Het grote munten topic in brons en koper etc

Plaats hier berichten over munten in het algemeen. Bijvoorbeeld over fabricage, literatuur, levensduur, materialen, etc.

Moderator: Munthunter

Volgers: koenmunten

Re: Het grote munten topic in brons en koper etc

Berichtdoor LUC » 10 Nov 2017, 20:19

Mooie aanwinst Jan.
Zware munt,
Dit type munt krijgt meer en meer bekendheid vind ik.
Groeten Luc.
Gebruikers-avatar
LUC
Donateur
Donateur
 
Berichten: 895
Geregistreerd: 13 Jan 2016, 11:15
Woonplaats: peperkust
Nationale vlag:
Liberia Liberia 
eBay: http://

Re: Het grote munten topic in brons en koper etc

Berichtdoor Nieuwemunt » 10 Nov 2017, 20:44

Gefeliciteerd met de nieuwe aanwinst Jan. Het is idd een zware jongen zeg. Ik ben toch wel benieuwd wat men hiervoor kon aanschaffen in die tijd..
----- Muntenverzamelaar sinds 2012! Het begin van een mooie nieuwe hobby -----
Gebruikers-avatar
Nieuwemunt
Donateur
Donateur
 
Berichten: 385
Geregistreerd: 07 Sep 2012, 20:27
Woonplaats: Noord-Holland, dichtbij de kust!
Nationale vlag:
Nederland Nederland 
eBay: http://

Re: Het grote munten topic in brons en koper etc

Berichtdoor Jan W » 11 Nov 2017, 15:05

Nieuwemunt schreef:Ik ben toch wel benieuwd wat men hiervoor kon aanschaffen in die tijd..


In het artikel op de site van De Beeldenaar las ik dat een Egyptisch werkman in de 3de eeuw v. Chr. ongeveer 2,5 tot 5 Drachmes per maand verdiende. Eén Drachme was dus op zich al een behoorlijk bedrag. Maar wat je er voor kon kopen? Misschien weet Mika wel meer?
Jan W
Donateur
Donateur
 
Berichten: 3264
Geregistreerd: 29 Dec 2011, 00:05
eBay: http://

Re: Het grote munten topic in brons en koper etc

Berichtdoor George_III » 14 Nov 2017, 14:17

Mooi stuk Jan! Die grote, koperen Ptolemeische munten hebben een zekere aantrekkingskracht, waar weinig verzamellaars van de antieke numismatiek onderuit kunnen komen. Toevallig hadden we de afgelopen ONS (Oriental Numismatic Society)-meeting een lecture over het vroeg Ptolemeische muntsysteem, gegeven door de auteur van het artikel in de Beeldenaar van 2007 zelf! Grappig dat Schulman juist naar dit artikel verwijst; de classificering van Van der Valk word niet zo heel vaak gebruikt, zeker internationaal niet (wat gezien de taal niet geheel onlogisch is). Zonde eigenlijk, want het is een goed artikel, en de beste man heeft behoorlijke kennis op dit gebied. Vaak wordt er gebruik gemaakt van het boek van Svoronos, welke slechts in het Grieks in 1904 is uitgegeven. Niet een werk dat iedereen bezit dus. Bovendien is het dus een beetje verouderd en veel typen en denominaties missen. Tegenwoordig is de website van het PtolemAE project het meest complete en ‘in-depth’ werk, met een goed overzicht van elke serie en de bijbehorende controle merkjes. Een beetje vergelijkbaar met het artikel in de Beeldenaar dus, maar dan nog iets meer uitgewerkt. Een bezoekje waard!

We weten het trouwens niet honderd procent zeker, maar waarschijnlijk had deze AE 42 een waarde van een drachme (Ptolemeische standaard dan wel). Een van de 5de serie (Van der Valk E1 dus, Svoronos 964), geslagen te Alexandrië met het Chi-Rho controle teken (zo’n 300 jaar voor de geboorte van de man met wie wij tegenwoordig het symbool associëren!). Deze serie word geplaatst in de laatste helft van de regeringsperiode van Ptolemaeus III. Interessant is het gewicht van dit stuk echter. Normaal gesproken zitten deze AE42’s zo rond de 68-72 gram, maar met 74 gram is dit toch een van de zwaardere stukken! Let ook op het ‘putje’ precies in het midden van deze munt. Op vrijwel alle koperen Ptolemeische munten komt dit voor, maar het precieze doel is ons nog steeds onbekend. De meest waarschijnlijke theorie is dat het gebruikt werd om de munt mooi te kunnen centreren, maar ook deze is zeker niet geheel onomstreden.

