Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2011

Plaats hier alle berichten, vragen, weetjes, nieuwtjes, etc, over de speciale 2 euro herdenkingsmunten, ook wel de zogenaamde 2 euro commemoratief.

Moderators: numisfreund, euromunter

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2011

Bericht door euromunter » 20 sep 2009, 13:17

In 2011 zijn er 16 nationale 2 euro herdenkingsmunten uitgegeven. Een record aantal tot nu toe. Al in 2009 werd het ontwerp bekend van de Duitse 2 euro voor 2011 in de Bundesländer Serie.

Voor Spanje is het de tweede munt in de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst Serie. Debutanten in 2011 zijn Nederland en Malta. Nog niet eerder brachten zij een nationale 2 euro herdenkingsmunt uit. Malta brengt de eerste munt in een serie van 5 uit dit jaar. Deze serie stond oorspronkelijk gepland voor 2009, maar wordt nu dus pas uitgebracht.


Hieronder een overzicht van de 2 euro herdenkingsmunten die in 2011 zijn uitgebracht.


België
Thema: De 100ste verjaardag van de eerste Internationale Vrouwendag in België
Uitgifte: 3 mei 2011
Ontwerp: Luc Luycx
Oplage: 5.000.000 stuks voor circulatie, 7.500 in Proofkwaliteit en 6.000 in BU-kwaliteit

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: In het centrale deel van het muntstuk zijn Isala Van Diest en Marie Popelin afgebeeld, respectievelijk de eerste vrouwelijke arts en de eerste vrouwelijke advocaat in België. Onder deze afbeeldingen staan aan weerszijden van het jaartal 2011 hun namen, met daarboven de attributen van de beroepsgroepen waartoe zij behoorden. Boven de afbeeldingen, respectievelijk ter linker- en ter rechterzijde van de aanduiding van het uitgevende land „BE” staan het muntmeesterteken en het muntteken.
In de rand rond het centrale deel van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 028:NL:PDF


Duitsland
Thema: Dom van Keulen, Nordrhein Westfalen (Bundesländer serie)
Uitgifte: 28 januari 2011
Ontwerp: Heinz Hoyer
Oplage: 30.000.000

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: Op de munt is de Dom van Keulen, een meesterwerk van de gotische bouwkunst, in haar geheel afgebeeld. De schoonheid van het zuidportaal krijgt in het ontwerp bijzondere nadruk. Met de aanduiding NORDRHEIN-WESTFALEN, net onder het gebouw, wordt een relatie gelegd tussen het afgebeelde gebouw en de deelstaat. Het muntteken in de vorm van de letter A, D, F, G of J bevindt zich rechts bovenaan in het binnenste gedeelte van de munt en de initialen van de kunstenaar (Heinz Hoyer) staan rechts van het midden, eveneens in het binnenste gedeelte van de munt.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld. Tussen deze sterren staan aan de onderzijde het jaartal 2011 en aan de bovenzijde de letter D voor de uitgevende staat.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 005:NL:PDF


Finland
Thema: 200 jaar Bank of Finland
Uitgifte: 17 oktober 2011
Ontwerp: Hannu Veijalainen
Oplage: 1.600.000 stuks, waarvan 15.000 in BU-set II, 23.000 in Proofcassette en 2.000 in de Proofset.

Afbeelding

Omschrijving:De herdenkingsmunt, die is uitgegeven ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Bank of Finland, is ontworpen door de kunstenaar Hannu Veijalainen en toont een afbeelding van de nationale vogel van Finland, de zwaan. Daarnaast vermeldt het binnenste gedeelte van de munt "2011", het jaar van uitgifte, en "1811", het jaar waarin Tsaar Alexander I van Rusland besloot dat in Turku in Finland een "Omwisselings-, leen- en depositokantoor" zou worden opgericht. Het was de eerste bank van Finland en werd uiteindelijk de Bank of Finland, die in 1819 verhuisde naar Helsinki. De Bank begon in de tweede helft van de negentiende eeuw te fungeren als centrale bank, nadat Finland haar eigen monetaire eenheid verkreeg en in het land commerciële banken waren opgericht. Onderaan de binnenste ring staat de aanduiding van de uitgevende staat, „FI”, en het muntteken.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 005:NL:PDF


