Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2015

Plaats hier alle berichten, vragen, weetjes, nieuwtjes, etc, over de speciale 2 euro herdenkingsmunten, ook wel de zogenaamde 2 euro commemoratief.

Moderators: numisfreund, euromunter

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 30 dec 2009, 13:26

In 2015 gaven weer een groot aantal landen één of twee 2 euro herdenkingsmunten uit.

Er waren drie munten aangekondigd, maar deze zijn qua thema veranderd of helemaal geschrapt. Zo stuitte het thema 200 jaar Slag bij Waterloo van België tegen de borst van Frankrijk en werd geschrapt. In plaats van twee nationale uitgiftes beperkt België zicht tot 1 nationale uitgifte.
Ook werd de Franse 2 euro herdenkingsmunt 500 jaar Slag bij Marignano tegengehouden, dit maal door de EC. Deze munt werd qua thema vervangen door de 225ste verjaardag van de viering van de Federatie dag 14 juli in Frankrijk.
San Marino kondigde een 2 euro herdenkingsmunt aan met als thema de 60ste sterfdag van Albert Einstein. Dit thema is later veranderd in 25 jaar Duitse eenheid.

Landen die geen nationale 2 euro herdenkingsmunt hebben uitgegeven zijn Nederland, Oostenrijk, Estland, Cyprus en Ierland.

Algemene thema's waren de 70ste verjaardag van de VN, 70 jaar sinds het einde van de Tweede Wereld Oorlog, 30 jaar Dag van Europa en de 40ste verjaardag van het ESA (Europese Ruimtevaartorganisatie).

In 2015 verscheen er een gemeenschappelijke 2 euro herdenkingsmunt met als thema "30 jaar Vlag van Europa".

Hieronder een overzicht van de uitgegeven 2 euro herdenkingsmunten van 2015.


Andorra
Thema: 25e verjaardag van de ondertekening van de douaneovereenkomst met de Europese Unie
Uitgifte: 2016
Ontwerp:
Oplage: 85.000 stuksOmschrijving: Bovenaan: de kaart van Andorra, waarbinnen het wapen van het Vorstendom naar voren is gehaald. Onderaan: twee tegenoverliggende dooreengevlochten pijlen, die de douaneovereenkomst tussen Andorra en de EU symboliseren, met daarop de jaren die worden herdacht, „1990” en „2015” (2015 is ook het jaar waarin de munt is uitgegeven) en de naam van de uitgevende staat „ANDORRA”. Om de kaart van Andorra staat de tekst „25è aniversari de la Signatura de l’Acord Duaner amb la Unió Europea” (25e verjaardag van de ondertekening van de douaneovereenkomst met de Europese Unie). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie:


Andorra
Thema: 30e verjaardag van de invoering van de meerderjarigheid en de toekenning van politieke rechten op 18 jaar
Uitgifte: 2016
Ontwerp:
Oplage: 85.000 stuksOmschrijving: Het ontwerp toont een gedeeltelijke reproductie van een jongere die een stem uitbrengt. Op het stembiljet dat de jongere in de hand houdt, staat de tekst „ANDORRA”. Links van de jongere staan de jaren die worden herdacht „1985” en „2015” (2015 is eveneens het jaar van uitgifte van de munt). Rond het ontwerp staat een kortere tekst van hetgeen wordt herdacht „30è ANIVERSARI MAJORIA D’EDAT ALS 18 ANYS” (30e verjaardag van de invoering van de meerderjarigheid op 18 jaar). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie:


België
Thema: Europees jaar van de Ontwikkeling
Uitgifte: 15 september 2015
Ontwerp: Luc Luycx
Oplage: 250.000 stuks
Be2cc15.jpg
Omschrijving: Het binnenste gedeelte van de munt toont een hand waarop een wereldbol ligt met een plant. Het opschrift „2015 EUROPEAN YEAR FOR DEVELOPMENT” staat als een regenboog rond de wereldbol. De nationaliteit „BE” staat onder de hand, terwijl het muntmeesterteken en het muntteken van Brussel, het gehelmde profiel van de aartsengel Michaël, links worden weergegeven. Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag weergegeven.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... LL&from=NL


Duitsland
Thema: Paulskirche in Frankfurt (Bundesländer serie)
Uitgifte: 30 januari 2015
Ontwerp: Heinz Hoyer
Oplage: 30.000.000

Afbeelding

Omschrijving: Het ontwerp toont een klassiek perspectief op de Sint-Paulskerk in Frankfurt (de „Paulskirche” was de zetel van het eerste vrij gekozen wetgevend lichaam in 1849 en wordt beschouwd als de wieg van de Duitse democratie), dat daardoor het perspectief met de grootste herkenbaarheid is. Het ontwerp doet de spanning tussen de dominante toren en de elliptische structuur van het kerkgebouw goed uitkomen. De licht geaccentueerde trap heeft een uitnodigend karakter en zet tegelijk kracht bij aan de eronder aangebrachte inscriptie „HESSEN” (de deelstaat Hessen waar de Sint-Paulskerk zich bevindt). Op de kern zijn aan de linkerzijde tevens het jaar „2015” en het muntteken van de respectieve munt („A”, „D”, „F”, „G”, of „J”) aangebracht en aan de rechterzijde de aanduiding van het land van uitgifte „D” en het merkteken van de graveur (de initialen „HH” — Heinz Hoyer).
Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie:


