaartallen „1913-2013” en het monogram van de Griekse Munt. In de afsnede „ΣΤΑΜ” (monogram van de ontwerper G. Stamatopoulos). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 007:NL:PDF


Griekenland
Thema: 2.400 jaar sinds de oprichting van Akademeia (Academie van Athene opgericht door Plato)
Uitgifte: 1 oktober 2013
Ontwerp: George Stamatopoulos
Oplage: 754.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: Portret van Plato (in profiel). Links, in Oudgrieks schrift, letterlijk vertaald de woorden „2 400 jaar na de oprichting van de Academie van Plato” en „Helleense Republiek”. Rechts het jaartal 2013 en het monogram van de Griekse Munt. In de afsnede „ΣΤΑΜ” (monogram van de ontwerper G. Stamatopoulos). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 006:NL:PDF


Italië
Thema: 700ste geboortedag van Giovanni Boccacio
Uitgifte: 25 juli 2013 (BU-blister), rollen in november
Ontwerp: Roberto Mauri
Oplage: 10.000.000

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: Het ontwerp toont het hoofd van Giovanni BOCCACCIO, van rechts in driekwartprofiel gezien, ontleend aan het fresco van Andrea del Castagno dat omstreeks 1450 is gemaakt (Florence, Galleria degli Uffizi). Aan de onderzijde in een halve cirkel de naam en jaartallen BOCCACCIO 1313 2013 en aan de rechterzijde, onder elkaar, de letters R (monogram van de Romeinse Munt), RI (monogram van de Italiaanse Republiek) en m (monogram van ontwerper Mauri)
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 002:NL:PDF


Italië
Thema: 200ste geboortedag van Giuseppe Verdi
Uitgifte: 20 mei 2013
Ontwerp: Maria Carmela Colaneri
Oplage: 10.000.000

Afbeelding

Omschrijving: Het ontwerp toont het borstbeeld van Giuseppe VERDI, van links in driekwartprofiel gezien, met aan de linkerzijde de letter I bovenop de R (het monogram van de Italiaanse Republiek) en daaronder het jaartal 1813 en aan de rechterzijde een R (het monogram van de Romeinse Munt) en daaronder het jaartal 2013. In de afsnede MCC (monogram van ontwerpster Maria Carmela COLANERI) en G. VERDI. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 003:NL:PDF


Luxemburg
Thema: Nationaal Volkslied
Uitgifte: 16 oktober 2013
Status: officieel aangekondigd
Ontwerp: Alain Hoffmann
Oplage: 719.500

Afbeelding

Omschrijving: Rechts in het binnenste gedeelte van de munt is het gelaat van Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Henri, naar links kijkend, afgebeeld en links in het binnenste gedeelte is het volkslied in muziekschrift en in tekst weergegeven. Daarboven staat de tekst „Ons Heemecht”. Onderaan in het binnenste gedeelte worden de naam van de uitgevende staat, „LËTZEBUERG”, en het jaartal „2013” vermeld, met aan de ene zijde daarvan het muntteken en aan de andere zijde de initialen van de muntmeester.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 009:NL:PDF


Malta
Thema: Inwerkingtreding van de nieuwe grondwet in 1921
Serie: Constitutionele Geschiedenis van Malta (3/5)
Uitgifte: 24 juni 2013 in BU-set, 28 oktober de UNC-rollen en Proofversie
Ontwerp: Ganni Bonnici
Oplage: 542.500 stuks

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: De beeldenaar laat een kaart zien van de Maltese eilanden en een vertegenwoordiging van de bevolking. Onderaan op de beeldenaar staat het jaartal „2013”. Bovenaan, in een halve cirkel, staan de woorden „MALTA — Self-government 1921”.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 007:NL:PDF


Monaco
Thema: 20 jaar volwaardig lid van de VN
Uitgifte: 17 juni 2013
Ontwerp:
Oplage: 1.249.131 stuks.