Frankrijk
Thema: 30 jaar Fête de la Musique
Uitgifte: 21 juni 2011
Ontwerp: Fabienne Courtiade
Oplage: 10.000.000 voor de circulatie en 10.000 in Proofkwaliteit, 20.000 in BU-kwaliteit

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: In het centrale deel van de munt is een blije menigte afgebeeld, met een gestileerde voorstelling van een muziekinstrument en in de lucht zwevende muzieknoten, om de uitbundige stemming weer te geven op het Muziekfeest, dat in Frankrijk sinds 1981 elk jaar op de dag van de zomerzonnewende plaatsvindt. In het midden van de afbeelding zijn de woorden „Fête de la MUSIQUE” en de datum „21 juni 2011” te zien. Bovenaan zijn naar rechts aflopend de woorden „30 e ANNIVERSAIRE” en onderaan de aanduiding van het land „RF” gegraveerd.

In de rand rond het centrale deel van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 004:NL:PDF


Griekenland
Thema: Special Olympics in Athene 2011
Uitgifte: 30 mei 2011
Ontwerp: ...
Oplage: 1.000.000 stuks

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: In het binnenste gedeelte van de munt staat het embleem van de spelen, een stralende zon, de bron van leven die de uitmuntendheid en de kracht onderstreept van de atleet die aan de spelen deelneemt. De uitmuntendheid wordt voorgesteld door de olijftak en de kracht door de spiraalvorm in het centrum van de zon. Rond de afbeelding staan het opschrift „XIII Special Olympics W.S.G. Athens 2011” en de naam van de uitgevende staat „Ελληνικη Δημοκρατια”. Daartussen staat ook het muntteken.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 013:NL:PDF


Italië
Thema: 150ste verjaardag van de eenwording van Italië
Uitgifte: 22 april 2011
Ontwerp: Ettore Lorenzo Frapiccini
Oplage: 10.000.000

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: In het midden van het binnenste gedeelte van de munt zijn drie in de wind wapperende Italiaanse vlaggen afgebeeld die de voorbije drie 50e verjaardagen — 1911, 1961 en 2011 — symboliseren en een perfecte band tussen de generaties illustreren: dit is het logo van de 150e verjaardag van de eenmaking van Italië. Bovenaan staat het opschrift „150 o DELL’UNITA’ D’ITALIA” (150e verjaardag van de eenmaking van Italië) en aan de rechterzijde de initialen van de uitgevende staat „RI” (Republiek Italië). Onderaan bevinden zich de data „1861 › 2011 › ›”, in het midden onder de data het muntteken „R”, en rechtsonder de initialen van de ontwerper Ettore Lorenzo Frapiccini en de eerste drie letters van de Italiaanse naam van zijn beroep (incisore) „ELF INC”.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 008:NL:PDF


Luxemburg
Thema: Jan van Luxemburg (50ste verjaardag van de benoeming door Groothertogin Charlotte van haar zoon Jean tot „lieutenant-représentant”.)
Uitgifte: 3 februari 2011
Ontwerp: Alain Hoffmann
Oplage: 726.500 stuks

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving:In het binnenste gedeelte van de munt staan de portretten van Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Henri, oud groothertog Jan en oud groothertogin Charlotte die naar links kijken. Boven deze portretten staat de aanduiding van het uitgevende land „LËTZEBUERG” enigszins over het buitengedeelte met daarboven het jaartal „2011”, met aan de ene zijde daarvan het muntteken en aan de andere zijde het muntmeesterteken. Onder de portretten van de Koninklijke Hoogheden staan de namen onder hun respectieve beeltenis „Charlotte”, „Jean” en „Henri”.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 004:NL:PDF


Malta
Thema: De eerste verkiezing van volksvertegenwoordigers in 1849 in Malta (serie Constitutionele Geschiedenis van Malta)
Uitgifte: 12 oktober 2011
Ontwerp: Ganni Bonnici
Oplage: 430.000 stuks