Duitsland
Thema: 25 jaar Duitse Eenheid
Uitgifte: 30 januari 2015
Ontwerp: Bernd Wendhut
Oplage: 30.000.000

Afbeelding

Omschrijving: De mensen op de voorgrond, die een nieuw begin en de weg naar een betere toekomst belichamen, bevinden zich voor de Brandenburger Tor, het symbool van de Duitse eenheid. De weergave van de verklaring „Wir sind ein Volk” („wij zijn één volk”) — een collectieve wilsuiting van de Duitse burgers — symboliseert het pad naar de Duitse hereniging. In het binnenste gedeelte is tevens het muntteken van de betrokken munt („A”, „D”, „F”, „G” of „J”) aangebracht, alsook de landencode van de uitgevende staat, „D”, en het merkteken van de graveur (de initialen „BW” — Bernd Wendhut).
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.Finland
Thema: 150ste geboortedag van Jean Sibelius
Uitgifte: 18 februari 2015
Ontwerp: Nora Tapper
Oplage: 1.000.000

Afbeelding

Omschrijving: Op het binnenste gedeelte van de munt zijn een hemel met sterren, rechts boomtoppen afgebeeld. De tekst „JEAN SIBELIUS” en het jaar van uitgifte „2015” staan links op het binnenste gedeelte van de munt afgebeeld. Rechts staan het uitgevend land „FI” en het muntteken.
Langs het buitenste gedeelte van de munt zijn de 12 sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Finland
Thema: 150ste geboortedag van de schilder Gallen Kallela
Uitgifte: 22 oktober 2015
Ontwerp:
Oplage: 500.000
fi2cc15-2.jpg
Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Frankrijk
Thema: 70 jaar Vrede in Europa
Uitgifte: 30 januari 2015
Ontwerp: Monnaie de Paris
Oplage: 4.020.000

Afbeelding

Omschrijving: De beeldzijde bevat een moderne afbeelding van een duif. De duif draagt een olijftak, symbool van vrede, waarvan de zijtakken door de 12 sterren van de Europese vlag zijn vervangen. De 28 landen van de Europese Unie worden met hun ISO-code weergegeven. RF staat onderaan op de munt, terwijl de twee muntmeestertekens links en het jaartal 2015 rechts staan.
Op de buitenzijde van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag weergegeven.

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Frankrijk
Thema: 225 jaar Feest van de Federatie (14 juli)
Uitgifte: 10 juli 2015
Ontwerp: MdP
Oplage: 4.020.000 (waarvan 10.000 in BU en 10.000 in Proofkwaliteit gekleurd)
fr2cc15-2.jpg
Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Griekenland
Thema: december 75ste sterfdag van Spyros Louis
Uitgifte: 2015
Status: officieel aangekondigd
Ontwerp: Georgios Stamatopoulos
Oplage: 750.000

Afbeelding

Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: Nog niet gepubliceerd.

Italië
Thema: 750ste geboortedag Dante Alighieri
Uitgifte: 26 juni 2015
Ontwerp: Silvia Petrassi
Oplage: 3.500.000
Ita2CC2015Dante.JPG
Omschrijving: Op de beeldenaar staat een afbeelding van Dante met een open boek in zijn linker­hand en de berg van het vagevuur in de achtergrond; het gaat om een detail van de illustratie van De goddelijke kome­die, geschilderd door Domenico di Michelino (1417-1491), in de S. Maria del Fiore (dom) in Firenze; centraal het mono­gram van de Italiaanse Republiek „RI”; rechts de inscriptie „R” die het munthuis van Rome aanduidt; onderaan de inscriptie „SP”, de initialen van Silvia Petrassi, en de datums „1265 2015”, zijnde het geboortejaar van Dante respectieve­lijk het jaar van uitgifte van de munt; boogvormig de inscriptie „DANTE ALIGHIERI”. Langs de buitenkant van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 04&from=NL


Italië
Thema: World Expo 2015
Uitgifte: mei 2015
Ontwerp: Maria Grazia Urbani
Oplage: 3.500.000
It2cc2015expo.jpg
Omschrijving: Op de beeldenaar staat een afbeelding van een compositie die de vruchtbaarheid van de aarde symboliseert: op een halve cirkel die de wereldbol weergeeft, wacht een door het water gevoed zaad op ontluiking; boven de aarde groeien een wijnstok, een olijftak en een korenaar uit een boomstronk; rondom de inscriptie „NUTRIRE IL PIANETA”; links de initialen van de ontwerper Maria Grazia Urbani, „MGU”; rechts het monogram van de Italiaanse Republiek „RI” en de letter „R” die het munthuis van Rome aanduidt; in het midden het logo van de EXPO MILANO 2015. Langs de buitenkant van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.
Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Letland
Thema: Voorzitterschap Europese Unie
Uitgifte: 5 februari 2015
Ontwerp:
Oplage: 1.000.000

Afbeelding

Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Letland
Thema: Ooievaar
Uitgifte: 1 december 2015
Status: officieel aangekondigd
Ontwerp:
Oplage: 1.000.000

