het forummarkt reglementReglement voor de forummarkt

Inhoudsopgave


A. Inleiding
Gezien de grote hoeveelheid munten en bankbiljetten die op het forum worden aangeboden en worden gevraagd, zijn enige spelregels wel op zijn plaats. Dit met als doel om de forummarkt overzichtelijk en toegankelijk te houden. Niemand is gebaat bij een onoverzichtelijke lijst met aangeboden munten en of bankbiljetten. Verlopen en verkochte items behoren zo snel als mogelijk te verdwijnen uit het actuele aanbod. Om dit alles in goede banen de laten verlopen zijn een aantal duidelijk afspraken van belang. Probeer zoveel als mogelijk de hieronder beschreven regels uit te voeren. Op deze wijze wordt je advertentie sneller gevonden én de moderator/beheerder hoeft niet onnodig veel tijd te steken in het wijzigen van jou advertentie. Kortom, kleine moeite, groot plezier!

Probeer nieuwe leden ook te wijzen op dit reglement, zo houden we de boel overzichtelijk en vinden nieuwe leden ook snel hun weg op het forum.

Om te voorkomen dat men zich enkel op het forum registreert met als doel munten en of bankbiljetten te verkopen is het volgende bedacht: Een nieuw lid moet ten minste 3 (informatieve) berichten op het forum hebben geplaatst, na deze 3 berichten kan het nieuwe lid pas een advertentie plaatsen. Op deze wijze hopen we ook te realiseren dat de verkopende partij wat 'bekender' is onder de kopers. Dat biedt in ieder geval ook wat meer vertrouwen. Om te beginnen kun je het beste een topic aanmaken in de voorstelrubriek waarin je wat meer over jezelf vertelt, het eerste bericht is dan al geplaatst en zijn er dus nog maar twee over.

Omdat deze forummarkt bedoeld is voor verzamelaars is het niet toegestaan dat handelaren hier adverteren. De advertenties van onze leden zouden al snel ondersneeuwen in de hoeveelheden advertenties die een handelaar zou plaatsen. Het is geen enkel probleem om, als handelaar, een aanbieding of een enkele munt aan te bieden, maar houd het a.u.b. leuk en overzichtelijk voor de leden. Mocht blijken dat deze regel niet wordt nageleeft, dan zullen de advertenties worden verwijderd en zullen de permissies van de gebruiker worden afgenomen, zodat hij/zij geen advertenties meer kan plaatsen.
Terug naar inhoudsopgave

1. De advertentie
Een advertentie bestaat globaal gezien uit een opsomming van gegevens over hetgeen je aanbiedt of zoekt. Probeer dit altijd duidelijk te doen, zodat men in 1 oogopslag begrijpt wat je bedoelt.

Bij onvolledige advertenties zal de moderator of beheerder een verzoek doen de ontbrekende gegevens alsnog in te voeren. Wordt hieraan geen gehoor gegeven dan zal de advertentie worden verwijderd, hier wordt verder geen melding meer van gemaakt.

Er wordt onderscheidt gemaakt in diverse rubrieken, munten, bankbiljetten, welke ook weer zijn onderverdeeld in aparte subrubrieken. Bij het opmaken van de advertentie zul je, je advertentie dan ook in een rubriek moeten plaatsen. Probeer de meest passende rubriek te kiezen, mocht een item in geen enkele rubriek op zijn plek is.
Terug naar inhoudsopgave

2. Omschrijving - titel
De titel van een advertentie is erg belangrijk, probeer deze zo op te bouwen dat men aan de titel al kan zien wat men in deze advertentie kan vinden.

Let op dat de titel maar een beperkte lengte mag hebben! Titels welke verder weinig vertellen over het item, welke wordt aangeboden, zullen worden aangepast door de moderatoren of beheerder. Wanneer je bij het plaatsen al een juiste titel bedenkt, scheelt dit de moderatoren en beheerder erg veel werk.

Titels bij een item waaruit men niets kan ophalen over het item zelf worden niet meer geaccepteerd en zullen worden aangepast of worden verwijderd. Denk hierbij aan titels als, ‘Rood flappie 25,-‘, of Verplichte kost voor de verzamelaar’, etc. Dit is voor leden te lastig en geeft een onduidelijk beeld van wat wordt aangeboden.

Het is van groot belang dat men in de advertentie een duidelijk omschrijving geeft van hetgeen dat wordt aangeboden, of wordt gezocht. Op deze wijze weet een geïnteresseerde direct wat er wordt bedoeld en hoeft hij/zij de plaatser niet te benaderen met vragen. Wanneer men een munt aanbiedt is het prettig als er in de advertentie voldoende gegevens terug te vinden zijn over deze munt. Denk bijvoorbeeld aan het jaartal, afmeting, materiaal, de door jou gegeven kwaliteitsaanduiding, verwijzing naar literatuur zoals Krause nummer, etc. Natuurlijk is een afbeelding ook van groot belang, probeer hier afbeeldingen van het item zelf voor te gebruiken. Voor bankbiljetten, penningen, literatuur, etc geldt natuurlijk hetzelfde, hoe meer informatie, hoe beter.