Afbeelding

Omschrijving: Op de munt is een duif met een olijftakje afgebeeld, met in het midden van de boog links de hoorn des overvloeds en rechts het stempel van de Parijse Munt. Aan de bovenzijde in een halve cirkel de naam van de uitgevende staat „MONACO” en aan de onderzijde in een halve cirkel de inscriptie „1993 ADMISSION À L'ONU 2013”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 004:NL:PDF


Nederland
Thema: Aankondiging van de Troonswisseling van 28 januari 2013
Uitgifte: 7 februari 2013
Ontwerp: Pannos Goutzemisis
Oplage: 20.000.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: Op de voorgrond staat de beeltenis van Koningin Beatrix en op de achtergrond, gedeeltelijk bedekt door de beeltenis van de Koningin, de beeltenis van de Prins van Oranje. Het opschrift rondom beide beeltenissen luidt als volgt: WILLEM-ALEXANDER PRINS VAN ORANJE (kroonsymbool) BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN (muntteken) 28 januari 2013 (muntmeesterteken). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 009:NL:PDF


Nederland
Thema: 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, 200 jaar vorsten van het Koninkrijk der Nederlanden
Uitgifte: 25 november 2013
Status: officieel aangekondigd
Ontwerp: Roosje Klap en Claudia Linders
Oplage: 3.498.500 stuks

Afbeelding

Omschrijving: Op de koperkleurige kern van de munt zien we een lint die in een constante lijn de vorsten in het Koninkrijk der Nederlanden toont, er wordt gestart met Koning Willem I en via Willem II, Willem III, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix is deze aangekomen bij Koning Willem Alexander. Rondom het lint zien we de tekst 'Willem-Alexander Koning der Nederlanden’ en ‘200 jaar Koninkrijk’. Onderaan de munt is plek voor het muntmeester- en munthuisteken. Daartussen het jaartal 2013. De nikkelkleurige buitenring draagt de 12 Europese sterren.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 008:NL:PDF


Portugal
Thema: 250ste verjaardag van de Clerigos Toren in Porto
Uitgifte: 20 juni 2013
Ontwerp: Hugo Maciel
Oplage: 525.000 (waarvan 500.000 stuks voor de circulatie)

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: De toren wordt afgebeeld zoals hij van op straat kan worden gezien door de mensen die er vlakbij staan, met daarnaast de typische skyline van Porto gezien vanaf de zuidelijke oever van de rivier de Douro. Bovenaan in een halve cirkel staat het opschrift „250 ANOS TORRE DOS CLÉRIGOS — 2013”. Rechts onder het wapen van Portugal, met daaronder de naam van de uitgevende staat, „PORTUGAL”. Links bevinden zich het muntteken en de naam van de ontwerper, „INCM — HUGO MACIEL”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 010:NL:PDF


San Marino
Thema: 500ste sterfdag van schilder Pinturicchio
Uitgifte: 13 september 2013
Ontwerp: Momoni
Oplage: 115.000 (waarvan 110.000 in blister en 5.000 in Proofset)

Afbeelding

Omschrijving: Op de voorgrond is het fresco „Geschil van Jezus met de artsen” afgebeeld; onderaan bevindt zich het opschrift „SAN MARINO” in boogvorm; links staat de letter „R”, het symbool van de Italiaanse Munt; onder het fresco is de naam van de ontwerper „MOMONI” vermeld; boven het fresco staat het opschrift „PINTURICCHIO” in boogvorm, met daaronder de jaartallen „1513” en „2013”.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 025:NL:PDF


Slovenië
Thema: De 800ste verjaardag van de ontdekking van de Grotten van Postojna.
Uitgifte: 5 februari 2013
Status: officieel aangekondigd
Ontwerp: Matevž Zalar
Oplage: 1.000.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: Het centrale beeld van de munt is een gestileerde spiraal, die aan de linkerkant van de munt begint met het opschrift „POSTOJNSKA JAMA • 1213–2013 • SLOVENIJA” en eindigt met twee gestileerde speleothemen. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 010:NL:PDF