Afbeelding

Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Litouwen
Thema: De Taal van Litouwen
Uitgifte: 14 december 2015
Status: officieel aangekondigd
Ontwerp:
Oplage: 1.000.000

Afbeelding

Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Luxemburg
Thema: 15 jaar sinds de troonsbestijging door groothertog Henri
Uitgifte: 11 juni 2015
Ontwerp: Team Numismatic BCL
Oplage: Oplage: 500.000 in UNC-kwaliteit, 2.500 in 2 euro Proofset 2013-2015
lux2eurocc2015.jpg
Omschrijving: Op de munt staan de koppen van HH. KK. HH. Groothertog Henri en de Groothertogin, met daarboven het jaar van de troonsbestijging „2000”, het land van uitgifte „Luxembourg” alsook het jaartal „2015”. Onderaan op de beeldenaar staat de inscriptie „15e anniversaire de l’accession au trône de S.A.R. le Grand-Duc”.
Langs de buitenkant van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.Luxemburg
Thema: 125ste Verjaardag van Dynastie Nassau-Weilborg
Uitgifte: 15 oktober 2015
Ontwerp: Team Numismatic BCL
Oplage: 500.000 in UNC-kwaliteit, 2.500 in 2 euro Proofset 2013-2015
lux2cc15-2.jpg
Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Malta
Thema: Malta als zelfstandige republiek in 1974 (serie Constitutionele Geschiedenis van Malta)
Uitgifte: 23 juni 2015 (rollen en Proofmunten in september)
Ontwerp: Ganni Bonnici
Oplage: 435.000

Afbeelding

Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Malta
Thema: 100 jaar sinds de eerste vliegtuig vlucht vanaf Malta
Uitgifte: 25 mei 2015
Ontwerp: Noel Galea Bason
Oplage: 325.000
mt2015_2cc.jpeg
Omschrijving: De munt herdenkt een mijlpaal in de Maltese luchtvaartgeschiedenis: de honderdste verjaardag van de eerste vlucht van Malta. Op 13 februari 1915 steeg kapitein Kilmer in de Grand Harbour op in een watervliegtuig dat de HMS Ark Royal als moederschip had. Het vliegtuig landde in de haven na een vlucht van 55 minuten. Op de munt is het vliegtuig van kapitein Kilmer afgebeeld met op de achtergrond de kaap van Senglea, een opvallend punt in de Grand Harbour. Aan de bovenzijde is in een halve cirkel de inscriptie „FIRST FLIGHT FROM MALTA” aangebracht. Rechts staan de jaartallen „1915-2015”. Links onder bevindt zich de inscriptie „100TH ANNIVERSARY” en onderaan de initialen van de ontwerper „NGB” (Noel Galea Bason).
Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Monaco
Thema: 800e verjaardag van de bouw van het eerste kasteel op de rots
Uitgifte: 14 november 2015
Ontwerp:
Oplage: 10.000

Afbeelding

Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Portugal
Thema: 150 jaar Portugees Rode Kruis
Uitgifte: 15 april 2015
Ontwerp: António Marinho
Oplage: 520.000

Afbeelding

Omschrijving: Op de beeldenaar staat een afbeelding van een visuele compositie op basis van het welbekende kruis, het symbool van de organisatie, verschillende keren herhaald om de expansie van de humanitaire beweging zowel in Portugal als daarbuiten weer te geven. De omtrek van een hand in de achtergrond symboliseert de verschillende soorten hulp die de organisatie aan de mensen heeft verleend, veelal medische hulp, maar ook onder meer: samenwerkings-, opbouw- en ondersteuningshulp. Aan de linkerkant, halfcirkelvormig, de inscriptie „CRUZ VERMELHA PORTUGUESA”. Bovenaan het wapen en de naam van het uitgevende land „PORTUGAL” en onderaan de jaartallen „1865” en „2015”.
Langs de buitenkant van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 05&from=NL


Portugal
Thema: 500 jaar sinds het eerste contact met Timor
Uitgifte: 15 juli 2015
Ontwerp: Fernando Fonseca
Oplage: 520.000

Afbeelding

Omschrijving: Op de beeldenaar staat een uitbeelding van een16e-eeuws schip, waarmee de aankomst van de Portugese zeevaarders op het eiland wordt weergegeven, en van de bovenkant van een strodak van een lokale woning, inclusief de typische houtsculpturen, een permanente herinnering van mythes en legendes. Uitgebeeld wordt hier de mythologie van de eerste bewoners die per schip uit andere delen van het Aziatische continent aankwamen en het belang van het paard om de steile bergen te bereizen die het eiland grotendeels bedekken. Bovenaan rechts, het jaartal „1515” en de naam van het uitgevende land „PORTUGAL”. Onderaan links de inscriptie „TIMOR” en het jaartal „2015”. Onderaan de handtekening van de kunstenaar Fernando Fonseca.
Langs de buitenkant van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 06&from=NL