Voorzie je advertentie van een markering, is het een veiling-item voorzie hem dan bijvoorbeeld van de veilingtags [VE]. Het plaatsen van een markering is verplicht, verzuim je dit, dan kun je, je advertentie niet versturen/opslaan.

Terug naar inhoudsopgave

3. Vraagprijs - inzet
Wanneer je iets wilt verkopen verwachten wij een prijsopgave. Geef dus de prijs op die jij voor het item wilt ontvangen. In de omschrijving kun je aangeven of deze prijs inclusief of exclusief verzendkosten is. Je bent vrij om te vragen wat je wilt, maar een lagere vraagprijs heeft natuurlijk meer kans op verkoop. Het is niet mogelijk om advertenties te plaatsen zonder vraagprijs. In het geval je een item wilt veilen, is de vraagprijs het startbod.

In de forumveiling is de vraagprijs het startbod. Geef de prijs op die je minimaal voor het item wilt ontvangen. De eerste bieder geeft dan als eerste de inzetprijs op door een bericht te plaatsen met de tekst ‘Inzet’, natuurlijk mag hij/zij ook direct hoger bieden. De volgende bieders zullen dus steeds een hoger bedrag moeten bieden. Wanneer de veiling is afgelopen, zie ook ‘5. Eindtijd veiling’) heeft de hoogste bieder het item gewonnen en volgt de verdere afhandeling onderling middels persoonlijke berichten.

Belangerijk!
Om er voor te waken dat men niet met centen gaat opbieden, zijn er een aantal afspraken gemaakt. De adverteerder geeft in de advertentie aan met welk minimumbedrag er mag worden opgeboden.

    Voorbeeld
    Het startbod is €2,50, dit geeft de adverteerder aan in zijn advertentie. In de omschrijving/advertentie zet hij dan het minimum opbod-bedrag, bijvoorbeeld €0,25. Dit betekend dat het eerste bod €2,75 moet zijn en dus niet daaronder mag zitten. Het volgende bod zou dan €3,00 zijn, etc. Natuurlijk mag men altijd hoger bieden dan het opgegeven minimum opbod-bedrag.

Dit alles om onnodig lange veiling-advertenties te voorkomen.
Terug naar inhoudsopgave

Afbeeldingen
Door middel van het plaatsen van afbeeldingen maak je, je advertentie aantrekkelijker. Men kan zo zien wat er wordt aangeboden of wordt gezocht. Plaats duidelijke afbeeldingen, hoe meer hoe beter. De geïnteresseerde kan zo zelf de kwaliteit van het item beoordelen, want dat is toch vaak iets persoonlijks.

Afbeeldingen plaatsen kan door op de knop 'Upload foto' te klikken en de afbeelding op te zoeken op je eigen PC. Heb je de juiste afbeelding gevonden, dan dubbelklik je er op, of klikt op 'OK', ze ziet hierna vrij snel de afbeelding verschijnen. Door nogmaals op de knop 'Upload foto' te klikken kun je meerdere afbeeldingen aan je advertentie toevoegen. Kies de meest duidelijke afbeelding en klik linksboven in de afbeelding op de letter 'T' die je ziet staan. De afbeelding wordt nu ook getoond in de index, een duidelijke afbeelding zal dus zorgen voor extra bezoeker! Het is ook mogelijk om een afbeelding te uploaden naar bijvoorbeeld Tinypic en de link die je daar verkrijgt in de omschrijving te plaatsen tussen de imagetags [img]. Advertenties zonder afbeeldingen mogen worden geplaatst, maar de wens van afbeeldingen is zeer groot.
Terug naar inhoudsopgave

5. Eindtijd veiling
Een veilingadvertentie of marktadvertentie blijven 7 dagen actief en bij de advertentie zie je een klok aflopen met daaronder de eindtijd. Gedurende deze tijd is een advertentie actief en kan men er dus op reageren. Indien je advertentie gebaseerd is op een veiling dan is de verlooptijd (datum en tijd) de tijd dat de veiling is afgelopen, hierna is degene die het hoogst heeft geboden de winnaar en volgt via persoonlijke berichten de verdere afhandeling. In de tussentijd van plaatsing en einde van de veiling is het verboden om via persoonlijk berichten een bod door te geven aan aanbieder. Dit is niet eerlijk naar andere forumleden toe en werkt het idee van een gezonde veiling tegen. Zowel aanbieders, als bieders worden vriendelijk verzocht dus geen onderlinge biedingen te plaatsen of aan te nemen. De eindtijd van een item is ook echt de eindtijd. Een bod na verloop van de veiling is dus niet mogelijk. Mocht er in zijn geheel niet zijn geboden op het item en belandt hij hierdoor in het archief, dan mag men natuurlijk altijd de aanbieder benaderen met een bod, dit verloopt immers buiten de originele veiling om.
Terug naar inhoudsopgave