Slowakije
Thema: 1150e verjaardag van de Byzantijnse missie van St. Cyrillus en Methodius in Groot-Moravië
Uitgifte: 5 juli 2013
Status: officieel aangekondigd
Ontwerp: Miroslav Hric
Oplage: 1.000.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: Op de munt zijn de Thessalonische broers Constantijn en Methodius afgebeeld, samen met het symbolische dubbelkruis staande op drie heuvels. Het kruis wordt tegelijkertijd vastgehouden als een bisschopsstaf, waardoor een link wordt gelegd tussen de symbolen van staat en christendom, en tevens de betekenis wordt benadrukt van de missie van de broers, die heeft bijgedragen tot het verzekeren van de volledige soevereiniteit en legitimiteit van Groot-Moravië — de eerste Slavische staat in Midden-Europa. De figuur van Constantijn houdt een boek vast, dat onderwijs en geloof voorstelt, terwijl Methodius is afgebeeld met een kerk, die het geloof en het institutionele christendom symboliseert. Langs de onderzijde van het binnenste gedeelte van de munt bevinden zich de naam van de uitgevende staat „SLOVENSKO”, het jaartal „863” en het jaartal „2013”, met daartussen telkens een scheidingsteken. Langs de bovenzijde van het binnenste gedeelte staan de namen „KONŠTANTÍN” en „METOD”. Links van beide broers bevinden zich de gestileerde letters „mh”, de initialen van Miroslav Hric, de ontwerper van de munt, en rechts het teken van de munt van Kremnica, dat bestaat uit de letters „MK” tussen twee muntstempels.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 009:NL:PDF


Spanje
Thema: Klooster en plaats van het Escorial, Madrid (vierde uit de UNESCO-Werelderfgoedlijst serie)
Uitgifte: 1 februari 2013
Ontwerp: Alfonso Morales Muñoz
Oplage: maximaal 8.000.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: In het binnenste gedeelte van de munt is het klooster van San Lorenzo del Escorial afgebeeld. Bovenaan is, in boogvorm en met hoofdletters, de naam van de uitgevende staat „ESPAÑA” vermeld. Rechts bevinden zich het jaar van uitgifte „2013” en het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 008:NL:PDF


Vaticaanstad
Thema: Sede Vacante MMXIII
Uitgifte: 3 juni 2013
Ontwerp: Patrizio Daniele
Oplage: 125.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: De munt toont het wapen van de camerlengo, met daarboven het embleem van de Apostolische Kamer, twee kleine kruisen, en de woorden „CITTÀ DEL VATICANO” aan de linkerzijde en „SEDE VACANTE MMXIII” aan de rechterzijde. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 011:NL:PDF


Vaticaanstad
Thema: 28ste Wereld Jongerendagen in Rio de Janeiro
Uitgifte: 15 oktober 2013
Ontwerp: Patrizio Daniele
Oplage: maximaal 115.000

Afbeelding

Omschrijving: Op de munt is het bekendste monument van Rio de Janeiro afgebeeld, Christus de Verlosser, met een aantal jongeren om het standbeeld heen. Bovenaan, in een halve cirkel, de inscriptie „XXVIII G.M.G. CITTÀ DEL VATICANO RIO 2013”. Rechts het muntteken „R” en de naam van de ontwerper „P
DANIELE”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 010:NL:PDFBronnen:

http://ec.europa.eu/economy_finance/eur ... 013_en.htm
Koninklijk Belgische Munt (België)
Central Bank of Cyprus (Cyprus)
Bundesministerium der Finanzen (Duitsland)
Eesti Pank (Estland)
Rahapaja Suomi (Mint of Finland) en Bank of Finland (Finland)
Monnaie de Paris (Frankrijk)
Bank of Greece (Griekenland)
Central Bank & Financial Services Authority of Ireland (Ierland)
Instituto Pilografico e Zecca dello Stato, IPZS (Italië)
Banque Central Luxembourg (Luxemburg)
Central Bank Of Malta (Malta)
Koninklijke Nederlandse Munt (Nederland)
Münze Österreich AG (Oostenrijk)
Imprensa Nacional-Casa da Moeda (Portugal)
Azienda Autonoma Di Stato Filatelica & Numismatica (San Marino)
Banka Slovenije (Slovenië)
Mincovna Kremnica en Národná banka Slovenska (Slowakije)
Royal Spanish Mint, Fábrica Nacional de Moneda y Timbre(Spanje)
Ufficio Filatelico E Numismatico (Vaticaanstad)
Laatst gewijzigd door euromunter op 07 jul 2010, 10:34, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 06 nov 2009, 10:54

Fantasy design Slowaakse 2 euro CC 2013:

Afbeelding

(Afbeelding afkomstig van pulifil.es)

Methodius (Thessaloniki, 826 - Groot-Moravische Rijk, 6 april 885) was een Grieks-Byzantijnse academicus, aartsbisschop van het Groot-Moravische Rijk (waarvan 'Moravië' het middelpunt was), en de hoofdvertaler van de Bijbel in het Oudkerkslavisch geschreven in het Glagolitisch alfabet dat bedacht werd door zijn broer Cyrillus van Saloniki. Zijn feestdag is (samen met Cyrillus) 14 februari (vroeger 7 juli en/of 6 april). Hij is o.a. de patroon van Europa, Bohemen, Bulgarije, Tsjechië.