San Marino
Thema: 750ste geboortedag van Dante Alighieri
Uitgifte: 8 april 2015
Ontwerp: Annalisa Masini
Oplage: 100.000
SanMarino2euroCC2015Dante.jpg
Omschrijving: Het ontwerp door Annalisa Masini bevat een portret van Dante, ontleend aan een fresco van Botticelli. Rechts van het portret staat in een verticale as de inscriptie „DANTE”. Aan de rechterkant in de kern staat in een halve cirkel de naam van de uitgevende staat, „SAN MARINO”. Tussen deze twee inscripties staan het muntteken „R”, de jaartallen „1265” en „2015” en de initialen van de ontwerper „AM”. Het lettertype dat wordt gebruikt ter aanduiding van de staat en het onderwerp van de munt is geïnspireerd op het lettertype in de eerste exemplaren van de Divina Comedia (De goddelijke komedie van Dante).
Op de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


San Marino
Thema: 25 jaar Duitse Eenheid
Uitgifte: 29 september 2015
Ontwerp: Erik Spiekermann
Oplage: 100.000

Afbeelding

Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Slovenië
Thema: 2.000ste verjaardag van de voltooiing van de bouw van de stadsmuren van Emona in Ljubljana
Uitgifte: 9 november 2015
Ontwerp: Matej Ramsak
Oplage: 1.000.000

Afbeelding

Omschrijving: Het centrale beeld van de munt wordt gevormd door een compositie van letters die samen het woord „EMONA” of „AEMONA” vormen, en een gestileerde voorstelling van Emona. Onderaan staat in boogvorm het opschrift „EMONA LJUBLJANA SLOVENIJA 2015”.
Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Slowakije
Thema: 200ste geboortedag van Ľudovít Štúr
Uitgifte: 23 oktober 2015
Ontwerp: Ivan Řehák
Oplage: 1.000.000
sk2cc15.jpg
Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Spanje
Thema: Grot van Altamira en de paleolithische grotkunst van Noord-Spanje (zesde uit de UNESCO-Werelderfgoedlijst serie)
Uitgifte: 30 januari 2015
Ontwerp: FNMT
Oplage: 4.000.000

Afbeelding

Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.


Vaticaanstad
Thema: 8e Wereldgezinsdagen gehouden in Philadelphia.
Uitgifte: 6 oktober 2015
Ontwerp: C. Principe
Oplage: 122.000
2euvat15.jpg
Omschrijving:

Publicatieblad Europese Unie: nog niet gepubliceerd.* = NIET OFFICIEEL BEVESTIGD!

Bronnen:
http://ec.europa.eu/economy_finance/eur ... 015_en.htm
Andorra Mint (Andorra)
Koninklijk Belgische Munt (België)
Central Bank of Cyprus (Cyprus)
Bundesministerium der Finanzen / Münze Berlin (Duitsland)
Eesti Pank (Estland)
Rahapaja Suomi (Mint of Finland) en Bank of Finland (Finland)
Monnaie de Paris (Frankrijk)
Bank of Greece (Griekenland)
Central Bank & Financial Services Authority of Ireland (Ierland)
Instituto Pilografico e Zecca dello Stato, IPZS (Italië)
Latvijas Banka (Letland)
Lietuvos Bankas (Litouwen)
Banque Central Luxembourg (Luxemburg)
Central Bank Of Malta (Malta)
Koninklijke Nederlandse Munt (Nederland)
Münze Österreich AG (Oostenrijk)
Imprensa Nacional-Casa da Moeda (Portugal)
Azienda Autonoma Di Stato Filatelica & Numismatica (San Marino)
Banka Slovenije (Slovenië)
Mincovna Kremnica en Národná banka Slovenska (Slowakije)
Royal Spanish Mint, Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (Spanje)
Ufficio Filatelico E Numismatico (Vaticaanstad)

Starshop Forum
Numismatica Visual

Groeten Paul
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 10 jan 2011, 21:19

Met de aankondiging van de serie Constitutionele Geschiedenis van Malta, betekent dit, dat Malta in 2015 met een nationale 2 euro herdenkingsmunt komt. Het zal de vijfde en tevens laatste in deze serie zijn. Het thema is vermoedelijk Malta als zelfstandige republiek in 1974. Tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd; daarna werd het land een republiek.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 16 mar 2011, 19:03

Duitsland 2 euro herdenkingsmunt 2015.

Afbeelding


Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 19 jun 2011, 10:09

Het tweede ontwerp van 2015, die van Malta! Afbeelding afkomstig van Starshop Coins!

Afbeelding

Leuk ontwerp, mooie afsluiter van deze serie!


groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 19 jun 2011, 21:07

Thema op de munt weer gegeven is van 2014. Foutje in jaartal?

groeten Paul

genius
Senior lid
Senior lid
Berichten: 402
Lid geworden op: 14 jun 2010, 20:21

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door genius » 20 jun 2011, 09:12

euromunter schreef:Thema op de munt weer gegeven is van 2014. Foutje in jaartal?

groeten Paul
Misschien een misslag... :hahaha:
123

Gebruikersavatar
Yosoyke
Superlid
Superlid
Berichten: 1542
Lid geworden op: 16 nov 2010, 19:46
Locatie: Kortrijk

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door Yosoyke » 20 jun 2011, 12:32

euromunter schreef:Thema op de munt weer gegeven is van 2014. Foutje in jaartal?

groeten Paul
Dit is mij ook al opgevallen
dat in 2014 de gebeurtenis van 1974 zou afgebeeld worden en in 2015 dan pas deze van 1964 ?
dit lijkt mij raar omdat het toch de grote 'milestones' in de geschiedenis zal herdenken en het mij dan logisch lijkt dat de volgorde chronologisch zou zijn?

mvg Kevin
beheerder en webmaster van http://www.yosoyke.be
de infosite over 2-euromunten

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 06 jul 2011, 14:40

Grotere afbeelding van de Maltese 2 euro herdenkingsmunt van 2015.