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: Deze munt is de eerste in een reeks van vijf die de komende vijf jaar worden uitgegeven om belangrijke gebeurtenissen uit de constitutionele geschiedenis van Malta te gedenken. Op het binnenste deel van deze munt staat een hand die een stembiljet in een stembus werpt, ter herdenking van de verkiezing, in 1849, van de eerste Maltese vertegenwoordigers in de Regeringsraad. Deze raad adviseerde de Britse gouverneur van Malta, dat sinds het Verdrag van Parijs van 1814 een Britse kolonie was. In het binnenste deel van de munt staan rechtsboven de woorden “MALTA – First elected representatives 1849”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 009:NL:PDF


Monaco
Thema: Huwelijk Prins Albert en Charlene Wittstock
Uitgifte: 4 juli 2011
Ontwerp:
Oplage: 147.877 stuks

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: De munt toont in het midden de beeltenis van Prins Albert en Charlene. Aan de onderkant staat de naam van het uitgevende land "MONACO" en het jaar van uitgifte "2011". Het muntteken en muntmeesterteken staan respectievelijk voor en na "MONACO 2011". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 025:NL:PDF


Nederland
Thema: Erasmus 'Laus Stultitiae'
Omschrijving thema: de 500e verjaardag van de uitgave van het wereldberoemde boek „Laus Stultitiae” van de Nederlandse filosoof, humanist en theoloog Desiderius Erasmus.
Uitgifte: 24 januari 2011
Ontwerp: Dylan Shields
Oplage: 4.000.000 stuks (10.000 in coincard, 2.000 in Proofbox en 5.000 in nationale Proofset en 35.000 in diverse BU-sets)

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: Op het binnenste deel van de munt is Erasmus afgebeeld, terwijl hij zijn boek schrijft, alsmede de beeltenis van Koningin Beatrix. Tussen deze twee afbeeldingen in staat verticaal het opschrift „Beatrix Koningin der Nederlanden”, en verder het jaartal „2011”, het muntmeesterteken en het muntteken.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 003:NL:PDF


Portugal
Thema: (500ste geboortedag van) Fernão Mendes Pinto
Uitgifte: 8 september 2011
Ontwerp: Isabel Carriço en Fernando Branco
Oplage: 520.000 stuks (500.000 voor circulatie)

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: Fernão Mendes Pinto was een Portugese ontdekkingsreiziger wiens boek over zijn ontdekkingen en avonturen te land en ter zee in Azië na zijn dood is uitgegeven onder de titel “Peregrinação” (Pelgrimsreis). Op de munt te zijner ere is een zeilschip afgebeeld dat drijft op een zee die wordt gevormd door golfvormige verwijzingen naar Portugal, Lissabon, zijn boek en enkele van zijn reisbestemmingen, met daaronder in het midden de naam van het uitgevende land, Portugal. Zijn naam en de data "1511" (links) en "2011" (rechts), vormen een halve cirkel langs de bovenrand van het binnenste deel van de munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 010:NL:PDF


San Marino
Thema: 500e geboortedag van Giorgio Vasari
Uitgifte: 4 juni 2011
Ontwerp: Claudia Momoni
Oplage: 130.000 stuks

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: De munt herdenkt de 500ste verjaardag van de geboorte van Giorgio Vasari (30 juli 1511-27 juni 1574). Vasari was schilder, schrijver en architect en is vooral beroemd vanwege zijn biografieën van Italiaanse kunstenaars. Hij wordt tegenwoordig beschouwd als de geestelijke vader van de kunstgeschiedschrijving. Het binnenste deel van de munt toont een detail van zijn schilderij "Judith onthoofdt Holofernes" ("Giuditta decapita Oloferne"). Onderin langs de binnenrand staan de data "1511-2011" met links de naam "G. Vasari" en en rechts het uitgevende land, "SAN MARINO". Het muntteken "R" staat links van de centrale afbeelding en de letters "CM", de initialen van de ontwerper Claudia Momoni, staan direct rechts. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 014:NL:PDF