6. Verlopen advertenties
Een verlopen advertentie wordt automatisch gesloten. Een moderator of beheerder kan de advertentie weer activeren, maar bedenk wel of het interessant is aangezien er blijkbaar geen vraag naar je item is. Advertenties die 2 weken gesloten zijn worden door de moderatoren of beheerder verwijderd.. Op deze wijze kunnen koper en verkoper het item nog bekijken en het verder afhandelen. Nadat alles is afgerond zal een moderator of de beheerder het item verwijderen. Moderators en/of beheerder zoeken geen advertenties na op informatie die moet blijven bestaan. Wanneer een verkoper zelf aangeeft dat de advertentie weg mag, dan zal deze direct worden verwijderd, of worden verplaatst naar het archief. De vraag van moderators en de beheerder is dan ook om verlopen of gesloten advertenties te voorzien van een bericht dat de advertentie mag worden verwijderd. Dit werkt het prettigst.
Terug naar inhoudsopgave

7. Moderators
Op de forummarkt zijn twee moderators actief, Willem en Rtholen. Zij zorgen er voor dat alles ordentelijk verloopt en dat forummarkt-gerelateerde zaken op tijd worden afgewerkt. De beheerder (Munthunter) houdt altijd een oogje in het zeil en zal, waar nodig, ingrijpen. Voor problemen, vragen of opmerkingen mag je de moderators en/of beheerder altijd benaderen, graag zelfs!
Terug naar inhoudsopgave

8. Persoonlijke gegevens
De persoonlijke gegevens van verkoper en koper zijn privé. Na een geslaagde verkoop zullen er persoonlijke gegevens worden uitgewisseld. Ga zorgvuldig met deze gegevens om en verstrek ze niet ongevraagd aan derden. Het zonder toestemming plaatsen van persoonlijke gegevens van andere leden op het forum kan een verwijdering van het forum ten gevolge hebben. (Zie ook ‘Forumreglement en algemene regels’ in de introductierubriek.)
Terug naar inhoudsopgave

9. Voorbeelden van advertenties
Kijk eerst even naar advertenties van andere adverteerders, als je het lastig vindt om een advertentie op te maken. Bij de opmaak van een advertentie worden standaard een aantal zaken gevraagd. Veel van deze velden zijn verplicht om in te vullen, verzuim je dit, dan kan je de advertentie niet opslaan/versturen. Probeer ten alle tijden zo veel als mogelijk informatie te geven over het item in de omschrijving.

Voorzie een advertentie altijd van duidelijke afbeeldingen van het item waar het om gaat. Dit voorkomt vele problemen achteraf als men een totaal andere munt of biljet ontvang als die hij/zij in de advertentie heeft gezien.
Terug naar inhoudsopgave

10. Disclamer
Zowel de beheerder als moderators zijn niet verantwoordelijk voor enige schade die men kan oplopen bij de forumveiling of in de marktrubrieken. De verkopende partij is geheel aansprakelijk voor hetgeen hij/zij aanbiedt en verplicht zich met het plaatsen van een advertentie van de uiterste zorgvuldigheid in de afhandeling van deze verkoop. Schade opgelopen tijdens verzending zal, indien goed verpakt, kunnen worden verhaald op de firma die verantwoordelijk is voor deze verzending. Voor prijzige stukken is een verzekerde verzending aan te raden.

De verkopende partij verplicht zich na plaatsen van een advertentie, met bijbehorende afbeeldingen van het originele item, dat ook dat item zal worden verzonden. Indien dit niet het geval is dan zal de koper binnen 5 werkdagen het item terug kunnen sturen en dient de verkoper het bedrag terug te storten op de rekening van de koper. Afbeeldingen die niet van het betreffende item zijn dienen te worden voorzien van een duidelijk zichtbare opmerking dat het niet de originele afbeeldingen van het item zijn.

Bij het in gebreken blijven van een deugdelijke overdracht tussen de verkopende en kopende partij, is het mogelijk om contact op te nemen met de beheerder (Munthunter). Hij zal als bemiddelaar optreden en probeert beide partijen tevreden te stellen. De beheerder verplicht zich hierin echter tot niets en bemiddeld enkel. Bij grove nalatigheid van de verkoper dient de gedupeerde contact op te nemen met politie d.m.v. aangifte. De beheerder zal hier ook op aansturen als hij dit nodig acht.

Vriendelijke groeten,

Jeroen - Munthunter
Oprichter en beheerder van Hét Munten en Bankbiljetten Forum
info@munthunter.nl
Terug naar inhoudsopgave