Afbeelding afkomstig van Muenzen.eu

Afbeelding
Afbeelding

Groeten Paul

Gebruikersavatar
DutchNapoleon
Donateur
Donateur
Berichten: 381
Lid geworden op: 10 apr 2012, 18:38

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door DutchNapoleon » 07 feb 2013, 16:16

Ik hoop op een Belgische uitgifte met thema 200 jaar Slag bij Waterloo. Die vond namelijk plaats op 18 juni 1815.

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 10 jan 2014, 22:51

Het Sloveense ministerie van Financiën heeft op 9 januari het thema bekend gemaakt van de Sloveense 2 euro herdenkingsmunt van 2015.

Het thema is:

2.000ste verjaardag van de voltooiing van de bouw van de stadsmuren van Emona in Ljubljana
Wikipedia schreef:

Emona of Aemona, de korte naam voor Colonia Iulia Aemona, was een Romeins castrum dat werd opgericht in 14/15 voor Christus, mogelijk door het Legio XV Apollinaris (deze theorie is voorgesteld door de historicus en epigrafie expert Balduin Saria), op een grondgebied dat al bewoond werd door de oude kolonisten waarvan de oorsprong niet duidelijk is.

Emona was, samen met Nauportus, Celeia en Poetovio, een van de belangrijkste steden aan de oostkust van de Adriatische Zee. Er werd voorheen aangenomen dat het onderdeel uitmaakte van de Romeinse provincie Pannonia. Maar recentelijk onderzoek lijkt aan te geven dat Emona de meest oostelijk gelegen stad op het Romeins grondgebied is.

Oprichting

In de jaren 6 tot 9 vochten de Romeinen een reeks van zware campagnes uit in Illyricum. Na afloop van de slagen werd het land vaak verdeeld onder de veteranen, omdat Imperator Caesar Augustus dat mogelijk had gemaakt, en daarom werd de overheid gedwongen om de landsgrenzen uit te breiden voor de schadeloosstelling van militaire veteranen. Emona was waarschijnlijk een kolonie opgericht door veteranen van de Illyricum campagnes. Deze soldaten waren niet blij met de kwaliteit van de uitbetalingen in niet-Italiaans land en rebelleerden kort na de vestiging van de kolonie in het jaar 14.

In de jaren 14 en 15 werd Emona omringd door muren in de vorm van een grote rechthoek van 430 bij 540 meter. De muren waren 6 tot 8 meter dik en 2,5 meter hoog. Er waren 4 grote poorten en 26 torens met tussen de torens een afstand van 60 meter. In het noorden en westen waren er twee grachten die werden gevoed door de stroom Šišenski Tivoli. De verdedigingsmuur in de stad was verdeeld in rechthoekige percelen, aangeduid als insulae (eilanden) die werden gescheiden door loodrecht kruisende straten. De belangrijkste straten waren Cardo maximus (noord-zuid) en Decumanus maximus (oost-west). Dit kwam overeen met het normale patroon van een provinciale Romeinse stad. Deze insulae hadden vloerverwarming en riolering. Ook was er een forum (tussen de huidige straten Gregorčičeva en Rimska) een tempel gewijd aan Jupiter, een rechtszaal, een stadhuis en een oud christelijke basiliek die in de 4e eeuw de zetel van het bisdom Emona was. De basiliek werd meerdere malen verbouwd. Emona had waarschijnlijk niet meer dan 10.000 inwoners. De begraafplaats was buiten de muren van de stad gepositioneerd. De opgraving van Romeinse graven vond plaats langs alle wegen buiten het oorspronkelijke Emona. In de omgeving van Ljubljana zijn ongeveer 3000 Romeinse graven gevonden. Emona was vooral een commerciële stad, die voornamelijk was gespecialiseerd in de vervaardiging van keramiek. Woningblokken waren gesitueerd in ruimtes in de insulae waarin meerdere gezinnen woonden. Grote patriciërshuizen waren er weinig.
Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 14 jan 2014, 15:22

Voor 2015 staat er minimaal één 2 herdenkingsmunt van Nederland gepland met een thema binnen de vieringen 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Een tweede is mogelijk, maar ligt vooralsnog niet in de lijn der verwachtingen.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 16 feb 2014, 12:27

De designwedstrijd voor de Sloveense 2 euro herdenkingsmunt van 2015 is begonnen. Tot en met 24 maart kunnen ontwerpen worden ingediend (klik hier).

Ben erg benieuwd naar de ontwerpen en vooral het winnende ontwerp. Verwacht in juni/juli dat dit wel bekend gemaakt zal worden :thumb up:

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 06 mar 2014, 09:12

Nog niet definitief vastgesteld (wel gepland!), maar het thema van de Luxemburgse 2 euro herdenkingsmunt van 2015 zal zijn:

200 jaar vorming van Groothertogdom Luxemburg.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
DutchNapoleon
Donateur
Donateur
Berichten: 381
Lid geworden op: 10 apr 2012, 18:38

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door DutchNapoleon » 06 mar 2014, 11:21

Interessant thema, al is dat bij Luxemburg geen garantie voor een mooi munt. Zoals dit jaar is gebleken.

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6588
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door Munthunter » 07 mar 2014, 19:29

DutchNapoleon schreef:Interessant thema, al is dat bij Luxemburg geen garantie voor een mooi munt. Zoals dit jaar is gebleken.

Ik zie het getal '200' voor me en een Henri-portretje, denk dat ik er héél dicht bij in de buurt zit. ;)
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
DutchNapoleon
Donateur
Donateur
Berichten: 381
Lid geworden op: 10 apr 2012, 18:38

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door DutchNapoleon » 07 mar 2014, 21:13

Munthunter schreef:
DutchNapoleon schreef:Interessant thema, al is dat bij Luxemburg geen garantie voor een mooi munt. Zoals dit jaar is gebleken.

Ik zie het getal '200' voor me en een Henri-portretje, denk dat ik er héél dicht bij in de buurt zit. ;)
Volgens mij kun jij ieder moment een telefoontje verwachten van de luxemburgse munt om je idee verder uit te werken :D

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 08 mar 2014, 09:15

Luxemburg heeft ook erg mooie ontwerpen zoals die van 2012. Dus misschien zal "team numismatic BCL" voor 2015 weer met een mooi ontwerp komen. Vind het in elk geval een thema wat de munt verantwoord.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 26 mar 2014, 07:53

Slowakije heeft het programma voor 2015 uitgebreid met een 2 euro herdenkingsmunt.

Naast de zilveren 10 euromunt zal er in oktober 2015 ook een 2 euro herdenkingsmunt verschijnen met het thema:

200ste geboortedag van L'udovit Stur.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
DutchNapoleon
Donateur
Donateur
Berichten: 381
Lid geworden op: 10 apr 2012, 18:38

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door DutchNapoleon » 26 mar 2014, 12:13

Toch is het wel typisch dat een aantal landen ruim een jaar van te voren al bekend maken dat ze een 2 euro herdenkingsmunt uitgeven en ook thema al bekend maken. Terwijl landen als Nederland en Finland dat eigenlijk pas op het laatste moment doet...als je begrijpt wat ik bedoel.

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 26 mar 2014, 12:24

De maand maart van 2014 zit er al weer bijna op en de informatie voor 2015 stroomt al weer binnen :lach:

Tijd voor een lijstje, van onder meer mijn verwachtingen. In 2015 zal er géén gemeenschappelijke uitgifte zijn, deze wordt in 2017 verwacht.

Andorra: ik verwacht dat een 2 euro herdenkingsmunt een vast onderdeel wordt van het uitgifteprogramma van Andorra. Eerder werd al door het verantwoordelijke ministerie aangegeven dat Andorra jaarlijks een 2 euro herdenkingsmunt uit zal geven. Is er geen passend Andorrees thema, kunnen ze altijd nog naar Frankrijk en/of Spanje kijken en anders een Europees gerelateerd thema nemen. Om geld te verdienen aan de verzamelaars zullen ze wel met een thema kunnen komen :knipoog:

België: ik verwacht sowieso één 2 euro herdenkingsmunt van België. Dit is vaste prik en voor 99% een zekerheid. Ben alleen wel benieuwd naar het thema. Ik heb zelf al twee thema's doorgegeven namelijk "200 jaar sinds de Slag bij Waterloo" en "Bergen, Culturele Hoofdstad van Europa".

Cyprus: verwacht wederom géén nationale uitgifte van dit land. Heb de afgelopen jaren al meerdere keren voorstellen ingediend, maar het land wil er nog niet aan.

Duitsland: Op 30 januari verschijnt de 10e munt in de Bundesländer Serie, ditmaal de Paulskirche in Frankfurt. Een thema voor een mogelijke tweede 2 euro herdenkingsmunt is "25 jaar Dag van de Duitse Eenheid". Een mooi thema naar mijn mening voor een 2 euromunt.

Estland: Het zou mij niet verbazen. Je kunt thema's opsturen voor toekomstige verzamelaarsmunten en 2 euro herdenkingsmunten. Zou dus zomaar kunnen dat Estland zich aansluit bij de 2 euro herdenkingsmunten manie :Geek1:

Finland: Ongetwijfeld dat er weer twee zullen komen. Het zou mij eerder verbazen als ze het niet deden.

Frankrijk: Hier hetzelfde verhaal als bij Finland, er zullen er wel twee komen. Met zoveel mogelijke thema's laten we ons maar weer verrassen :knipoog: . Ben erg benieuwd hoe de oplage hoogtes van Frankrijk zich gaan ontwikkelen. Deze worden steeds lager.