Slovenië
Thema: 100ste geboortedag van Franc Rozman Stane
Uitgifte: 21 maart 2011
Ontwerp: Edi Berk
Oplage: 1.000.000 stuks

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: De munt toont een portret van Franc Rozman (27/3/1911 - 11/7/1944), de Sloveense commandant die vocht tegen de Duitse bezetting van Slovenië. Onder het portret staat een vijfpuntige ster. Het woord „SLOVENIJA” verdeelt het rechterdeel van de munt in een bovenste en een onderste helft. Onder het woord „SLOVENIJA” staat, 90° ten opzichte ervan gedraaid, het jaartal „2011”. Boven het woord „SLOVENIJA” staan, eveneens 90° ten opzichte ervan gedraaid, onder elkaar de woorden „FRANC”, „ROZMAN”, „STANE”, en dan weer in horizontale richting onder elkaar de jaartallen „1911” en „1944”.

In de rand rond het centrale deel van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 027:NL:PDF


Slowakije
Thema: 20ste verjaardag van Visegrádgroep
Uitgifte: 10 januari 2011
Ontwerp: Miroslav Rónai
Oplage: 1.000.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: Op het binnenste gedeelte van de munt staan de landcontouren van de 4 leden van de Visegrádgroep Polen, Republiek Tsjechië, Hongarije en Slowakije en het logo van de Visegrádgroep afgebeeld. Zij vormden op 15 februari 1991 de Visegrádgroep. Het centrale ontwerp wordt omcirkeld door de woorden "Vyšehradská Skupina", "Visegrad Group" en de datum van oprichting 15.2.1991. Diagonaal onder het centrale ontwerp staan het jaartal van uitgifte "2011" en de naam van het uitgevende land "Slovensko". Hieronder staan het munthuisteken en de initialen "MR" van ontwerper Miroslav Rónai.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 008:NL:PDF


Spanje
Thema: Het Leeuwenhof van fort Alhambra (Palacio de los Leones)
Serie: Tweede uit de serie UNESCO Wereld Erfgoedlijst Alhambra, Generalife en Albaicín, Granada
Uitgifte: 28 januari 2011
Ontwerp: Alfonso Morales Muñoz
Oplage: maximaal 8.000.000 stuks

Afbeelding Afbeelding

Omschrijving: In het binnenste gedeelte van de munt is de Leeuwenhof in het Alhambra, de burcht in Granada, afgebeeld. Het Alhambra werd in 1984 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 002:NL:PDF


Vaticaanstad
Thema: Wereld Jongerendagen in Madrid
Uitgifte: 28 oktober 2011
Ontwerp: Orietta Rossi
Oplage: 115.000 stuks

Afbeelding

Omschrijving: Het binnenste gedeelte van de munt toont in het centrum een aantal jonge mensen en vlaggen, het muntteken "R"en het jaar "2011 ". Bovenaan, langs de buitenste grens van de binnenste ring, van links naar rechts, "XXVI"en "GMG" van Giornata della Gioventu Mondiale (World Youth Day). Aan de onderzijde staat de naam van het uitgevende land "CITTA 'DEL VATICANO". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 005:NL:PDFBronnen:

http://ec.europa.eu/economy_finance/eur ... 011_en.htm

Koninklijk Belgische Munt (België)
Imprensa Nacional-Casa da Moeda (Portugal)
Monnaie de Paris (Frankrijk)
Instituto Pilografico e Zecca dello Stato, IPZS (Italië)
Bundesministerium der Finanzen (Duitsland)
Royal Spanish Mint, Fábrica Nacional de Moneda y Timbre(Spanje)
Banka Slovenije (Slovenië)
Banque Central Luxembourg (Luxemburg)
Ufficio Filatelico E Numismatico (Vaticaanstad)
Rahapaja Suomi (Mint of Finland) en Bank of Finland (Finland)
Azienda Autonoma Di Stato Filatelica & Numismatica (San Marino)
Bank of Greece (Griekenland)
Mincovna Kremnica (Slowakije)
Münze Österreich AG (Oostenrijk)
Koninklijke Nederlandse Munt (Nederland)
Central Bank & Financial Services Authority of Ireland (Ierland)
Central Bank of Cyprus (Cyprus)
Bank of Estonia (Estland)
Central Bank Of Malta (Malta)
Laatst gewijzigd door euromunter op 31 jul 2010, 18:51, 36 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6599
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 20 sep 2009, 14:53

Ja ook deze Duitse 2 euro CC wordt weer een mooi exemplaar voor de verzameling!