Mogelijke thema's voor 2013:

Nederland: de proclamatie van het Soevereine Vorstendom der Verenigde Nederlanden op 20 november 1813 van de Noordelijke Nederlanden

Griekenland: 50ste verjaardag van het ontvangen van de Nobelprijs voor literatuur door Giorgos Seferis.
Griekenland: 100 jaar Kreta bij Griekenland
Griekenland: 100ste sterfdag van George I van Griekenland
Griekenland: The XVIth Mediterranean Games Volos 2013 (Volos en Larissa 24 juni tot 3 juli)

België: 100 jaar Ronde van Vlaanderen
België: 50ste verjaardag van de toetreding van de eerste vrouw in het Belgische militaire leger.
België: 75ste verjaardag van de oprichting van Het Belgisch Vakverbond, voorloper van het ABVV.
België: 100ste geboortedag van Willy Vandersteen, striptekenaar.

Frankrijk: 100ste Tour de France
Frankrijk: 100ste geboortedag van Aimé Césaire
Frankrijk: Jeux de la Francophonie 2013 in Nice
Frankrijk: Marseille, culturele hoofdstad van Europa
Frankrijk: 50 jaar vriendschapsverdrag tussen Frankrijk en Duitsland.
Frankrijk: 500 jaar Slag bij Guinegate.

Ierland: Voorzitterschap Europese Unie

Oostenrijk: 100ste geboortedag van Robert Adler (natuurkundige en uitvinder).

Slovenië: 100e Geboortedag van Boris Pahor

Monaco: 20 jaar volwaardig lid van de VN

Malta: 900ste verjaardag van de oprichting van de Orde van Sint Jan van Jeruzalem
Malta: 400ste geboortedag van Mattia Preti
Malta: 200ste geboortedag van Ignatius (Nazju) Falzon

Italië: 200ste geboortedag van Giuseppe Verdi
Italië: 4e UNESCO "Forum Universale delle Culture" 2013 in Napoli
Italië: 400ste geboortedag van Mattia Preti
Italië: 300ste sterfdag van Arcangelo Corelli

Luxemburg: 700ste sterfdag van Hendrik VII van Luxemburg

Portugal: 100ste sterfdag van Rita Amada de Jesus (de Apostel van de Rozenkrans)

Vaticaanstad: XXVIII Wereld Jongeren Dag in de stad Rio de Janeiro Brazilië.
Vaticaanstad: 50 jaar Pacem in Terris van Paus Johannes XXIII (belangrijkse encycliek gepubliceerd door deze paus).
Vaticaanstad: 50ste sterfdag van Paus Johannes XXIII
Vaticaanstad: 500ste sterfdag van Paus Julius II


Algemene thema's:
- 50 jaar World Food Programme


groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 03 jan 2011, 18:53

Een eerste afbeelding van de Duitse 2 euro CC voor 2013!

Afbeelding

en het bijbehorende krantenartikel:
Kloster Maulbronn soll Zwei-Euro-Münze zieren

PFORZHEIM. Der Ordengestalter der Pforzheimer Karnevalsgesellschaft, Graveurmeister im Ruhestand Eugen Ruhl, ist der Gestalter der deutschen Zwei-Euro-Münze, die im Jahr 2013 in Umlauf kommt. Motiv ist das Kloster Maulbronn.

Drei Preise in einem Jahr machen den 77-jährigen Wettbewerbssieger Eugen Ruhl zu einem glücklichen Künstler, der als treuer PZ-Leser das Motto „Der Tag wird gut“ auf seine neue Münze ummünzt.

Ruhl hat mit der Gestaltung der 10-Euro-Gedenkmünze zum 100-jährigen Bestehen des Hamburger Elbtunnels und mit seinen 10-Euro-Motiv „175 Jahre Eisenbahn in Deutschland“ bereits zwei zweite Plätze belegt und deshalb das Jahr 2010 zum erfolgreichsten Münzjahr seines Lebens gekürt.

Gedenken an Kaiser Barbarossa
Bereits im Jahr 2008 wurde er mit dem Motiv der 10-Euro-Gedenkmünze „Himmelsscheibe Nebra“ zweiter Preisträger. Noch erfolgreicher war er im Jahr 1990, als er die 10-Mark-Münze „Kaiser Friedrich I. Barbarossa“ als Sieger gestalten durfte.

Am Wettbewerb des Bundesamtes für Bauwesen und Raumordnung in Berlin zur Gestaltung der Gedenkmünze des Klosters Maulbronn beteiligten sich neben Ruhl Graveure aus Diedorf, Baden-Baden, Filderstadt und Neuhausen (Othmar Kukula).

„Das Motiv hatte ich schon im Kopf, als ich die Wettbewerbsunterlagen erhielt“, sagt Ruhl. „Auf der linken Seite räumte ich dem berühmten Klosterbrunnen einen Ehrenplatz ein, wobei die rechte Seite die Vorderansicht auf das Kloster zeigt und auch die Vorhalle der romanischen Kirche, das sogenannte Paradies, in den Mittelpunkt gerückt wird“, sagt der in Enzberg geborene Künstler, der in der ehemaligen Firma Adolf Augenstein in Eutingen seinen Beruf erlernt hat.

Verheiratet ist Ruhl seit 1957 mit seiner Ehefrau Ruth (geborene Theis), eine ehemalige Uhrteil-Setzerin aus Pforzheim, die er beim Tanzen im „Grünen Baum“ in Eutingen kennengelernt hat. Seit 20 Jahren ist Ruhl im Ruhestand. „Natürlich haben wir gebührend auf die neue Münze angestoßen“, freut sich der Künstler auch darüber, dass in der Münz-Gedenkserie für Baden-Württemberg das Kloster Maulbronn sogar das Schloss Heidelberg als Motiv ausgestochen hat.

Serie schon seit 2006
Als Fortsetzung der Serie „Bundesländer“ ist neben dem „Kloster Maulbronn“ für Baden-Württemberg die Prägung weiterer Zwei-Euro-Gedenkmünzen mit der Michaeliskirche Hildesheim (Niedersachsen) im Jahr 2014 und der Paulskirche Frankfurt (Hessen) im Jahr 2015 geplant. Seit dem Jahr 2006 gibt es diese Serie, die Bundesländer mit ihren Wahrzeichen als Motive würdigt.

Als Preisgeld erhält Ruhl rund 4000 Euro, wobei er die Kosten für sein 155 Millimeter großes Gipsmodell der Münze abziehen muss. Das Original-Geldstück ist mit einer Größe von 25,75 Millimetern wesentlich kleiner.

Kloster im Rampenlicht
Zuerst fertigte Ruhl eine Bleistiftzeichnung des Kloster-Motivs in seiner Werkstatt an der Zerrennerstraße an, um das Zisterzienserkloster Maulbronn, eine der best erhaltenen Klosteranlagen des Mittelalters nördlich der Alpen, auch gebührend ins Rampenlicht zu rücken. Seit dem Jahr 1993 ist die Klosteranlage auf der Liste des Weltkulturerbes der Unesco. Wegen der Geschlossenheit der Gesamtanlage ist Maulbronn zum Innbegriff des mittelalterlichen Klosters geworden, das im Jahr 1147 von Zisterziensern aus Neuburg im Elsass gegründet wurde.
Groeten Paul

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6586
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door Munthunter » 03 jan 2011, 18:58

Dat is een grote! ;)

Geweldig ontwerp weer, eerst 2011 en 2012 in mijn album stoppen en dan op naar deze geweldige munt. Duitsland houdt zijn naam hoog bij de 2 euro cc's.

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 04 jan 2011, 08:35

Wat me eigenlijk opvalt is dat het jaartal uit de buitencirkel is en nu ook in de binnengedeelte staat, evenals de landsaanduiding (letter D). Dit in tegenstelling tot die van 2010, 2011 en 2012.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 10 jan 2011, 21:18

Met de aankondiging van de serie Constitutionele Geschiedenis van Malta, betekent dit, dat Malta in 2013 met een nationale 2 euro herdenkingsmunt komt. Het zal de derde in deze serie van 5 zijn. Het vermoedelijke thema is de inwerkingtreding van de nieuwe grondwet in 1921.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 18 feb 2011, 10:32

euromunter schreef:Met de aankondiging van de serie Constitutionele Geschiedenis van Malta, betekent dit, dat Malta in 2013 met een nationale 2 euro herdenkingsmunt komt. Het zal de derde in deze serie van 5 zijn. Het vermoedelijke thema is de inwerkingtreding van de nieuwe grondwet in 1921.
Dit thema is bevestigd voor de derde munt in deze serie!

groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 16 mar 2011, 19:04

Duitsland 2 euro herdenkingsmunt 2013.

Afbeelding

Afbeelding afkomstig van Numisforum.eu

Afbeelding


Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 19 jun 2011, 10:05

Het tweede ontwerp van 2013 is bekend, namelijk die van Malta. De bron van de afbeelding is wel duidelijk :lach:

Afbeelding

Erg mooi ontwerp :klap:


groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 06 jul 2011, 14:39

Grotere afbeelding van de Maltese 2 euro herdenkingsmunt van 2013.

Afbeelding afkomstig van Muenzen.eu

Afbeelding
Afbeelding

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 30 okt 2011, 11:29

Tot 17 oktober 2011 konden thema's worden voorgesteld voor de Sloveense 2 euro herdenkingsmunt van 2013 en de verzamelaarsmunten van 2013. Onder meer het Sloveense muntenforum kon de thema's indienen.

Onderstaande lijst is opgestuurd. 1 van deze thema's komt op de 2 euro herdenkingsmunt van Slovenië 2013.

- Winter Universade 2013 in Maribor.
- 70e verjaardag van de Slag van Jelenov groove, een van de beroemdste overwinningen van de Sloveense partizanen.
- 70e verjaardag van de Slag van Osankarica - Pohorje bataljon strijders zijn in hun laatste gevecht.
- 100ste verjaardag van de geboorte van de Sloveense schrijver Boris Pahor.
- 100 verjaardag van de geboorte van Tomšiè Vida (nationale heldin).
- 100 verjaardag van de geboorte van Vladimir Pavšièa (pseudoniem Matej Bor). Hij is auteur van een aantal belangrijke literaire werken.
- 120e verjaardag van de geboorte van Lovro Kuhar (pseudoniem Prežihov Voranc), Sloveense politiek en schrijver.
- 150-jarig bestaan van de spoorlijn / route Maribor - Klagenfurt.
- 200ste geboortedag van Miklošièa.
- 200 verjaardag van het einde van de Franse bezetting van een deel van de Sloveense grondgebied.
- 300-jarig bestaan van de grote opstand Tolmin.
- Grotten van Postojna - 800 jaar het bezoeken van onze schoonheden.


Naar mijn mening totaal niet te voorspellen welk thema op de 2 euro herdenkingsmunt komt. We wachten af :knipoog:

groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 21 dec 2011, 15:14

Thema Slovenie is bekend!

De 800ste verjaardag van de ontdekking van de Grotten van Postojna.


Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 12 feb 2012, 10:53

World Money Fair 2013 wordt van 1 t/m 3 februari gehouden.

De uitgifte van Duitsland zal dan, traditie getrouw inmiddels, plaatsvinden op de eerste dag, 1 februari!

groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 18 feb 2012, 17:15

Voor 2013 staat er een 2 euro herdenkingsmunt op het programma met als thema "50 jaar Frans-Duits Vriendschapsverdrag".

Op 22 januari 1963 President ondertekenen De Gaulle en bondskanselier Adenauer het Frans-Duits vriendschapsverdrag. Voortaan zullen beide leiders elkaar elk half jaar ontmoeten.

Onduidelijk is wie deze munt gaat uitgeven. Duitsland en/of Frankrijk. En kan het bestempelt worden als een gemeenschappelijke munt?

Groeten Paul

EDIT:
parisberlin2030.com schreef:

Ausgabe einer 2-Euro-Sondermünze zur Feier der deutsch-französischen Freundschaft

Die Ausgabe einer Sondermünze zur Feier des 50. Jahrestages des Elysée-Vertrages im Jahre 2013. Dafür einen großen Zeichenwettbewerb für Schüler der Sekundarstufe I ausschreiben zum Thema „Entwurf einer 2-Euro-Münze mit einem deutschen oder einem französischen Kopf“ – dem Herkunftsland entsprechend.

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 18 feb 2012, 17:30

Op de website van de ECB staat:

In de regel mag elk euroland slechts één herdenkingsmunt van € 2 per jaar uitgeven. In uitzonderlijke gevallen is het hun toegestaan nog een munt uit te geven, mits de munt gezamenlijk wordt uitgegeven en een gebeurtenis herdenkt die voor het gehele eurogebied van belang is.

Deze munten hebben een gemeenschappelijk ontwerp op de nationale zijde, waarin de naam van het uitgevende land en de te herdenken gebeurtenis in een of meer (lands)talen is aangegeven.


Onder deze noemer zou je dus gezamenlijk een 2 euromunt uit kunnen brengen...

groeten Paul

Gebruikersavatar
Yosoyke
Superlid
Superlid
Berichten: 1542
Lid geworden op: 16 nov 2010, 19:46
Locatie: Kortrijk

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door Yosoyke » 18 feb 2012, 17:44

euromunter schreef:Op de website van de ECB staat:

In de regel mag elk euroland slechts één herdenkingsmunt van € 2 per jaar uitgeven. In uitzonderlijke gevallen is het hun toegestaan nog een munt uit te geven, mits de munt gezamenlijk wordt uitgegeven en een gebeurtenis herdenkt die voor het gehele eurogebied van belang is.

Deze munten hebben een gemeenschappelijk ontwerp op de nationale zijde, waarin de naam van het uitgevende land en de te herdenken gebeurtenis in een of meer (lands)talen is aangegeven.


Onder deze noemer zou je dus gezamenlijk een 2 euromunt uit kunnen brengen...

groeten Paul
Is dit dan niet voor munten zoals de VVR, EMU en nu de TJE dat dit slaat?
Niet zo zeer voor nationale uitgiftes?
Want als het tussen Frankrijk en Duitsland is is het nog steeds geen gebeurtenis die voor het gehele eurogebied van belang is.

mvg Kevin
beheerder en webmaster van http://www.yosoyke.be
de infosite over 2-euromunten

charles123
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 54
Lid geworden op: 13 nov 2010, 15:09

Gezamelijke 2 euromunt Frankrijk en Duitsland

Bericht door charles123 » 18 feb 2012, 22:58

Hallo

According to the MDM facebook page and some other websites, France and Germany next year besides the national 2 euro commemorative coin will issue a joint €2 commemorative coin to commemorate the 50th anniversary of the Élysée Treaty also known as the Treaty of Friendship which was concluded by Charles de Gaulle and Konrad Adenauer in 1963. It set the seal on reconciliation between the two countries. With it, Germany and France established a new foundation for relations that ended centuries of rivalry between them.According to the European Union rules each country can issue only one €2 commemorative coin per year, however, in case of joint issues it can issue a second coin. So far the joint issues were always issued by all the eurozone countries and not just by some - so if this coin comes real it would be a new interpretation of the law. It would also open the way for the new members states that joined the euro to issue a joint 2 euro commemorative in 2014 when these countries celebrate the 10th anniversary since they joined the European Union.

ik denk ook trouwens dat die twee (Merkel en Sarkozy) ooit nog gaan trouwen

gr

Gebruikersavatar
Yosoyke
Superlid
Superlid
Berichten: 1542
Lid geworden op: 16 nov 2010, 19:46
Locatie: Kortrijk

Re: Gezamelijke 2 euromunt Frankrijk en Duitsland

Bericht door Yosoyke » 18 feb 2012, 23:35

Dan blijkt het toch waar te zijn wat Paul al zei..

Ook enig dan dat een land in een jaar 2 nationale gemeenschappelijke munten zal uitbrengen..

mvg Kevin
beheerder en webmaster van http://www.yosoyke.be
de infosite over 2-euromunten

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 19 feb 2012, 08:58

Het hoeft niet waar te zijn. Ik heb de informatie van MDM gehaald en Charles123 citeert uit een nieuwsbericht van EuroHobby.

In Duitsland besluit het ministerie van Financiën welke munten worden uitgegeven en worden deze vervolgens door de 5 munthuizen geslagen.

Ik zie niet hoe Duitsland deze munt kan uitbrengen zonder de Bundesländer munt niet uit te brengen. Dit laatste acht ik voor 99,9% onrealistisch.

Op de website van Münzen News spreken van hetzelfde thema bij een 10 euromunt. Voor zover er van een gezamenlijke munt valt te spreken, zal deze dan door Frankrijk worden geslagen.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Gezamelijke 2 euromunt Frankrijk en Duitsland

Bericht door euromunter » 19 feb 2012, 09:05

Yosoyke schreef:Ook enig dan dat een land in een jaar 2 nationale gemeenschappelijke munten zal uitbrengen..
Hoe bedoel je, we hebben het hier over 2013!

groeten Paul

Gebruikersavatar
Yosoyke
Superlid
Superlid
Berichten: 1542
Lid geworden op: 16 nov 2010, 19:46
Locatie: Kortrijk

Re: Gezamelijke 2 euromunt Frankrijk en Duitsland

Bericht door Yosoyke » 19 feb 2012, 12:42

euromunter schreef:
Yosoyke schreef:Ook enig dan dat een land in een jaar 2 nationale gemeenschappelijke munten zal uitbrengen..
Hoe bedoel je, we hebben het hier over 2013!

groeten Paul
Wel ik weet het.. Maar in 2013 zal de reeks van den Bundeslander nog steeds doorgaan. Daarom dat ik ook dacht dat ze sowieso hun bundenlander munt uitgeven en het zo raar zou vinden moesten ze er nog ene maken dan samen met Frankrijk. Op deze manier zouden ze ook twee hebben. Maar ik denk dan inderdaad ook meer, zoals jij ook reeds zij, dat frankrijk ze zal slagen en het als gemeenschappelijk zal beschouwd worden (vb Belgie-Luxemburgse munt 2005)

mvg Kevin
beheerder en webmaster van http://www.yosoyke.be
de infosite over 2-euromunten

genius
Senior lid
Senior lid
Berichten: 402
Lid geworden op: 14 jun 2010, 20:21

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door genius » 19 feb 2012, 12:57

Misschien is het verstandig de officiele berichtgeving af te wachten ( en nog een groot deel van het jaar 2012), alvorens hier allerlei verhalten te construeren.
123

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 19 feb 2012, 13:15

Rond deze tijd wordt vaak het programma van het volgende jaar openbaar gemaakt van Duitsland. Staat vaak in het Münzen Magazin van mart/april.

Dus zo raar is het niet.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door euromunter » 20 feb 2012, 21:36

KME schreef op Starshop Forum:

BMF schreef:

die Information zum Ausgabeprogramm 2013 ist korrekt:
das BMF plant gemeinsam mit Frankreich die Ausgabe einer 2-Euro-Gedenkmünze zum Thema „Deutsch-Französische Freundschaft“ .
Groeten Paul

Gebruikersavatar
numisfreund Germany
Moderator
Moderator
Berichten: 633
Lid geworden op: 29 okt 2009, 08:40
Locatie: Dortmund / Duitsland

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2013

Bericht door numisfreund » 21 feb 2012, 17:47

Ik heb net deze mail an het "Bundesministerium der Finanzen" van Duitsland gestuurd:

Sehr geehrte Damen und Herren,
als Moderator des größten deutschen Münzenforums beschäftigt mich Folgendes:
Wie zu erfahren ist, planen Sie für 2013 die Ausgabe einer 2-€-Gedenkmünze "Deutsch-Französische Freundschaft".
Fragen: 1. Kommt diese Münze zusätzlich zu der Baden-Württemberg-Münze aus der Bundesländer-Serie? 2. Wird sie motivgleich gemeinsam mit Frankreich ausgegeben? 3. Beteiligen sich noch weitere Länder an diese Ausgabe? 4. Wie ist die Ausgabe einer "kleinen" Gemeinschaftsausgabe (nur 2 Länder) mit der entsprechenden Verordnung der EZB vereinbar, dass es nur EINE nationale 2-€-Gedenkmünze pro Jahr und max. 1 Gemeinschaftsmünze ALLER EURO-Länder pro Jahr geben darf? 5. Wird die EZB / die EC die entsprechende Verordnung für diese Ausgabe verifizieren?
Für eine ausführliche Antwort auf meine Fragen wäre ich sehr dankbar. Diese werden im Deutschen Münzenforum für die Sammlergemeinde (www.muenzen.net) veröffentlicht.


Zodra ik antwoord heb, zal ik het ook hier posten!
Groet uit Dortmund / Duitsland van Rudolf

Terug naar “2 Euromunten commemoratief CC”