Griekenland: Gezien de uitgiftes van 2013 en de geplande twee uitgiftes van 2014, zal naar verwachting Griekenland ook in 2015 wel twee munten uitgeven. Genoeg thema's gezien de rijke historie van Griekenland.

Ierland: heeft reeds aangegeven in 2015 géén nationale 2 euro herdenkingsmunt uit te geven. In 2016 zal het landen haar eerste nationale 2 euro herdenkingsmunt uitgeven.

Italië: ook hier gezien de rijke historie en de uitgiftes van 2013 en 2014: mijn verwachting is wederom twee 2 euro herdenkingsmunten. Mooie thema's: 750ste geboortedag Dante Alighieri, 400ste sterfdag van Giambattista della Porta
en World Expo 2015.

Letland: heeft reeds aangegeven om vanaf 2015 jaarlijks twee 2 euro herdenkingsmunten uit te gaan geven. Thema van de eerste van 2015 is mogelijk het voorzitterschap van de Europese Unie door Letland. Momenteel zijn ze bezig met het vaststellen van de thema's, welke daarna door verantwoordelijke instanties gekeurd dient te worden.

Litouwen: heeft het voorlopige programma voor 2015 al bekend gemaakt op haar website. Onder voorbehoud van toetreding tot de eurozone... Vooralsnog staat er géén 2 euro herdenkingsmunt op het programma, maar deze kan nog toegevoegd worden. En mijn verwachting is dat ze dit eigenlijk ook wel doen. Gokje: 25 jaar Onafhankelijkheid.

Luxemburg: thema van een geplande 2 euromunt is "200 jaar vorming van het Groothertogdom Luxemburg". Een tweede munt is vrij reëel. Maar je weet het maar nooit met Luxemburg :hahaha:

Malta: in 2015 eindigt de serie Constitutionele Geschiedenis van Malta. En gezien het programma van 2014 is het vrij realistisch om aan te nemen dat er ook wel een tweede 2 euro herdenkingsmunt op het programma zal staan.

Monaco: blijkbaar is het geen vast onderdeel van het programma geworden, alleen als er dus echt een noemenswaardig thema voor een 2 euro herdenkingsmunt is. Afwachten...

Nederland: zal in 2015 ook weer van de partij zijn met een 2 euro herdenkingsmunt. Voorlopig verwacht i ker maar één.

Oostenrijk: wijkt vooralsnog niet af van hun standpunt. Kan natuurlijk nog van alles veranderen, maar ook voor 2015 is de verwachting dat Oostenrijk géén nationale 2 euro herdenkingsmunt uit zal geven.

Portugal: zal in 2015 twee 2 euro herdenkingsmunten uit geven. De thema's voor de verzamelaarsmunten en de 2 euro herdenkingsmunten zijn door de commissie vastgesteld en liggen ter goedkeuring bij het ministerie van Financiën.

San Marino: in 2014 twee stuks, je zou zeggen dat ze die lijn doortrekken. Mooi thema voor San Marino voor 2015 is de 500ste sterfdag van Fra Giovanni Giocondo. Of de 200ste geboortedag van Giovanni Caselli.

Slovenië: heeft enige tijd geleden het thema al bekend gemaakt: "2.000ste verjaardag van de voltooiing van de bouw van de stadsmuren van Emona in Ljubljana". Aangezien het wettelijk is vastgesteld dat er maar één 2 euro herdenkingsmunt per jaar uitgegeven mag worden, zal het hierbij blijven.

Slowakije: heeft dus alsnog een 2 euro herdenkingsmunt aan het programma toegevoegd. Het programma wat in 2009 bekend gemaakt werd, bevatte tot en met gisteren voor het publiek nog géén 2 euro herdenkingsmunt. In oktober zal er een 2 euro herdenkingsmunt verschijnen met het thema "200ste geboortedag van Ľudovít Štúr".

Spanje: in de serie UNESCO Wereld Erfgoedlijst zal er een 2 euro herdenkingsmunt verschijnen. Thema is "Grot van Altamira en de paleolithische grotkunst van Noord-Spanje". Of Spanje een tweede 2 euro herdenkingsmunt uit zal geven is nog niet bekend.

Vaticaanstad: als vast onderdeel van het programma zal er ongetwijfeld weer een 2 euro herdenkingsmunt verschijnen. Ben erg benieuwd naar het thema. Of ze de koerswijziging qua thema doorzetten of dat ze weer terugvallen in de oude thema's.

Al met al weer een vol jaar!

groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 26 mar 2014, 12:30

DutchNapoleon schreef:Toch is het wel typisch dat een aantal landen ruim een jaar van te voren al bekend maken dat ze een 2 euro herdenkingsmunt uitgeven en ook thema al bekend maken. Terwijl landen als Nederland en Finland dat eigenlijk pas op het laatste moment doet...als je begrijpt wat ik bedoel.
Slowakije zal dit jaar nog de voorlopige programma's van 2016 tot en met 2020 bekend maken :knipoog:

Maar ik begrijp wat je bedoelt. Ik weet niet waarom Nederland en Finland zo spastisch doen. Het thema van Nederland voor 2014 is al bijna 2 jaar bekend en het ontwerp voor 2014 is vorig jaar al gekozen. Ook voor 2015 staat het thema al vast. Alle landen werken ver vooruit wat betreft de 2 euro herdenkingsmunten. Deze moeten ook eerst goed gekeurd worden door de EC. Gaat maanden overeen doorgaans. In de tweede helft van 2014 worden er al veel voorstellen verstuurd richting de EC voor munten van 2015.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 18 apr 2014, 19:31

Deutsches Münzenmagazin schreef:

Anders als Deutschland selbst würdigen 2014 mit Österreich und dem Vatikan zwei Länder der Eurozone den historischen Jahrestag "25 Jahre Fall der Berliner Mauer".

Für die Bundesregierung scheint der Berliner Mauerfall vom November 1989 kein Thema von besonderer staatspolitischer Bedeutung zu sein. Eine Gedenkmünze jedenfalls ist es den Verantwortlichen im Bundesfinanzministerium bislang noch nicht wert gewesen. "Unser Feiertag zur Deutschen Einheit ist der 3. Oktober 1990", heißt es aus Berlin. So wurde dieses Ereignis zum 20. Jahrestag 2010 mit einer 10-Euro-Gedenkmünze gewürdigt und auch das 25-jährige soll eine numismatische Anerkennung erfahren: Wie zu hören ist, soll 2015 - neben "Hessen" aus der Bundesländerserie - eine 2-Euro-Gedenkmünze mit dem Thema "25 Jahre Deutsche Einheit" erscheinen. Im offiziellen Ausgabeplan ist sie allerdings noch nicht enthalten, was darauf hindeutet, dass der Beschluss durch die Bundesregierung bei Drucklegung offiziell noch nicht gefasst war. Wurde das wichtigste Ereignis der deutschen Nachkriegsgeschichte schlicht vergessen?
Een 2 euro herdenkingsmunt "25 jaar Duitse eenheid"... Lijkt mij een mooi thema voor een 2 euro herdenkingsmunt van Duitsland :thumb up:

groeten Paul

Gebruikersavatar
Stephan O Nederland
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2535
Lid geworden op: 16 mar 2012, 10:57
Locatie: Onder Rotterdam

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door Stephan O » 22 apr 2014, 11:41

Dat is leuk nieuws, en een mooi thema.
Het zal waarschijnlijk wel betekenen dat er voor 2015 geen 'normale' 2 euromunt wordt uitgebracht.

Ik ben benieuwd naar het ontwerp... ik gok iets met een landkaart van 'Die Heimat'.

Gr, Stephan
Verzameling 2 euromunten uit de circulatie: 193/368 CC (52,4%) + 176/337 'Normaal' (51,9%) Totaal: 369/705 stuks (52,3%)
ForumLid: #1080
3e in de EK 2016 voetalpool
5e in de Vrouwen EK 2017 voetbalpool
7e in de WK 2018 voetbalpool

Gebruikersavatar
thomasa Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 371
Lid geworden op: 12 dec 2009, 16:40
Locatie: Stadskanaal

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door thomasa » 30 apr 2014, 19:49

inderdaad leuk , ik ben die adelaar ook wel een beetje zat eigenlijk !

thomas
altijd op zoek naar die ene munt

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Uitgifteprogramma 2 euro herdenkingsmunten 2015

Bericht door euromunter » 04 jun 2014, 11:52

Duitsland "25 jaar Duitse eenheid".
2EuroDeutscheEinheit.jpg
2-Euro-Gedenkmünze „25 Jahre Deutsche Einheit“

Die Bundesregierung beschloss am 4. Juni 2014, im Januar 2015 eine 2-Euro-Gedenkmünze „25 Jahre Deutsche Einheit“ herauszugeben. Die Münze würdigt die Wiedervereinigung Deutschlands, die sich im kommenden Jahr zum 25. Mal jährt. Am 3. Oktober 1990 erfüllte sich der Auftrag des Grundgesetzes an das deutsche Volk, die Einheit und Freiheit Deutschlands zu vollenden.

Dazu erklärt das Bundesministerium der Finanzen:

Der Entwurf der nationalen Seite (Bildseite) stammt von dem Künstler Bernd Wendhut, Bernkastel-Kues. Die im Vordergrund stehenden Menschen verkörpern Aufbruch und Neubeginn; sie befinden sich vor dem Brandenburger Tor, dem Symbol der Deutschen Einheit. Ihre Willensbekundung „Wir sind ein Volk“ repräsentiert den Weg zur deutschen Wiedervereinigung.

Die gemeinsame europäische Seite der Münze (Wertseite) und die technischen Parameter entsprechen denen der „normalen“ 2-Euro-Umlaufmünze.

Der Münzrand enthält in vertiefter Prägung unverändert die Inschrift „EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT“ sowie einen stilisierten Bundesadler.

Die vorgesehene Auflagenhöhe für den Umlauf beträgt 30 Mio. Stück.

Die Münze ist gesetzliches Zahlungsmittel im gesamten Euro-Raum.

Oplage: 30 miljoen (verdeeld over 5 munthuizen)
Uitgifte in januari.
Ontwerp: Bernd Wendhut

:arrow: http://www.bundesfinanzministerium.de/C ... Newsletter

groeten Paul
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Terug naar “2 Euromunten commemoratief CC”