Nog eventjes wachten...

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 20 sep 2009, 14:59

Inderdaad zal het weer een pracht exemplaar worden. Is nog wel bijna anderhalf jaar wachten :)

Het leuke aan de Duitse 2 euro herdenkingsmunten is (vind ik), dat ze er in werkelijkheid ook nog eens (veel) mooier uitzien dan de animatie versies. Als je kijkt naar het origineelbeeld van de 2 euro cc 2010 van Duitsland, vind ik de animatieversie een stuk minder opeens.

Het is alleen jammer dat zwei-euro.com deze afbeelding gigantisch vervuild heeft met reclame. En ik heb nog geen schone versie kunnen vinden op het web.

Zodra ik deze heb zal ik die zeker op dit forum plaatsen in de topic met betrekking tot de 2 euro herdenkinsgmunten van 2010.

Dit ontwerp is wederom vrij eenvoudig, net als in 2008, maar wel een pracht afbeelding, mooi gedetaileerd!

groeten Paul...

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 20 sep 2009, 15:27

Mogelijke thema's (klein gokje :wink: )

Frankrijk: 100e geboortedag Georges Pompidou (1911 - 1974)

Portugal: 25 jaar lid van de Europese Unie

Spanje: Alhambra, Generalife en Albaicín, Granada (UNESCO World Heritage serie)

Slovenië: 20 jaar onafhankelijkheid

San Marino / Italië: 500e geboortedag van Giorgio Vasari

Monaco: 100 jaar Monegaskische grondwet

groeten Paul
Laatst gewijzigd door euromunter op 25 nov 2009, 08:02, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 05 nov 2009, 08:21

Slowakije zal in 2011 haar tweede nationale 2 euro herdenkingsmunt uitgeven.

Het thema van deze 2 euro CC 2011: 1150ste Sterfdag van Prins Pribina van het Vorstendom Nitrava (Nitra).

groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 02 dec 2009, 08:24

Op de website van de Nationale Bank van Slowakije staat het bericht dat Slowakije een ander onderwerp heeft gevonden voor de 2 euro herdenkingsmunt van 2011.

Het thema is nu de 20ste verjaardag zijn van Visegrádgroep (V4).

De Visegrádgroep had zijn oorsprong in een handelstop van de regeringsleiders van Hongarije, Polen en Tsjechoslowakije in de stad Visegrád op 15 februari 1991, die tot doel had een samenwerking op te zetten tussen deze drie staten (met de deling van Tsjechoslowakije werden dit er vier) om het proces van Europese integratie te bevorderen. De leden van de Visegrádgroep werden op 1 mei 2004 lid van de Europese Unie.

De naam is afgeleid van een bijeenkomst van de koningen van Bohemen, Hongarije en Polen in de Hongaarse stad Visegrád in 1335.

Bericht:

...
The Bank Board of the NBS approved the amendment to the plan of issue of commemorative and collectors´ coins for 2011. This year, a commemorative two euro coin issued on the occasion of the 20th anniversary of Visegrad cooperation will be issued instead of a commemorative two euro coin issued on the occasion of 1150th death anniversary of Prince Pribina of Nitra. A gold collectors´ coin in the nominal value of EUR 100 will remember the anniversary of death of the Prince Pribina.
...Bron: http://www.nbs.sk/en/press/all-press-re ... of-the-nbs

groeten Paul

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6599
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 02 dec 2009, 13:58

Je ziet ook alles he Paul?

2011 en de verzameling goes on!!! Wiehaaaa
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 02 dec 2009, 18:02

En de munt zal meteen in januari 2011 worden uitgegeven!

Gezien de afgelopen jaren en aankomend jaar (2010) zou dit kunnen betekenen dat er minimaal 4 herdenkingsmunten van 2 euro in januari 2011 worden uitgegeven (Duitsland, Luxemburg, Spanje én Slowakije).

Maar het is nog meer dan een jaar weg, laten we eerst genieten van de gezellige december maand en een leuk numismatisch begin van 2010!

groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 02 dec 2009, 18:04

Munthunter schreef:Je ziet ook alles he Paul?
Ja, ik zie heel veel, maar wordt ook wel geholpen door de informatie die anderen mij geven.

Als je maar weet waar je moet zoeken en wie je moet mailen om informatie te krijgen. Ik heb veel geleerd dit jaar en veel internationale contacten erbij gekregen.

Hoop dat ik ook komend jaar weer nuttige informatie kan geven voor zowel 2010 als natuurlijk ook 2011.

En 2 euro herdenkingsmunten zijn wel mijn specialiteit!

groeten Paul

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6599
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 02 dec 2009, 20:46

Vandaar dat we ook zo blij zijn met jou hier op het forum!

Hopelijk blijf je ons nog lang 'bestoken' met al die leuke weetjes en nieuwtjes over de Euromunten :D

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 06 dec 2009, 16:47

Ik heb goede hoop voor een Monegaskische 2 euro herdenkingsmunt in 2011.

Naast een goed thema, 100 jaar Monegaskische Grondwet, zijn er nog 2 mogelijke thema's:

- 50ste Sterfdag van Louis Notari (1879 - 1961), belangrijke schrijver in het Monegaskisch.
- 350ste geboortedag van Anton I van Monaco.

ALS Monaco een 2 euro herdenkingsmunt in 2011 gaat uitgeven, hoop ik dat de oplages zullen zijn zoals de 2 euromunt van 2009. Zo rond de 250.000 stuks, dat zou erg mooi zijn voor ons verzamelaars :D :D :D !

Hoewel 100.000 stuks ook wel genoeg moet zijn!

groeten Paul

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6599
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 06 dec 2009, 16:52

Kijk dit zou inderdaad een leuke aanvulling zijn voor mijn 2 Euro CC verzameling. De oplage van 100.000 is voor mij ook voldoende, iets meer mag natuurlijk altijd.

Vooralsnog is het dus alleen maar hopen...

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 11 dec 2009, 10:29

Ook voor Griekenland zijn er toch wel 2 mogelijke thema's voor een nationale 2 euro herdenkingsmunt in 2011.

In 2011 wordt de 100ste geboortedag van Odýsseas Elýtis (dichter en Nobelprijswinnaar) gevierd. Tevens is het in 2011 de 30ste verjaardag van Griekenland als lid van de Europese Unie.

Dit laatst genoemde thema is natuurlijk een mooie gelegenheid voor een 2 euro herdenkingsmunt.

Wat betreft de 100ste geboortedag Odýsseas Elýtis, ik denk dat kans vrij groot is dat hier een BU-set met een 10 euromunt aan wordt gewijd, maar natuurlijk is er de mogelijkheid voor een 2 euromunt :wink: !

Stukje uit wikipedia:
Odysséas Elýtis (Iráklion, 2 november 1911 – Athene, 18 maart 1996) , pseudoniem van Odysséas Alepoudélis was een Grieks dichter.

Zijn ouders waren afkomstig van het eiland Lesbos. Hij studeerde rechten in Athene, en diende als tweede luitenant tijdens de Italiaans-Griekse oorlog van 1940–1941. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij kunstcriticus en schreef artikels voor de krant Kathimerini. Herhaaldelijk verbleef hij in het buitenland, onder andere in Frankrijk, waar hij letterkunde ging studeren aan de Parijse Sorbonne. Hier maakte hij kennis met grote figuren uit de Franse kunstwereld, onder andere Pablo Picasso en Henri Matisse.

Geïnspireerd door de Franse surrealisten en vooral door het werk van Paul Éluard begon Elytis verzen te schrijven. Zijn eerste werken dragen dan ook een sterk surrealistisch karakter, zijn latere werk wordt soberder en meer concreet.

Grote internationale bekendheid kreeg hij met zijn meesterwerk, het lange gedicht Áxion esti (= Het is waardig, 1959), dat door Mikis Theodorakis werd getoonzet. Geïnspireerd door de Byzantijnse liturgie, combineert Elytis hierin het Bijbelse scheppingsverhaal met de moderne Griekse geschiedenis. Het kostte hem 14 jaar werk om dit monumentale gedicht te voltooien.

Elytis’ literair werk onderscheidt zich door schitterende evocaties van de Griekse natuur, door de feeërieke taal en door de veelheid van telkens in elkaar overlopende beelden. Zeker dit laatste maakt zijn werk minder vlot toegankelijk. Elytis heeft ook buitenlandse auteurs vertaald in het Grieks, o.a. werk van Paul Éluard, Federico García Lorca en Bertolt Brecht.

In 1979 kreeg Elýtis de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend voor zijn hele literaire oeuvre. Naast dichter was hij ook een niet onverdienstelijk schilder en illustrator van zijn eigen gedichten.


Afbeelding

Ik vind het persoonlijk erg jammer dat Griekenland, dat als eerste land een 2 euro herdenkingsmunt uitgaf, niet vaker een nationale 2 euro herdenkingsmunt heeft uit gegeven.


Groeten Paul
Laatst gewijzigd door euromunter op 11 jun 2010, 14:27, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 30 dec 2009, 13:36

Fantasy design van Frizio van de Spaanse 2 euro CC 2011. Zeker geen slecht ontwerp!

Afbeelding

( zie ook http://www.webalice.it/annovi.frizio/p_eurofantasy.html)

En deze:

Afbeelding Afbeelding

( zie ook http://www.webalice.it/annovi.frizio/p_ ... asy23.html )


Groeten Paul
Laatst gewijzigd door euromunter op 02 jan 2010, 12:42, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6599
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 30 dec 2009, 13:39

Zeer zeker niet, hij laat mooie munten zien. Misschien moet hij maar eens met de ontwerpwedstrijden van de Nederlandse vijfjes mee doen ;)

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 15 jan 2010, 18:11

Het is nog héél erg vroeg, maar hierbij de vierde bevestiging voor een 2 euro herdenkingsmunt van Frankrijk voor 2011. In de antwoord in een e-mail op o.a. mijn vraag of Frankrijk van plan is elk jaar een 2 euro herdenkingsmunt uit te geven kreeg, kreeg ik het volgende antwoord:
Good Evening,

Absolutely, a 2 € commemorative coin is issuing every year.


....


Regards,

Monnaie de Paris
11, quai Conti
75006 Paris
Tél. 01 40 46 56 66


Original e-mail:

Good evening sir / madam,

In the coinshop there is a card/folder for 2 euro commemorative coins. On that, there is also place for a 2 euro commemorative coin of 2011 until 2016. Will France issue every year a 2 euro commemorative coin?

...
Dus we kunnen ook van Frankrijk een nationale 2 euro herdenkingsmunt verwachten in 2011! Er vanuit gaande dat er in 2011 géén gemeenschappelijke uitgifte van een 2 euromunt is.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6599
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 15 jan 2010, 18:47

Het verzamelkartonnetje verrade het al, maar nu toch een redelijke officiële bevestiging :D

Whiehoeee 'Op naar 2011'

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 15 jan 2010, 18:51

Munthunter schreef:Het verzamelkartonnetje verrade het al, maar nu toch een redelijke officiële bevestiging :D

Whiehoeee 'Op naar 2011'

Gr. Jeroen
Inderdaad, het verraadde het al... Maar het betekent dus niet dat er automatisch elk jaar een nationale 2 euro herdenkingsmunt komt, dit kan dus ook de gemeenschappelijke uitgifte van een 2 euromunt zijn. En deze verwacht ik in 2011 niet. Dus nummer 4 voor 2011.

En dat terwijl we de oliebollen van twee weken geleden nog niet eens fatsoenlijk hebben verteerd :wink:

Het volgende nieuws (met thema's) verwacht ik echt pas weer vanaf april of mei...

groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 31 jan 2010, 17:45

Dom van Keulen

Afbeelding
De dom van Keulen (Dom St. Peter und Maria) is een gotische kathedraal in het centrum van de Duitse stad Keulen. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Het is de grootste kathedraal in Duitsland en een van de grootste van Europa. De bouw begon op 15 augustus 1248 en duurde 632 jaar. Vanaf de 157,38 meter hoge noordtoren en de 157,31 meter hoge zuidtoren (beide 509 treden), kan men de hele stad overzien. De dom is gebouwd in de vorm van een kruiskerk en is inclusief het schip en de torens 144,58 meter lang en 86,25 meter breed. Het gebouw heeft een bijzondere inventaris, waaronder enkele glas-in-loodramen die dateren uit de 14e en de 16e eeuw. Sinds 1996 staat de dom op de Werelderfgoedlijst.
Afbeelding Afbeelding

De dom van Keulen stond al eerder op een 2 euromunt, namelijk in 2005 op de 2 euro herdenkingsmunt van Vaticaanstad. Toen ter ere van de 20ste Wereldjongerendagen, gehouden in Keulen.
Afbeelding

Grotere afbeelding van het ontwerp van de Duitse 2 euro cc 2011:

Afbeelding


groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 08 feb 2010, 17:12

We wisten al dat Ierland in 2010 niet zou gaan starten met de 2 euro herdenkingsmunten serie. Vanmiddag ontving ik het volgende bericht.
Dear Mr ...,

Thank you for your email. There are no plans to issue a €2 commemorative coin this year and it is unlikely that there will be one in 2011.

Collector Coin Unit
Het lijkt er dus op dat de eerder mogelijk geplande serie definitief niet doorgaat. We blijven dus als Nederland niet alleen!

groeten Paul

Gebruikersavatar
Willem Nederland
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 1409
Lid geworden op: 02 feb 2010, 17:00
Locatie: Drenthe

Bericht door Willem » 08 feb 2010, 17:23

Het zou mooi zijn als Nederland een 2 euro cc uitgeeft in 2013 voor de viering 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Gr. Willem

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 08 feb 2010, 17:27

Wat in principe dus 2015 zou zijn!

Zie ook http://forum.munthunter.nl/viewtopic.php?f=30&t=1564 :wink:

Paul

Gebruikersavatar
Willem Nederland
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 1409
Lid geworden op: 02 feb 2010, 17:00
Locatie: Drenthe

Bericht door Willem » 08 feb 2010, 17:33

euromunter schreef:Wat in principe dus 2015 zou zijn!

Zie ook http://forum.munthunter.nl/viewtopic.php?f=30&t=1564 :wink:

Paul
Niet gelezen, er staat hier ook zoveel op het forum.
Laten we het maar hopen, het is een mooie aangelegenheid.

Gr. Willem

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 08 feb 2010, 17:38

willem-nl schreef:Niet gelezen, er staat hier ook zoveel op het forum.
Laten we het maar hopen, het is een mooie aangelegenheid.

Gr. Willem
Ik acht de kans vrij klein, maar we kunnen het wel hopen! In 2011 verwacht ik nog geen nationale 2 euro herdenkingsmunt van Nederland.

Met 99,9% zekerheid zullen Nederland, Ierland en Oostenrijk in 2011 geen nationale 2 euro herdenkingsmunt uitgeven.

Ik vestig mijn hoop weer op Slovenië, Portugal, Italië, België en Finland. Bij Luxemburg ga ik er wel van uit dat er weer een nationale 2 euro herdenkingsmunt uitkomt in 2011, met misschien een nog groter hoofd van de groothertog :cry:

groeten Paul

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6599
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 09 feb 2010, 12:32

Nog groter?

Het schijnt dat Luxemburg ook al postzegels heeft ter grootte van een A4-tje, anders past z'n hoofd er niet op...

Is die Henri niet een beetje té Narcistisch? :D

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Terug naar “2 Euromunten commemoratief CC”