Een Drachme is inderdaad een redelijk bedrag. Maar het is niet zo simpel; je had namelijk drachmen op verschillende standaarden. Veruit de meest gebruikte was de Atheense (Attische) standaard, waarbij een zilveren drachme zo’n 4.3 gram woog. In Korinthe sloeg men zilveren drachmen van ongeveer 2.8 gram, waar drie exemplaren een stater van 8.6 gram vormde. De Drachmen van Aegina zijn dan weer op een hogere standaard geslagen, in theorie wegen deze zo’ n 6 gram. In Egypte werd echter pas na de verovering door Alexander de Grote muntgeld op grotere schaal geïntroduceerd. Ptolemaeus I, de eerste koning na Alexander, ging de eerste munten slaan op de “Egyptische/Ptolemeische” standaard, waarbij een enkele zilveren drachme 3.4 gram woog, 4/5 van de Attische drachme. Er waren echter veel ‘buitenlandse’ drachmen in circulatie, vaak geslagen op de Attische standaard dus, welke in zowel de handel als in het ‘hoarden’ de voorkeur kregen. Als reactie hierop werd de wet ingevoerd dat oude en buitenlandse munten eerst moesten worden omgewisseld voor Ptolemeische munten, voordat ze mochten worden gebruikt in Egypte. Buitenlands zilver verdwijnt dan ook in de archeologie rond 300 voor Christus. Zo’n afgesloten circulatie is nogal bijzonder in de Antieke wereld, en zorgt in een zekere zin voor het ontstaan van deze grote koperen munten. Kleine koperen munten waren al lang in circulatie, en werden voornamelijk voor de alledaagse aankopen door het gewone volk gebruikt. De zilveren (tetra)-drachmen werden voornamelijk door de rijkere handelslui gebruikt. Egypte zelf bezit echter geen zilvermijnen, en met een gelimiteerde instoom van zilver in de circulatie, bezat men niet genoeg zilver om deze drachmen en soortgelijke denominaties, uit zilver te slaan. Koper was er echter in overvloed, waaruit de logische oplossing kwam om bijna alle denominaties (met uitzondering van de Tetradrachme) in koper te gaan slaan. Maar wat was een drachme nou precies waard?

Dat hangt af van hoe, wanneer en waar je het wil bereken. Taxatie, huur, marktprijzen of loon? Het typische loon voor iets wat kan worden vergeleken met een dagloner lag tussen de 1/12 en 1/3 drachme per dag (2.5-10 per maand dus), geschoolde ambachtslieden verdiende logischerwijs iets meer. Een andere optie is te kijken naar wat je ervan kon kopen. Iets waar altijd vraag naar is; graan. We hebben verschillende papyri waarin de verkoop van graan wordt gedocumenteerd. Het hangt natuurlijk wel af van in welke tijdsperiode en zelf welk seizoen (Graan kun je immers niet het hele jaar lang oogsten), en waar (op het platteland was graan natuurlijk wat goedkoper dan in de stad), je kijkt. Globaal gezien kostte een artaba graan in deze periode tussen de een en de twee drachmen. Een artaba was ongeveer 30 liter, best een flinke hoeveelheid graan dus, waar je als familie een tijdje op vooruit kon. Toch zal deze drachme voornamelijk voor de wat grotere aankopen zijn gebruikt.

Mika
Gebruikers-avatar
George_III
Moderator
Moderator
 
Berichten: 481
Geregistreerd: 03 Dec 2014, 16:02
Woonplaats: Vianen
Nationale vlag:
Great Britain Great Britain 
eBay: http://

Vorige

Terug naar Munten algemeen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten